LAMAX EasyLight1
test

LAMAX EasyLight1

Lampička plná energie
1

Možná chcete jen ozvláštnit váš pracovní stůl, možná chcete jen nějaký ten další gadget do domácnosti. LED lampička od společnosti LAMAX splní obojí. Kromě tlumeného a ručně regulovatelného světla nabídne i možnost dobít váš smartphone, pokud se ocitnete mimo dosah elektrické energie. To vše za cenu, kterou lze označit jako přijatelnou. Zajímá vás více?

Společnost LAMAX není ve světě spotřební elektroniky neznámým výrobcem, pro mnohé možná právě naopak. Nabízí produkty, které konkurují slušnou cenou a přitom jsou ve velmi dobré kvalitě. Mimo sluchátek a reproduktorů, na které se společnost soustředí, můžeme v nabídce najít i zajímavé výrobky pro chytrou domácnost, případně gadgety na pracovní stůl.

LAMAX EasyLight1

My dnes budeme mluvit o chytré LED lampičce LAMAX EasyLight1, která potěší elegantním designem, kvalitním zpracováním, variabilitou a dokonce i možností dobít váš smartphone – to vše pomocí integrovaného akumulátoru s kapacitou 4 000 mAh.

Obsah balení: kabel navíc

LAMAX EasyLight1 není klasickou lampičkou, zcela ji totiž chybí kabel do elektrické sítě. Svítit může díky vestavěnému akumulátoru, který je pochopitelně nutné dobíjet. K tomu slouží dvojice dodávaných microUSB kabelů – jeden kratší s délkou půl metru, druhý poté delší s délkou 2 metry. Adaptér do sítě můžete použít jakýkoliv, tedy například od vašeho smartphonu. V balení se pochopitelně nachází i základní dokumentace, která vás provede prvními kroky.

Design: neobyčejně obyčejná

Lampička LAMAX vás zaujme už na první pohled. Její tělo sestává ze dvou kruhových částí – podstavce a samotného zdroje světla s poměrně dlouhým ohebným „ramenem“. To lze libovolně natáčet, lampička se tedy může doslova sklonit k vašemu stolu, případně může osvěcovat strop.

Oceňujeme, že ono rameno je i přes svoji variabilitu velice pevné. Jakmile tedy nastavíte vhodnou pozici, drží na svém místě jako přibitá, za což můžeme poděkovat skládané měděné trubici, která se ukrývá uvnitř pogumované části.

Rameno je i přes svoji variabilitu velice pevné.

Tělo lampičky tvoří matný mléčný plast (základna a lampička), rameno je pogumované a ve stejném odstínu. Okruží světla je poté z hliníku, což snižuje zahřívání. LAMAX chválíme za detaily a celkovou čistotu provedení. Logo naleznete pouze na „pacce“, která drží rameno a hlavní část lampičky, tedy část s osvětlením.

LAMAX EasyLight1
Jak to vypadá uvnitř?

Dominantou (avšak stále velmi nenápadnou součástí) základny je kruhové tlačítko, kterým lze regulovat intenzitu osvětlení a ve kterém se v poloprůhledném plastu zároveň nachází samostatná LED dioda. Nejde o klasické hardwarové tlačítko, nýbrž jen o senzor, který reaguje na délku přiložení prstu. Jedno krátké stisknutí lampičku vypne/zapne, delším přiložením prstu plynule regulujete jas LED diod. Na základně dále z boku nalezneme dvojici standardních USB-A konektorů s maximálním výstupním napětí 2,1 A (v součtu) a jeden nabíjecí microUSB konektor. Zespodu základny se dále nachází pogumované nožičky, které lampičce dopomáhají ke stabilitě téměř na jakémkoliv běžném povrchu.

I když je celé tělo plastové, respektive pogumované, lampička vypadá na stole neuvěřitelně elegantně. Bez problémů zapadne do studentských příbytků, stejně tak do moderní pracovny dospělého člověka. Díky integrovanému akumulátoru se skvěle hodí i na cesty, například do kempu či auta. Na designu vás prakticky nemá co urazit. Konstrukční zpracování je velmi bytelné. O životnost celého řešení nemáme obavu.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • odolné ohebné rameno
  • hliníkové okruží zdroje světla

Funkce powerbanky: světlo na konci tunelu

Že baterka nabídne funkci powerbanky už jsme viděli. Mít powerbanku ve stolním svítidle je však poměrně neobvyklé. Jak už víme, uvnitř nalezneme akumulátor s kapacitou 4 000 mAh. Z této kapacity si samozřejmě bere energii i samotné světlo. Lze však říci, že s plně nabitou lampičkou, respektive powerbankou, lze nabít klasický smartphone zhruba jednou. My jsme v rámci testování zkoušeli nabít plně vybitý iPhone X s kapacitou baterie 2 716 mAh. Telefon se dobil na 100 % a lampička vydržela ještě 2 hodiny svítit na střední hodnotu, což je slušný výsledek.

LAMAX EasyLight1

Je nutné počítat se ztrátou části energie, smartphone s kapacitou baterie 3 200 mAh a menší byste však měli lampičkou bez větších problémů dobít. Díky slušnému výstupnímu napětí se délka nabíjení nijak nelišila od nabíjení klasickým způsobem, samozřejmě pokud váš smartphone nepodporuje rychlé nabíjení – v takovém případě si pochopitelně počkáte delší dobu. Nabíjet můžete z obou portů zároveň, ovšem to vidíme jen jako nouzové řešení. Tímto způsobem se pořádně nenabije ani jeden z připojených smartphonů, lampička navíc zápasí s přehříváním a pochopitelně tak dochází k větším ztrátám energie. Nabíjení se navíc poměrně nepříjemně zpomalí, neb výstupní napětí 2,1 A vzniká součtem.

Nabíjet můžete z obou portů zároveň.

Možná se ptáte, zda dokáže lampička nějak informovat o stavu nabití integrované baterie. Dokáže, dioda se nachází přímo ve vypínacím tlačítku. Červeně svítí v momentě, kdy se lampička nabíjí ze sítě, a jakmile je nabití zhruba po 3,5 hodinách hotové, dioda zmodrá. Pokud je lampička vybitá a vy se ji pokusíte zapnout, dioda třikrát zabliká. Samozřejmě nijak neinformuje o stavu nabití samotného telefonu, svit diody se vztahuje pouze k vlastnímu akumulátoru. Nabíjet a svítit současně nedoporučujeme, zvláště pokud je akumulátor již téměř vybitý – světlo se sice zapne a telefon se dále nabíjí, avšak postupně dochází k výpadkům nabíjení i samotného svitu lampičky. O chybu nejde, výrobce přímo v manuálu zmiňuje, že v případě téměř vybitého akumulátoru není možné svítit a nabíjet zároveň.

Líbilo se nám
  • slušná kapacita
  • dvojice USB portů
  • informační LED dioda o stavu nabití powerbanky

Svítíme: tlumeně, ale i výrazně

Samotný svit lampičky se reguluje senzorem na základně. Není v tom žádná věda. Jedním krátkým stiskem lampičku zapnete, případně vypnete. Jakmile světlo svítí, regulaci jasu opět řešíte pomocí senzoru – tentokrát je nutné prst na senzoru přidržet. Nemusíte mít obavu, že by zdroj světla nestačil – maximální jas lampičky je opravdu velice slušný. Světlo je díky mléčnému zabarvení krycího plastu příjemně tlumené, oči vám tedy nedráždí ani při práci na PC, ani při čtení v posteli. LAMAX EasyLight1 se chlubí certifikátem IEC pro elektrickou bezpečnost elektrotechnických výrobků.

Světlo diod lampičky EasyLight1 je nastavené tak, aby nedocházelo k slzení a unaveným očím – svým barevným spektrem ruší účinky modrého světla vyzařovaného displeji, což se skvěle hodí. Světlo vydrží na maximální jas svítit zhruba 8 hodin, nám se v rámci testování podařilo dostat na zhruba 7 a půl hodiny.

Světlo vydrží na maximální jas svítit zhruba 8 hodin.

Pokud snížíte jas lampičky na polovinu a dopřejete jí občasné přestávky, lze počítat se zhruba 20 hodinami. Pokud budete lampičku využívat sporadicky, tedy kupříkladu 2 až 3 hodiny denně, bez nabíječky se obejdete klidně i týden. V pohotovostním režimu výrobce slibuje dokonce 100 dní.

Líbilo se nám
  • slušný maximální jas
  • plynulá regulace
  • dlouhá výdrž na jedno nabití

Zhodnocení: společník do nepohody

Lampičku lze ve volném prodeji sehnat za zhruba 1 200 Kč, což je dle našeho soudu rozumně nastavená cenovka. V jednom balení získáte elegantní lampičku na cesty i do pracovny, případně na noční stolek, zároveň se může hodit i integrovaná powerbanka s kapacitou 4 000 mAh.

LAMAX EasyLight1

Lampičku můžeme doporučit všem těm, kteří si potrpí na elegantní gadgety a chtějí si domácnost zpestřit nevšedním zdrojem osvětlení.

Diskuze ke článku
Krutas57
Díky za recenzi. V článku je však minimálně třikrát zaměněno napětí a proud. Nešlo by to opravit? Dost to snižuje důvěryhodnost a hlavně pak ty věty vůbec nedávají smysl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze