Eve Energy Smart Plug
test

Eve Energy Smart Plug

Matter vám zjednoduší život

Chytrých zásuvek je na na našem trhu nepřeberné množství, ale jen výjimečně testujeme takovou, která se něčím liší. Do redakce se nám ale dostala zásuvka Energy Smart Plug od Eve, která kromě jiného podporuje nový standard Matter, díky němuž už nemusíte dělat kompromisy v kompatibilitě.

Na fZone.cz jsme testovali již nespočet chytrých zásuvek a prodlužovacích kabelů a chceme v tom pokračovat. Jedná se totiž o jedno z mála příslušenství do chytré domácnosti, které vyjde jen na pár stokorun, ale službu může udělat opravdu enormní.

Nejinak tomu je i s chytrou zásuvkou Eve Energy Smart Plug, která se navíc pyšní standardem Matter, díky němuž je připravena na párování s iOS i Androidem. Nastala tak konečně již doba, kdy nebudeme vybírat chytré příslušenství podle kompatibility s danou platformou, ale jen podle kvality a ceny? Věříme, že díky Eve ano.

Technické parametry Eve Energy Smart Plug (Matter)

Rozměry 56 × 56 × 79 mm
Konektivita Thread
Maximální zatížení 11 A, 2 500 W
Specifikace AC 100-240 V, 50/60 Hz
Kompatibilita iOS, Android (Matter)
Nutný most ano, Matter Controller nebo Thread Border Router
Aplikace Eve iOS
Alexa/Google Asistent/Homekit/SmartThings ano/ano/ano/ano
Cena cca 1 000 Kč

Obsah balení: vše potřebné

V elegantní krabičce naleznete kromě samotné zásuvky také informační brožuru, ve které se nachází i karta s QR kódem pro párování do platformy Matter. To je vše, nic jiného jsme však ani nečekali.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukce a zpracování: bílá krabička

Produkty Eve jsou snadno rozpoznatelné čistým designem a Eve Energy Smart Plug není výjimkou. Potěší velice subtilní rozměry 56 × 56 × 79 mm, zásuvka nad okolní povrch vyčnívá něco okolo 4 centimetrů, na což je nutné myslet v případě, že máte nábytek blízko před zásuvkou. Tělo Eve Energy Smart Plug je samozřejmě plastové, Eve kombinuje matné a lesklé plasty, takže v tomto ohledu vypadá Eve Energy Smart Plug poměrně obyčejně, ale rozhodně ne neesteticky. Eve chválíme za to, že neexperimentovalo s různými „zrak tahajícími“ detaily, design je naopak velice čistý a strohý.

Kromě samotné zásuvky (bez ochranného kolíku) se na přední straně nenachází nic, logo je nahoře a multifunkční tlačítko pro párování/reset a vypnutí/zapnutí zásuvky na levé hraně, je tedy perfektně dostupné a dobře viditelné. Tlačítko je podsvícené. Pokud je zásuvka aktivní, svítí jemným zeleným světlem. Když je vypnutá, nesvítí vůbec. V případě resetování zásuvky se světlo rozsvítí červenou barvou a následně pomalu pulzuje.

S designem Eve nijak neexperimentovalo.

Opomenout nesmíme ani párovací Matter QR kód na levé straně zásuvky. Nic víc není potřeba. Dodáme, že se zapojuje pomocí kulaté zásuvky hybridního typu E i F, a to díky dvojici uzemňovacích pásků nahoře a dole + zemnící zdířce. Bez obav ji využijete u nás i v Německu, Francii a dalších zemích EU, v Anglii ale ne.

Eve Energy Smart Plug

Eve Energy Smart Plug drží ve zdi pevně, proto, pokud přímo z Eve Energy Smart Plug vytahujete spotřebič, zůstane pevně na svém místě, tedy v síti. To je praktické, nemusíte používat obě ruce.

Líbilo se nám
  • kvalitní tvrzené plasty
  • minimum rušivých elementů
Nelíbilo se nám
  • od zásuvky vystupuje zhruba 4 centimetry

Párování: záleží na platformě, kterou používáte

Velkou výhodou produktů se standardem Matter je jednoduchost párování. Než se však dostaneme k párování, je nutné si uvědomit několik důležitých věcí. Produkty standardu Matter potřebují pro svůj provoz most, který však s největší pravděpodobností již máte doma. Pokud máte doma převážně Apple produkty, zřejmě využíváte i Domácí centrum, což je například Apple HomePod mini (první i druhá generace), Apple HomePod 2. generace či Apple TV 4K (druhá i třetí generace), iPad už ovšem není jako Domácí centrum podporován. A výhodou Domácího centra je fakt, že slouží jako Thread router a Matter Controller, jde tedy o takové 3v1.

To ale není vše, produkty standardu Matter jsou kompatibilní i se systémem Android, takže lze jako domácí centrum vybrat Nest Hub (2. generace), Nest Hub Max nebo Nest Wi-Fi Pro. A co když máte doma jak iPhony, tak mobily s Androidem? V takovém případě může každý člen vaší domácnosti ovládat příslušenství Matter, je ovšem nutné mít jeden most a další rozbočovač. Zde je už výběr mnohem pestřejší a doporučujeme zkontrolovat stránky výrobce.

Ať už tedy máte jakýkoliv z podporovaných mostů, přidání nového příslušenství Matter je snadné. V případě iPhonu stačí otevřít aplikaci Domácnost a nový produkt přidat jako klasické příslušenství s Apple HomeKit. Pokud máte Android, otevřete aplikaci Google Home a opět zvolíte možnost přidat nové zařízení. Následně naskenujete QR kód na zařízení nebo v informační kartě, která se nachází v balení, a během pár vteřin je hotovo. Pokud chcete zásuvku Eve ovládat iPhonem i mobilem s Androidem, příslušenství lze následně přepnout do režimu párování a pokračovat na druhé platformě úplně identicky.

Nejlevnější router Nejlevnější rozbočovač
iOS Apple HomePod mini (2 600 Kč) Google Nest Mini (800 Kč)
Google Home Google Nest Hub 2 (2 200 Kč) Apple HomePod mini (2 600 Kč)
Amazon Alexa Amazon Echo (4. gen) (2 000 Kč) Apple HomePod mini (2 600 Kč)
Samsung SmartThings SmartThings Station (1 600 Kč) Apple HomePod mini (2 600 Kč)

V tabulce si můžete zkontrolovat, na kolik vás vyjde nejlevnější kombinace routeru a rozbočovače. Pokud máte „Apple domácnost“ a pár Androidů, nejlevnější kombinací je Apple HomePod mini a Google Nest mini, dohromady za 3 500 Kč. Pokud máte „Android domácnost“ a pár iPhonů, nejlevnější variantou je SmartThings Station + HomePod mini (4 200 Kč) v případě, že využíváte Samsungy, případně Amazon Echo (4. gen) a HomePod mini za celkem 4 600 Kč, pokud jde o telefon jiné značky. Pokud chcete používat aplikaci Google Home, musíte investovat 4 800 Kč do nákupu Google Nest Hub 2 a Apple HomePodu mini.

Vězte, že sepsat předcházející řádky stálo více času, než kolik ve výsledku zabere samotné párování, to je totiž otázkou maximálně 30 vteřin, z čehož 20 vteřin budete čekat na to, až se zásuvka spojí s vaším mostem.

Pokud se zásuvku rozhodnete párovat přímo skrze aplikaci Eve, je to samozřejmě možné, jen pozor na to, že aplikace Eve je k dispozici pouze pro iOS, pro Android dostupná není. Je to problém? Ani ne, jen je nutné si uvědomit, že skrze aplikaci Eve můžete ovládat/sledovat některé věci navíc, které z aplikace Domácnost/Google Home nemůžete, konkrétně jen skrze aplikaci Eve můžete aktivovat dětský zámek a vypnout svit ovládacího tlačítka.

Eve Energy Smart Plug nelze ovládat bez routeru, standard Matter kompletně nahradil původní komunikaci skrze Bluetooth přímo ze zařízení.

Líbilo se nám
  • multiplatformnost
  • snadné párování
Nelíbilo se nám
  • nutný router a případně i rozbočovač

Ovládání: máte na výběr

Stejně jako u párování záleží na tom, jakou máte platformu mobilního telefonu, u ovládání je tomu stejně. Největší výhodu mají uživatelé iOS, kteří mohou využít potenciálu aplikace Eve. Skrze tu můžete zásuvku vzdáleně ovládat, nastavovat scény, automatizace, sledovat aktuální spotřebu elektrické energie i její historii, stejně tak můžete nastavovat denní režimy (kdy se zásuvka vypne a kdy zapne), nastavovat dětský zámek (blokaci vypnutí/zapnutí zásuvky pomocí tlačítka) a konečně také přizpůsobit LED na zásuvce, což znamená, že můžete nastavit intenzitu svitu (nízké, střední, nejvyšší), případně světlo upozorňující na zapnutou zásuvku vypnout úplně.

Eve Energy Smart Plug

Pokud aplikaci Eve používat nechcete, nebo máte Android, pro kterou aplikace Eve k dispozici není, můžete ovládat většinu běžných funkcí, ovšem existuje pár omezení. Nemůžete nastavit dětský zámek ani svit LED. Pokud navíc máte jako hlavní platformu Amazon Alexu/Google Home, nelze sledovat ani spotřebu elektrické energie, to zvládne jen aplikace Eve a Samsung SmartThings. Lze však očekávat, že v budoucnu tato omezení padnou.

Eve Energy Smart Plug

Osobně jsem zásuvku ovládal skrze aplikaci Domácnost a když bylo potřeba, spustil jsem aplikaci Eve. Androidy máme v domácnosti také, ty jsem však využíval jen pro vypnutí/zapnutí zásuvky, a to skrze rozbočovač Google Nest Mini.

Líbilo se nám
  • snadné ovládání

Zkušenosti: každá zásuvka buduje robustnější síť

Vzhledem k tomu, že s routerem zásuvka komunikuje skrze protokol Thread, je reakční rychlost bleskurychlá. Velkou výhodou Eve Energy Smart Plug je i fakt, že jde o Full Thread Device, sama o sobě tedy slouží jako uzel Thread sítě. To znamená, že čím více takových zařízení doma máte, tím robustnější síť budujete.

Zařízení s podporou Full Thread Device si totiž vyměňují informace mezi sebou, zrychlují tak reakční dobu a zlepšují stabilitu sítě. Hodí se to například ve velkých domech a mezonetových bytech, kde by například router HomePod mini nemusel obsloužit příslušenství v jiném patře. Pokud máte robustní síť Full Thread zařízení, fungují automaticky podobně jako Wi-Fi mesh při šíření Wi-Fi signálu.

Eve Energy Smart Plug buduje robustnější Thread síť.

Zásuvka Eve Energy Smart Plug může být součástí i různých automatizací, snadno si tak nastavíte to, že se zásuvka vypne při odchodu z domu, případně se zapne, pokud domů přijdete, ale jen v určitou denní dobu, pokud chcete. Zkušenosti z fungování jsou maximálně pozitivní, kladně hodnotím jak reakční dobu, tak stabilitu, žádného výpadku jsme se v průběhu celého testování nesetkali.

Líbilo se nám
  • FTD (Full Thread Device) buduje robustnější síť
  • snadné nastavení automatizací

Zhodnocení: luxusní práce

I přestože cena zásuvky Eve Energy Smart Plug odpovídá ceně konkurence, bavíme se částce 1 000 Kč, nabízí funkce, které ostatní neumí. Samozřejmě mluvíme o platformě Matter a podpoře protokolu Thread. Díky tomu se z Eve Energy Smart Plug stává extrémně variabilní kus chytré domácnosti, kterou můžete používat bez ohledu na to, jaké telefony doma máte.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • platforma Matter a protokol Thread
  • snadné párování
  • možnost ovládat různými systémy
  • nízká cena
  • povedená aplikace Eve
  • široké možnosti automatizací
Zápory
  • bez routeru (případně rozbočovače) se neobejdete
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze