Philips 55OLED707
test

Philips 55OLED707

Jedna z nejdostupnějších OLED televizí
1

Kvalitní chytrá televize s OLED panelem už nemusí znamenat investici v řádech mnoha desítek tisíc korun. Zajímavou nabídku má Philips s aktuální modelovou řadou 707. Za něco málo přes 20 tisíc korun získáte nejen kvalitní obraz, ale i výhody Android TV či lákavou funkci Ambilight, byť jen na třech stranách.

Kvalita obrazu je u televize takřka tím vůbec nejdůležitějším. Netřeba říkat, že OLED panely patří jednoznačně k tomu lepšímu. A právě proto příjemně překvapí, že takřka základní řada chytrých televizí od Philipsu je OLED panelem vybavena. Námi testovaná varianta s 55" obrazovkou vyjde zhruba na 25 tisíc korun. Je i zbylá výbava obstojná a bude možné novinku doporučit?

Technické parametry Philips 65PUS8807

Rozměry (se stojanem) 123 × 70,6 (72,4) × 5,8 (24) cm
Hmotnost 18 kg
Úhlopříčka 55 palců (139 cm)
Typ displeje OLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 4.1 (4× 10 W + 1×30 W)
Operační systém Android TV 11
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play a Philips Store
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.0
Kabelová konektivita 4× HDMI, 2× USB, 1× ethernet, 3,5 mm jack
Záznam na USB úložiště ano
Cena 25 000 Kč

Konstrukční zpracování: naprosto ideální

Vzhledově se Philips tentokrát u modelové řady 707 drží osvědčené klasiky. Dal tak vzniknout současně moderně vypadající televizi s tenkými rámečky a jemným stříbrným lemováním čelní strany. Novinka působí elegantně a snadno zapadne do jakýchkoliv prostor.

Televize je posazena na dvou lesklých nožičkách z kovu, které zajišťují dostatečnou stabilitu. Jsou však velice nízké, kvůli čemuž pod ně například neumístíte soundbar, což je trošku škoda. Na druhou stranu je televize takřka na desce a nevypadá to vůbec špatně. Nižší těžiště samozřejmě přispívá k lepší stabilitě.

Zpracování je ucházející. Jde samozřejmě o plast a kvalita je poplatná střední třídě. Na pohled tak působí vše dobře, při manipulaci pocítíte, že někde musel výrobce přeci jen uspořit. Na druhou stranu se s televizí pohybuje málokdy a netřeba si kvůli tomuto dělat zbytečné vrásky.

Líbilo se nám
  • elegantní vzhled
Nelíbilo se nám
  • nízké nožičky

Konektivita: připravena na vše

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 5.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem, a to skrze ethernet. Nechybí ani standardní čtveřice HDMI, dvě ve verzi 2.0 a dvě ve verzi 2.1, což znamená, že zvládají i hraní nejmodernějších konzolových her při 4K rozlišení a 120 FPS a s podporou funkcí ARC/VRR/ALLM. Počítat můžete také se dvěma USB konektory, přičemž jeden z nich je v moderní verzi 3.0.

Líbilo se nám
  • moderní HDMI

Dálkový ovladač: nepříliš kvalitní

U cenově dostupnějšího modelu se očekávají jisté ústupky na straně zpracování, avšak co Philips provedl s dálkovým ovladačem, to je šokující. Designově sice připomíná osvědčenou klasiku s ostřeji řezanými hranami, avšak je z plastu a nekomfortní. Projevilo se to především na tlačítkách, která se mačkají velice ztuha a někdy nereagují na stisk, respektive si ani nejste jistí, zda jste je správně stiskli. Ke všemu si připočtěte nepříjemné zvuky, které tlačítka vyluzují, a získáte výsledek, o který nikdo nestojí. Ovladači navíc chybí mikrofon, nelze tak hlasově ovládat vaši chytrou televizi. Opravdu nesmyslné šetření.

Philips 55OLED707
Líbilo se nám
  • příjemnější tlačítka

Obraz: fajn 120 Hz

Lze počítat se 4K rozlišením na 55", což je dnes naprostý standard, který se zmiňuje spíše pro úplnost. Podstatné je nasazení OLED panelu v této cenové hladině, kdy nejde o zcela obvyklou záležitost. Podání barev je tak excelentní, černá působivá a kontrast celkového barevného podání vynikající. Pomáhá i procesor P5 AI Perfect Picture Engine. Velmi dobré jsou též pozorovací úhly.

Dostalo se i na 120Hz obnovovací frekvenci, kterou oceníte při sportovních přenosech, zejména ale při hraní na konzolích nové generace.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • 120Hz panel

Ambilight: škoda, že jen ze tří stran

Televize Philips se pyšní funkcí, kterou jim konkurence může jen tiše závidět. Nazývá se Ambilight a jde o barevné osvětlování stěny za televizí, které opticky rozšiřuje obraz. Kdo nikdy televizi s Ambilightem neměl, může se mu to zdát jako zbytečnost. Kdo naopak jednou Ambilight zkusí, sledování jakékoliv jiné televize bez něj mu bude připadat neúplné, malé, prázdné.

Philips 65PUS8807

Celý zadní panel je po stranách a z horní části posetý LED, které dokážou svítit v nespočtu barevných odstínů. Díky tomu opticky rozšiřují obraz a vy máte pocit, že je větší. Nejpůsobivější je zážitek samozřejmě během přítmí či v noci. Na druhou stranu by Philips mohl vše konečně dotáhnout do konce a přidat i čtvrtou spodní stranu, která by vynikla především při zavěšení na zdi.

Líbilo se nám
  • unikátní funkce
  • působivá podívaná
  • podrobné nastavení
Nelíbilo se nám
  • škoda chybějící čtvrté strany

Zvuk: překvapivě slušný

Ačkoliv před sebou máme téměř základní model, na zvuku výrobce nešetřil. Televize proto nabízí čtveřici 10W reproduktorů pro výšky a středy a navrch ještě 30W subwoofer, přičemž celkový výkon vystoupá na solidních 70 W. zvukové podání je tak velice působivé a nenároční uživatelé budou zcela spokojeni i bez nutnosti řešit zvuk jinak, například soundbarem.

Líbilo se nám
  • solidní zvukové podání

Prostředí: spolehlivý Android TV

Philips televize vybavuje systémem Android TV, bohužel v případě modelové řady 707 ve starší verzi 11, přičemž verze 12 vyšla již předloni. Ve výsledku to ale naštěstí není nijak závažný nedostatek. Nad samotný systém výrobce připravil menší nadstavbu, která mění podobu některých nabídek a nastavení. Ve výsledku to rozhodně kvitujeme, neboť je vše přehlednější. Úvodní nastavení je možné snadno provést skrze telefon s Androidem, což zásadně ulehčuje celou situaci. Velmi snadné a intuitivní je ladění kanálů, které probíhá rychle a je v režii samotné televize.

Philips 55OLED707

Při používání se nám za celou dobu nestalo, že by televize začala z neznámého důvodu stávkovat. Philips, zdá se, vše vyladil velmi dobře. Animace jsou plynulé, prostředí na vaše povely reaguje promptně, je tak radost jej používat. K dokonalosti chybí větší paměť. 16 GB je totiž opravdu jen nezbytným minimem, pokud byste si do televize chtěli nainstalovat maximum možného, brzy vám paměť dojde. Na druhou stranu je tato hodnota mnohdy i u dražších televizí.

Líbilo se nám
  • ladný chod prostředí
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů

Chytré a multimediální funkce: budete spokojeni

S Android TV se samozřejmě pojí možnost instalovat aplikace/hry. K tomuto účelu slouží obligátní obchod Google Play, který nabízí dostatek různých aplikací. Potěší, že se v obchodě nacházejí i české aplikace, především pak pro konzumaci multimediálního obsahu. Na mysli tak máme nejen videotéky (Netflix, HBO Max, Disney+ či Voyo), ale také speciální aplikace pro IPTV. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací. Pokud bydlíte v místě se slabším signálem, není nic jednoduššího, než využít těchto služeb, kdy jen nainstalujete aplikaci.

Nabídka aplikací je přehledná a můžete ji libovolně přeskládat. K dokonalosti chybí hlasové ovládání, takže musíte vše vypisovat, což v kombinaci s nepříliš pohodlným ovladačem není to pravé ořechové. Málokoho již překvapí HbbTV (hybridní televizní vysílání), skrze které se u jednotlivých pozemně šířených kanálů dostanete k doplňkovým funkcím. Jde o videoarchivy či například jednoduché hry.

Líbilo se nám
  • nabídka všech potřebných aplikací

Zhodnocení: OLED za dobré peníze

Philips s modelovou řadou 707 vyplňuje volné místo na trhu s levnými OLED televizemi. Lze říci, že cena kolem 25 tisíc korun je velice příznivá. Vůbec nejlevnější kousky startují sice pod hranicí 20 tisíc korun, ale Philips vám dokáže nabídnout třeba lákavý systém okolního osvětlení Ambilight. Za výhodu lze považovat i kvalitní zvuk, který je příjemným překvapením. Plusové body televize sbírá i za opravdu povedený obraz, HDMI 2.1 či líbivý vzhled. Naopak největším negativem je nepříliš povedené dálkové ovládání.

Philips 55OLED707

Foto: Philips a Michal Pavlíček, fzone.cz

Klady
  • kvalitní obrazové podání OLED panelu
  • velmi slušný zvuk se subwooferem
  • povedený vzhled
  • spolehlivé prostředí
  • příznivá cena
Zápory
  • nekvalitní dálkové ovládání
  • nízké nožičky