Dyson Pure Cool Me
test

Dyson Pure Cool Me

Čerstvý vánek v době pekelné

Aktuální vedra nás vedou k otázce, jak se zchladit? Pokud máte bazén, volba je jasná. Pokud jste ale v kanceláři a tuto možnost nemáte, začnete přemýšlet nad vhodnou elektronikou. Když nechcete investovat do klimatizace, nabízí se větrák, ovšem ten je pro mnohé zkrátka málo. Zkusit ale můžete Pure Cool Me od Dysonu. A možná vás překvapí, stejně jako nás.

Nepatřím mezi milovníky léta, raději mám jaro, ale klidně i podzim a zimu. Může za to i mezonetový byt pod střechou, potím se tak už jen při představě blížících se tropů.

Možná to máte podobně a tropické teploty nezvládáte dobře. Pokud nemáte vhodné podmínky pro klimatizaci, případně vám nedělá dobře, začnete s největší pravděpodobností hledat různé ventilátory. Je to pro vás však dostačující? Pro nás ne, a tak jsme vyzkoušeli šikovného pomocníka Pure Cool Me od Dysonu. Ten vás totiž nejenom ovlaží, ale zároveň ochrání před různými nečistotami, které vzduch v interiéru obsahuje.

Technické parametry Eve Room

Rozměry 40,1 × 25,4 × 24,7 cm
Hmotnost 2,7 kg
Mobilní aplikace/Wi-Fi ne
Displej ano, nedotykový
Oscilace ano, 70 stupňů, automatická
Filtr s aktivním uhlím a skleněný filtr HEPA
Intenzita výměny půl roku až rok
Způsob nabíjení proprietární kulatý konektor
Funkce ventilátor, čistička vzduchu
Cena cca 8 tisíc Kč

Obsah balení: co víc chcete?

V balení je kromě Dyson Pure Cool Me také velmi elegantní nabíjecí adaptér s kulatou proprietární koncovkou. Kabel je pevný, přesto měkký a poddajný. Dále naleznete v balení dálkový ovladač a základní dokumentaci. Dodáme, že filtr je součástí základního balení a je předem nainstalovaný.

Přívodní kabel je poddajný, díky kulatému konektoru se trefíte pokaždé

Celkový dojem dotváří už kvalita krabice, ta je nejen pevná, ale graficky moc hezky zpracovaná. Zkrátka je vám hned jasné, že si domů neodnášíte jen tak nějaký ventilátor za pár stovek.

Konstrukce a zpracování: robot, nebo odpadkový koš?

Co se vám vybaví jako první, když uvidíte Dyson Pure Cool Me? Záleží, jaké máte zájmy a zda sledujete technologické weby, nebo spíše animované filmy. Někomu Pure Cool Me připomíná robotku EVE z filmu WALL-E, někomu zase tancujícího robota Jiba. A samozřejmě jsme se setkali i s názorem, že Pure Cool Me vypadá jako předražený koš na odpadky u kancelářského stolu.

Dyson Pure Cool Me

Mně se design líbí bez ohledu na to, co mi připomíná, i když bych se nejvíce ztotožnil s názorem, že Pure Cool Me vypadá jako milý robotický kamarád. Rozměry činí 25,4 × 24,7 × 40,1 cm a vcelku překvapí nízká hmotnost 2,7 kg. Na přenášení je tedy jako dělaný. Pořídit si jej můžete ve dvou barevných variantách: bílé/stříbrné a černé/šedé. Nám dorazila na test klasičtější bílo-stříbrná varianta, i když alespoň podle produktových snímků se nám o trochu více líbí ta šedo-černá.

Dyson Pure Cool Me

Produkty Dyson jsou propracované do detailu a Pure Cool Me není výjimkou. I přestože je tělo kompletně plastové, zpracování je na úrovni. Spodní válcová část je děrovaná, tudy proudí vzduch směrem do čističky, otvory se tedy hodí. Dole je malý, kulatý a hlavně barevný displej, který informuje o intenzitě „chlazení“ a poradí i s výměnou filtrů. Na zadní straně je pak vstup proprietární nabíječky a také tlačítko pro vypnutí/zapnutí. To je klasické mechanické. Na těle najdeme ještě jedno zajímavé místo, které se liší tím, že je bez výřezů. Jedná se o magnetickou plochu, na kterou přesně dopadne dálkový ovladač, abyste jej neztratili z dohledu. Magnety nejsou příliš silné, ale ovladač udrží bez problému.

Dyson Pure Cool Me je do detailu promyšlený.

Parabolická vrchní část je otočná, osciluje v úhlu 70 stupňů. Samotná hlava je místem, kterým proudí vzduch směrem na uživatele. I zde si Dyson vyhrál, protože hlavu lze nastavit (foukání dolů, do středu, nahoru) tím, že jemně posunete plastový díl směrem nahoru/dolu. Pro vysvětlení máte vedle i malé grafické znázornění. Jedná se o detail, ovšem neuvěřitelně důmyslný a elegantní.

Vrchní hlavu lze pojistkou na boku uvolnit, tím zpřístupníte část, kde se nachází filtr. Ten je pro celé řešení nezbytný, protože nejde jen o ventilátor, ale zároveň i o malou čističku vzduchu. O nutnosti výměny filtru informuje již zmíněný displej a výměna je velmi snadná. Stačí odjistit hlavu, sejmout ji a následně vysunout filtr pomocí látkových úchytů směrem nahoru.

Dyson Pure Cool Me

Dyson Pure Cool Me vypadá elegantně, je kvalitně zpracovaný a do detailu propracovaný. Vzbudí pozornost na pracovním stole i odkládacím stolku.

Líbilo se nám
  • špičkové zpracování
  • elegantní design
  • směrové nastavení vzduchu, oscilace
  • snadná výměna filtru
  • magnetický držák na ovladač
  • velmi nízká hmotnost
  • ideální výška
  • přehledný displej
Nelíbilo se nám
  • spodní část by mohla být kovová

Dálkové ovládání: prodloužená ruka

Na malém ovladači stříbrné barvy je hned 5 tlačítek, přičemž jedno z nich je kolébkové, má tedy dvě funkce. Začneme ale zleva a shora, kde je tlačítko ON/OFF a hned vedle tlačítko „i“, pomocí něhož přepínáte ukazatele na displeji. Nechybí již zmíněné kolébkové tlačítko, které slouží pro navolení intenzity čištění a zároveň intenzity vzduchu, který Pure Cool Me vyfukuje.

Dálkový ovladač lze jednoduše přichytit na přední stranu Dyson Pure Cool Me

K dispozici je také dedikované tlačítko pro zahájení/vypnutí oscilace a tlačítko pro nastavení časovače. Informace o nastavené délce již poté odečítáte přímo z displeje. Ovladač jako takový působí, že by menší pád přežil, ovšem je kompletně plastový a průřez pro infračervený port je poloprůhledný. Nepůsobí to zrovna elegantně. Až na tento detail ale vypadá ovladač sympaticky, navíc dobře padne do ruky i díky mírnému prohnutí.

Líbilo se nám
  • skvěle padne do ruky
  • dostatek tlačítek
  • je magnetický

Displej: pro to důležité

Na barevném displeji, který živostí připomíná OLED panel, můžete pozorovat pár údajů. Zobrazí intenzitu větrání, připomene nutnost výměny filtru a rovněž zobrazí návod, jak sejmout hlavu právě pro výměnu filtru.

Displej je malý, ale přehledný

Skrze zobrazovač lze odečítat také časovač, který nastavujete pomocí ovladače. Displej není dotykový. Dyson Pure Cool Me nemá Wi-Fi, tedy ani mobilní aplikaci, a proto je ovladač v tomto případě opravdu nezbytný. Potěší však, že piktogramy na displeji jsou podsvícené, přehled tedy budete mít jak během dne, tak i uprostřed noci.

Líbilo se nám
  • syté barvy
  • dostatečná velikost
Nelíbilo se nám
  • není dotykový

Funkce a praktické zkušenosti: osvěží čistým vzduchem

Tak zprvu, Dyson Pure Cool Me není ani větrák, ani čistička, je totiž obojí dohromady. Vzduch nejdříve nasaje, následně filtr s aktivním uhlím a skleněný filtr HEPA zachytí plyny a 99,95 % ultrajemných částic ze vzduchu a přefiltrovaný vzduch následně díky technologii Dyson Core Flow směřuje přímo na uživatele. A jak technologie Core Flow vlastně funguje? Proudy vzduchu jsou vedeny vysokou rychlostí přes konvexní povrch. Spojí se a distribuují směrovaný proud vzduchu. Díky tomu je vzduch poměrně rychlý, alespoň na maximální otáčky, přesto nemáte pocit, že byste byli kousek od nepříjemného větráku.

Detaily

Zde se vracíme ke směrové hlavě, vzduch si tedy můžete namířit tak, jak vám to bude příjemné. Dyson Pure Cool Me dovolí nastavit intenzitu větrání v rozsahu 1 až 10, přičemž rozsah 1 až 3 se hodí na noc, od stupně 6 výše už pouze během dne. Hlasitost není nijak vysoká do stupně 5, ovšem nastavení 8 až 10 představuje uragán, který o sobě dá znát nahlas. Velká škoda je, že Dyson Pure Cool Me nemá Wi-Fi, nelze tedy ovládat jinak než dálkovým ovladačem.

Síla proudícího vzduchu je úctyhodná.

A co zkušenosti? Nejde o ventilátor, nejde ani o klimatizaci, jde o zařízení, které na vás pod tlakem směřuje předem vyčištěný vzduch. Ten vás osvěží, při vyšších intenzitách poměrně citelně. Neočekávejte však studený vánek, to zkrátka umí jen klimatizace. I tak jsme ovšem Dyson Pure Cool Me ocenili. V mém případě jsem díky němu dokázal vydržet bez zapnuté klimatizace zhruba do doby, než se v místnosti ukázala teplota 27 °C. A to právě díky příjemnému vánku, vzduch v místnosti „nestál“, já se tedy nepotil. Síla proudícího vzduchu na maximální stupeň je úctyhodná, což mi pro příjemné osvěžení vlastně postačovalo. Poté již musela přijít na řadu klimatizace, kterou nemám rád už kvůli tomu, že se příliš nekamarádí s mými hlasivkami.

Dyson Pure Cool Me

A co oscilace? Hlava osciluje v úhlu 70 stupňů a pokud chcete, můžete ji zastavit, aby proud vzduchu směřoval přímo na vás. Oscilace je zajištěna pomocí motoru, který je naprosto tichý, pohyb tedy není vůbec slyšitelný. Za to Dyson chválíme, po odklopení hlavy je celý mechanismus viditelný pouhým okem a celé to vypadá opravdu velmi poctivě.

Dyson Pure Cool Me díky slušnému výkonu dokáže vyvolat pocit, že je vzduch výrazně chladnější než okolní, proto se skvěle hodí do kanceláří nebo místností, kde klimatizace být nemůže. Přesto vzhledem k velikosti počítejte s tím, že osvěží jen vás, maximálně blízko sedícího kolegu či partnera, ne polovinu kanceláře.

Filtr vydrží při používání pár hodin denně zhruba půl roku až rok, v závislosti na znečištění prostředí. Filtr pořídíte v různých akcích od částky zhruba 1 100 Kč, což je cena přijatelná.

Líbilo se nám
  • příjemné osvěžení
  • čistý vzduch
  • filtr vydrží dlouho
  • dostupná cena filtru
Nelíbilo se nám
  • nemá Wi-Fi a mobilní aplikaci
  • na maximální výkon opravdu hlasitý provoz

Zhodnocení: kvalita má svoji cenu

Běžná cena Pure Cool Me je okolo 10 tisíc korun, aktuálně lze přístroj pořídit za zhruba 8 tisíc korun. To rozhodně není málo, stačí trochu připlatit a máte klasickou mobilní klimatizaci. O to tu ovšem nejde. U Pure Cool Me totiž oceníte i fakt, že vzduch, který dýcháte, je čistý. Navíc skvěle vypadá a hodí se téměř kamkoli, to se o mobilních klimatizacích říci nedá.

Dyson Pure Cool Me

Doporučení od nás Pure Cool Me dostane. Pokud nemáte hluboko do kapsy, nákupu rozhodně litovat nebudete.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • příjemné osvěžení proudem vzduchu
  • elegantní design, kvalitní provedení
  • povedený dálkový ovladač
  • čistička a ventilátor v jednom balení
  • přehledný a výrazný displej
  • snadná výměna filtru
  • (tichá) oscilace
Zápory
  • na maximální výkon hlasitá
  • cena není pro každého
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze