Samsung QE55Q80A
test

Samsung QE55Q80A

Osvědčená kvalita pro všechny

Samsung rozhodně neprodukuje pouze chytré televize, jejichž cena atakuje jednu či hned několik průměrných výplat. V rámci aktuálního modelového roku vás může zaujmout řada Q80A, kterou v oblíbené 55palcové úhlopříčce pořídíte za méně než 25 tisíc korun. Přesto se chlubí kvalitním 4K QLED panelem, solárním dálkovým ovládáním či osvědčeným Tizenem.

Řada Q80A od Samsungu se snaží přinést uživatelům to nejlepší, na co již mohou být zvyklí. Jde například o osvědčený QLED panel s přímým podsvícením, širokou nabídku úhlopříček a funkce, které vyhoví drtivé většině běžných uživatelů. A to ať už hovoříme o systému, snadném ovládání nebo nabídce konektivity. Bude to jasná volba mezi televizemi za zhruba 25 tisíc korun?

Technické parametry Samsung Q80A

Rozměry (se stojanem) 146 × 70,7 (78,3) × 5,5 (25,6) cm
Hmotnost (se stojanem) 17,9 kg (21 kg)
Úhlopříčka 55 palců
Typ displeje QLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 60 W (2.2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
Kabelová konektivita 3× HDMI 2.0, 1× HDMI 2.1, 2× USB 2.0, 1× Ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 25 000 Kč

Konstrukční zpracování: čistý design

Samsung si je vědom toho, že televizi chce mít doma téměř každý a trefit se do vkusu všem je takřka nemožné. Zvolil proto ideální designový směr, který je spíše nenápadný a radost udělá převážně konzervativněji smýšlejícím. Na druhou stranu řada Q80A perfektně zapadne do kterékoliv místnosti a rozhodně nepůsobí rušivě.

Samsung QE55Q80A

Tentokrát je televize lehce širší, avšak s ohledem na cenu a přímé podsvícení displeje je tloušťka nadále zcela v pořádku. Rámeček kolem displeje je naopak velmi tenký a při běžném sledování splývá s displejem a brzy o něm nebudete vědět. Podstavec je přibližně 8 centimetrů vysoký a z kovu, díky čemuž je televize pěkně stabilní. Díky výšce podstavce lze pod televizi umístit například soundbar, ačkoliv pokud bude o něco širší, budete bojovat s tím, že leží už na samotném podstavci, což není ideální.

Na poměry Samsungu je řada Q80A spíše cenově dostupnější, výrobce tak musel někde lehce šetřit. Jedním takovým místem je zpracování plastového těla televize. To si s chutí zavrže, když jej promačkáte. Jde o něco, co rozhodně není ke chlubení, avšak jak často televizi přesouváte? Troufám si tvrdit, že méně než jednou ročně. Ve výsledku je tak nepatrně horší zpracování až na vedlejší koleji.

Líbilo se nám
  • krásně tenké rámečky
  • stabilní podstavec
Nelíbilo se nám
  • občas vrzající plastové tělo

Konektivita: HDMI 2.1 nechybí

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 4.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernetový konektor. Na pravém boku se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o tři HDMI 2.0 a jedno HDMI 2.1, které nese označení 4 a slouží primárně pro připojení herních konzolí nové generace. Dostalo se i na dvě USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung nadále zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Jeden USB konektor je určen například pro flashdisk, druhý s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání. Líbí se nám chytré řešení, kdy všechny nezbytné kabely můžete elegantně protáhnout předpřipravenými otvory a minimalizovat jejich viditelnost.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: solární pohon

Dálkové ovladače vypadají u Samsungu už roky v zásadě stejně. Výrobce razí cestu minima tlačítek a velmi dobré ergonomie, kdy nejdůležitější tlačítka máte přímo pod palcem. Výjimkou není ani letošní novinka, která si u ovladače vystačí s plastovými materiály. Jedné zásadní novinky jsme se však přeci jen dočkali.

Samsung QN85A (2021)

Tentokrát totiž do ovladače nemusíte vkládat žádné baterie. V ovladači je integrovaný dobíjecí akumulátor. Díky tomuto řešení je ovladač příjemně lehký. Dobíjení probíhá skrze USB-C na spodní hraně. To je však jen jedna možnost. Alternativou je dobíjení pomocí solární energie. Na zhruba polovině zadní strany ovladače jsou solární panely. Ovladač se tak může dobíjet neustále. Na druhou stranu, kdo z nás odkládá ovladač zády nahoru? Naštěstí dobíjení není téměř potřeba, po několika týdnech klesla kapacita baterie ze 100 % na 90 %. Zmínit však musím extrémní náchylnost solárních panelů na poškrábání.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: rozumný standard

Na redakční test nám dorazila 55palcová varianta, což je v praxi zhruba 139cm úhlopříčka. Jedná se o QLED panel se 4K rozlišením a procesorem Quantum Processor 4K. Řada Q80A je tím nejlepším mezi QLED televizemi, které ještě nemají zcela nejmodernější mini LED technologii. Využívá tak přímého podsvícení, což je jednoznačně plus. Těšit se můžete například na podporu lokálního stmívání obrazu, avšak výsledek nepůsobí zrovna dvakrát dobře a stinnou stránkou je ztráta části detailů. Smířit se musíte také s tím, že vyloženě tmavé scény nebudou uchvacovat černou barvou, ale naopak spíše šedým odstínem. Opět ale platí, že vše poznáte primárně při běžném porovnání, případně pakliže přecházíte z dražší televize na levnější.

Samsung QE55Q80A

Maximální hodnota jasu činí 850 nitů, což je velmi dobré, protože čitelnost je výborná i za slunného dne. Navzdory tomu, že 55palcová verze řady Q80A lehce bojuje s odlesky, kterých by rozhodně mohlo být o něco méně. Za zmínku dále rozhodně stojí, že panel disponuje 100Hz technologií a rychle se pohybující objekty vypadají dobře. Pokud tedy hodláte na této televizi hrát hry či ve větší míře sledovat sportovní utkání, nešlápnete vedle.

Spokojeni jsme také s pozorovacími úhly, kdy ani při sledování „z boku“ nedochází k degradaci barev či čitelnosti. Lépe na tom jsou už jen výrazně dražší televize s OLED panely. V tomto ohledu se tak Samsung Q80A nemá rozhodně zač stydět.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • 100Hz technologie
  • vysoký jas

Zvuk: příjemně překvapí

Televize má reproduktory v sestavení 2.2.2 o celkovém výkonu 60 W. Hovoříme tedy na poměry dnešních TV o nadprůměru, zejména v těchto cenových patrech. Zvuk je nejen hlasitý, ale i poměrně hutný s jistým důrazem na hloubky. Pokud nepatříte mezi velmi náročné posluchače, je dost možné, že vám reprodukce bude plně postačovat. U Samsungu je již nepsanou samozřejmostí, že televize dokáže automaticky zvýšit hlasitost v případě, že dojde k výraznému nárůstu okolního hluku. Během testování jsme si funkčnost ověřili, avšak televize bohužel občas neadekvátně reagovala i na to, když někdo zvýšil hlas a skokově měnila hlasitost. Je tudíž možné, že funkci raději deaktivujete.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk

Prostředí: osvědčená klasika

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Výhodou je, že nemusíte složitě zadávat hesla k internetové konektivitě, především vašemu Samsung účtu, což šetří čas i nervy s ovladačem.

Samsung QE55Q80A

Pakliže máte vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Abychom byli zcela přesní, můžete naladit programy, které by vám například chyběly. Během obnovy dat totiž dojde i k naladění kanálů, které jste měli v původní TV. Proces ladění je svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivní. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Samsung QE55Q80A

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a především stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu ve spodní části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • pohodlné ovládání
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: aplikací je dost

Mezi přednosti Tizenu patří opravdu skvělé grafické ztvárnění, přehlednost a vynikající optimalizace. Přesto jej však nadále považujeme za systém, který stojí tak trochu na půli cesty. Obchod s aplikacemi totiž nenabízí tak velké vyžití jako například konkurenční Android / Google TV. Spolehnout se můžete na to, že se situace neustále zlepšuje a současně, že již nyní jsou k dispozici aplikace pro konzumaci různých internetových televizí či streamovacích služeb.

Samsung QE55Q80A

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo. Z dalších chytrých funkcí lze jmenovat podporu HbbTV, tedy rozšířené internetové vysílání prostřednictvím červeného tlačítka. Televize také zvládá přehrávat obsah z flashdisku či externího disku. Zde je nutné připomenout, že Samsung nepodporuje staré formáty a kodeky. Zpravidla lze říci, že spolehlivě přehraje soubory s koncovkou MP4 a MKV.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
Nelíbilo se nám
  • jediný dostupný přehrávač neumí AVI
  • v obchodě s aplikacemi chybí hlavně hry

Zhodnocení: ideál pro méně náročné

Samsung QE55Q80A je chytrou televizí, která spadá do modelové řady roku 2021, tedy se již nějaký čas na českém trhu prodává. Díky tomu došlo k zajímavému poklesu ceny a 55palcová varianta, kterou jsme měli na test, vyjde na necelých 25 tisíc korun. To už jsou cenové hladiny velmi blízké takřka všem zájemcům o novou a slušnou chytrou televizi. Řada Q80A se může pochlubit dostačujícím audiovizuálním zážitkem, který nebude dostačovat jen opravdu náročným. Potěší nejen QLED panel s přímým podsvícením, ale i 100HZ technologie a alespoň jedno HDMI 2.1.

Samsung QE55Q80A

Samozřejmě nadále platí, že obdobně vybavenou televizi seženete i levněji a zdánlivě se zdá, že si připlácíte za značku, avšak odměnou vám mohou být drobnosti, které potěší. Jde například o ambiciózní operační systém či opravdu povedené dálkové ovládání.

Foto: Samsung

Klady
  • povedený vzhled
  • bytelný podstavec
  • dostatečně kvalitní obraz
  • dobrý zvuk
  • alespoň jedno HDMI 2.1
  • snadné ovládání
Zápory
  • pouze dvě USB 2.0
  • Tizen má chudou nabídku her
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze