Philips 65OLED937/12
test

Philips 65OLED937/12

Královna vašeho obýváku

Nároční uživatelé hledající chytrou televizi se špičkovým obrazem i zvukem, která však dokáže nabídnout i něco navíc, málokdy opomenou portfolio značky Philips. Vrcholný model 937 se pyšní kvalitním OLED panelem, zvukovým systémem Bowers & Wilkins a pohlcujícím čtyřstranným režimem Ambilight.

V nabídce Philipsu se zorientujete poměrně rychle. Vrcholné modely jsou vždy v řadě 900 a aktuální model nese název 937/12, přičemž případná čísla na úplném začátku označují velikost obrazovky. Důraz je kladen na skvělý audiovizuální zážitek spjatý se soundbarem Bowers & Wilkins. To podtrhuje čtyřstranný Ambilight. Bude to ale stačit na obhájení ceny blížící se 80 tisícům Kč na českém trhu?

Technické parametry Philips 65OLED937/12

Rozměry (se stojanem) 144,4 × 83,1 (92,9) × 4,7 (26,8) cm
Hmotnost (se stojanem) 32,3 kg (40,4 kg)
Úhlopříčka 65 palců (164 cm)
Typ displeje OLED+
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 3.1.2 (2× 10 W (1× 5 W), 1× 20 W, 2× 12,5 W)
Operační systém Android TV 11
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play a Philips Store
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.0
Kabelová konektivita 4× HDMI (z toho 2× verze 2.1), 1× USB 3.0, 2× USB 2.0, 1× Ethernet, 1× 3,5mm jack
Záznam na USB úložiště ano
Cena 79 000 Kč

Konstrukční zpracování: podstavec 2v1

Philips přistupuje ke svým vrcholným modelům po svém. TV je neskutečně tenká, především v horních partiích, kdy jde takřka jen o samotný OLED panel. Netřeba dodávat, že výsledný dojem je neskutečně působivý a jediný zádrhel tkví v tom, že při vybalování musíte být velice opatrní. Televize se z podstaty věci, tedy zmíněné malé tloušťky, značně prohýbá.

Philips 65OLED937/12

Specialitou řady 900, tedy i současného modelu 937, je podstavec, který se skládá z kovové nohy a soundbaru. Ten je nedílnou součástí televize, a to i v případě, že ji budete chtít přidělat na zeď. V daný moment jen k soundbaru připevníte pomocí křížových šroubů jinou, ne tak prohnutou, nohu. Připevnění nohou a celkově sestavení televize vyžaduje asistenci druhé osoby a ideálně i velký stůl, na který TV položíte. Nejde však o nic překvapivého. Co vás mírně zaskočit může, to je hmotnost prodejního balení více než 43 kg. Důvodem je nejen soundbar, ale i dvě velmi těžké nohy. Jedna je určena pro postavení na zem či desku, druhá slouží k propojení televize a soundbaru při zavěšení na zeď.

Philips 65OLED937/12

O vzhled výrobce dbal i v případě zadní strany, kde lze vše, co by mohlo vadit, zakrýt plasty. Celkově tak vzhled hodnotíme veskrze kladně. Pěkné jsou totiž i zcela minimalistické rámečky z čelní strany.

Líbilo se nám
  • elegantní vzhled
  • velmi tenké rámečky
  • neskutečně tenká konstrukce
  • podstavec kombinovaný se soundbarem
Nelíbilo se nám
  • obtížnější manipulace
  • vysoká hmotnost

Konektivita: zapojíte takřka cokoliv

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 5.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Nutno podotknout, že u dražší televize bychom čekali moderní standardy, což bohužel neplatí. Je tu také Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernet. Na levém boku je dále značná část konektorové nadílky. Jde o dvojici HDMI 2.0 a dostalo se i na tři USB (jedno typu 3.0, další dvě verze 2.0). Na spodní straně jsou další dvě HDMI, tentokrát však moderní generace 2.1, což vám potvrdí přítomný nápis 4K 120 Hz. V praxi to znamená, že právě zde propojujte například PlayStation 5. Dále jsou na spodní části zadního panelu ještě vstupy pro antény, ethernet a také digitální audio výstup. Philips tentokrát nasadil i 3,5mm jack, za což jej chválíme.

Líbilo se nám
  • 2× HDMI 2.1
  • 3,5mm jack
  • 3× USB
Nelíbilo se nám
  • všechna HDMI mohla být ve verzi 2.1

Dálkový ovladač: ostudu neudělá

Philips se v případě dálkového ovládání vzhlédl v ostře řezaných hranách, kdy kromě několika málo oválných tlačítek mají všechny prvky ostré rohy. Ergonomie ustoupila vzhledu, avšak výrobci nelze upřít jistou dávku originality. Tu navíc umocňuje podsvícení všech kláves bílou barvou. Zajímavě působí i kombinace černých zad ovladače a naopak stříbrné čelní plochy s tlačítky.

Na druhou stranu je na ovladači opravdu hodně tlačítek, která od sebe po hmatu téměř nemáte šanci rozeznat. Naslepo si tak ani zpočátku nezměníte úroveň hlasitosti, protože dané dvojtlačítko splyne s ostatními, což není příliš pohodlné. Abychom jen nekritizovali, ovladač je s televizí spárovaný pomocí Bluetooth, není tudíž nutné mířit přímo na TV. Podporuje také hlasové ovládání, přičemž samozřejmě nechybí nezbytný mikrofon.

Líbilo se nám
  • neotřelý vzhled
  • podsvícení kláves
  • připojení přes Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • příliš mnoho tlačítek

Obraz: nádherná podívaná

I v letošním roce Philips nasadil svůj veskrze podařený OLED panel s technologií Ambient Intelligence Picture Processing v kombinaci s procesorem P5 s umělou inteligencí (5. generace). Tato kombinace dokáže například pokročile sledovat osvětlení v místnosti a na základě toho upravovat kontrast a jas, aby byl zážitek pro diváka co možná nejlepší. Procesor dokáže nově i velmi spolehlivě zabraňovat vypalování bodů na obrazovce. Dojde k automatickému vyhledání statických prvků a k jejich dočasnému ztlumení.

Zbývá dodat, že námi testovaná 65palcová varianta má standardní 4K rozlišení s podporou 120Hz frekvence. Nechybí ani zdařilý upscaling, což v praxi znamená, že nemusíte pro skvělý obraz mít vždy vše ve 4K. Běžné vysílání ve Full HD či filmy vypadají výborně i tak. Pro méně náročné diváky postačí i vstupní kvalita HD, i s tou si televize dokáže poradit. Citelně zhoršený obraz zaznamenáte pouze v případě, že se spoléháte na konzumaci skrze DVB-T, kde je stále obvyklým standardem SD rozlišení.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • 5. generace procesoru P5

Ambilight: vtáhne a nepustí

K chytrým televizím Philips neodmyslitelně patří také systém Ambilight, což je osvětlení podél celé zadní strany, které je nejen efektní, ale také opticky rozšiřuje sledovaný obsah. Osvětlení se dynamicky přizpůsobuje obrazu na televizi a každá dioda může podávat zcela jinou barvu, sami si můžete zvolit i sílu podsvícení a rychlost změn. Samozřejmě lze funkci také vypnout, ale to by byla velká škoda. Ambilight totiž nejen rozšiřuje obraz, takže při sledování scény na moři se ve vašem obývacím pokoji rozprostře krásné modré světlo, ale zároveň i ulevuje očím – je stará známá pravda, že se za obrazovkou jakéhokoliv monitoru doporučuje mít slabé osvětlení. V praxi vše funguje opravdu skvěle a je téměř jedno, jaký obsah zrovna sledujete. Barvy dokáže televize střídat a měnit i u starých filmů či při hraní her.

Philips 65OLED937/12
Líbilo se nám
  • 4stranný Ambilight

Zvuk: vrchol méně náročným

Philips v letošním roce razí cestu, že si pořídíte televizi a získáte rovnou vše. Proto je zde připraven již zmíněný soundbar se slušným výkonem 70 W při sestavení 3.1.2. Jmenovitě zde najdeme 20W basový reproduktor, dva výškové reproduktory o výkonu 12,5 W a trojici středových reproduktorů o výkonech 2× 10 W a 1× 5 W. Výsledek je velmi působivý a mezi konkurencí patří rozhodně k tomu lepšímu. Pokud chcete získat ze samotné televize slušný zvuk a současně neinvestovat do externího řešení, jsou TV Philips zajímavou možností. Jak jsme již výše zmínili, na těle televize je i 3,5mm jack, nic tak nebrání připojení kvalitních sluchátek.

Líbilo se nám
  • soundbar
  • špičkový zvuk na poměry televizí

Prostředí: osvědčený Android

Srdcem chytré televize Philips OLED937 je operační systém Android ve verzi 11. Nad samotným systémem bdí menší nadstavba, která mění podobu některých nabídek a nastavení. Ve výsledku to rozhodně kvitujeme, neboť je vše přehlednější. Úvodní nastavení je možné snadno provést skrze telefon s Androidem, což zásadně ulehčuje celou situaci. Velmi snadné a intuitivní je ladění kanálů, které probíhá rychle a je v režii samotné televize. Používání televize je ve výsledku snadné a chod prostředí dobře optimalizovaný. Nadále však žehráme nad 16GB interní pamětí, kterou výrobci ne a ne navýšit.

Líbilo se nám
  • plynulý chod prostředí
Nelíbilo se nám
  • pouze 16GB paměť

Chytré a multimediální funkce: nabídka je pestrá

S Android TV se samozřejmě pojí možnost instalovat aplikace/hry. K tomuto účelu slouží obligátní obchod Google Play. Potěší, že se v obchodě nacházejí i české aplikace, především pak pro konzumaci multimediálního obsahu. Na mysli máme nejen videotéky jako Netflix, Voyo, Disney+ či SkyShowtime, ale i speciální aplikace pro příjem všech známých internetových televizí. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací.

Televize je dnes určena i k hraní her, avšak samotný Android TV na to bohužel nestačí. Nabídka je spíše chudší a hry zpravidla obyčejnější. Nabídka aplikací je přehledná a můžete ji libovolně přeskládat. Bez výtek funguje hlasové ovládání. Málokoho již překvapí HbbTV (hybridní televizní vysílání), skrze které se u jednotlivých pozemně šířených kanálů dostanete k doplňkovým funkcím. Jde o videoarchivy či například jednoduché hry.

Líbilo se nám
  • dostatek aplikací pro multimédia
Nelíbilo se nám
  • na hraní her Android TV příliš není

Zhodnocení: malé kino u vás doma

Chytrá televize Philips 65OLED937/12 je ztělesněním pomyslného televizního ideálu pro náročné zákazníky. Cena samozřejmě není nejnižší, na českém trhu se pohybuje těsně pod hranicí 80 tisíc korun, ale můžete si být jisti, že za vynaložené finance obdržíte opravdu špičkový stroj. Působivý je už samotný vzhled či kombinace podstavce a pokročilého soundbaru, avšak právě ten je výhodou i nevýhodou v jednom. Televize je kvůli němu velká a těžká. Pokud už máte vlastní zvukový systém, nedává pořízení této TV smysl, neboť nevyužijete všechny její přednosti. Plusem je však vynikající OLED panel, se kterým je sledování filmů či hraní her lahůdkou. Závěrem lze říci, že pokud hledáte komplexní řešení obrazu i zvuku, je model 937 zajímavou volbou. Pokud už máte doma zvuk vyřešený, vyplatí se poohlédnout po chytré televizi, která neklade tak velký důraz na zvuk.

Philips 65OLED937/12

Foto: Philips

Klady
  • elegantní design
  • tenká konstrukce
  • špičkový OLED panel
  • kvalitní soundbar
Zápory
  • nehodí se, pokud máte vlastní audio
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze