Epson EH-TW9400
test

Epson EH-TW9400

Když chcete posunout domácí zábavu na vyšší úroveň

Centrum domácí zábavy nemusí představovat pouze televize, ale také projektory, které jsme ještě donedávna vídali zejména v kancelářích pro účely prezentací. Technologie jde však neustále dopředu a testovaný Epson EH-TW9400 je toho jasným důkazem. Jde totiž o jeden z nejlépe vybavených domácích projektorů na trhu. Jak si tato horká novinka vedla v našem testu? To se dozvíte na řádcích níže.

Pokud toužíte po opravdu velkolepé podívané na monstrózně velké uhlopříčce, má pro vás odpověď Epson, kterého pravděpodobně znáte také jako výrobce tiskáren či skenerů. Testovaný Epson EH-TW9400 zaujme nejen cenou, která rozhodně není pro každého, ale hlavně špičkovým obrazem s pokročilými funkcemi. Komu je určený a jaké jsou jeho hlavní přednosti?

Technické parametry Epson EH-TW9400

Rozměry 520 × 450 × 193 mm
Hmotnost 11 kilogramů
Typ lampy 3LCD, RGB se závěrkou s kapalnými krystaly
Světelný tok 2 600 lumenů
Životnost lampy 5 000 hodin (až 7 let)
Kontrast 1 200 000: 1
Nativní rozlišení 4K PRO-UHD (16:9)
Maximální úhlopříčka 300 palců, tedy asi 7,6 metru
Korekce lichoběžníku Manuální vertikální: ± 30 °
Lens shift Motorizované - Vertikální ± 96,3 %, horizontální ± 47,1 %
Projekční vzdálenost 3 m – 6,3 m
Typ ostření Motorizované
Podpora 3D ano, aktivní
Konektorová výbava 1× USB 2.0, VGA vstup, 2× HDMI (HDCP 2.2), Ethernetové rozhraní
Bezdrátová komunikace Wi-Fi (adaptér)
Hlučnost <24 dB
Spotřeba (typická) 355 W, 271 W (ekonomický), 0,35 W (pohotovostní režim)
Doporučená cena 72 455,26 Kč s DPH

Obsah balení: nic neschází

V balení najdeme pečlivě zabalený projektor, sadu uživatelských příruček, napájecí kabel s tříkolíkovou zástrčkou a dálkové ovládaní včetně baterií (AA).

Líbilo se nám
  • pečlivě zabaleno
  • ovladač včetně baterií

Konstrukční zpracování: bytelné i elegantní

Konstrukční zpracování Epsonu EH-TW9400 je rozhodně bytelné – projektor o hmotnosti 11 kilogramů a rozměrech 520 × 450 × 193 mm dává na první pohled najevo, že máte čest s profesionálním a technologicky vyspělým kusem hardwaru, nikoliv nějakou „hračkou“, kterou si strčíte do kapsy nebo snadno sbalíte pod ruku a přenesete. Jeho předností tedy rozhodně nejsou kompaktní rozměry či snadná přenositelnost.

Epson EH-TW9400

Z hlediska designu není co vytknout. Projektor, na rozdíl od televize, ve většině případech stejně není zařízení, které byste měli mít neustále na očích, takže si dovolím tvrdit, že na vzhledu v tomto případě až tolik nezáleží. Tím však zároveň ani nechci říct, že by se design nepovedl. Kromě testovaného bílého provedení je k dispozici také černá verze a konstrukce, kterou tvoří převážně matné plasty, působí kvalitně i elegantně. Poznávacím prvkem je výrazné žebrování po stranách objektivu.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • povedený design

Instalace: zvládne ji i začátečník

Instalace probíhá poměrně standardně. Po vybalení z krabice jsem projektor umístil na skříň, kde jsem jej vycentroval pomocí regulovatelných nožiček tak, aby byl ve vodorovné poloze. Následně stačí připojit napájecí kabel, zdroj signálu a projektor je připraven k akci. V tomto ohledu bych ještě výrobce rád pochválil za to, že trafo není součástí kabelu, nýbrž se nachází se přímo v projektoru. Na zemi se vám tak nebude válet těžká „cihla“, jako tomu často u jiné větší elektroniky bývá.

Pro zapnutí projektoru stačí zmáčknout tomu vyhrazené tlačítko na pravém boku, případně alternativně použít dálkové ovládání. Následně se automaticky odsune krytka objektivu a projektor je během pár sekund připraven k akci. Instalaci a spuštění tak podle mého názoru zvládne i naprostý začátečník.

Líbilo se nám
  • snadná instalace

Dálkové ovládání: vaše prodloužená ruka

Dodávaný dálkový ovladač má velká tlačítka s příjemným stiskem a možností aktivace podsvícení oranžové barvy. Je rozumně velký, i když kompaktní rozhodně není. Pravda je taková, že pokud jste již „přičichli“ ke geniálně jednoduchým ovladačům některých nových chytrých televizí (například od Samsungu), možná se trochu zděsíte při pohledu na množství tlačítek i velikost řešení od Epsonu….

Epson EH-TW9400
Líbilo se nám
  • nechybí podsvícení
Nelíbilo se nám
  • ovladač by mohl být kompaktnější

Obraz: láska na první pohled

Obrazová kvalita vám snadno vyrazí dech a při prvním spuštění adekvátního obsahu (například 4K filmu na Blu-ray disku) vás možná, stejně jako mně, překvapí, jak detailně je obraz vykreslen i na (až absurdně) velké uhlopříčce. Podle výrobce technologie „4K PRO-UHD“, kterou tento projektor disponuje, značí nejen vysoké rozlišení, ale také pokročilou práci s kontrastem, dynamickým rozsahem (podporou HDR10) či jasem.

Z pohledu diváka vás bude zajímat spíše samotný obraz než označení použitých technologií. Přítomnost HDR (s podporou HDR10), které umožňuje lepší práci s kontrastem i jasem, funguje na jedničku, díky čemuž obraz více odpovídá realitě. Navíc je možné HDR vynutit i u SDR obsahu. Vysoký dynamický rozsah navíc není jen výsadou zmíněných Blu-ray disků, ale také streamovacích služeb, jako je například Netflix, či herních konzolí.

Použitá technologie 3LCD, kterou si Epson před desítkami let sám vyvinul, spoléhá na tři samostatné LCD čipy k současnému zobrazování červeného, zeleného a modrého světla. U Epsonu EH-TW9400 se tak nesetkáte s nechvalně proslulým efektem duhy, který se vyskytuje u DLP projektorů. Vyzdvihnout musím také kvalitu obrazu při rychlých akčních scénách, kdy je rozmazání obrazu udrženo na velmi přijatelné úrovni, díky čemuž působí obsah plynuleji a ostřeji.

Ze vzdálenosti 7,6 metrů můžete vykouzlit monstrózní 300" uhlopříčku.

Projektor nabízí i nejrůznější pokročilé nastavení obrazu včetně možnosti jej kalibrovat podle profesionálních norem ISF (Imaging Science Foundation). K dispozici je hned několik barevných režimů (Dynamický, BrightCinema, Přirozený, Kino, Digitální kino, 3D dynamický a 3D kino), které si můžete dále individuálně nastavit podle vašich požadavků (upravit jas, teplotu barev, kontrast atd.). Samotné „umístění“ obrazu na stěnu či plátno značně ulehčí motorizovaný objektiv, díky němuž obraz pomocí dálkového ovladače velmi snadno posunete (až o ± 96,3 % na svislé ose a ± 47,1 % na vodorovné ose), zvětšíte či zaostříte. Ze vzdálenosti 7,6 metru tak můžete například vykouzlit monstrózní uhlopříčku o velikosti 300 palců.

V ECO režimu jsem neměl problém s viditelností obrazu ani v místnosti s velkými okny během jasného dne. Pokud přepnete na vysoký výkon, pak se obraz ještě zintenzivní, je však potřeba počítat také s vyšším odběrem elektřiny i hlučností. Z barevných prostorů je k dispozici BT.709 nebo BT.2020, tedy známá televizní norma.

Líbilo se nám
  • podpora HDR10
  • uhlopříčka o velikosti 300 palců
  • motorizovaný objektiv
  • barevné prostory BT.2020 + BT.709
  • jemné 4K rozlišení
  • skvělý kontrast i světelnost

Hlučnost: zůstává v mezích

Hlučnost se primárně odvíjí od zvoleného nastavení výkonu. Jestliže zůstanete v režimu ECO a budete sedět přibližně dva metry od projektoru, pravděpodobně nebudete chlazení vůbec vnímat. Jestliže přepnete na střední/vysoký výkon, zvýší se také hlučnost, ale ani na vysoký výkon bych ji neoznačil za rušivou. Pokud si projektor koupíte, pravděpodobně jej doplníte i o slušné domácí kino a při sledování filmů, případně hraní her, tak chlazení vůbec neuslyšíte.

Líbilo se nám
  • nízká hlučnost

Systém: zatím bez Androidu

Uvnitř projektoru je pouze obyčejný interface pro nastavení jednotlivých parametrů. Všechny potenciální zájemce však jistě potěší, že projektor obdrží operační systém Android v příštím roce. V současnosti lze tedy mluvit pouze o „hloupém“ projektoru, jehož schopnosti se však v následujících měsících značně rozšíří.

Líbilo se nám
  • aktualizace s OS Android v průběhu následujících měsíců
Nelíbilo se nám
  • v současnosti bez Androidu

Zhodnocení: skvělá volba pro náročné

Epson EH-TW9400 patří ke špičkově vybaveným projektorům a rozhodně byste jej měli zařadit do hledáčku, pokud si chcete splnit sen a postavit si soukromé domácí kino. Obraz patří k tomu nejlepšímu na trhu, a vyšší pořizovací cena je tak podle mého názoru opodstatněná. Jediné, co bych projektoru vytkl, je snad pouze (na poměry novějších chytrých televizí) trochu zastaralé dálkové ovládání či absence Androidu, což však výrobce hodlá v následujících měsících napravit. Pokud vás neomezuje rozpočet ani dispozice obydlí, garantuji, že nákupu nebudete litovat a užijete si spoustu hodin zábavy v té nejvyšší možné kvalitě.

Epson EH-TW9400
Klady
  • jemné rozlišení (4K PRO-UHD)
  • skvělý dynamický rozsah
  • aktualizace s OS Android v průběhu následujících měsíců
  • solidní konektorová výbava
  • motorizovaný zoom, ostření i posun objektivu
Zápory
  • ovladač by mohl být kompaktnější
  • prozatím bez Androidu
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze