PlayStation 4 Pro od Alza.cz
test

PlayStation 4 Pro od Alza.cz

Vyplatí se upgrade na SSD?

Největší český e-shop s elektronikou si pohrával s myšlenkou, jak vylepšit herní konzoli PlayStation 4, která je s námi na trhu již několik let a podle mnohých by si zasloužila jistý facelift. Jak toho ale docílit?

Architektura čtvrté generace celosvětově známé herní konzole je na rozdíl od PlayStationu 3 mnohem podobnější běžnému stolnímu počítači, ani tak ovšem nepřicházelo v úvahu vylepšení procesoru nebo například navýšení operační paměti a jedinou „vylepšitelnou“ položkou tak zůstal pevný disk. Ten, přestože o tom značná část hráčů neví, je uživatelsky snadno vyměnitelný, aniž by majitelé konzole ztratili záruku, a tak se Alza rozhodla HDD nahradit značně modernější SSD.

Za zapůjčení vylepšené konzole PlayStation 4 děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si konzoli můžete i zakoupit.

Technologie SSD nabízí uživatelům hned několik výhod a z počátku vyšší prodejní cena se v současnosti ustálila na přijatelných hodnotách. Oproti staršímu harddisku je SSD navíc méně náchylné na mechanické otřesy či jiné nešetrné zacházení. Jeho hlavní předností je však podstatně rychlejší načítání. A to, jak jistě uznáte, pokud jste někdy čekali, než se načte vaše oblíbená videohra, rozhodně ocení nejeden hráč.

Alza.cz tak vytvořila dle jejich slov jakýsi PlayStation Pro verze „čtyři a půl“, který se nachází někde na pomezí mezi běžným PlayStationem 4 a chystaným PlayStationem 5, který má přinést extrémní zrychlení načítacích časů. My jsme si takovýto PlayStation 4 s SSD od Alzy mohli na několik dní půjčit, vyzkoušet jej a porovnat ho s běžným PlayStationem 4 Pro s HDD.

Obsah balení

V balení námi testované konzole, kterou na e-shopu Alzy najdete pod názvem „Výkonný PlayStation 4 Pro 960GB SSD + 1TB HDD externí“ jsme nalezli kromě samotné herní konzole (verze CUH-7216B) také externí harddisk o velikosti 1 TB. V krabičce disku se nachází původní HDD, který byl dodáván s konzolí. Po výměně za SSD můžete tento externí disk využít například k ukládání filmů, her či jiného obsahu. Můžete jej používat jako součást PlayStationu a nechat jej například permanentně připojený ke konzoli, nebo jej využívat k něčemu jinému. V balení pochopitelně dále nechybí standardní příslušenství ke konzoli, tedy ovladač DualShock 4 v novějším provedení se svítícím proužkem umístěným v touchpadu, k němu přidávané sluchátko s mikrofonem, HDMI kabel k propojení konzole s televizí a konečně napájecí kabel.

Sony PlayStation 4 Alza.cz
Původní 1TB HDD najdete v externím boxu AXAGON s podporou USB 3.0.

Je opravdu rychlejší?

Po zapojení konzole přihlášení se k uživatelskému účtu jsme mohli vyzkoušet rychlost načítání u hry Red Dead Redemption 2 od studia Rockstar. Ta představuje jednu z největších konzolových her současnosti a pokud se rozhodnete pro koupi klasické „krabicovky“, najdete v balení trochu netradičně hned dva disky – jeden k instalaci a druhý ke spuštění hry.

SSD je oproti HDD nehlučné a načítací časy zrychlí až o 50 %.

Načítací obrazovka této hry při načítání pozice přitom patří k jedné z nejdelších, se kterými se na konzoli PlayStation 4 můžete setkat, a tak nás mile potěšilo, že výsledky naměřené ve videu Alza.cz odpovídají realitě. Načítání u takto velké hry probíhalo značně rychleji a spočítáte-li si ušetřené desítky sekund čekání při každém spuštění, můžete ušetřit spoustu času, který můžete věnovat něčemu jinému (hraní). Podobného zrychlení se dočkáte pochopitelně u jakékoliv hry a podle výsledků lze očekávat přibližně 50% zrychlení u načítání uložené pozice a zhruba 30% zrychlení v případě spuštění hry.

PlayStation 4 Pro s HDD PlayStation 4 Pro s SSD
Spuštění hry 43 sekund 30 sekund
Načtení pozice 88 sekund 39 sekund

To oceníte zejména při hraní velkých herních titulů. Jestliže na konzoli rádi hrajete i menší hry z virtuálního obchodu PlayStation Store, pravděpodobně zde k takto markantní změně nedojde. Nutno podotknout, že v případě nočního hraní může přijít vhod i podstatně tišší, respektive nehlučný chod SSD. S přihlédnutím k nutnému aktivnímu chlazení konzole si však tento benefit neužijete tolik jako rychlejší načítání.

Zhodnocení

Vylepšené konzole PlayStation 4 Pro od Alza.cz jsou nabízeny ve dvou konfiguracích. V testované verzi s 960GB SSD a 1TB HDD za cenu 13 990 Kč a pak v levnější variantě s 480GB SSD a 1TB HDD za 12 690 Kč. Pokud se řadíte mezi náruživé hráče a u konzole strávíte spoustu času, může se vám upgrade vaší stávající konzole rozhodně vyplatit, a to ať už se rozhodnete jít cestou nákupu již upravené konzole z Alza.cz, nebo si vyměníte stávající HDD za značně rychlejší SSD svépomocí. Stejně tak bych nákup této konzole doporučil všem, kteří do herního světa teprve vstupují, nejsou omezeni rozpočtem a chtějí ten nejlepší možný herní zážitek.

Sony PlayStation 4 Alza.cz

Pokud se řadíte mezi občasné hráče, kteří zapnou PlayStation 4 jednou za pár týdnů, nákup či upgrade vám pravděpodobně smysl dávat nebude a osobně bych raději počkal s další investicí až na příchod konzole PlayStation 5.

Klady
  • znatelně rychlejší načítací časy
  • tišší chod SSD
  • získání externího HDD
Zápory
  • příplatek za výměnu disku e-shopem
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze