Samsung QN800B (2022)
test

Samsung QN800B (2022)

Další 8K vábení

Na test dorazila letošní novinka od Samsungu, která spadá do nepočetné skupinky modelů s dechberoucím 8K rozlišením. Uchvátí ale také velmi tenkou konstrukcí a řešením One Connect. Samozřejmostí je čtveřice moderních HDMI 2.1 a vše podtrhuje QLED panel s miniLED podsvícením + velmi dobrým obrazovým podáním.

V současné době je pomyslným standardem 4K rozlišení. Pořídit si však můžete i televize s výrazně vyšším rozlišením 8K. Pomyslně jsou připravené na budoucnost. Pro letošní rok si Samsung připravil televizi QN800B s 8K displejem, která vám zprostředkuje to, co bude běžné až za několik let. Nejde jen o působivý miniLED displej, ale také o sestavu reproduktorů, výkon a zaměření na hry. Jelikož nejde o zdaleka první 8K počin, doznala poklesu i cena, která činí necelých 80 tisíc korun.

Technické parametry Samsung QN800B

Rozměry (se stojanem) 144,4 × 82,8 (89,8) × 1,7 (29,8) cm
Hmotnost (se stojanem) 23,3 kg (31,2 kg)
Úhlopříčka 65 palců
Typ displeje Neo QLED s přímým podsvícením Mini LED
Rozlišení displeje 7 680 × 4 320 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 70 W (4.2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi Wi-Fi 6
Bluetooth verze 5.2
Kabelová konektivita 4× HDMI 2.1, 3× USB 2.0, 1× ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 77 000 Kč

Konstrukční zpracování: na zeď jako dělaná

V případě vzhledu splňuje Samsung QN800B všechny aspekty moderní televize. Výrobce klade důraz na velice tenké rámečky, které při běžném pozorování takřka nevnímáte. Jde o působivou podívanou, protože námi testovaná 65palcová varianta je tou nejmenší, v nabídce má Samsung ještě dvě větší, a to 75palcovou a 85palcovou. O tenkosti nebudeme hovořit pouze v souvislosti s rámečky televize. Profil je totiž tenký pouze necelých 17 milimetrů. Na zadní straně nepřekáží žádné zbytečné výstupy ani konektory. Díky tomu je možné tento model velmi efektivně zavěsit na zeď, aniž by výrazněji vyčníval.

Možná vás zajímá, jak to Samsung dokázal, že na zadní straně není obvyklá sestava konektorů. Odpověď má tři slova: One Connect box. Ten se umístit buď skrytě na stojan k televizi, nebo zcela odděleně, pokud bude televize na zdi. One Connect box je pak jediným kabelem spojen s televizí. Mimochodem Samsung dodává hned dvě délky tohoto kabelu.

Samsung QN800B
Profil televize je neskutečně tenký

Stojan k televizi je velmi těžký. Jinak je ale minimalistický a velice úzký. To znamená, že televizi budete moci usadit i na stolek, který nemusí být nijak velký. Výhodou je, že díky vyšší hmotnosti stabilně drží i větší televizi a nedochází k žádnému kývání, i když do zařízení omylem drknete.

Líbilo se nám
  • téměř neviditelné rámečky
  • One Connect box
  • stabilní stojan

Konektivita: moderní HDMI

Veškerá konektivita se tentokrát odvíjí, jak jsme si již řekli výše, od One Connect boxu, který je nedílnou součástí televize. Bez něj ji ani nezapnete. Na boxu je veškerá konektorová nadílka. Jde o čtyři HDMI 2.1, přičemž jeden z nich je standardu eARC pro snadné propojení například se soundbarem. Dostalo se i na tři USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung nadále zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom rádi viděli. Jedno USB je určeno například pro flashdisk, druhé s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání.

Samsung QN800B

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 5.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Je zde také Wi-Fi 6, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
  • nejnovější Bluetooth 5.2
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: osvědčená klasika

Dálkové ovladače vypadají u Samsungu už roky v zásadě stejně. Výrobce razí cestu minima tlačítek a velmi dobré ergonomie, kdy nejdůležitější tlačítka máte přímo pod palcem. Výjimkou není ani letošní novinka, která si u ovladače vystačí s plastovými materiály. Od loňska jsou však lepší modely vybaveny i solárním nabíjením a při troše štěstí nemáte potřebu ovladač nikdy dobíjet, což je velké plus. Pakliže by ale přeci jen bylo potřeba, je na spodní hraně USB-C.

Líbilo se nám
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: působivý, ale se zádrhelem

Jak již víte, testovali jsme 65palcovou variantu. Výrobce vyzdvihuje svůj QLED panel s moderním miniLED podsvícením. Jednotlivé diody jsou díky extra jemnému rozlišení neskutečně malé. Výsledkem je nevídaně působivé podaní jasu a barev. Malé rozměry jednotlivých miniLED také zaručují mnohem přesnější podsvícení, které plně konkuruje pokročilým OLED panelům. Ani při sledování tmavých scén se nedočkáte duchů či nevítaných obrysů.

Samsung QN800B

Vynikající obraz, který dokáže hravě konkurovat i OLED panelům, si dosyta užijí i hráči. HDMI 2.1 podporuje přenos 4K obrazu při 120 FPS, případně i 8K obraz s 60 FPS.

Ne vše je však sluncem zalité a paradoxně může být nadčasové 8K rozlišení jistým problémem. Zpracování ohromné porce dat se projevuje na jasu, který není tak působivý, jak by mohl být. S čitelností však problém není. Daleko větším problémem je minimum obsahu v 8K. Ano, něco málo najdete na YouTube a satelitu, jinak je to ale velká obtíž. Televize tak v podstatě neustále musí obraz dopočítávat, a to i v případě, že budete mít špičkovou kvalitu ve 4K rozlišení.

Je proto dobré sledovat na takovéto televizi kvalitní obsah, ideálně ve 4K, minimálně ve Full HD rozlišení. Zde je dobré zmínit, že je-li rozlišení ještě nižší, nevypadá obraz nijak dobře.

Líbilo se nám
  • 8K rozlišení
  • vynikající miniLED podsvícení
Nelíbilo se nám
  • horší upscaling u nekvalitního obsahu

Zvuk: hraje perfektně

Sestava celkem osmi reproduktorů se nachází na zadní straně televize. Jde o konfiguraci 4.2.2. s celkovým výkonem 70 W. Výsledek je velmi solidní, televize se snaží o prostorový zvuk, avšak například důraz na hloubky by mohl být o něco větší. Samozřejmě ani sestava 8 reproduktorů neuspokojí skutečně náročné posluchače, pro ty je minimem alespoň soundbar.

Samsung QN800B
Líbilo se nám
  • perfektní zvuk

Prostředí: přehlednost především

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Výhodou je, že nemusíte složitě zadávat hesla k internetové konektivitě, především vašemu Samsung účtu, což šetří čas i nervy s ovladačem.

Pakliže máte vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Abychom byli zcela přesní, můžete naladit programy, které by vám například chyběly. Během obnovy dat totiž dojde i k naladění kanálů, které jste měli v původní TV. Proces ladění je svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivní. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu ve spodní části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • pohodlné ovládání
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem při obnově dat

Chytré a multimediální funkce: zábava a hry

Mezi přednosti Tizenu patří opravdu skvělé grafické ztvárnění, přehlednost a vynikající optimalizace. Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo. Z dalších chytrých funkcí lze jmenovat podporu HbbTV, tedy rozšířené internetové vysílání prostřednictvím červeného tlačítka. Televize také zvládá přehrávat obsah z flashdisku či externího disku. Zde je nutné připomenout, že Samsung nepodporuje staré formáty a kodeky. Zpravidla lze říci, že spolehlivě přehraje soubory s koncovkou MP4 a MKV.

Samsung QN800B

Nechybí obchod s aplikacemi, kde má Samsung vše, nač si jen vzpomenete. Samozřejmostí je přístup k internetovým televizím či streamovacím službám. Zaujmout by vás mohla i aplikace Xbox, se kterou se pojí služba Xbox Game Pass. Ta je nově v televizích Samsung dostupná, vy tak získáváte přístup ke stovkám špičkových her, které můžete hrát v cloudu jen s nějakým herním ovladačem.

Líbilo se nám
  • přehledný systém Tizen
  • dostatek aplikací
  • zaměřeno na hry

Zhodnocení: pro koho je?

Samsung si v nabídce nadále udržuje i několik 8K televizí, které stále nejsou něco běžného a nějaký čas ještě patrně nebudou. Hlavním důvodem je chybějící 8K obsah, který tak nedává vyniknout možnostem této televize. Přesto je model QN800B veskrze povedený. Ať už jde o obraz, zvuk či konektorové a softwarové možnosti. Jenže ačkoliv cena stále klesá, je bezmála 80 tisíc korun nepochybně hodně. Obdobně kvalitní televizi, avšak „jen“ se 4K rozlišením pořídíte i zhruba za polovinu a důvodů, proč si připlácet za luxus v podobě 8K, mnoho není.

Samsung QN800B

Foto: Samsung

Klady
  • extrémně tenké rámečky
  • malá hloubka, perfektně se hodí na zeď
  • 8K rozlišení
  • slušný zvuk
  • Xbox Game Pass
Zápory
  • málo 8K obsahu
  • horší upscalling z nízkých rozlišení
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze