Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt
test

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt

Malý velký strážce
2

Domácnost lze chránit mnoha způsoby, ovšem bez chytré kamery je zabezpečení tak nějak nekompletní. Pokud nechcete utrácet horentní sumy, ale přitom se nesmíříte s většími ústupky, určitě nepřehlédněte dnes testovanou kameru Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt. Za 2 tisíce Kč totiž nabídne nálož funkcí i dobře vypadá. Zda existují i nějaké nedostatky prozradí tato recenze.

Značku Eufy (Anker) už našim čtenářům představovat nemusíme. Před nedávnem jsme pro vás otestovali robotický vysavač nebo třeba bezdrátové kamery eufyCam Kit 2. Oba produkty nás potěšily funkčností i rozumně nastavenou cenou. Dnes se zaměříme na jeden levnějších produktů v nabídce Eufy, rozhodně ne ale méně zajímavý.

Jde o interiérovou kameru Eufy Indoor Cam 2K Pan . Nabízí za velmi rozumné peníze nálož funkcí. Bylo tak jasné, že se jí musíme podívat na zoubek důkladněji, zda je opravdu vše tak růžové, jak tvrdí výrobce.

Technické parametry Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt

Rozměry 7,5 × 7,5 × 10,8 cm
Hmotnost 217 gramů
Rozlišení a typ senzoru 2K (2 304 × 1 296 px), 1/2.7“ CMOS, 15 FPS
Zorný úhel 125 °
Pohyb 360 ° horizontálně, 96 ° vertikálně
Noční videní ano, 8× IR, až 10 metrů
Záznam videa při pohybu/kontinuální
Interní paměť ne (slot na microSD až 128 GB)
Mikrofon/reproduktor ano/ano
Podpora Google Asistent, Apple HomeKit a Siri, Amazon Alexa ano/ano/ano
Wi-Fi, Ethernet ano (2,4 GHz)/ne
Aplikace aplikace EufyHome pro iOS a Android
Cena 1 990 Kč

Obsah balení: vše potřebné

V balení je kromě samotné kamerky také 2metrový nabíjecí kabel s microUSB konektorem, adaptér do sítě a montážní sada pro připevnění na zeď. Nechybí ani základní dokumentace.

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt

Zpracování a konstrukce: bílá a pohledná

Design Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt nijak nevybočuje z naší (a zřejmě ani vaší) představy o interiérové kameře. To není žádná urážka, Eufy samozřejmě kameru ozvláštnilo pár detaily, díky kterým vypadá nejenom elegantně, ale jsou také účelné. Váží 217 gramů a rozměry činí 10,8 × 7,5 × 7,5 cm, takže se rozhodně nemusíte obávat, že by působila příliš nápadně.

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt

Tělo je plastové. Opět nejde o nějakou námitku, plast je pevný, kvalitní a navíc matný, proto nezachytává otisky prstů a není náchylný na vlasové škrábance. Kamera je otočná, celek tvoří tedy spodní část, což je základna, a vrchní část, která je kompletně otočná, respektive ve své ose 360 ° horizontálně, 96 ° vertikálně. Při vhodném umístění tak senzor se záběrem 125 ° pohodlně pokryje i opravdu velkou místnost.

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt

Eufy se soustředilo i na detaily. Namísto nevzhledné diody tu máme hezký LED kroužek, který navíc červenou a modrou barvou informuje o aktuálním stavu (párování, ztráta internetového připojení a další). Logo výrobce na základně je decentní. Na pravém i levém boku jsou průduchy reproduktoru a mikrofonu, na zadní straně se pak ve výřezu nachází microUSB konektor a tlačítko Setup pro další nastavení. Spodní část ukrývá unikátní QR kód, kterým kameru párujete s aplikací eufy Security.

K provedení a designu nemáme výhrad.

Hledáte slot pro paměťovou kartu? Je za otočnou hlavou. Pokud jej chcete odhalit, musíte kameru vypnout a následně otočit, čímž se objeví právě slot pro microSD kartu. Je to praktické. Pokud je kamera v pohotovosti, slot není přístupný – nikdo tak microSD kartu nevytáhne, pokud přesně nebude vědět, kde je. Zamrzí, že chybí ethernet, spojení tak musí probíhat výhradně skrze Wi-Fi.

Eufy chválíme za provedení i design. Určitě se za kameru nebudete stydět ani v moderním interiéru, bílá barva je praktická a při vhodném umístění si ji ani nemusíte všimnout.

Líbilo se nám
  • elegantní provedení
  • skrytý slot pro microSD kartu
  • kvalitní matné plasty
  • malé rozměry
Nelíbilo se nám
  • chybí LAN

Párování: snadné jako facka

Když už jsme zmínili QR kód na spodní straně základny, podíváme se rovnou na párování do nám již známé aplikace Eufy Security. V té stačí vybrat možnost přidání nového zařízení (symbol +) a následně vybrat kameru zapojenou do sítě. Aplikace vás požádá o naskenování QR kódu, pak o stisknutí tlačítka Setup na zadní straně a spojení s domácí Wi-Fi. Následuje pojmenování kamery a zařazení do místnosti z volitelného seznamu. Hotovo. Snadné, že?

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt

Ihned po přidání je nutné vybrat, zda chcete, aby kamera nahrávala na microSD kartu, NAS, nebo do cloudu. Pokud vyberete poslední možnost, získáte zdarma 30 dnů, poté platíte 3 dolary měsíčně, existují však i různé zvýhodněné balíčky. Tuto nabídku však využít nemusíte, stačí mít vhodnou microSD kartu, případně již zmíněný NAS.

Líbilo se nám
  • snadné a rychlé párování
  • není potřeba žádné předplatné
Nelíbilo se nám
  • microSD karta není součástí balení

Aplikace: jak ji známe

Aplikaci Eufy Security důvěrně známe již z testování eufyCam Kit 2 přesto existují odlišnosti, konkrétně v nastavení jednotlivých kamer. Začneme ale úvodní obrazovkou a záložkou Devices. Ta skýtá stejný pohled, v okně tedy je náhled, který není on-line, ale vidíte zde naposledy zaznamenanou situaci po spuštění živého náhledu. Přímo pomocí ikonky ozubeného kola se můžete „prokliknout“ do detailního nastavení. Zastavíme se ale ještě u spodních záložek, tedy Events. Zde se sdružují nahrané záznamy, přičemž v malém výřezu u jednotlivých záznamů vidíte, zda kamera identifikovala osobu (Person), zvíře (Pet), nebo jiný pohyb (Motion). Díky výřezu navíc vidíte konkrétní obličej osoby, případně rovnou vašeho domácího mazlíčka. Záznamy jsou roztříděny podle dne a času, také můžete filtrovat jen vybrané.

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt

Poslední záložka Security slouží, stejně jako v případě eufyCam 2 Kit, k nastavení „Módů“ fungování. Pokud tedy jste doma, kamera může například jen posílat notifikace, ovšem nebude nahrávat. Jakmile odejdete, stačí zvolit konkrétní režim a kamera začne nahrávat i informovat. Hodí se také automatizace na základě polohy. Pokud Eufy Security přidělíte oprávnění, na základě polohy pozná, kdy jste doma a kdy ne – díky tomu může nastavit odesílání notifikací, případně nahrávání videa. Možností je spoustu. Smyslem tohoto nastavení je, aby kamera zbytečně nenahrávala (a nezaplňovala si tak paměť na microSD kartě) v situacích, kdy to není žádoucí. Naopak po vašem odchodu může detailně monitorovat každý pohyb jak vašich domácích mazlíčků, tak případných záškodníků.

Aplikace je přehledná a intuitivní.

Aplikace je přehledná a intuitivní, jedinou nevýhodou je fakt, že není lokalizovaná. Prostředí však není těžké pochopit a pár anglických výrazů nijak výrazně nepřekáží.

Líbilo se nám
  • rozlišení pohybů (člověk, zvíře, jiný pohyb)
  • přehlednost – rozdělení do záložek
Nelíbilo se nám
  • není lokalizovaná

Funkce: je toho spousta

Aplikaci jsme si v krátkosti přestavili, nyní se zaměříme na hlavní funkce. Už nyní můžeme prozradit, že Indoor Cam 2K Pan & Tilt má dokonce některé funkce, kterými nedisponuje ani eufyCam Kit 2, což je příjemné překvapení, i vzhledem k ceně.

Začneme obousměrnou komunikací. Kamera je vybavena reproduktorem i mikrofonem, takže přes živý náhled z úvodní obrazovky aplikace Eufy Security můžete snadno komunikovat na dálku. Citlivost mikrofonu je slušná a hlasitost reproduktoru více než dostatečná, v tomto ohledu spokojenost.

Pokračovat můžeme detekcí zvuků a pohybů. Jak jsme již zmínili, Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt detekuje pohyb a pozná, zda se jedná o člověka, zvíře, nebo něco jiného (průvan atp.), to vše díky umělé inteligenci. V aplikaci lze nastavit i citlivost, při té maximální zaznamená doslova i průlet mouchy okolo objektivu. Samozřejmě čím vyšší citlivost, tím větší pravděpodobnost planých poplachů, respektive notifikací, zde hodně záleží na umístění v prostoru. Kupříkladu nasměrování na okna balkonu či terasu může zvýšit počet planých notifikací, protože kamera zaznamená i průlet ptáků či pohyb květin vlivem větru.

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt snadno poslouží i jako domácí chůvička, protože dokáže monitorovat i zvuky. Konkrétně křik nebo pláč vaší ratolesti, v takovém případě vám okamžitě zašle notifikaci a z té můžete spustit reálný pohled na dění v místnosti. V nastavení si můžete vybrat, zda kamera bude informovat o křiku a pláči dohromady, nebo například jen o breku dítěte.

Nechybí ani možnost snímat jen vybraný úsek zorného pole. To znamená, že můžete nastavit výřez například jen na dveře a nechávat si zasílat oznámení jen tehdy, když jimi někdo projde. Úseky lze nastavit velmi podrobně pomocí bodů, které postupně roztahujete. Problémem tedy nejsou ani objekty jiného než čtvercového/obdelníkového půdorysu.

Poslouží i jako domácí chůvička.

Nastavit lze i funkci Pet Command, opět umožňující vybrat zónu. Jakmile do ní vstoupí váš domácí mazlíček, kamera to automaticky vyhodnotí a z reproduktoru se ozve příkaz, třeba Stop. Díky tomu slouží kamera i v momentě, kdy nejste doma a máte strach, že by například pes seděl na sedačce, kterou má běžně zakázanou. Detekce funguje spolehlivě, díky umělé inteligenci kamera spolehlivě pozná, že jde o domácího mazlíčka. Upozorním také na funkci Alarmu, který se dokáže rozeznít hlasitostí zhruba 95 decibelů. Stačí jej aktivovat a rozezní se automaticky v případně zachycení pohybu.

Díky funkci sledování (Motion Tracking) pak může Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt automaticky sledovat pohybující se objekt díky otočné hlavě. Kameru lze ale při troše snahy obelstít, a to pokud bude váš pohyb velice rychlý. Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt se pak nestihne zorientovat kvůli nižší snímkovací frekvenci.

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt

Hlavní výhodou kamery ale je možnost napojení na Apple HomeKit, včetně podpory HomeKit Secure Video. V této cenové relaci jde o poměrně unikátní funkci, když si uvědomíme, že certifikace výrobce něco stojí. Napojení na HomeKit zvládnete přímo z aplikace Eufy Security na pár kliknutí, kameru můžete následně používat i tak, že záznam se bude ukládat přímo na iCloud, pokud máte vhodný placený plán na tomto úložišti. V takovém případě se ale hodí upozornit, že do HomeKitu nejsou implementována pokročilá oznámení, což znamená, že pokud budete kameru spravovat pouze skrze aplikaci Domácnost napojenou na HomeKit, přijdete o funkce, jako jsou Pet Command nebo domácí chůvička. Ty lze totiž spravovat pouze z aplikace Eufy Security, neboť nejde o standardní funkce aplikace Domácnost. My jen dodáme, že fungování s HomeKitem je naprosto bezproblémové, stejně jako s kamerami eufyCam 2 Kit. Indoor kamera zvládne i napojení na hlasové asistenty, tedy Google Asistenta, Amazon Alexu a Siri, v dnešní době jde o příjemný standard u dražších kousků.

Vzhledem k tomu, že Indoor Cam 2K Pan & Tilt je na rozdíl od eufyCam Kit 2 neustále zapojena do elektřiny a nemá vlastní akumulátor, můžete aktivovat i funkci Continuous Recording. Díky tomu nahrává vše a celou dobu, tedy ne pouze pohyb/zvuk. Pokud do kamery vložíte 128GB kartu, což je maximální možná kapacita, dokáže nepřetržitě zaznamenávat 288 hodin, tedy 12 dní. Následně začne záznamy přemazávat od nejstarších.

Zmíníme rovněž i jednu drobnost, která nás vyloženě potěšila. Pokud kameru skrze aplikaci vypnete, respektive ukončíte její provoz, čočka se automaticky skryje pod plast vrchní části, a tím zpřístupní slot pro paměťovou kartu. Díky tomu si můžete být jistí, že když je kamera vypnutá, nemůže zkrátka dále nahrávat i kdyby (nebo nějaký útočník) sebevíce chtěla, protože je čočka zkrátka zcela zaslepena. To může být dobrá zpráva pro všechny, kteří si cení soukromí nade vše a mají nepříjemný pocit, když se na ně i vypnutá kamera „dívá“.

Výhodou Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt je také noční režim, který se automaticky aktivuje při slabém osvětlení. Využévá 8 IR diod, které vidí na vzdálenost zhruba 7 až 10 metrů, což je standard.

Líbilo se nám
  • Pet Command
  • záznam pohybů i zvuků
  • detailní nastavení notifikací
  • podpora HomeKitu
  • napojení na hlasové asistenty
  • kontinuální záznam
  • skrytí čočky v případě vypnutí
  • noční režim
Nelíbilo se nám
  • Motion Tracking lze obelstít

Kvalita záznamu: potěší oko

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt podporuje maximální rozlišení 2K, konkrétně 2 304 × 1 296 px. To je dokonce ještě vyšší rozlišení, než nabízí nedávno testovaná sada od Eufy. V nastavení lze rozlišení uměle snížit na Full HD, čímž se prodlouží i doba záznamu na vloženou microSD kartu. Kvalita záznamu je na velmi dobré úrovni, viditelné jsou i menší detaily. Využít můžete také 8× digitálního přiblížení, ovšem zde platí, že čím větší přiblížení, tím více klesá kvalita, což je logické.

Nutno upozornit, že ač je na základě tabulkového srovnání velmi malý rozdíl mezi 2K a Full HD (2 048 × 1 080 px vs. 1 920 × 1 080 px), v reálu to postřehnete prakticky okamžitě. Záznam je krásně ostrý, nicméně menší nevýhodou je obnovovací frekvence jen 15 FPS. To znamená, že záznam bude mírně trhaný, pokud se kamera bude často otáčet, nejde však o žádnou velkou tragédii.

Líbilo se nám
  • slušné rozlišení
  • ostrý záznam
  • digitální přiblížení
Nelíbilo se nám
  • nižší snímkovací frekvence – trhanější při posunu

Zkušenosti a zhodnocení: nákup doporučujeme

Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt jsme testovali několik týdnů a během toho se nestalo, že by nastal jakýkoliv problém se záznamem. Notifikace přistanou na propojeném zařízení během vteřiny, k žádným prodlevám nedocházelo. Ke kameře můžete přistupovat díky cloudu odkudkoli, kde máte připojení k internetu, tedy pochopitelně ne pouze v rámci domácí sítě. Velmi jsme ocenili možnost obousměrné komunikace, zaujala nás rovněž funkce Pet Command, čímž se odlišuje od konkurence, kterou jsou například levné kamery Xiaomi. Když ke všemu přičteme povedený design a kvalitní provedení, nemáme při ceně 2 tisíce korun problém kameru doporučit ke koupi.

Klady
  • kvalita záznamu
  • množství pokročilých funkcí
  • možnost kontinuálního nahrávání
  • přívětivá cena
  • design a kvalita provedení
  • podpora Apple HomeKit
  • napojení na hlasové asistenty
  • napojení na cloudové služby Eufy
Zápory
  • nižší snímkovací frekvence
  • aplikace není v češtině
Diskuze ke článku
Karol Benko
Karol Benko
Čítal som vaše recenzie. Chcel by som sa spýtať aké wifi kamery, najlepšie s batériou, ktorá by sa dala poprípade neustále dobíjať zo siete(nie je to však podmienkou) by ste mi odporučili. Resp. aký kamerový systém.Ide mi o to aby som mal deti pod kontrolou keď som preč. Ideálne aby vedeli robiť nepretržitý záznam. Resp. sa chcem spýtať, keď sa pri tých kamerách zdetekuje pohyb (človek vojde do obývačky) a urobí sa napr. 2 minutové video a po tých dvoch minutách je stále ten istý človek v miestnosti (napr. sedí na pohovke) znovu sa zdetekuje pohyb a urobí sa ďalšie video a takto dookola? Alebo až keď opustí miestnosť a vráti sa tak až potom sa znovu spustí videozáznam?Veľká vďaka za odpoveď.
Karol Benko
Karol Benko
Ide súčasne nabíjať aj používať?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze