Mamibot UV Lite 100
test

Mamibot UV Lite 100

Malý, ale šikovný pomocník

Bezdrátový ruční vysavač Mamibot UV Lite 100 bude vaším novým pomocníkem s čištěním matrací, koberců nebo potahů. Zejména alergici, které trápí prach a roztoči, jej ocení. Jak ale obstál v naší recenzi?

Dnes se podíváme na bezdrátový ruční vysavač Mamibot UV Lite 100, který jsem měla možnost si vyzkoušet. Také jste se doma pokoušeli vyčistit matrace od roztočů a prachu? Na internetu je spousta různých návodů, jak se o to pokusit. Ale pokud nechcete strávit celý den jen čištěním matrace a jste stejně tak „šikovní“ jako já, domácí návody nedoporučuji. Možností je i zaplatit si firmu, která vám matrace přijede vyčistit, pokud ale tento způsob budete praktikovat pravidelně, prodraží se to.

Pak tu máme tento vysavač, který nemá za úkol nic jiného než ulehčit život a pomoci právě s čištěním matrací, koberců, potahů i závěsů.

Technické parametry Mamibot UV Lite 100

Hmotnost 1,5 kg
Rychlost motoru 31 000 ot./minuta
Rychlost sacích klapek 8 000 ot./minuta
Adaptér 22 V
Sací výkon 4 000 Pa
Baterie lithiová, 2 200 mAh
Doba nabíjení 3,5 hodiny
Doba provozu 25–30 minut
UV Lampa 9 W
Odpadní nádobka 0,5 l
Hlučnost ≤ 60 dB
Cena cca 3 000 Kč

Obsah balení: jen to nejnutnější

Balení obsahuje nabíjecí stanici s kabelem pro připojení do zásuvky, anglický i český stručný návod a samotný vysavač, na kterém je nasazená 0,5l nádobka s HEPA filtrem na nečistoty. Osobně bych přidala ještě štěteček na čištění nádobky a filtru.

Mamibot UV Lite 100
Nelíbilo se nám
  • v balení není žádný pomocník na čištění nádobky a filtru

Konstrukční zpracování: vysavač pro každého

Výhodou tohoto vysavače je, že ho můžete začít používat hned po vyndání z balení. Nemusíte nikam umisťovat nádobku s filtrem, vše už je na svém místě. U nás si ho můžete pořídit pouze růžový, pánové tak mají smůlu. Ergonomický design a nízká hmotnost (1,5 kg) vám usnadní používání.

Vysavač ovládáte pouze jedním tlačítkem, které najdete na rukojeti. Jedním stisknutím vysavač zapnete a po skončení vysávání ho stejně jednoduše vypnete. Kromě toho najdete na rukojeti i ukazatel nabíjení baterie. Na hřbetu vysavače je kontrolka UV lampy ve tvaru psí tlapky. UV lampa svítí, jen pokud je vysavač rovně a těsně umístěn na vysávaném povrchu. Pokud je kolmo k povrchu nebo zvednutý, UV lampa se z bezpečnostních důvodů sama vypne. Výrobce sice uvádí, že UV lampa má automatický ochranný systém, přesto upozorňuje, abyste při používání nemířili na lidi a zvířata.

Třístupňová filtrace s HEPA filtrem zaručí, že se nečistoty z nádobky už nedostanou ven. Nádobka je z průhledného plastu, takže hned poznáte, kdy je potřeba ji vyčistit. Nádobku snadno sundáte pootočením, pak z ní jednoduše vyndáte i filtr, který vyčistíte, a nečistoty vysypete do koše. V tuto chvíli mi v balení chyběl zmíněný štěteček, který by mi filtr a nádobku pomohl vyčistit, takže mi musela pomoci utěrka, se kterou jsem nádobku i filtr utřela od zbylého prachu.

HEPA filtr zaručí, že se nečistoty z nádobky už nedostanou ven.

Nabíjecí stanice je z bílého plastu, je velice lehká a díky velikosti ji můžete umístit kamkoli. Bílý plast však přináší i několik nevýhod. Je na něm vidět prach, který se na plastu zkrátka zachytává. Takže pokud se chystáte mít vysavač „zaparkovaný“ na očích, čeká vás časté otírání prachu. Na spodní straně najdeme několik pogumovaných ploch, díky kterým se nabíjecí stanice nepřevrhne, když do ní zaparkujeme vysavač.

Líbilo se nám
  • nízká hmotnost
  • lehké ovládání
  • nabíjecí stanice je skvělé místo pro zaparkování
Nelíbilo se nám
  • na světlém plastu je vidět prach

Parametry, výdrž a nabíjení: příjemně překvapí

Díky motoru s rychlostí 31 tisíc otáček za minutu a sací síle přes 4 tisíce Pa vysajete všechny nečistoty a roztoče opravdu jednoduše. Po nasátí jsou navíc osvíceny UV lampou s výkonem 9 W. UV lampa má patentovaný design do tvaru písmena U, díky tomu má slušnou délku 33 cm. UV lampa efektivně likviduje 99,99 % roztočů, bakterií a alergenů. A to není standardní vlastnost ručních vysavačů, které běžně známe.

Zlikviduje 99,99 % roztočů, bakterií a alergenů.

Vysavač v nabíjecí stanici doplňuje energii necelé 4 hodiny a na jedno nabití vydrží vysávat 25 až 30 minut zásluhou baterie s kapacitou 2 200 mAh. Ukazatel nabíjení baterie má tři diody a je na rukojeti vysavače. Napoví vám, jestli je potřeba dát vysavač nabít, případně jestli už je vysavač v nabíjecí stanici připravený opět k použití.

Líbilo se nám
  • likviduje 99,99 % roztočů
  • ukazatel nabíjení baterie na rukojeti
Nelíbilo se nám
  • dlouhá doba nabíjení

Zkušenosti: jedna muška by se našla

Mamibot UV Lite 100 se cenou řadí do vyšší třídy. Na jedno nabití zvládl vysát jak matraci o velikosti 160 × 90 cm, tak i větší sedačku. Pokud bychom vysávali klasickou manželskou matraci, zvládl by ji rovněž vysát najednou. Vzhledem k nižší hmotnosti není problém vysávat ani závěsy, třeba ty stínící (tedy hutné), v nichž se drží opravdu velké množství prachu.

Mamibot UV Lite 100

Nemile mě překvapil akorát hlukem při práci. Na oficiálních stránkách najdete mezi klady tichý provoz, ale myslím si, že takový malý drobeček by měl být malinko tišší, než je uváděných zhruba 60 decibelů.

Líbilo se nám
  • na jedno nabití vysaje velkou plochu
Nelíbilo se nám
  • hluk při vysávání

Zhodnocení: neztratí se

Pokud jste maniaci na úklid, určitě vám jej ráda doporučím. U nás začíná cena na třech tisících Kč, ovšem zdraví zkrátka něco stojí. Mamibot UV Lite 100 bych rozhodně doporučila všem, kteří jsou perfekcionisté na úklid. Je to malý, ale velice šikovný pomocník. Po pár dnech testování se mi zalíbil, jak jednoduchým používáním, tak barvou.

Mamibot UV Lite 100

Ve větší domácnosti určitě nenahradí klasický vysavač, ale věřím, že do malého bytu bez koberců bude hravě stačit. Právě třeba na matrace, závěsy nebo i malé kusové koberce. Nejen alergikům, ale i ostatním se bude hodit. Hospodyňky určitě ocení nízkou hmotnost pro snadnou manipulaci a stejně tak i přizpůsobivou rukojeť.

Klady
  • vysoká účinnost
  • snadné ovládání
  • nabíjecí stanice je skvělé místo na zaparkování
  • zajímavý design
Zápory
  • hluk při vysávání
  • v balení chybí štěteček na čištění nádobky a filtru
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze