Canon Selphy Square QX10
test

Canon Selphy Square QX10

Kvalitně a kompaktně

Z našeho webu již znáte instantní tiskárny Fujifilm, které lehce odlišnou formou vdechly život ikonickým Polaroidům. Odpověď na „instantní šílenství“ nabízí i Canon, který má v nabídce tiskárnu Selphy Square QX10. Ta se liší technologií tisku, ovšem koncept je dost podobný. Zda dát tiskárně od Canonu přednost, to zodpoví dnešní recenze.

Před pár dny jsme otestovali tiskárnu Fujifilm Instax Mini Link 2, která sází na tisk instantních fotografií chemickým procesem. To však není jediná technologie, která na trhu existuje. Odpověď má Canon notoricky známý všem (polo)profesionálním fotografům.

Canon Selphy Square QX10 tiskne snímky čtvercového formátu, čímž se více blíží ikonickým Polaroidům. Větší rozměr může být výhodou, proto jsme si nemohli test této tiskárny odpustit. Vyrovná se Instaxům, nebo je dokonce předčí?

Technické parametry Canon Selphy Square QX10

Rozměry 143,3 × 102,2 × 31 mm
Hmotnost 445 gramů
Výdrž maximálně 20 snímků
Nabíjení microUSB konektor
Maximální rozlišení 287 DPI
Typ flmu Canon XS-20L
Velikost filmu/obrázku 85 × 72 mm, 68 × 68 mm
Životnost snímků až 100 let
Rychlost tisku cca 43 sekund
Konektivita Wi-Fi
Ovládání Přes aplikaci SELPHY Photo Layout
Kompatibilita iOS a Android
Napájení microUSB
Barevné varianty černá, bílá, pastelově růžová, pastelově zelená
Cena tiskárny cca 3 600 Kč
Cena filmů 20 kusů za 400 Kč (včetně inkoustu)
Canon SELPHY SQUARE QX10

Obsah balení: s papíry a kazetou navíc

V menší papírové krabičce najdeme kromě samotné tiskárny také USB kabel k nabíjení, který je typu USB-A–microUSB s délkou zhruba 1 metr a návod v mnoha jazycích. Potěší, že do začátku naleznete i jedno balení papírů o počtu 10 kusů a inkoustovou kazetu, která je pro tisk nezbytná. V balení však chybí popruh pro zavěšení, stojánek nebo třeba ochranné pouzdro, ovšem zde bychom Canonu křivdili, kdybychom řekli, že u konkurence je tomu jinak

Líbilo se nám
  • kompaktní balení
  • návod v češtině
  • inkoustová kazeta a balení 10 filmů
Nelíbilo se nám
  • chybí stojánek nebo alespoň ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: těžší, ale krásná

Už z tiskových snímků je jasné, že Canon Selphy Square QX10 není tiskárna do kapsy, ale spíše do tašky či kabelky. Do té se bude hodit růžová a zelená pastelová varianta, kterou jsme testovali, do pánské tašky třeba zase černá a bílá. Rozměry 143,3 × 102,2 × 31 mm maličko překvapí, více však hmotnost, která je bez vložené kazety a filmů rovných 445 gramů. To rozhodně není málo a v ruce ji budete zřetelně cítit, ve zmíněné kabelce či tašce už o trochu méně.

Canon Selphy Square QX10

Barevné varianty se nám líbí, pastelové odstíny jsou příjemné na pohled. Aby se Canon zavděčil všem, je k dispozici i bílá a černá varianta. Na pohled působí tiskárna kvalitně, i když je plastová. Plasty nejsou lesklé, část je dokonce strukturovaná a díky tomu působí prémiově. Logo na čelní straně nepůsobí rušivě. K ovládání si vystačíte s jedním tlačítkem, které slouží pro zapnutí a vypnutí. Vedle něj jsou dvě diody, jedna ukazuje stav baterie a informuje i o nabíjení, dioda Status zase informuje o činnostech tiskárny.

Tiskárna si vystačí s jediným tlačítkem.

Na pravém boku je microUSB pro nabíjení. Tiskárna není nejnovější, proto nás starší konektor tolik netrápí. Kromě konektoru, který mimochodem nechrání žádná záslepka, zde je také prostor, kam vkládáte inkoustovou kazetu. Ta má trochu netradiční tvar, zasunout však jde snadno. Pod krytkou je i QR kód, který je dobré si hned zprvu vyfotit, slouží pro registraci tiskárny do obslužné aplikace.

Zadní strana je domovem šuplíčku na snímky. Po odklopení sem vložíte až 10 snímků, ty nejsou v žádné plastové kazetě, jako je tomu běžné u Instaxů. Snímky jako takové totiž neobsahují žádné chemické látky, zde se tiskne jinak. Snímky tak vkládáte podobně jako listy papíru do tiskárny, logem společnosti Canon směrem k vám. Místo, kudy film opouští tělo tiskárny, se nachází na spodní hraně, kde naleznete také modelové označení tiskárny.

Canon SELPHY SQUARE QX10

Canon Selphy Square QX10 je na tiskových materiálech i v reálu pohledná tiskárna, u které vás může překvapit jen hmotnost. Vše ostatní se povedlo a jak se dozvíte za okamžik, vyšší hmotnost vykompenzuje úplně něco jiného. Tuto část uzavřu tím, že nejen díky povedeným barevným variantám působí tiskárna moderně a zásluhou matných plastů také stylově.

Líbilo se nám
  • povedené barevné varianty
  • elegantní design
  • robustnost
  • matné plasty
  • jediné ovládací tlačítko
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost

Baterie a výdrž: šlo by to i lépe

Tiskárna se nabíjí USB-A–microUSB kabelem, hotovo je za zhruba 90 minut. Výdrž není ideální, na jedno nabití dokáže vytisknout jedno balení filmů, tedy 20 kusů. Do těla tiskárny se však vejde jen 10 snímků, je tedy nutné je v průběhu vyměnit. Výhodou je, že pokud tiskárnu zapomenete vypnout, po 10 minutách nečinnosti se sama vypne.

Líbilo se nám
  • sama se vypne
Nelíbilo se nám
  • nižší výdrž
  • delší doba nabíjení

Aplikace a funkce: má své mouchy, ale výsledek stojí za to

V obchodech Google Play a App Store naleznete velké množství aplikací od společnosti Canon, vás však bude zajímat ta s názvem Selphy Photo Layout. Ta zastřešuje tiskárny CP1500, Square QX10 a Selphy CP Series. V úvodu tedy vybereme model Square QX10, tiskárnu zapnete, naskenujete QR kód a potvrdíte spojení pomocí Wi-Fi. Ano, tiskárna se nepáruje přes Bluetooth, ale přes přístupový Wi-Fi bod, který tiskárna vytvoří.

Celý proces zabere pár vteřin, poté se objeví domovská obrazovka. Zde si můžete vybrat, zda vytisknete jeden snímek, nebo speciální koláž, která se však musí vejít do tisknutelné oblasti 68 × 68 milimetrů (pro srovnání, Instax mini má tisknutelnou oblast o velikosti 62 mm × 46 mm). Snímky jsou tedy čtvercové a povrch je lesklý, pokud by vás zajímala pořizovací cena, 20 snímků včetně kazety s inkoustem vyjde na 400 Kč. Cena se tedy příliš od Instaxů neliší, výhodou jsou větší rozměry.

Stáhnout SELPHY Photo Layout

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Jak už víme, Canon netiskne za pomocí chemikálií, ale barev. V inkoustové kazetě jsou hned tři barvy – žlutá, azurová a purpurová. Tisk funguje tak, že nejdříve vyjede papír bez barvy, zajede zpět, natiskne se žlutá, zajede zpět, poté azurová, zajede zpět a konečně se natiskne purpurová. Tím se celý proces uzavře a výsledný snímek barevně odpovídá tomu, co jste v aplikaci vybrali. Celý proces zabere zhruba 3 až 4 minuty, ovšem snímek je rovnou hotový, nemusíte čekat na chemické procesy, které fotografii aktivují podobně jako u Instaxů. Výhodou rovněž je trvanlivost snímků, Canon deklaruje, že v dobrých podmínkách vydrží až 100 let. Doplníme, že zadní strana filmů lze sejmout – je na ní lepivá vrstva, díky které si snímek můžete rovnou někam nalepit. Třeba do alba, které Canon rovněž prodává.

Canon SELPHY SQUARE QX10

Ať už tisknete jeden snímek, nebo koláž, můžete upravovat. Nastavit lze jas, kontrast, můžete přidat nálepku, text, zvolit barevný filtr nebo přidat grafickou nálepku, která může být i průhledná. Výsledek vypadá tak, že grafika jde vidět jen pod úhlem, což působí opravdu efektně.

Snímky jsou i na dnešní poměry velmi kvalitní.

Osobně jsem snímky tiskl tak, jak jsou, barevné filtry mě tolik nezaujaly a snímky povětšinou bylo nutné i barevně upravit, aby vynikly. Kvalita tisku je na míle daleko od instantních tiskáren, snímky jsou skvěle prokreslené, barevně věrné a hlavně ostré, zkrátka radost pohledět. Hledáte nějaké ale? Aplikaci Canon nijak zvlášť neredesignoval, působí tedy maličko zastarale a i nabídka filtrů by mohla být pestřejší. Pokud však chcete tisknout, co vidíte, případně upravíte v rámci editoru fotografií v telefonu, budete spokojeni. Stejně, jako jsem byl i já.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • jednoduché prostředí
  • kvalita snímků
  • možnost přidat „neviditelné“ efekty
  • životnost snímků
  • lepivá vrstva filmů
Nelíbilo se nám
  • aplikace nepůsobí moderně
  • nabídka filtrů je jen průměrná

Zhodnocení: stále má co říct

Canon představil tiskárnu Selphy Square QX10 v roce 2020, stále má však co nabídnout. Kvalita tisku je totiž stále více než konkurenceschopná, v záplavě instantních tiskáren tedy dominuje. Cena filmů je přijatelná, zvláště když přihlédneme k faktu, že součástí balení je i kazeta s inkoustem. Proces tvorby snímků je efektní a výsledek perfektní. Aplikace jako taková by si zasloužila mírný redesign, ovšem pokud budete chtít tisknout to, co už máte jinde upravené, budete spokojeni.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • kvalita tisku
  • rozumná cena tiskárny i filmů
  • elegantní design, kvalita provedení
  • snadné párování
Zápory
  • vyšší hmotnost
  • nižší výdrž
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze