Arlo Essential Wireless Outdoor Security Camera (2nd Gen, 2K)
test

Arlo Essential Wireless Outdoor Security Camera (2nd Gen, 2K)

Co se děje venku?

Máte dům či byt s terasou a přemýšlíte, jak zabezpečit exteriér? Pokud máte husí kůži při představě, že byste museli tahat různé kabely pro napájení, máme pro vás dobrou zprávu, bateriové alternativy existují. Svůj set bezdrátových kamer má například značka Arlo, za velmi výhodnou cenu nabídne vše, co si můžete jen přát.

Značka Arlo není našim čtenářům neznámá. Nedávno jste si mohli přečíst podrobnou recenzi na domovní videozvonek Arlo Video Doorbell 2nd Gen., který se opravdu vydařil.

Pokud už zámek máte, ale přemýšlíte, jak zabezpečit exteriér vašeho domova, nabízí se právě dnes testovaný set kamer, který překvapil nejenom co se nabídky funkcí týká, ale také rozumně nastavenou cenou. Hlavním benefitem je fakt, že jsou kamery vybaveny akumulátorem, takže není třeba řešit kabely a hyzdit tak fasádu. Zda má set i nějaké nedokonalosti, prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Arlo Essential Security Camera

Rozměry kamery 11,3 × 13,1 × 13,2 mm
Hmotnost kamery 320 gramů
Baterie kamery integrovaná
Výdrž kamery 4 měsíce + solární panel
Certifikace odolnosti IP65
Provozní teplota -20 ° C ~ 45 ° C
Rozlišení a zoom kamery 2K (2 560 x 1 440 px), 4 Mpx fotografie, 1/2,7 palců
Zorný úhel, zoom 130 °, 12× digitální zoom
Noční videní ano, IR + LED bodové přisvětlení (cca 530 lumenů)
Siréna ano, až 80 dB
Záznam videa při detekci pohybu
Mikrofon/reproduktor ano/ano
Podpora Google Asistent, Apple HomeKit, Amazon Alexa ano/ne/ano
Wi-Fi základna/kamera ano (2,4 GHz)
Aplikace aplikace Arlo pro iOS a Android
Napájecí konektor USB-C
Cena setu (2 kamery) cca 4 900 Kč
Cena samostatné kamery cca 2 500 Kč

Design a konstrukce: roztomilé

Když se mi poprvé do ruky dostal set kamer Arlo Essential Wireless Outdoor Security Camera (2nd Gen.), byl jsem nejdříve trochu v šoku – kamera je opravdu velmi subtilní, a to má vlastní baterii, skoro se mi tomu až nechtělo věřit, a pro jistotu jsem znovu zkontroloval (už tak subtilní) prodejní balení, abych si ověřil, že jsou kamery opravdu „wireless“. Rozměry kamery činí 11,3 × 13,1 × 13,2 mm, hmotnost se pohybuje kolem 320 gramů.

Arlo Essential Wireless Outdoor Security Camera (2nd Gen, 2K)

Kamera je elegantní, valná část je tvořena bílým matným plastem, přední strana je lesklá, černá. Zde se nachází kromě objektivu také dioda pro přisvětlení, PIR senzor a IR diody, které vám pomohou s nočním viděním v případě, že si nepřejete aktivovat přisvětlovací diodu. Na zadní straně se nachází klasický stativový závit, takže kameru můžete umístit na již existující držák, pokud měníte své staré kamery za nové. Na vrchní straně se pak nachází párovací tlačítko.

Malé rozměry a nízká hmotnost, s obojím můžete počítat.

Nabíjecí USB-C konektor se nachází na spodní straně zařízení pod gumovou krytkou, aby byla zachována odolnost proti dešti a prachu, výrobce zde zaručuje plnou odolnost vůči všemu, co kameru může venku potkat, fungovat může při teplotách od –20 do +45 stupňů Celsia dle certifikace IP65. Dodáme, že uvnitř kamery se kromě baterie a procesoru nachází také poměrně hlasitá siréna, která se může aktivovat na základě vašeho nastavení.

Arlo Essential Wireless Outdoor Security Camera (2nd Gen, 2K)

Kamera je opravdu velmi elegantní, díky malým rozměrům není ani moc nápadná, což oceňuji. Pokud bych měl něco kritizovat, postesknu si nad absencí kompletně černé barevné varianty, všeobecně výrobci kamer tuto barvu převážně ignorují, což je poměrně škoda.

Líbilo se nám
  • kompaktní rozměry
  • standardní závit
  • nízká hmotnost
  • integrované přisvětlení i IR diody
  • hlasitá siréna
  • odolá vodě i mrazům

Instalace: rychlejší, než byste čekali

Ano, jde primárně o venkovní kamery, takže se bez instalace neobejdete. V balení naleznete dvě sady pro instalaci kamer na zeď, včetně instalačního materiálu, vy tak budete potřebovat pouze vrtačku a trochu šikovnosti. Pokud už máte instalaci, například po starších kamerách, a i ty využívaly standardní stativový závit, můžete kamery pouze „přemontovat“. Pokud je pro vás představa vrtání nepříjemná, můžete si standardní systém instalace trochu upravit, a to tím, že si pořídíte silné pogumované magnety se stativovým závitem, poté si kameru můžete připevnit prakticky kamkoli, kde máte kovovou základnu. Magnety nejsou součástí balení a jde pouze o tip, ideální je samozřejmě vše řešit pomocí přibalené instalace, která navíc umožní nastavit sklon díky kulové hlavě. Arlo nabízí i vlastní magnetické základny, ovšem jen pro modely Ultra, Ultra 2, Pro 3, Pro 4 a Pro 5.

Pokud budete kameru umisťovat do interiéru, což samozřejmě můžete, oceníte, že základna kamery je plochá, můžete ji tedy snadno položit třeba na poličku. Pokud se kamera kymácí, doporučujeme zkontrolovat, že máte správně uzavřenou gumovou záslepku, která chrání USB-C konektor, v interiéru ji můžete i kompletně odstranit, pokud budete chtít.

Líbilo se nám
  • snadná instalace
  • instalační materiál součástí balení

Aplikace a párování: snadné jako facka

Máme rádi jednoduché nastavení a kamery od Arla nás nezklamaly, spíše naopak. Kameru stačí uvést do režimu párování, což provedete stisknutím tlačítka na vrchní straně kamery. Následně otevřete aplikaci Arlo, která je k dispozici zdarma a po kliknutí na symbol „+“ vyberete možnost „Add a Device“ > „Cameras“ > „Essential Series“ > „Essential Cameras 2nd Generation“. Arlo nevyžaduje žádný hub, takže přidání kamery probíhá napřímo, aplikace kameru vyhledá během pár vteřin.

Aplikace Arlo

V průběhu párování vás aplikace provede i prvotním nastavením, ukáže aktuální sílu signálu Wi-Fi a případně vám doporučí instalaci poslední aktualizace, což je velmi pravděpodobné, pokud nakupujete mimo oficiální stránky výrobce a nemáte štěstí na poslední „šarži“. Nebojte, samotná aktualizace zabere vždy jen pár minut. Pokud budete přidávat druhou a další kameru, Wi-Fi si aplikace Arlo již bude pamatovat, takže bude proces o to rychlejší.

Párování je hračka.

Jakmile se kamera úspěšně spáruje s aplikací, což i s aktualizací může zabrat zhruba 5 minut, automaticky se přiřadí mezi kamery, které už v aplikaci máte, zobrazí vám také náhled kamery. Zde je dobré si uvědomit, že díky integrovaným bateriím nenahrává kamera 24/7, ovšem nahrává pouze události, které zaznamená. Z tohoto důvodu nemusí náhled kamery zobrazovat aktuální situaci, ale (typicky) naposledy zaznamenaný pohyb. Důvod je prostý, kamera musí s energií šetřit, výrobce v tomto ohledu hovoří o průměrné výdrži 4 měsíce na jedno nabití. Nemusíte mít strach, že by snad kamera postrádala živé vysílání – to lze samozřejmě kdykoli spustit a prohlédnout si to, co se aktuálně děje, v tomto ohledu funguje jako jakákoliv drátová kamera, samozřejmě včetně obousměrné hlasové komunikace.

Arlo Essential Wireless Outdoor Security Camera (2nd Gen, 2K)

Líbí se mi, že přímo v náhledu kamery vidím, kolik zhruba zbývá baterie, jak kvalitní je pokrytí Wi-Fi a zda kamera eviduje nějaké neprohlédnuté události. Jakmile spustíte přímý přenos, můžete aktivovat/deaktivovat reproduktor, stisknutím ikony mikrofonu můžete zahájit obousměrnou komunikaci. Tlačítkem s ikonou záznamu spustíte manuální nahrávání vybrané situace a tlačítkem s fotoaparátem pořídíte screenshot, který se uloží do galerie médií. Výhodou je, že manuálně můžete aktivovat i svítilnu, tedy přisvětlení scény pomocí LED diody na přední straně kamery, intenzitu lze navíc plynule regulovat tak, aby se případně dalo vyhnout odleskům od předmětů, které se nachází v zorném úhlu kamery.

Přímo z náhledu se dá rovněž otevřít i kalendář událostí, kde si můžete prohlédnout události v konkrétní dny a časy, přičemž se (logicky) řadí od nejnovějších po nejstarší. Díky rozpoznávání vám aplikace Arlo ukáže, zda zaznamenala pohyb osoby, zvířete, případně zcela jiný pohyb, což usnadní orientaci v nahrávkách. Samozřejmě se můžete odkázat i do podrobného nastavení kamery, které je velice podobné, zahrnuje:

  • Stav: Device On/Off pro rychlé přepnutí stavu kamery
  • Battery: stav baterie v procentech
  • Connected to: název Wi-Fi, ke které je kamera připojena
  • Power Management: Best video (nejkvalitnější a nejdelší záznam událostí), Optimized (optimalizovaná kvalita videa na úkor lepší výdrže), Best Battery Life (redukovaná kvalita videa), Low Power Mode (namísto videa pořizuje kamera screenshoty událostí). V nastavení lze aktivovat režim Auto Low Power Mode, který se aktivuje automaticky po dosažení vámi vybrané zbývající kapacity baterie (například 10 %)
  • Video Settings: Video Brightness (nastavení jasu) podle okolních podmínek (interiér/exteriér), Flicker Adjustment (ochrana proti blikání - Auto, 60 Hz, 50 Hz)
  • Night Vision: vypnuto/Black & White (černobíle), Color (barevně, spolupracuje s přisvětlovací LED diodou)
  • Light Settings: Spotlight (přisvětlení), Brightness (1-100 %), Behavior (chování): svícení, blikání - pokud je Spotlight vypnuté, automaticky se aktivují IR diody
  • Audio Settings: Microphone (mikrofon - on/off), Speaker (reproduktor - on/off), Volume (hlasitost - Low, Medium, High)
  • Zones: Activity (zóny zachycení aktivit, až 5), Privacy (až 3 zóny, kde se pohyb nesleduje)
  • Default Mode Settings: Motion Detection (intenzita 1-100 %), Recording until activity stop (délka nahrávání, až 5 minut, nebo vlastní délka - 10 sekund až 2 minuty), Siren Sounding Length (délka hlášení sirény, 60 sekund až 5 minut), Siren Volume (hlasitost sirény, 0-100 %)

Kromě nastavení samotné kamery jsou v aplikaci i další důležité záložky. Pod záložkou „Feed“ se nachází všechny události, které kamera (kamery) zaznamenají. Pod záložkou „Emergency“ se nachází možnost manuálně aktivovat sirénu v případě nebezpečí. V některých zahraničních zemích je možné skrze tuto záložku kontaktovat i IZS, v České republice tato možnost (alespoň prozatím) chybí. V záložce „Devices“ naleznete seznam všech spárovaných zařízení značky Arlo. V záložce „Routines“ se nachází režimy (Modes), a to Arm Away, Arm Home, Standby a další, které si můžete vytvořit. Reálně to funguje tak, že pro různé režimy si můžete nastavit různé funkce – kupříkladu, pokud jste doma a kamera zaznamená pohyb, kamera nemusí nahrávat video, ale pošle vám jen notifikaci, nebo nahraje video, ale jen krátké. Naopak pokud jste pryč, kamera může nahrát video a aktivovat sirénu.

Arlo Essential Wireless Outdoor Security Camera (2nd Gen, 2K)

Pokud chcete, můžete si vytvořit zcela nový mód. Osobně jsem si vytvořil režim „Home Night“, který během doby, kdy jsem doma, nahrává video, ale neposílá notifikace. Naopak v noci nahrává video i posílá notifikace, protože kamera míří na terasu, kde bych o případném pohybu v nočních hodinách rád věděl. Možnosti přizpůsobení jsou prakticky neomezené, režimy se navíc mohou přepínat i automaticky na základě polohy vašeho zařízení, stačí povolit polohové služby v nastavení aplikace Arlo.

Aplikace Arlo

Co se týká kompatibility, aplikace Arlo komunikuje jak s iOS, tak Androidem, napojení je možné na Google Home a Amazon Alexa, HomeKit kamery (bohužel) nepodporují, avšak dle informací na webu Arlo se na této dovednosti pracuje. Někoho může zklamat fakt, že prostředí aplikace není lokalizované, ovšem to se týká většiny výrobců chytrých kamer.

Líbilo se nám
  • velké množství funkcí
  • možnosti automatizace
  • přizpůsobení notifikací i nahrávání
  • možnost aktivace přisvětlení a sirény
  • propojení s dalšími Arlo produkty
Nelíbilo se nám
  • aplikace není v češtině

Předplatné: historie záznamů jen za poplatek

Jak už víme, kamery Arlo nemají vlastní hub, k Wi-Fi se připojují automaticky, napřímo. To ale znamená, že nemají prostor, kam by ukládaly zaznamenané události. Arlo vám dá na výběr, plán zdarma nabízí jen živé sledování a notifikace o pohybu, pokud chcete události zaznamenávat, musíte si zvolit některý z placených plánů. Existuje plán Secure, Secure Multi-Camera a Secure Plus, které se liší nabídkou funkcí, ale i cenou.

Secure Secure Multi-Camera Secure Plus bezplatný plán
Počet zařízení 1 4 neomezeně neomezeně
Nahrávání videí ano ano ano ne, jen živý přenos
Maximální rozlišení videa 2K 2K 4K /
Zpětné přehrávání až 30 dnů až 30 dnů až 30 dnů /
Vzdálená aktivace sirény ano ano ano ne
AI detekce objektů ano ano ano ne
Výměna při krádeži kamery ano ano ano ne
Prioritní zákaznická péče ne ano ano ne
Oznámení včetně animovaného náhledu ano ano ano ne, jen jednoduché oznámení
Zóny aktivit ano ano ano /
Cena měsíčně 134 Kč 324 Kč 454 Kč 0 Kč
Cena ročně 1 340 Kč 3 240 Kč 4 540 Kč 0 Kč

Z tabulky je silně cítit, že se Arlo snaží zákazníky k pořízení plánu silně motivovat a základní plán nestačí, pokud chcete mít v provozu alespoň dvě kamery. Smysl tak dává předplatné Secure Multi-Camera za 324 Kč měsíčně, případně 3 240 Kč ročně, kdy máte dva měsíce zdarma. Bezplatný plán je vhodný jen v případě, že se chcete sem tam mrknout na živé vysílání, ale žádný záznam kamera v takovém případě neuchová – jen ten, který si sami natočíte při živém streamování, přímo skrze řídicí panel kamery.

Arlo Essential Wireless Outdoor Security Camera (2nd Gen, 2K)

V rámci předplatného získáte i službu, kdy vám Arlo zašle ukradenou kameru, pokud jste však předplatitelem služby alespoň 6 měsíců v kuse. Pokud se vám představa předplatného nelíbí, Arlo má v nabídce i kamery, které předplatné nepotřebují, ale mají vlastní hub, kam se nahrávky mohou ukládat, více naleznete na stránkách kompatibility. Arlo na svých stránkách uvádí, že i Arlo Essential Wireless Outdoor Security Camera (2nd Gen, 2K) by v budoucnu mohly být s hubem kompatibilní, ovšem jistí si tím úplně nejsme, předplatné je přeci jen výnosnější, než jednorázový nákup hubu.

Líbilo se nám
  • placené plány nabízí spoustu zajímavých funkcí
Nelíbilo se nám
  • cena není nejnižší

Zhodnocení a zkušenosti: zaujala nás

Osobně jsem testoval set dvou kamer po dobu několika týdnů a musím uznat, že jsem byl spokojený. 2K záznam s rozlišením 2 560 x 1 440 pixelů se zorným polem 130 stupňů je opravdu kvalitní, 4K záznam by se možná hodil na pokrytí více detailů, ovšem i tak jsem byl i na větší vzdálenost schopen rozeznat různé osoby. Výborně funguje AI detekce pohybu, ihned v notifikaci se tedy dozvíte, zda pohyb učinila osoba, nebo zvíře, například ptactvo. Arlo uvádí, že výdrž může dosahovat až 4 měsíců, osobně bych počítal spíše s výdrží 2-3 měsíce, záleží ale hodně na počtu zaznamenaných aktivit – v průběhu testování jsme kameru pochopitelně nešetřili a proto byla výdrž kratší. Výdrž na baterii lze prodloužit, pokud zkrátíte délku záznamů, nebo nastavíte automatizace, které provoz utlumí, například v době, kdy jste doma.

Arlo Essential Wireless Outdoor Security Camera (2nd Gen, 2K)

Chcete si výdrž kamer prodloužit prakticky na neomezenou dobu? Pak se vyplatí investovat do solárního panelu Arlo Essential, který pořídíte za zhruba 1 tisíc korun. S kamerou se propojí USB-C kabelem, při vhodném umístění pak dokáže dodávat energii prakticky neustále během dne.

Sada dvou kamer vyjde na cenu okolo 5 tisíc korun, což je velice slušná cena. Pokud však kamery chcete využít naplno a tedy všech jejich funkcí, musíte počítat s investicí alespoň 3 240 Kč ročně. Arlo za tuto částku nabízí opravdu slušnou nabídku funkcí, ale ne každému se musí tato nutná investice líbit. Pokud jde však o kvalitu jako takovou, nemáme Arlu co vytknout.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • kvalitní provedení, elegantní design
  • kvalitní 2K záznam
  • až 30 dnů zpětného přehrávání
  • velmi podrobné notifikace s AI detekcí pohybu
  • velmi detailní nastavení
  • až 4měsíční výdrž na baterie
Zápory
  • bez předplatného se prakticky neobejdete
  • oproti zahraničí chybí napojení na IZS
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze