Téměř dvě třetiny lidí s dlouhodobými příznaky koronaviru jsou ženy

Téměř dvě třetiny lidí s dlouhodobými příznaky koronaviru jsou ženy
Fotografie: unsplash.com
  • Dlouhodobé příznaky koronaviru postihuje až 6 % pacientů
  • Ženy tvoří 63 % pacientů, kteří mají s dlouhodobými příznaky koronaviru problémy
  • Ženy mají častější dlouhodobé příznaky pravděpodobně z důvodu odlišné imunitní reakce

Z výsledků nové studie vyplývá, že v mnoha zemích světa postihují dlouhodobé příznaky koronaviru z téměř dvou třetin ženy. Extrémní únava, ztráta čichu, dušnost a bolesti svalů jsou jedny z nejrozšířenějších dlouhodobých příznaků onemocnění COVID-19, které postihují přibližně 6 % pacientů.

Většina osob s přetrvávajícími příznaky nemoci se plně zotaví po 12 týdnech, někteří ale mohou příznaky pociťovat o něco déle. Nejnovější studie publikovaná v časopise Journal of the American Medical Association ukázala, že ženy tvoří 63 % pacientů, kteří mají s dlouhodobými příznaky koronaviru problémy. Není jasné, proč jsou ženy náchylnější. Nedávný výzkum publikovaný v American Journal of Managed Care naznačil, že rozdíly mezi pohlavími by mohly vysvětlovat rozdílné imunitní reakce.


Výzkumníci modelovali zjištění na 1,2 milionu lidí ve věku od 4 do 66 let z 22 zemí v letech 2020 a 2021. Lidé měli symptomatický průběh koronaviru a prodělali onemocnění v nejhorších vlnách epidemie. Podle independent.co.uk studie analyzovala údaje z výzkumů COVID-19 provedených v USA, Rakousku, Německu, Íránu, Itálii, Nizozemsku, na Faerských ostrovech, ve Švédsku, Švýcarsku a Rusku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze