Eve Weather
test

Eve Weather

Kovová rosnička

Máte se za meteorologa amatéra? Pak by vám mohla přijít vhod chytrá krabička Eve Weather, která vaše schopnosti posune ještě o kus dál. Nabízí neustálý přehled o venkovní teplotě, vlhkosti i barometrickém tlaku. Když k tomu přičteme elegantní design a rozumnou cenu, máme tu zajímavý produkt, který by neměl uniknout vaší pozornosti.

Dnes otestujeme produkt značky Eve, který se hodí primárně pro monitorování teploty a vlhkosti venku, navíc nabídne i specifickou předpověď. Naši věrní čtenáři už jistě četli recenzi na Eve Room, který se hodí do interiérů, můžete tedy vytvořit velice silné kombo.

Technické parametry Eve Weather

Rozměry 5,4 × 5,4 × 1,6 cm
Hmotnost 43 g
Podpora Apple HomeKit/Siri ano
Podpora Google Home/Amazon Alexa ne
Podpora Thread ano
Komunikace Bluetooth 4.0
Výdrž baterie zhruba 12 měsíců
Odolnost IPX4
Provozní podmínky -18 °C až 55 °C, 0% až 100% vlhkost
Odchylka měření teplota ± 0,3 °C, vlhkost ± 3 %, barometrický tlak ± 1 mbar / 0,03 inHg
Měření teplota, vlhkost, barometrický tlak
Cena cca 2 200 Kč

Obsah balení

  • Eve Weather
  • knoflíková baterie CR2450
  • základní dokumentace

Konstrukce a zpracování: něco nám připomíná

Eve Weather je malá roztomilá krabička s rozměry 5,4 × 5,4 × 1,6 cm a hmotností 43 gramů. Při přímém srovnání s Eve Room působí větší, ovšem není, je jen o jednu desetinu milimetru tlustší. Proč tedy působí větší? Má větší displej, což krabičku opticky zvětšuje. Rozměry jsou naprosto perfektní, takto kompaktní meteostanici jste určitě jen tak někde neviděli. Eve si vyhrálo i s detaily. Rám je hliníkový, díky čemuž je celá konstrukce velice pevná. Kombinace černé a stříbrné je pro elektroniku nesmrtelná.

Eve Weather

Na rozdíl od Eve Room nemá Eve Weather displej typu E-ink, jde o klasický LED panel, který není dotykový a postrádá ovládací prvky v podobě dotykových šipek. Nejde však o problém, všechny údaje vidíte rovnou, není třeba nic přepínat. Displej je poměrně dobře čitelný, ale není podsvícený, což je možná trochu škoda.

Protože má Eve Room na zadní straně microUSB, kterým se dobíjí, to stejné budete očekávat u Eve Weather. Budete ho ale hledat marně, uvnitř se totiž nachází knoflíková baterie CR2450. Ta se instaluje pod krytku, kterou je nutné sejmout za pomocí mince či širokého šroubováku, je zkrátka třeba krytku nejdříve „odemknout“.

Baterii nelze dobít, vydrží však až jeden rok.

Proč chybí napájecí konektor? Kvůli zajištění odolnosti dle certifikace IPX4, což je pro použití venku minimum. Stanici však určitě neumisťujte tam, kde by mohla spadnout do vody, zcela voděodolná není. Doplníme, že na spodní hraně je také nálepka s kódem pro synchronizaci do HomeKitu, stejnou naleznete i uvnitř krabičky.

Eve Weather

Díky rozměrům krabička sama stojí, což znamená, že na kovové základně o šířce 1,6 cm Eve Weather stabilně „sedí“ a rozhodně přístroj nepřevrhne například silnější průvan. Pokud se však obáváte, že by stanice mohla spadnout, například poryvem větru, je možné ji nainstalovat i na příčku či zeď, na zadní straně se nachází vhodný kotevní bod v podobě průřezu na šroubek. Hned vedle je resetovací tlačítko, které lze stisknout i bez tenkého nástroje, přesto nevystupuje nad okolní povrch, za nás tedy ideální. Eve Weather chválíme jak za design, tak za rozměry i celkové zpracování.

Líbilo se nám
  • elegance a kvalita zpracování
  • malé rozměry
  • přehledný displej
Nelíbilo se nám
  • výměna baterie se bez nářadí neobejde

Synchronizace: to se nám líbí

Eve Weather synchronizujete skrze štítek na spodní hraně a využít k tomu můžete jak aplikaci Eve, tak Domácnost, která je standardní součástí všech iPhonů a iPadů. Štítek stačí naskenovat, zařízení se připojí skrze Bluetooth 4.0, pak už stačí meteostanici jen pojmenovat a přiřadit ji do správné místnosti. Tím končí úvodní nastavení, které zabere maximálně minutu až dvě.

Párování je velmi jednoduché.

Stejně jako další produkty od Eve, i stanici Weather lze používat jak skrze aplikaci Eve, tak prostřednictvím Domácnosti, ovšem pokud budete aplikaci Eve zcela ignorovat, přijdete o některé funkce navíc. O tom však až později. Hodí se doplnit, že stanice podporuje protokol Thread, díky kterému se spojuje s dalšími produkty podporujícími Thread a vytváří stabilní síť.

Líbilo se nám
  • snadné a rychlé párování
  • podpora Thread
  • možné synchronizovat na přímo skrze aplikaci Domácnost
Nelíbilo se nám
  • pro využití potenciálu je aplikace Eve nezbytná

Funkce: o počasí vám řekne téměř vše

Eve Weather je, jak už název napovídá, meteostanice vhodná nejlépe do exteriérů, tedy například na terasu. Stanici tedy umístíte dle potřeby a necháte zkalibrovat, což zabere několik minut. Během chvíle se na displeji ukáže teplota, vlhkost i ikona, která symbolizuje předpověď počasí na dalších 12 hodin na základě změn barometrického tlaku. Samotná stanice vám neukáže aktuální tlak, ten uvidíte jen v aplikaci, ovšem pro přehled vám ikona na meteostanici napoví více než nějaké číslo.

Eve Weather

Pro přesnější statistiky budete muset zavítat do aplikace. Začneme aplikací Eve, která nabídne detailnější pohled. Ihned po spárování začne stanice střádat údaje, během 24 hodin nastřádá zhruba 144 měření, což znamená, že měří každých 10 minut. V aplikaci si můžete každé jednotlivé měření prohlédnout, a to dokonce na setiny přesně. Výsledky můžete srovnávat (mezidenně, mezitýdně, meziměsíčně), případně je exportovat ve formátu .xlsx.

Stejně funguje i práce s vlhkostí, během dne proběhne 144 měření, výsledky je možné srovnat a exportovat. Vše můžete prozkoumat v hezkých grafech, které aplikace Eve připraví.

Zajímavý je i pohled na kategorii Trend, která zapisuje statistiky měření barometrického tlaku. I s těmito výsledky lze pracovat jako s teplotou a vlhkostí, můžete je srovnávat či sdílet. Ovšem navíc vám aplikace zobrazí ikonku, která symbolizuje předpověď na dalších 12 hodin, vychází z trendu změny barometrického tlaku. Můžete tedy vidět sluníčko s mráčkem, mráček, vítr a další. Na základě průběžného měření totiž meteostanice stanoví, jaké je venku počasí a na co se tedy můžete připravit v následujících 12 hodinách. Jak může stanice vědět, jaké bude počasí? Právě na základě měření sleduje trendy, což je velmi podobný princip, který využívají i meteorologové.

Vlhkost i teplotu si samozřejmě můžete nechat zobrazit i skrze aplikaci Domácnost, ovšem chybí pokročilá správa, výsledky nelze zpětně prohlížet ani je exportovat.

Líbilo se nám
  • časté měření
  • práce se statistikami
  • možnost porovnávání údajů
  • předpověď na následujících 12 hodin

Závěr: malá velká krabička

Eve Weather jsme testovali několik týdnů, za tuto dobu jsme si o fungování udělali vcelku dobrý obrázek. Částečně stanici srovnáváme se stanicí Eve Room, která je vhodná do interiérů. Dá vám přehled o teplotě, vlhkosti i barometrickém tlaku, na základě kterého dělá stanice vcelku přesné předpovědi. Nejde tedy o magickou skříňku, ale o šikovného pomocníka, který vám o počasí venku udělá detailní obrázek.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • velmi přesné měření
  • krátkodobá předpověď počasí
  • elegantní design a kvalitní zpracování
  • výdrž baterie
  • odolnost dle certifikace IPX4
  • poměr ceny a výkonu
  • možnost instalace na zeď
  • podpora Apple HomeKit a Therad
Zápory
  • výměna baterie jedině s pomocí nástroje
  • nekomunikuje s Androidem
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze