D-Link DWR-2101
test

D-Link DWR-2101

5G router do kapsy

Pomalu, ale jistě se blíží doba letních dovolených a kdo je připraven, není překvapen. Možná už jste si stihli zamluvit nějaký first minute zájezd, ale zjistili jste, že při toulkách po neznámu vám bude chybět kvalitní připojení. Pokud je v destinaci pokrytí sítí 5G, vyplatí se zapřemýšlet o routeru D-Link DWR-2101, se kterým budete mít i na cestách stejně rychlý internet jako doma.

Dovolená je o odpočinku, ale málokdo si dokáže představit, že by byl zcela off-line více než pár hodin. Ať už kvůli práci, rodině či mapám a dalším aplikacím, které usnadňují život. Pokud vaše cesty vedou do neznáma, ale přesto víte, že se na místě bude nacházet kvalitní pokrytí, proč toho nevyužít?

Dnes se podíváme na router od D-Linku, konkrétně model s nenápadným označením DWR-2101. Ten zpřístupní sítě 5. generace nejen vám, ale každému, s kým budete chtít jej sdílet.

Technické parametry D-Link DWR-2101

Rozměry 119 × 72 × 23,5 mm
Hmotnost 235 gramů
Typ Wi-Fi Wi-Fi 6 AX1800 (IEEE 802.11n/g/b/ac/ax), Dual-Band (2,4 + 5 GHz)
Ethernet ano
Externí anténa ne
Maximální rychlost 1 600 Mbit/s
Kapacita baterie 5 260 mAh
Výdrž baterie cca 12 hodin
Aplikace iOS, Android
Cena 12 499 Kč

Obsah balení: se stojánkem

V balení kromě samotného routeru naleznete také masivní baterii s kapacitou 5 260 mAh, synchronizační a napájecí USB-C–USB kabel i praktický stojánek, díky kterému můžete mít router neustále na očích. Praktické. Škoda, že se nedostalo na adaptér do sítě, na druhou stranu, nějaký si na dovolenou stejně povezete kvůli mobilnímu telefonu či tabletu. Jen pozor, zda máte adaptér s USB-C. Dodáme, že se v balení nachází i návod pro rychlé zprovoznění včetně obrázků.

D-Link DWR-2101
Líbilo se nám
  • přehledný manuál
  • stojánek
Nelíbilo se nám
  • hodil by se adaptér do sítě

Konstrukční zpracování: skoro jako z Matrixu

Přenosný router nemusí být z platiny a osázen diamanty, jde především o praktičnost. Potěší však, když vám design neudělá ostudu, což se D-Linku povedlo. Model DWR-2102 je z plastu, přední strana má vcelku efektní embosovaný motiv obvodové desky, který působí lehce „tech“, věříme však, že by router neurazil ani vaše obchodní partnery. Plasty jsou matné a konstrukce působí vcelku bytelně. Rozměry činí 119 × 72 × 23,5 mm, tedy až na tloušťku vcelku malá krabička, ne větší než kompaktní smartphone. O trochu více překvapí hmotnost 235 gramů. Za tu může především masivní baterie pod zadním snímatelným krytem.

Baterie je zajištěna plastovou pojistkou, takže nevypadne, ani pokud router spadne na zem. Zpočátku jsme hledali slot na SIM kartu právě pod baterií, nachází se však na boku routeru, pro vložení SIM tak stačí sejmout kryt. Zde se hodil již zmíněný obrázkový návod. SIM karta je ve formátu nanoSIM, pokud máte větší, bude nutné ji oříznout/vyměnit.

Router vypadá technicky, ale design neurazí.

Na spodní hraně je gigabitový ethernet a výřez pro sejmutí krytu, USB-C se naopak nachází na horní hraně (při formátu používání na šířku), stejně jako dioda, která informuje o nabíjení. Je možná trochu škoda, že D-Link neumístil ethernet i USB-C na levý/pravý bok, protože při umístění na stojánek a položení na stůl se zablokuje právě hladký přístup k ethernetu. Po bocích jsou také malé průřezy, které plní jak roli estetickou, tak pomáhají routeru „dýchat“ a chladit.

Na přední straně je pak vcelku velký LCD displej s úhlopříčkou 2,4". Je barevný, výrobce se však nechlubí rozlišením. Potěší, že je dotykový, kapacitní, proto nepotřebujete žádná ovládací tlačítka. Jedno zde ale i přesto je a slouží k zapnutí/vypnutí routeru.

Pohled na D-Link DWR-2101 neurazí, je bytelný a díky dotykovému displeji i snadno ovladatelný. Pokud mu tak odpustíte větší tloušťku, budete spokojeni.

Líbilo se nám
  • elegantní „tech“ design
  • rozumné rozměry
  • pojistka baterie
  • snadno přístupný slot pro nanoSIM
Nelíbilo se nám
  • větší tloušťka

Displej: barevný a dotykový

Router od D-Linku není nejlevnější, proto nás nasazení displeje nepřekvapilo. Potěšil nás ovšem fakt, že jde o displej barevný, dotykový a navíc i poměrně rozměrný, tedy na poměry mobilního routeru. Úhlopříčka činí 2,4" a ač se výrobce nechlubí tím, jaké má rozlišení, působí jemně a je dobře čitelný i na přímém světle. Na hlavní stránce vidíte aktuální kapacitu baterie, objem stažených dat, dobu provozu, informaci o vložené SIM kartě a také síť, ke které je router připojen. Samozřejmostí je pak datum.

Pohybem do strany se dostanete do prostředí, kde můžete nastavit jak název SSID, tak heslo, šifrování, případně změřit aktuální přenosovou rychlost. Potěší i možnost manuálního přepnutí režimu připojení. Pokud tedy chcete zajistit, že se router bude připojovat jen skrze 5G, můžete mu to nařídit. Jinak střídá sítě automaticky podle toho, jaké je aktuálně pokrytí, o čemž vás informuje i na úvodní straně. Displej vždy po několika sekundách pohasne – šetří tak baterii. K dispozici je i možnost automatického ukončení sdílení SSID sítě.

D-Link DWR-2101

I když displej není obrovský, ovládá se příjemně. Těší nás, že prostředí umožní prakticky všechny možnosti jako mobilní aplikace D-Link EZ-Five, dokonce si můžete i přečíst došlé SMS. Potěší, že přímo skrze router lze identifikovat určité problémy. A když se nevyznáte v piktogramech označujících aktuální připojení k 3G/4G/5G, vše se dozvíte v manuálu, který je součástí prostředí routeru. Dodáme, že pokud máte aktivní PIN na SIM kartě, můžete ji skrze router přímo odemknout.

Pokud čekáte na nějaké „ale“, jedno pro vás máme. Prostředí je pouze v angličtině a dalších světových jazycích. Naštěstí ale díky obrázkovému menu většinou snadno poznáte, kde se co nachází. Popisky jsou navíc základní, proto i ti, kteří mají angličtinu jen základní, dobře pochopí, kde se co nastavuje.

Líbilo se nám
  • dostatečně velký zobrazovač
  • dobrá čitelnost
  • dotykové ovládání
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • chybí čeština

Technické parametry: 5G na palubě

Podíváme se i na technické parametry. DWR-2101 podporuje sítě 5G Sub 6Ghz n1/3/20/28/78, LTE FDD B1/B3/B7/B8/B20/B28, LTE TDD B38/B46 a WCDMA B1, B8. Co se týká antén, k dispozici je pro LTE/5G systém 4×4 integrovaných antén a 2× interní anténa pro Wi-Fi, konektor pro připojení externí antény chybí. Připojit můžete až 32 zařízení souběžně, baterie s kapacitou 5 260 mAh pak vydrží v provozu 12 hodin dle počtu připojených zařízení. Doplníme že TP-Link M7350 zvládá provozovat Wi-Fi jak ve frekvenčním pásmu 2,4 GHz (až 574 Mbit/s), tak také 5 GHz (až 1 200 Mbit/s). Wi-Fi je ve standardu Wi-Fi 6 AX1800 (IEEE 802.11n/g/b/ac/ax) a ze zabezpečení máme k dispozici WPA/WPA2 a WPA3. Maximální přenosovou rychlost, kterou D-Link DWR-2101 díky 5G síti zvládá, je 1 600 Mbit/s (200 MB/s). Potěší, že na těle je gigabitový ethernet pro drátové připojení, ke sdílení internetu lze použít i USB-C (USB 3.2 Gen 1).

Líbilo se nám
  • připojení až 32 zařízení současně
  • obě frekvenční pásma
  • slušná výdrž baterie
  • zabezpečení WPA3

Aplikace D-Link EZ-Five: elegantní a přehledný správce

Pokud vám displej nestačí, můžete využít i aplikaci EZ-Five, případně webové prostředí. V obou případech můžete spravovat prakticky stejné věci jako přímo přes displej routeru, proto se aplikacím nebudeme důkladněji věnovat. Zmíníme, že skrze aplikaci můžete spravovat SMS zprávy, můžete měnit název SSID, nastavit úsporné režimy, prodloužit/zkrátit dobu, po kterou je displej aktivní, aktualizovat firmware a další. Aplikace je přehledná a je prodlouženou rukou k routeru. Pokud tedy raději „cvakáte“ v rámci aplikace než na displeji routeru, máte tu možnost.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • snadné párování
  • detailní informace o spotřebě dat

Reálné zkušenosti: překvapení do kapsy

Router D-Link DWR-2101 jsme testovali na několika místech, vždy se SIM kartou od T-Mobile s povolenými sítěmi 5. generace. Běžně jsme se dostali na přenosové rychlosti okolo 220 až 300 Mbit/s, což se sice ani zdaleka nepřibližuje možnostem routeru, ovšem pro většinu „smrtelníků“ jde o špičkové hodnoty. Antény si poradí s příjmem signálu dokonale i v bytě, kde telefon často odmítal připojení k 5G. Router se zde chytal bez většího zaváhání, navíc rychlost byla konstantní a nedocházelo k žádným výpadkům. Skrze ethernet je maximem rychlost zhruba 100 až 109 MB/s, což je opět hodnota, se kterou lze fungovat téměř ve všech aspektech naprosto bez problémů.

K routeru jsme měli v jednu chvíli připojeno více než 8 zařízení, i v takovém případě nedocházelo k žádným výpadkům či restartům. Baterie vydrží zhruba 10 až 14 hodin, vždy záleží na tom, kolik zařízení je k routeru připojeno v jednu chvíli a kolik zařízení je připojeno aktivně, tedy dochází k souběžnému stahování dat. Pokud by vám i tak výdrž nedostačovala, powerbanky s kapacitou okolo 10 000 mAh jsou dnes již velmi kompaktní a zvládnou násobně prodloužit výdrž routeru.

Závěr: to nejlepší něco stojí

Na závěr bohužel přichází informace, která mnohé odradí – cena. D-Link DWR-2101 vyjde na zhruba 12 tisíc korun, což je několikanásobek toho, za co se prodávají routery s 4G LTE. Samozřejmě se zde bavíme o řádově nižších přenosových rychlostech, nehodí se tedy pro připojení více zařízení najednou, pokud tedy nechcete řešit pomalé spojení. Na trhu zatím neexistuje dostatek konkurence, proto je cena vyšší a snižovat se bude až v následujících měsících.

D-Link DWR-2101

Znamená to tedy, že D-Link DWR-2101 nedostane naše doporučení? Právě naopak. Pokud chcete to nejlepší, musíte si připlatit, a to co D-Link DWR-2101 umí, umí perfektně. Pokud tedy potřebujete vysoké přenosové rychlosti a oceníte fakt, že s routerem můžete vyrazit na cesty, nákup doporučujeme.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • podpora sítí 5. generace
  • zabezpečení WPA3
  • vysoké přenosové rychlosti
  • masivní baterie, dlouhá výdrž
  • antény 4×4 pro LTE/5G a 2× pro Wi-Fi
  • gigabitový ethernet
  • elegantní vzhled, kvalitní konstrukce
Zápory
  • vysoká cena
  • prostředí není v češtině
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze