Sony PlayStation 5 nabídne superrychlé načítání i bestiální výkon

10
Sony PlayStation 5 nabídne superrychlé načítání i bestiální výkon
Fotografie: letsgodigital.net
  • Nová generace herní konzole prý bude disponovat SSD úložištěm
  • Výkonem 13 teraflopů překoná i nedávno představenou službu Google Stadia
  • Dedikovaný okruh pro 3D audio má výrazně změnit herní zážitek a rozdíl má být znatelný i bez investice do audiotechniky

Na internet v posledních měsících unikly méně i více důvěryhodné informace o tom, čeho bychom se měli dočkat s příchodem nástupce jedné z nejpopulárnějších herních konzolí na trhu. Pojďme se tedy v krátkosti podívat na to, co PlayStation 5 přinese.

PlayStation 5

Asi nejzajímavější informace prozradil sám Mark Cerny, který stál za vývojem PlayStationu 4 a zároveň byl přítomen u zrodu herních legend jako Crash Bandicoot nebo fialového dráčka Spyra.

V rozhovoru pro wired.com uvedl, že nová konzole bude umět až 8K rozlišení a bude disponovat novou funkcí 3D audio či superrychlými nahrávacími časy díky nasazení SSD úložiště. Na začátek se však sluší zmínit, že konzole zatím nemá jméno a PlayStation 5 je pouze předpokládaný název, který Cernym nebyl potvrzen. První devkity, tedy jakési prototypy konzole určené pro vývojáře, se již údajně dostaly do některých herních studií. Tomu ostatně nasvědčuje i příspěvek od Benji Salese, který na Twitteru prozradil, že bude konzole disponovat výkonem až 13 teraflopů a překoná tak nedávno oznámenou službu Google Stadia, která v mnohých vyvolává skepsi.

PlayStation 5

Silnější bude u nové konzole procesor i grafický čip. O obojí se opět postará společnost AMD, se kterou Sony spolupracovala i u předchozí generace. V nové konzoli by se mělo jednat o třetí generaci řady Ryzen s mikroarchitekturou Zen 2 vyrobenou 7nm procesem. V případě grafického čipu se bude jednat o upravený Radeon Navi s podporou ray tracingu, který umožní mnohonásobně realističtější práci se světlem dopadajícím na různé objekty a jeho odrazy. Tato technologie je v současnosti ve velkém využívána pouze u hollywoodských studií k přípravě speciálních efektů a ve světě videoher je teprve na začátku. Hardware má dedikovaný okruh pro 3D audio, které prý výrazně změní zážitek z hraní. Veliký rozdíl má být znatelný i bez investic do speciálního audiotechniky.

Opravdu důležitým prvkem má být úložiště. U velikých her, které zaberou stovky gigabajtů, nezřídka trvá načítání i několik minut. To částečně řeší SSD úložiště, která již nějakou dobu využívají i cenově dostupnýé notebooky a nainstalovat je lze i do herní konzole PlayStation 4 nebo Xbox One. To, co přinese další generace PlayStationu, však nemá být pouze částečné zrychlení načítání o pár sekund. O co ve skutečnosti půjde demonstruje Cerny u ukázky načítání hry Spiderman. Načítání během rychlého cestování po rozsáhlé herní mapě na PlayStationu 4 zabere přibližně 15 sekund, zatímco na devkitu nového PlayStationu pouhé 0,8 sekundy.

Co již Cerny nezmínil je datum, kdy se konzole dostane na trh. Rozhodně to však nebude letos. Předpokládá se, že to nebude ani dříve než v březnu 2020. Ani za jakou cenu se nová konzole bude prodávat zatím není jasné. PlayStation 4 začínal přibližně na 13 tisících Kč a postupem času se ukázalo, že to byl od Sony správný tah, což potvrzují i desítky milionů prodaných kusů. Ani u nového PlayStationu se tedy nepočítá s nějak extrémně vysokou cenou, přestože možná bude vzhledem k přítomnosti SSD o něco vyšší.

Jak bude samotná konzole vypadat zatím rovněž není jasné a pravděpodobně to zatím neví ani v Sony. Na obrázku si tak můžete alespoň prohlédnout vizualizaci ze serveru letsgodigital.org.

Diskuze ke článku
tojo
určitě 30fps :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD to bude :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD 30 je fakt dost hej
!
Však to ani 8k nerozjede rozhodně to 8k nebude na hry jen 4k jede na 30fps a není to plnohodnotné 4k takže celkem k ničemu
Pete
8k to je fakt vtip dne
David
Jezisi, kokoti... Psal nekdo, ze 8k bude pro hrani? To, ze zde bude podpora neznamena, ze na to pojedou vsechny tituly!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze