Arlo Video Doorbell 2nd Generation
test

Arlo Video Doorbell 2nd Generation

Jediný chytrý zvonek, který potřebujete

Za základ moderní chytré domácnosti jsou často považovány chytré zásuvky jejich nízkou vstupní investici i možnost propojení s širokým množstvím spotřebičů. Kdybychom však hodnotili chytrost domácnost „zvenčí dovnitř“, jednalo by se spíše o chytré kamery a chytrý zvonek. Testovaná novinka Arlov Video Doorbell 2nd Generation v sobě kombinuje obojí a má hned několik dalších vychytávek navrch.

Společnost Arlo je na našem trhu teprve nováčkem, ve svém portfoliu má však řadu zajímavých produktů. Testovaný Arlo Video Doorbell 2nd Generation se prezentuje jako chytrý videozvonek, který vypadá elegantně a zároveň nabízí řadu propracovaných funkcí. Jak se povedl?

Technické parametry Arlo Video Doorbell 2nd Generation

Rozměry 48,5 × 135,2 × 33,3 mm
Hmotnost 203 g
Výdrž baterie 4 až 6 měsíců na nabití
Barevné provedení kombinace černé a bílé
Doba nabíjení cca 4 hodiny
Konektivita Wi-Fi 2,4 GHz
Kompatibilní platformy Amazon Alexa, Samsung SmartThings, IFTTT
Odolnost IP65

Obsah balení: se vším všudy

V krabičce najdeme vše potřebné, tedy samotný zvonek („tělo“ zvonku a rámeček, do něhož se vsadí po přivrtání k podkladu), nástavec k rámečku pro úpravu úhlu záběru kamery směrem do strany (více napoví přiložené fotografie), „Chime“ neboli zvonek jako takový (tj. část, která emituje zvuk) a také kabel potřebné k napojení ke zdroji energie a základní instalační materiál. Ihned po rozbalení je tak možné se pustit do instalace zvonku, tedy za předpokladu, že jej budete vrtat do klasické zdi. V případě, že budete zvonek instalovat na fasádu, doporučuji zvolit jiný typ hmoždinek.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: elegantní a nadčasový design, který neomrzí

Zvonek je vyveden v kombinaci bílé a černé barvy z odolného polykarbonátu a může se pochlubit odolností IP65 se schopností fungovat v teplotách od -20 stupňů Celsia až do +45 stupňů Celsia, což by mělo spolehlivě pokrýt spektrum (běžných) teplot v rámci ČR. Rozměrově se jedná o zařízení velké 47 × 143 × 37 mm, což je o trochu více, než má běžný čtvercový spínač. To ale vůbec ničemu nevadí a kombinace černé a bílé vytváří pěkný kontrast, díky kterému si zvonku návštěvy rovněž snadno všimnou. Čelní strana dále obsahuje objektiv a také výrazné, LED páskem lemované, tlačítko. Právě díky LED přisvícení budou návštěvníci okamžitě vědět, kam sáhnout, blikání LED jim pak zajistí zpětnou vazbu, aby věděli, že skutečně došlo ke zmáčknutí zvonku, což může být u běžných „hloupých“ zvonků občas důvodem ke zbytečnému opakovanému zvonění.

Pokud přemýšlíte nad bezpečností zvonku, jistě vás potěší, že abyste jej mohli vůbec dostat z rámečku, je nutné použít speciální nástroj, resp. jehlu, kterou znáte z balení smartphonů určenou pro vytažení SIM. Zvonek je rovněž schopný detekovat pokus o krádež a upozornit na ni, a to včetně akustického signálu.

Celkově hodnotím konstrukční zpracování i funkčnost chytrého zvonku velmi kladně a nenapadá mě, v čem by jej mohl výrobce vylepšit u příští generace. Tlačítko zvonku je okamžitě patrné, návštěvníkům dá potřebnou odezvu, a zvonek sám o sobě vypadá elegantně. Dovolím si tvrdit, že použitý design nevyjde z módy ani za několik let. V případě druhé části, čímž mám na mysli „Chime“, se rovněž jedná o sympatickou plastovou krabičku, kterou jednoduše zapojíte do zásuvky a po zmáčknutí zvonku vás upozorní hlasitým zazvoněním dle vašich preferencí.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • odolnost IP65

Instalace: zvládne ji každý, kdo umí vrtat

Proces instalace jsem již částečně pokryl v předešlých odstavcích, znovu však zopakuji, že je velmi snadný a zvládne jej každý, kdo někdy něco vrtal. Samotné instalaci rámečku předchází zaměření místa vrtání a zvážení, do jaké výšky chceme zvonek umístit. Násadně je to již jen o přivrtání rámečku a nasazení zvonku. Osobně spoléhám na integrovanou baterii, avšak v balení se nachází i dráty potřebné k napojení zvonku na el. síť. Postup, jak správně napojit zvonek, je součástí balení, v mém případě však takovéto řešení nedávalo smysl, neboť jsem oproti původnímu zvonku změnil umístění, a tudíž bych musel na dané místo nejprve dostat el. kabely.

Jak již bylo zmíněno, dodávané hmoždinky nejsou zcela vhodné pro vrtání do fasády, pokud však budete vrtat do klasické stěny, bohatě postačí.

Líbilo se nám
  • jednoduchá instalace

Praktické zkušenosti: zazvoníš, zavolám, natočím

Arlo Video Doorbell 2nd Generation jsme již nainstalovali a nyní přichází čas na praktické dojmy z používání. Začnu aplikací Arlo, která sehrává klíčovou roli v nastavení/spárování zvonku s vašim telefonem, neboť se bez ní neobejdete. Pochopitelně je dostupná pro iOS i Android, přičemž jsem ji na obou platformách testoval a mohu potvrdit, že fungovala velmi spolehlivě a bez problémů.

Samotný proces párování zvonku s aplikací je velmi rychlý a jednoduchý, kompletně jím provede aplikace. Po vyhledání zvonku aplikací tak v podstatě jen pokračujete „odklikáváním“ až do chvíle, kdy je vše připraveno. Zato s „Chime“ jsem měl trochu jinou zkušenost, neboť jsem u mého smartphonu měl problémy s úspěšným vyhledáním zařízení, což jsem nakonec musel vyřešit tím způsobem, že jsem „Chime“ spároval skrze jiný telefon. Jedná se o problém, kterého si je výrobce vědom, neboť se řeší na oficiálním fóru. Zřejmě není nijak zvlášť častý, avšak já jsem na něj měl zrovna „štěstí“. Každopádně při pokusu o spárování tohoto prvku na jiném telefonu vše fungovalo na první dobrou.

Z dalších praktických dojmů musím pochválit kvalitu obrazu. Nejde snad ani tak o to, že je k dispozici 2K rozlišení, ale spíše o to, že je senzor jako takový kvalitní. Tím chci říct, že by výrobce mohl použít 2K senzor nevalné kvality, ale naštěstí tak neučinil. Jak ve dne, tak v noci, ale třeba i při náročných světelných podmínkách, kdy svítí do objektivu slunce, jsem neměl problém s tím jasně a zřetelně vidět, co se před zvonkem děje, rozeznat obličeje dotyčných apod. Noční vize je rovněž na skvělé úrovni a i díky kvalitě obrazu může svým způsobem tento zvonek jednoduše nahradit klasickou kameru (pochopitelně je však nutné brát v potaz jeho umístění). 180stupňový rozsah je pak dostatečný na to, abyste viděli celou postavu, nikoliv jen hlavu.

Na svém telefonu uvidíte výzvu k přijetí hovoru, čímž se spustí videohovor.

Neméně nadšený jsem byl z toho, jak rychle zvonek dokáže upozornit na přítomnost osoby před dveřmi, a to ať už zmáčkla tlačítko zvonku, nebo jen čistě na základě detekce pohybu v nastavené vzdálenosti. Kromě klasické notifikace Arlo tuto funkci doplnilo o klasické vytočení uživatele, takže na svém telefonu uvidíte výzvu k zvednutí hovoru, čímž se spustí videohovor. Reakce je skutečně extrémně pohotová, což je zrovna u tohoto typu zařízení klíčové. V rámci soukromí navíc můžete v aplikaci vymezit zóny, které zvonek sledovat nemá. Rozmístit takto lze až 3 obdélníky/čtverce, u nichž si upravíte velikost/tvar. Aplikace rovněž umožňuje několik dalších možností nastavení, které si lze prohlédnout na přiložených screenshotech, namátkou zmíním například výběr různých melodií pro „Chime“ či možnost si zaplatit cloudové úložiště, do kterého se uloží veškeré záznamy.

Líbilo se nám
  • schopnost zavolat uživateli namísto pouhé notifikace
  • špičková kvalita obrazu
  • svižná a spolehlivá aplikace
Nelíbilo se nám
  • občas problematické spárování s Chime

Zhodnocení

Arlo Video Doorbell 2nd Generation je přesně tím, co hledáte, pokud máte v úmyslu si pořídit chytrý zvonek se skutečně kvalitním videozáznamem, bohatými doplňkovými funkcemi a spolehlivou doprovodnou aplikací. Třešničkou na dortu je pak schopnost zvonku vám rovnou zavolat namísto pouhé notifikace, díky čemuž máte jistotu, že vám nic (a nikdo) neunikne. Vytknout mohu snad jen počáteční problémy se spárováním „Chime“, celkový dojem je však skrz na skrz pozitivní a tento chytrý zvonek tak mohu vřele doporučit.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • elegantní design a vysoká odolnost
  • vysoká kvalita videa
  • schopnost uživateli zavolat namísto pouhé notifikace
  • povedená aplikace
  • snadná instalace
Zápory
  • občasné potíže se spárováním „Chime“
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze