Philips 55OLED935/12
test

Philips 55OLED935/12

Trocha kina ve vašem obýváku
1

Současná pandemická situace nám již dlouhé měsíce znemožňuje navštívit klasické kino. Mnozí proto přemýšlí, zda si nějaké skromnější nezařídit alespoň doma v obývacím pokoji. Zajímavou volbou může být vlajková loď značky Philips s OLED+ panelem, podstavcem kombinovaným se soundbarem a navrch i čtyřstranným podsvícením zadní strany.

Chytré televize Philips Series 900 jsou absolutní špičkou výrobce a dnes se setkáme s tím vůbec nejlepším, co můžeme pod touto značkou vidět. Na redakční test dorazil model 55OLED935/12 s vysoce kvalitním OLED+ panelem a velkým zaměřením na zvuk. Tomu napomáhá v podstatě integrovaný soundbar Bowers & Wilkins. Audiovizuální zážitek pak podtrhuje čtyřstranný Ambilight. Bude to vše stačit na obhájení ceny 60 tisíc Kč na českém trhu?

Technické parametry Philips 65OLED805/12

Rozměry (se stojanem) 122,8 × 70,6 (80,6) × 4,9 (26,1) cm
Hmotnost (se stojanem) 21,0 kg (28,1 kg)
Úhlopříčka 55 palců (139 cm)
Typ displeje OLED+
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 3.1.2 (2× 10 W (1× 5 W), 1× 20 W, 2× 12,5 W)
Operační systém Android TV 9.0
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play a Philips Store
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
Kabelová konektivita 4× HDMI, 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, 1× Ethernet, 1× 3,5mm jack
Záznam na USB úložiště ano
Cena 59 000 Kč

Konstrukční zpracování: zvláštní podstavec

Stejně jako u řady 800 i zde budete na první pohled uchváceni z extrémně tenkého těla pramenícího z nasazení moderního OLED panelu. Hloubka zadní strany činí pouhých 49 mm, což je nejen působivé, ale také ojedinělé. Ovšem pozor, jde o údaj v nejtlustším bodě. Takřka polovina zadní strany, kde je pouze displej, má tloušťka pod hranicí 10 mm, což lze přirovnat k dnešním mobilním telefonům.

Philips 55OLED935/12

Specialitou nejvyššího modelu Philips 935 je podstavec. Ten se totiž skládá z kovové nohy a soundbaru, který je nedílnou součástí televize, a to i v případě, že ji budete chtít přidělat na zeď. V daný moment jen k soundbaru připevníte pomocí křížových šroubů jinou, ne tak prohnutou, nohu. Připevnění nohou a celkově sestavení televize vyžaduje asistenci druhé osoby a ideálně i velký stůl, na který televizi položíte. Nejde však o nic překvapivého. Co vás mírně zaskočit může, je hmotnost prodejního balení více než 32 kg. Důvodem je nejen přítomnost soundbaru, ale i velmi těžké nohy.

Philips 55OLED935/12

Minimalistický vzhled z čelní strany se výrobce snaží držet i na zádech. Zde je dle očekávání matný plast. Pokud si od začátku promyslíte veškerou konektivitu, můžete celou zadní stranu zakrýt plasty do jedné ucelené plochy. Nezbytnou kabeláž lze pak vést chytrými prostory tak, aby takřka nebyla pro oko diváka viditelná.

Philips 55OLED935/12
Líbilo se nám
  • elegantní vzhled
  • velmi tenké rámečky
  • neskutečně tenká konstrukce
  • podstavec kombinovaný se soundbarem
Nelíbilo se nám
  • obtížnější manipulace

Konektivita: čekali bychom více

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 4.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Nutno podotknout, že u dražší televize bychom čekali moderní standardy, což bohužel neplatí. Je tu také Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem, a to skrze ethernet. Na levém boku je dále značná část konektorové nadílky. Jde o trojici HDMI 2.0 a dostalo se i na dvě USB (jedno typu 2.0, druhé 3.0). Na spodní straně zadního panelu je ještě čtvrtý a již poslední HDMI konektor, dále vstupy pro antény, ethernet a také digitální audio výstup. Philips tentokrát nasadil i 3,5mm jack, za což jej chválíme.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • starší Bluetooth a Wi-Fi
  • hodilo by se HDMI 2.1

Dálkový ovladač: ostře řezaný

Philips si připravil inovovaný dálkový ovladač, který opustil nezvyklou QWERTY klávesnici na zadní straně. Tentokrát se výrobce vzhlédl v ostře řezaných hranách, kdy kromě několika málo oválných tlačítek mají všechny prvky ostré rohy. Ergonomie ustoupila vzhledu, avšak výrobci nelze upřít jistou dávku originality. Tu navíc umocňuje podsvícení všech kláves bílou barvou. Vše pak podtrhuje imitace kůže na zadní straně ovladače.

Philips 65OLED805/12

Na druhou stranu je na ovladači opravdu hodně tlačítek, která od sebe po hmatu téměř nemáte šanci rozeznat. Naslepo si tak ani zpočátku nezměníte úroveň hlasitosti, protože dané dvojtlačítko splyne s ostatními, což není příliš pohodlné. Abychom jen nekritizovali, ovladač je s televizí spárovaný pomocí Bluetooth, není tudíž nutné mířit přímo na TV. Podporuje také hlasové ovládání, přičemž samozřejmě nechybí nezbytný mikrofon.

Philips 65OLED805/12
Líbilo se nám
  • neotřelý vzhled
  • podsvícení kláves
Nelíbilo se nám
  • příliš mnoho tlačítek
  • bez hmatové odezvy

Obraz: krása střídá nádheru

Pro potřeby našeho testu jsme získali 55palcovou variantu, což znamená úhlopříčku 139 cm. Obraz je velký a nijak nepřekvapí nasazení 4K rozlišení, které se krásně skloubí s OLED+ technologií, která je doménou prémiových modelů Philips.

Philips 55OLED935/12

OLED znamená skutečně reálné podání černé. Ta je absolutní, protože při reprodukci černé se daný pixel jednoduše vypne. Nejen tmavé filmové scény tak vypadají úžasně, zvláště v kombinaci se světlými konturami, které díky OLED technologii září z černoty. Podstatný je ovšem i samotný kontrast, který je naprosto špičkový. Barvy jsou syté a jasné tak, jak to umí jen OLED. Pokud by se vám to zdálo přeci jen moc, televize nabízí mnoho nastavení, kde se dají barvy utlumit. Já osobně jsem ale nechal vše ve výchozím stavu.

Philips OLED 935 nabízí 100Hz technologii, která se skvěle snoubí i s dostatečně vysokým jasem přesahujícím 1 200 nitů, díky čemuž je veškeré dění na obrazovce skvěle viditelné nejen z ostrých úhlů, ale také i při silném denním světle.

Nechybí podpora HDR, televize vždy na přítomnost HDR signálu (třeba při sledování vybraných titulů na Netflixu) upozorní. Zatímco OLED panel je stejný jako u mnoha konkurentů, zpracování obrazu je jiné. Díky procesoru P5 patří ve zpracování obrazu Philips ke špičce, zejména v disciplínách odstraňování šumu z méně kvalitního obrazu a také ve vyhlazování pohybu. Kvalitní výkony Philips podává i v tzv. upscalingu, kdy dopočítává rozlišení, pokud zobrazuje obsah v nižším rozlišení, než je 4K. Například i nevalné vysílání v DVB-T nevypadá tak špatně, jak byste si možná představovali. Nejlépe si však možnosti OLED panelu užijete na kvalitním obsahu v co nejvyšším rozlišení.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • perfektní OLED+ panel
  • 100Hz technologie

Ambilight: konečně kompletní

Televize Philips se mohou pyšnit funkcí, kterou jim konkurence může jen tiše závidět. Nazývá se Ambilight a jde o barevné osvětlování stěny za televizí, které opticky rozšiřuje obraz. Kdo nikdy televizi s Ambilightem neměl, může se mu to zdát jako zbytečnost. Kdo naopak jednou Ambilight zkusí, sledování jakékoliv jiné televize bez něj mu bude připadat neúplné, malé, prázdné.

Philips 55OLED935/12

Philips 935 však přináší konečně kompletní Ambilight, kdy se diody nachází po všech čtyřech stranách. Výsledek je tedy opravdu působivý a o poznání lepší než na všech levnějších modelech Philips. Opticky dochází ke zvětšení obrazu, neboť množství bočních diod reaguje skutečně velmi rychle na dění na obrazovce.

Osvětlení se dynamicky přizpůsobuje obrazu na televizi a každá dioda může podávat zcela jinou barvu, sami si můžete zvolit i sílu podsvícení a rychlost změn. Samozřejmě lze funkci také vypnout, ale to by byla velká škoda. Ambilight totiž nejen rozšiřuje obraz, takže při sledování scény na moři se ve vašem obývacím pokoji rozprostře krásné modré světlo, ale zároveň i ulevuje očím – je stará známá pravda, že se za obrazovkou jakéhokoliv monitoru doporučuje mít slabé osvětlení. V praxi vše funguje opravdu skvěle a je téměř jedno, jaký obsah zrovna sledujete. Barvy dokáže televize střídat a měnit i u starých filmů či při hraní her.

Pokud se vám přizpůsobování obrazu nelíbí, můžete zvolit nádech jen jedné barvy i funkci zapnout, když TV neběží. Také dokáže zprostředkovat blikání podle zvuku. Spíše takovou zajímavostí je, že si můžete Ambilight spustit v režimu národní vlajky, klidně české.

Líbilo se nám
  • 4stranný Ambilight
  • unikátní funkce
  • působivá podívaná
  • podrobné nastavení

Zvuk: soundbar potěší

Philips se tentokrát nezaměřil pouze na špičkový obraz, ale také na co nejlepší zvuk. Razí cestu, že si pořídíte televize a získáte rovnou vše. Proto je zde připraven soundbar se slušným výkonem 70 W při sestavení 3.1.2. Jmenovitě zde najdeme 20W basový reproduktor, dva výškové reproduktory o výkonu 12,5 W a trojici středových reproduktorů o výkonech 2×10 W a 1×5 W. Výsledek je velmi působivý a mezi konkurencí patří rozhodně k tomu lepšímu. Pokud chcete získat ze samotné televize slušný zvuk a současně neinvestovat do externího řešení, jsou TV Philips zajímavou možností. Jak jsme již výše zmínili, na těle televize je i 3,5mm jack, nic tak nebrání připojení kvalitních sluchátek.

Philips 55OLED935/12
Líbilo se nám
  • soundbar
  • špičkový zvuk na poměry televizí

Prostředí: Android v režii Philipsu

I nejvyšší modelová řada Philipsu se spoléhá na Android TV, nicméně nadále ve starší verzi 9.0. Nad samotný systém výrobce připravil menší nadstavbu, která mění podobu některých nabídek a nastavení. Ve výsledku to rozhodně kvitujeme, neboť je vše přehlednější. Na druhou stranu například virtuální klávesnice je očividně zvětšeninou té mobilní a občas není zadávání přesné. Úvodní nastavení je možné snadno provést skrze telefon s Androidem, což zásadně ulehčuje celou situaci. Velmi snadné a intuitivní je ladění kanálů, které probíhá rychle a je v režii samotné televize.

Při používání se nám za celou dobu nestalo, že by televize začala z neznámého důvodu stávkovat. Philips, zdá se, vše vyladil velmi dobře. Animace jsou plynulé, prostředí na vaše povely reaguje promptně, je tak radost jej používat. K dokonalosti chybí větší paměť. 16 GB je totiž opravdu jen nezbytným minimem, pokud byste si do televize chtěli nainstalovat maximum možného, brzy vám paměť dojde.

Líbilo se nám
  • plynulý chod prostředí
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • pouze 16GB paměť
  • starší Android

Chytré a multimediální funkce: škoda minima her

S Android TV se samozřejmě pojí možnost instalovat aplikace/hry. K tomuto účelu slouží obligátní obchod Google Play, který je v TV Philips doplněn ještě sekundárním obchodem s aplikacemi. Ani jeden jimi ale nepřekypuje, větší sbírku však přeci jen nabízí Google. Potěší, že se v obchodě nacházejí i české aplikace, především pak pro konzumaci multimediálního obsahu. Na mysli tak máme nejen videotéky (Voyo, Netflix, HBO GO), ale také speciální aplikace pro IPTV. Pokud bydlíte v místě se slabším signálem, není nic jednoduššího, než využít těchto služeb, kdy jen nainstalujete aplikaci.

Co je bohužel do očí bijící, je minimum nových aplikací a zejména her. Potenciál systému by dovoloval v kombinaci s gamepadem na televizi hrát hry, a to například i starší konzolové. V cestě však stojí neochota vývojářů a v některých případech i nijak oslnivý výkon televize se čtyřjádrovým procesorem. Jde o problém napříč chytrými televizemi, kde se hardware zasekl několik let nazpět.

Nabídka aplikací je přehledná a můžete ji libovolně přeskládat. Bez výtek funguje hlasové ovládání. Málokoho již překvapí HbbTV (hybridní televizní vysílání), skrze které se u jednotlivých pozemně šířených kanálů dostanete k doplňkovým funkcím. Jde o videoarchivy či například jednoduché hry.

Líbilo se nám
  • alespoň základní nabídka aplikací a her
Nelíbilo se nám
  • aplikací by mohlo být více

Zhodnocení: to nejlepší s Androidem

Navzdory několika ústupkům pramenících z nasazení systému Android TV musíme konstatovat, že Philips OLED 935 představuje takřka vrchol mezi TV se systémem od Googlu. Za necelých 60 tisíc korun získáte zařízení s moderním OLED+ panelem, který uspokojí i náročného diváka, a to díky vysokému jasu či 100Hz technologii. Těšit se lze i na prémiový zvuk.

Philips 55OLED935/12

Když si k tomu připočteme široké možnosti konzumace obsahu, kde nechybí snad všechny myslitelné aplikace, máme před sebou téměř ideální multimediální zařízení do každé domácnosti, které udělá dobrou službu i náročnějším divákům.


Foto: Philips

Klady
  • prémiový vzhled
  • extrémně tenká konstrukce
  • perfektní OLED+ panel
  • součástí TV je soundbar
  • plynulé prostředí
  • 100Hz technologie
Zápory
  • málo aplikací v obchodě
  • starší Bluetooth a Wi-Fi
  • pouze 16GB paměť
  • hodilo by se HDMI 2.1
Diskuze ke článku
Jindřich Heřmanský
Jindřich Heřmanský
Videotéka Voyo je u této řady televizorů nepoužitelná. Po pár minutách se spustí spořič obrazovky a je potřeba ho ručně vypnout. Děje se to každých cca 8-10 min. Na technické podpoře Voyo mi sdělili, že je problém v systému televizorů Philips. V servisu, když jsem jí chtěl reklamovat, mi reklamaci neuznali s tím, že je problém na straně Voyo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze