Philips AWP2980WH/58
test

Philips AWP2980WH/58

Čistá voda kdykoliv

Voda je dost možná vůbec nejdůležitějším zdrojem, který lidstvo má a kterého si ne každý dostatečně váží. Pokud chcete čistou vodu bez zápachu chlóru i v místech, kde to není běžné, vyplatí se podívat po filtračních systémech. Na tuzemském trhu se pomalu zabydlují i filtrační stanice, které mají ambici nahradit filtrační konvice. A právě na jednu takovou se dnes podíváme.

Máte rádi čistou vodu bez bublinek, ale z vodovodního kohoutku se line nepříjemný chlórový zápach? Pak vám zřejmě nezbývá nic jiného, než tahat domů těžké PET lahve, které jsou naplněné tím, co byste měli mít standardně doma – čistou vodou bez zápachu.

Na trhu samozřejmě existuje nespočet filtračních konvic, ale pokud chcete jít dál, nabízí se filtrační stanice, která funguje na stejném principu, ale používá se mnohem sofistikovaněji a nutno podotknout, že vypadá i více cool. Dnes se na jednu takovou stanici podíváme, konkrétně na novinku společnosti Philips, model AWP2980WH/58.

Technické parametry Philips AWP2980WH/58

Rozměry 26,3 × 23,3 × 15,2 cm
Typ filtru Philips Micro X-Clean AWP225
Objem filtrační nádoby 3 litry
Výdrž filtru 100 litrů, nebo 1 měsíc
Výdej 1 litr za minutu
Materiál plast
Baterie/nabíjení 1 800 mAh/USB-C konektor
Výdrž cca 1 měsíc
Délka nabíjení cca 2 hodiny
Cena cca 800 Kč

Obsah balení: stanice, filtr nechybí

Koupili byste si filtrační stanici bez filtru? Předpokládáme, že ne, v základním prodejním balení filtrační stanice od Philipsu se tak kromě samotné stanice nachází i jedna filtrační kazeta Philips Micro X-Clean AWP225. Samozřejmostí je přehledný manuál, včetně pár obrázků, které vás provedou procesem aktivace nového filtru. V balení je i krátký USB-A–USB-C kabel pro nabíjení.

Líbilo se nám
  • včetně filtru
  • přehledný manuál

Konstrukční zpracování: zapadne kamkoliv

Filtrační stanice Philips AWP2980WH/58 je velmi estetické zařízení. Každý ví, že bílá barva je symbol čistoty, a tak není překvapením, že se i stanice od Philipsu prodává právě v této barvě. Philips kombinuje bílé a průhledné plasty, většina těla je matná a průhledná, část stanice lesklá, především pak madlo na přenášení a vrchní kryt s otvorem. Otvor je zde zcela záměrně, můžete jím filtrační stanici napustit vodou z vodovodu, bez nutnosti sejmout celé víko. Spodní část stanice je pak průsvitná, ale neprůhledná, zde je potřebná elektronika.

Philips AWP2980WH/58

Stanice má zásobník s objemem 3 litry, nejde tedy o úplně malé zařízení, o tom svědčí rozměry 26,3 × 23,3 × 15,2 cm. O výdej vody se stará speciální výpusť, která je na vrchní části stanice a není výškově nastavitelná, na rozdíl třeba od výpustě automatických kávovarů. Jedním dechem bych však rád dodal, že očekávat výškově nastavitelnou výpusť u zařízení z této cenové relace by bylo, přinejmenším, naivní.

Kdo by čekal nabíjecí konektor?

Vzhledem k výšce stanice a tloušťce výpusti se vývod nachází ve výšce zhruba 23 cm – to znamená, že se pod stanici vejde i poměrně vysoká sklenice. Výdej vody zahájíte i ukončíte kapacitním senzorem, který je právě na vrcholu výpustě, toto tlačítko je podsvícené a informuje o mnoha stavech, kromě výdeje vody i o tom, že je třeba vyměnit filtr, případně že je nutné stanici dobít.

Philips AWP2980WH/58

Ano, stanici je nutné dobíjet, protože výdej vody je automatický a je potřeba čerpadla. Stanice se nabíjí moderně, skrze USB-C na zadní straně. Philipsu jsme vděční, že se nesnažil o microUSB, případně o nějaký typ proprietárního konektoru – pokud si tak budete chtít vzít stanici na cesty, vystačíte si s nabíječkou k mobilnímu telefonu.

Design stanice je mimořádně povedený, čistý, ale přesto s nápadem. Díky hloubce 15,2 cm stanici bez problému umístíte i do dvířek lednice, stejně jako většinu běžných filtračních konvic. Díky madlu přenášíte stanici mnohem pohodlněji než kupříkladu běžnou filtrační konvici, protože se hmotnost stanice zásluhou madla lépe rozprostře. Dodáme, že zařízení není určené do myčky nádobí, běžnou údržbu je nutné zajistit vlhkým hadříkem.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • praktické víko
  • ovládání kapacitním senzorem
  • objem nádoby 3 l
  • USB-C

Instalace filtru: snadná práce

Žádná raketová věda vás nečeká ani v momentě, kdy budete poprvé instalovat filtr Philips Micro X-Clean AWP225, což je jediný kompatibilní filtr se stanicí AWP2980WH/58. Jak už víme, v balení naleznete jeden filtr, další je možné dokoupit, nejčastěji seženete sadu se třemi filtry pod označením Philips AWP225/58N. Pozor, Philips má v nabídce i další filtr s technologií Philips Micro X-Clean, takže je třeba dodržet právě modelové označení.

Philips AWP2980WH/58

Při první instalaci je třeba odejmout plastové víko, filtr vnořit do stanice a pomocí závitu jej po směru hodinových ručiček zašroubovat, a tím tedy zafixovat na svém místě. Jakmile máte hotovo, je potřeba filtr ještě aktivovat – to provedete tak, že napustíte stanici do plného objemu a spustíte výdej vody – ovšem v tomto případě vodu vypustíte například do umyvadla. Právě tímto procesem se aktivují všechny filtrační částice ukryté uvnitř filtru. Následně stanici opět napustíte vodou, ovšem nyní už můžete filtrovanou vodu napouštět přímo do sklenice.

Líbilo se nám
  • snadná instalace

Používání a výdrž: to se nám líbí

Používání filtrační stanice je extrémně snadné, pod výpusť stačí umístit sklenici nebo menší cestovní lahev a zahájit výdej vody pomocí kapacitního senzoru. Kapacitní senzor je podsvícen LED různých barev. Pokud senzor nesvítí, je stanice v pohotovostním režimu. Pokud svítí modře, probíhá výdej vody. Když při výdeji nesvítí modře, ale bliká červeně, je třeba stanici dobít. Pokud problikává fialové světlo, je třeba co nejdříve vyměnit filtr (v tento moment zbývá zhruba 6 litrů k přefiltrování). Pokud problikává fialové i červené světlo při výdeji vody, je třeba zařízení dobít a zároveň brzy vyměnit i filtr.

Philips AWP2980WH/58

Zajímá vás, jak dlouho vydrží jeden filtr? Zhruba jeden měsíc, případně poté, co přefiltrujete 100 litrů vody, tedy to, co nastane dříve. Znamená to, že aby filtr vydržel jeden měsíc, můžete denně přefiltrovat zhruba 3 litry vody.

Philips má také pár praktických rad, jak se o filtr starat. Pokud víte, že vás čeká dovolená, je vhodné filtr vyjmout, umístit do plastového sáčku a umístit do chladničky. Pokud nebyl filtr používán více než 5 dnů, hodí se jej propláchnout stejně, jako když jej instalujete poprvé. Pokud zařízení nebylo používáno déle než 15 dnů a filtr jste nezakonzervovali v lednici, je třeba jej vyměnit.

Philips AWP2980WH/58

Pokud stisknete tlačítko výdeje vody, bude voda téci maximálně 1 minutu, případně můžete výdej kdykoliv ukončit tak, že opětovně stisknete kapacitní tlačítko výdeje vody. To je praktické, naráz můžete napustit více sklenic, aniž byste museli neustále mačkat kapacitní senzor. Filtrovaná voda by měla být spotřebována okamžitě, nejpozději do 24 hodin. Je také třeba myslet na pravidelnou údržbu, i když stanici není možné vložit do myčky nádobí, je zapotřebí vnitřek stanice čistit vlhkým hadříkem.

Údržba náročná není, ale do myčky nesmí.

Baterie uvnitř stanice s kapacitou 1 800 mAh vydrží zhruba 1 měsíc, zvládnete tedy přefiltrovat až 100 litrů vody, než bude třeba stanici opětovně nabít. Nabití stanice zabere asi 2 hodiny. Je dobré zmínit, že stanice není určena pro filtrování vařící vody, voda na vstupu by měla mít teplotu 2 až 38 °C. Rychlost průtoku je zhruba 1 litr za minutu, to znamená, že přefiltrování celého objemu filtrační stanice zabere (necelé) 3 minuty.

Líbilo se nám
  • snadné ovládání
  • dlouhá výdrž baterie

Co vlastně zvládne filtr Philips Micro X-Clean?

Filtrování vody je zajištěno průtokem vody přes filtr Philips Micro X-Clean AWP225, takto přefiltrovaná voda se dostane do výpustě a následně do vaší sklenice. A co vlastně filtr Philips Micro X-Clean AWP225 zvládne? Filtruje pomocí inovativních vláken z aktivního uhlíku, která díky své vysoce porézní struktuře lépe pohlcují nečistoty. Díky tomu filtr Micro X-Clean filtruje 4× rychleji než běžná filtrační nádoba, výrobce upozorňuje, že filtrace je přitom stejně kvalitní.

Ušetříte peníze, ale i přírodu.

Sada tří filtrů vyjde stojí asi 500 Kč, to znamená, že měsíční provoz a přefiltrování 100 litrů vyjde na zhruba 170 Kč. Pokud bychom to převedli na plastové lahve o objemu 1,5 l, dostáváme se ke zhruba 66 PET lahvím.

Philips AWP2980WH/58

Pokud bychom za jednu lahev zaplatili 14 Kč, což je běžná cena za kvalitnější neperlivou vodu o objemu 1,5 l, zaplatili bychom za stejných 100 litrů 924 Kč, tedy o 754 Kč více. Zkusili jsme výhodnost srovnat i s nejlevnější neperlivou vodou z barelu o objemu 5 litrů, která vychází na 25 Kč, tedy 1 litr = 5 Kč. V takovém případě byste za 100 litrů zaplatili 500 Kč, tedy stále o 330 Kč více. Nejde však jen o ušetřené peníze, ale i o ušetřené plasty – namísto 66 PET lahví budete řešit recyklaci jednoho filtru.

Líbilo se nám
  • kvalitní filtrace s aktivním uhlíkem
  • úspora ve srovnání s klasickými PET lahvemi

Zhodnocení: má naše „ano“

Přiznám se, nepropadl jsem kouzlu běžných filtračních konvic, a to i přestože mě pohled na PET lahve k recyklaci dost často znervózňoval. S filtrační stanicí však přišel přelom. I kvůli testování jsem se rozhodl, že po dobu životnosti filtru budu pít pouze vodu z filtrační konvice. Voda měla téměř identickou chuť jako voda z PET lahve, díky možnosti vložit stanici do lednice jsem měl vodu neustále vychlazenou, v případě potřeby jsem si celou stanici přenesl tam, kam jsem zrovna potřeboval. Na běžnou balenou vodu jsem si nevzpomněl, což je dobré znamení. Osobně tedy mohu stanici bez obav doporučit, zvláště kvůli rozumně nastavené pořizovací ceně – sada stanice s jedním filtrem stojí v závislosti na vybraném prodejci i pouze 800 Kč.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • elegantní design
  • snadný výdej vody
  • dlouhá výdrž na jedno nabití
  • rozumná cena filtrů
  • ušetří mnoho plastů
  • lze umístit i do lednice
Zápory
  • filtr by mohl být větší a vydržet déle
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze