Fujifilm instax mini EVO
test

Fujifilm instax mini EVO

Malý velký kouzelník

Fotoaparáty pro instantní tisk fotografií zažívají velký boom i díky značce Fujifilm, která pravidelně představuje nové modely. Dnes se podíváme na instax mini EVO, který nejenže skvěle vypadá, ale také velmi dobře fotí. Když k tomu přičteme retro design s množstvím funkčních prvků, máme tu dost možná další bestseller.

Máte rádi retro? My ano a značka Fujifilm očividně také. Oživuje totiž koncept instantních fotoaparátů, které má většina z nás spojený s ikonickými fotoaparáty Polaroid. Dnes testovaný instax mini EVO není jen tak obyčejným instantním fotoaparátem, jde o hybridní řešení, podobně jako u již testovaného modelu mini LiPlay. Je totiž doplněn LCD displejem, kde si lze kvalitu snímku zkontrolovat a až teprve poté vytisknout. Fujifilm zabalil novinku do retro kabátku a opatřil ji hned několika retro, přesto funkčními prvky.

Vyjde na 5 000 Kč, proto vyvstává otázka, zda se koupě vyplatí. U instantních fotoaparátů totiž nikdo neočekává špičkové detaily, více jde o wow efekt, kdy vám právě vyfotografovaný snímek vyjede přímo z těla fotoaparátu.

Technické parametry Fujifilm instax mini EVO

Podporovaný film Fujifilm Instax mini
Rozměry a hmotnost 122,9 × 87 × 36 mm, 285 gramů
Rozměr fotografií 62 × 46 mm
Objektiv 1/5" CMOS s primárním barevným filtrem
Tiskové rozlišení 635 × 318 DPI
Rozlišení fotografie 2 560 × 1 920 px, tedy 4,9 Mpx
Světelnost f/2.0
ISO 100–1 600 (autoamtika)
Makro ano, od 10 cm
Automatické ostření ano
Displej 3" TFT, barevný LCD displej
Zabudovaný blesk ano
Automatické vypnutí ano, 2 a 5 minut
Nabíjecí konektor microUSB
Výdrž tisk až 100 fotografií
Doba tisku 16/23 sekund
Doba nabití cca 2,5 hodiny
Bezdrátová komunikace Bluetooth 4.2
Interní paměť až 45 fotografií
Cena 4 990 Kč

Obsah balení: popruh navíc

V balení naleznete kromě fotoaparátu také kabel pro nabíjení a látkový popruh. Dostalo i na podrobný návod v několika jazycích, včetně češtiny. Adaptér do sítě musíte pořídit zvlášť, případně můžete použít ten od vašeho telefonu. Dodáme, že v balení naleznete klasický microUSB–USB-A kabel.

Líbilo se nám
  • obsáhlý manuál
  • popruh
Nelíbilo se nám
  • chybí adaptér do sítě

Konstrukční zpracování: retro fešák

Fujifilm instax mini EVO je jedním slovem retro, a to se nám líbí. K dispozici je v černo-stříbrném provedení, odkazuje tedy na trendy barvy starých fotoaparátů. Dojem umocňují i detaily. Vzhledem k použitým filmům je Fujifilm instax mini EVO dělaný pro focení na výšku. Pokud však chcete, můžete fotit i na šířku, proto má na těle hned dvě spouště – jednu na horní hraně, druhou z přední části. To je praktické.

Fujifilm instax mini EVO má hned dvě spouště, jednu přístupnou při držení na šířku, druhou na výšku, což je také výchozí režim

Samotný objektiv je otočný, ovšem ne proto, aby se vysunoval jako například u zrcadlovek, ovšem kvůli tomu, abyste s ním mohli měnit fotografické režimy, kterých je k dispozici hned 10. Mezi další důležité prvky přední strany patří malý hledáček a blesk, vedle kterého je červená dioda, a ve spodní části také mechanický přepínač ON/OFF. Další přepínače naleznete na horní hraně. Jde o rotující kolečko pro změnu efektu, mechanickou páčku pro vyvolání právě vyfoceného snímku, malé tlačítko pro výběr speciálního režimu snímku a zásuvka na externí blesk s vlastním zdrojem napájení. Dostalo se i na speciální závit na stativ, je na pravém boku. Líbí se nám, že všechny detaily jsou funkční a praktické.

Fujifilm instax mini EV

Na spodní hraně je pod krytkou microUSB a také slot pro microSD karty. Pro představu, pokud vložíte základní 1GB paměťovou kartu, zvládnete uložit zhruba 850 snímků.

Všechny přepínače jsou funkční a neuvěřitelně „cool“.

To hlavní se schovává na zadní straně. Kromě 3" LCD displeje, který je bohužel krytý jen plastovým sklíčkem, je zde trojice tlačítek (šipka zpět, galerie a návrat na domovskou obrazovku) a směrový ovladač s potvrzovacím tlačítkem OK, stejně tak posuvník, kterým odemknete zadní schránku na film. Ten stačí pouze vložit, zacvaknout a fotoaparát se postará o jeho správné uvedení do provozu.

Fotoaparát není žádné tintítko, váží 285 gramů. Rozměry jsou však příjemné, konkrétně 122,9 × 87 × 36 mm. Schová se tak i do větší kapsy či malé tašky. Mimochodem, pouzdro na přenášení není součástí základního balení, na což je dobré myslet.

Fujifilm instax mini EVO vypadá luxusně, zpracování je kvalitní, samozřejmě ale jde jen o plastový fotoaparát a některé na oko leštěné prvky jsou právě z plastu. Proto, pokud chcete, aby fotoaparát jako nový dlouho vypadal, doporučujeme pořídit ochranné pouzdro.

Líbilo se nám
  • funkční přepínače
  • dvojice spouští
  • adekvátně velký
  • skrytý microUSB konektor
  • slot na paměťové karty
  • slušně velký displej
Nelíbilo se nám
  • nabíjet bychom chtěli USB-C
  • tělo z plastu

Displej: a víte vše

Nevýhodou klasických instantních fotoaparátů je fakt, že si nemůžete ověřit kvalitu snímku. To pro instax mini EVO neplatí, protože je osazen displejem s úhlopříčkou 3". Jde o TFT LCD panel krytý plastem, což je trochu škoda. Čekáte na nějaké detailní specifikace? Bohužel, výrobce se nechlubí rozlišením ani dalšími parametry. Jde ale jen o náhradu hledáčku, takže si nechceme stěžovat. Čitelnost v interiéru je slušná, ale na přímém slunci čekejte menší problémy.

Líbilo se nám
  • velikost displeje
Nelíbilo se nám
  • čitelnost na slunci
  • není krytý sklem

Ovládání: zpočátku trochu krkolomné

Vyděsil vás nadpis? Nemusíte se bát, každé začátky jsou náročné a nejinak je tomu i u fotoaparátu instax mini EVO. Ne snad proto, že by bylo ovládání náročné, ale tlačítek a různých přepínačů je tu zkrátka více, než je tomu běžné. Jak jsme již psali, na těle jsou rovnou dvě spouště. To je praktické, fotit totiž můžete jak na šířku, tak na výšku.

Fujifilm instax mini EVO
Celkem si můžete nakonfigurovat až 100 různých stylů

Kruhovým rotačním tlačítkem pak měníte fotografické efekty, kterých je k dispozici celkem 10 (Normal, Vivid, Pale, Canvas, Monochrome, Sepia, Yellow, Red, Blue a Retro). Pozor však, efekty je nutné nastavit před pořízením snímku, dodatečně to již nelze. Pokud chcete změnit fotografický režim, slouží k tomu otočná luneta objektivu a opět máte 10 různých možností (Normal, Vignette, Soft Focus, Blur, Fisheye, Color Shift, Light Leak, Mirror, Double Exposre a Half-Frame. Díky tomu můžete docílit až 100 různých kombinací. Abyste se ve vašich oblíbených kombinacích neztratili a nemuseli je pokaždé nastavovat ručně znovu, můžete si nejoblíbenější uložit, k vyvolání nabídky slouží malé tlačítko na horní hraně.

Největší „cool“ vychytávka? Speciální mechanická páčka, která vyvolá tisk právě zobrazené fotografie. Takový dotek nostalgie, který však skvěle funguje. Dostáváme se na zadní stranu, kde je již míněný displej a trojice tlačítek + směrový kurzor s potvrzovacím tlačítkem OK. Zde si možná trochu postěžujeme, prostoru je zde dost, ale tlačítka jsou vcelku malá, navíc jim chybí jakékoliv podsvícení a jsou poměrně dost zapuštěná. Večer je tedy dost náročné stisknout to pravé. Pokud vzpomeneme na na Instax mini LiPlay, ovládání o řád pohodlnější.

Fujifilm instax mini EVO

Oproti mini LiPlay chybí také možnost vložení speciálních rámečků či QR kódu s nahranou zvukovou zprávou, LiPlay je v tomto ohledu hravější. Ex post můžete editovat jen základy, například světelnost snímků a podobně. Menu je v mnoha jazycích, čeština ovšem chybí. Jinak jde o standardní hybridní řešení. Jakmile pořídíte snímek, uloží se do galerie, ve které lze jednoduše listovat. Snímky můžete mazat, případně vytisknout. Ty, které se povedou nejlépe, lze odeslat také do smartphonu skrze aplikaci, o které si více povíme později. Zpočátku se sice budete v nabídce ztrácet, ale bude stačit pár hodin a budete zase „jako doma“.

Líbilo se nám
  • podrobné menu
  • galerie snímků
  • speciální vychytávky v ovládání
Nelíbilo se nám
  • zapuštěná tlačítka u displeje

Aplikace: zvládne toho hodně

Produkty instax bohužel nemají jednotnou aplikaci, co model, to nová aplikace. Nově tedy hledejte tu s označením „instax mini EVO“, která je k dispozici zdarma pro iOS i Android.

Stáhnout instax mini Evo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Aplikace kopíruje aplikace pro další produkty instax, což tolik nevadí. Párování je vcelku snadné, probíhá pomocí Bluetooth, přičemž na fotoaparátu stačí spustit režim párování a vyčkat asi 5 vteřin. Prostředí je v angličtině, což tolik nevadí, obrázky jednotlivých kategorií vás navedou.

Aplikace instax mini EVO

Z aplikace lze vytisknout jakýkoliv snímek, tedy i ten, který nebyl pořízen fotoaparátem, ale telefonem. Instax mini EVO pak slouží jen jako tiskárna. Přenos obrázků je i přes Bluetooth docela svižný, zabere maximálně 5 až 10 vteřin. Skrze aplikaci lze přidat i speciální efekty či spustit živý náhled. To funguje tak, že fotoaparát umístíte do stativu nebo na rovnou podložku a telefon vám skrze Bluetooth zpřístupní živý náhled toho, co vidí fotoaparát. Smartphone se tak stane vzdáleným hledáčkem, což je praktické a kupodivu i funkční řešení.

Jako hledáček může posloužit i váš smartphone.

Potěší, že aplikace ukazuje i aktuální stav baterie i počet snímků, které v kazetě zůstaly. Pokud tedy připojíte fotoaparát k aplikaci až po vyfocení pár snímků, nestane se, že by aplikace stále ukazovala 10/10, zobrazí reálný počet zbývajících snímků. Chválíme!

Líbilo se nám
  • přehlednost
  • rychlost
  • snadné párování
  • živý náhled hledáčku
Nelíbilo se nám
  • menu v anglickém jazyce

Kvalita snímků a další zkušenosti: oblíbíte si jej

Než se dostaneme ke kvalitě snímků, zastavíme se u baterie. Fujifilm neudává její přesnou kapacitu, každopádně na jedno nabití by měl být fotoaparát schopen vytisknout až 100 snímků. Nabíjení zabere dodávaným microUSB kabelem asi 2,5 hodiny, adaptér do sítě však musíte mít vlastní. Vytisknutí jednoho snímku trvá 16, nebo 23 vteřin podle toho, v jakém režimu chcete tisknout. Kromě základního režimu je k dispozici i speciální Rich instax, který zesiluje barvy a snímky jsou ještě výraznější. Za těch 7 sekund navíc to stojí.

Fujifilm instax mini EV
O nabíjení informuje speciální dioda vedle blesku

Snímky jsou díky rozměru 62 × 46 mm dostatečně ostré, barvy jsou syté a snímky působí hezky. Instantní fotoaparáty nelze porovnávat s kvalitními digitálními fotoaparáty či dokonce zrcadlovkami, jde u nich právě o kouzlo okamžiku, kdy fotografii, kterou právě vyfotografujete, můžete rovnou někomu darovat či založit. A zde se malé nedokonalosti dají odpustit. Filmy nejsou úplně levné, za 20 kusů zaplatíte asi 400 Kč, jeden snímek tak vyjde na zhruba 20 Kč. Speciální edice jsou ještě dražší, počítejte s cenou okolo 27 Kč za kus, filmy jsou poté opatřeny různými barevnými rámečky.

Fujifilm instax mini EV

Pokud rádi fotíte makro snímky, s instaxem mini EVO můžete, zvládne to ze vzdálenosti 10 cm a více. Makro režim však musíte zapnout ještě před vyfocením snímku. Zde se hodí dodat, že kvalita makro fotek je až nad očekávání povedená, i za zhoršených světelných podmínek. Může za to především velmi silný a kvalitní blesk, který využijete na předměty vzdálené do dálky zhruba 1,5 metru.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • vcelku rychlý tisk
  • snímky jsou ostré a hezky barevné
  • velmi dobré makro
  • silný blesk
Nelíbilo se nám
  • výdrž by mohla být i lepší
  • chybí adaptér v balení

Závěr: další povedený „instáč“

Instantní fotoaparáty nefotí kdo ví jak úžasně, filmy jsou poměrně drahé, ale celé to zkrátka funguje. Pocit, že si můžete jakýkoli snímek okamžitě vytisknout, je něco, co nejen mladou generaci přitahuje, proto není divu, že jsou instantní fotoaparáty stále oblíbenější. Instax mini EVO patří k těm povedeným, líbí se nám jak design, tak starost a detaily. Cena 4 990 Kč je akceptovatelná, ovšem je třeba připravit se na další investice v podobě filmů, v základním balení (pokud nepočítáme různé akce prodejců) žádné filmy nenaleznete.

Fujifilm instax mini EV

A to je škoda. Kdyby výrobce rovnou přibalil sadu například 20 filmů, zájem by se určitě ještě zvýšil. I tak za nás dostává nový instax palec nahoru, zábavy si s ním totiž užijete více než dost.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • kvalita snímků
  • luxusní design
  • množství funkčních prvků
  • silný blesk
  • dvojice spouští
  • velmi povedené makro snímky
Zápory
  • zapuštěná tlačítka
  • dražší filmy
  • chybí speciální rámečky
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze