Samsung QN85B (2022)
test

Samsung QN85B (2022)

Tenká elegance pro všechny

Samsung má velmi pestrou nabídku chytrých televizí a umí nabídnout i poměrně hodně muziky za málo peněz. Důkazem je i loňská modelová řada QN85B, kterou aktuálně pořídíte za zhruba 25 tisíc korun, přesto se můžete těšit na 4K QLED panel, moderní HDMI 2.1 či elegantní design.

Samsung QN85B je součástí řady Neo QLED, která je dalším vývojovým stupněm starší technologie QLED. Primárním krokem vpřed je využití modernějšího podsvícení Mini LED. Současně se model spadající do poctivé střední třídy v 55palcové variantě na českém trhu prodává za necelých 26 tisíc Kč. Samsung tak namíchal koktejl funkcí, které se snaží vyhovět široké škále zákazníků.

Technické parametry Samsung QN85B

Rozměry (se stojanem) 122,7× 70,6 (76,8) × 2,7 (25,3) cm
Hmotnost (se stojanem) 17,2 kg (20,2 kg)
Úhlopříčka 55 palců
Typ displeje Neo QLED s přímým podsvícením Mini LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 60 W (2.2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.2
Kabelová konektivita 4× HDMI 2.1, 2× USB 2.0, 1× ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 26 000 Kč

Konstrukční zpracování: nenápadná elegance

Samsung si u základních řad chytrých televizí nepotrpí na výstřelky a QN85B je toho důkazem. Vsazeno bylo na tenké linie přední strany, které při sledování obsahu takřka splývají a televize působí téměř neviditelně. Dojem minimalismu dotváří i podstavec. Ten je sice opravdu těžký, ale velmi tenký.

Zadní strana je z tmavého plastu a téměř z jednoho kusu. Větší prolis je na pravé straně, kde je sestava všech konektorů. Přívodní kabel do elektrické sítě je na opačné straně, přičemž jej lze vést tak, aby nijak nepřekážel.

Stabilita televize je vyřešena díky již zmíněnému těžkému podstavci. S ním je nutné zacházet opatrně, hmotnost vás může překvapit. Ale právě díky tomu se u televize ani nebudete obávat, že by měla přepadnout.

Líbilo se nám
  • konzervativní vzhled
  • stabilní podstavec

Konektivita: vše moderně

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 5.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Samsung QN85B (2022)

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernetový konektor. Na pravém boku se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o čtveřici HDMI 2.1. Dostalo se i na dvě USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung nadále zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Jeden USB konektor je určen například pro flashdisk, druhý s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: snadné nabíjení

Dálkové ovladače vypadají u Samsungu v rámci vzhledu už roky v zásadě stejně. Výrobce razí cestu minima tlačítek a velmi dobré ergonomie, kdy nejdůležitější tlačítka máte přímo pod palcem. Výjimkou není ani letošní novinka, která si u ovladače vystačí s plastovými materiály.

Samsung QN90B
Na dálkovém ovladači je přímá vstup k Netflixu, Disney+ i webovému prohlížeči

Do dálkového ovladače ale nemusíte vkládat žádné baterie. V ovladači je integrovaný dobíjecí akumulátor. Díky tomuto řešení je ovladač příjemně lehký. Dobíjení probíhá skrze USB-C na spodní hraně. To je však jen jedna možnost. Alternativou je dobíjení pomocí solární energie. Na zhruba polovině zadní strany ovladače jsou solární panely. Ovladač se tak může dobíjet neustále. Na druhou stranu, kdo z nás odkládá ovladač zády nahoru? Naštěstí dobíjení není téměř potřeba, po několika týdnech klesla kapacita baterie ze 100 % na 90 %. Zmínit však musím extrémní náchylnost solárních panelů na poškrábání.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: solidní Neo QLED panel

Na 55palcové úhlopříčku QLED panelu s Mini LED podsvícením operuje jemné 4K rozlišení. Obraz je tedy krásně ostrý a při kvalitním vstupním materiálu opravdu pěkný na pohled. Mezi přednosti televize patří vysoký jas, kdy je takřka vše dobře viditelné i za slunečného počasí. Jisté nedokonalosti lze najít u tmavých scén. Navzdory tomu, že zde máme Mini LED posvícení, jsou tmavé scény obtížně sledovatelné, neboť se obsah slévá do sebe a výsledkem je, že máte pocit, že na obrazovce vůbec nic není.

Samsung QN85B (2022)

Chuť si lze spravit u upscalu obrazu, což se Samsungu nejlépe daří, pokud je vstupní formát alespoň ve Full HD rozlišení. U méně kvalitního obsahu už nelze čekat naprosté zázraky, na druhou stranu se nemusíte obávat, že by byl obraz nesledovatelný.

Pozorovací úhly zůstávají velmi dobré, což je u displejů typu ASD (obdoba IPS) standardní, jediná výtka tak směřuje k velmi světlým objektům zmíněným výše. Těch si možná ještě více všimnete právě při sledování z ostrých úhlů.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • Neo QLED panel
  • podsvícení Mini LED
Nelíbilo se nám
  • horší tmavé scény

Zvuk: příjemně překvapí

Televize má reproduktory v sestavení 2.2.2 o celkovém výkonu 60 W, což můžeme označit za mírný nadstandard. Zvuk je nejen hlasitý, ale i poměrně hutný s jistým důrazem na hloubky. Pokud nepatříte mezi velmi náročné posluchače, je dost možné, že vám reprodukce bude plně postačovat. U Samsungu je již nepsanou samozřejmostí, že televize dokáže automaticky zvýšit hlasitost v případě, že dojde k výraznému nárůstu okolního hluku. Během testování jsme si funkčnost ověřili, avšak televize bohužel občas neadekvátně reagovala i na to, když někdo zvýšil hlas a skokově měnila hlasitost. Je tudíž možné, že funkci raději deaktivujete.

Líbilo se nám
  • slušný zvuk
Nelíbilo se nám
  • někdy kontraproduktivní automatické zvyšování hlasitosti

Prostředí: moderní Tizen

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce, stejně jako v tomto případě. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Výhodou je, že nemusíte složitě zadávat hesla k internetové konektivitě, především vašemu Samsung účtu, což šetří čas i nervy s ovladačem.

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci, a brzy jste všude jako doma. Domovská obrazovka sdružuje vámi zvolené oblíbené aplikace a také malý náhled posledního vstupu. Nemusí tak jít jen o klasické televizní vysílání, ale jakoukoliv aplikaci či vstup do televize. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • pohodlné ovládání
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: nenechá vás nudit se

Chytré funkce zajišťují samozřejmě aplikace v obchodě. Těch je k dispozici dost a zpravidla vám nic nebude scházet. Pro sledování televizního vysílání můžeme doporučit například Sledování TV. Za zmínku rozhodně stojí i oficiální aplikace Xbox, se kterou lze cloudově hrát, aniž byste museli mít cokoliv kromě televize a dálkového ovladače.

Samsung QN85B (2022)
Líbilo se nám
  • dostatek aplikací

Zhodnocení: většinu nadchne

Řada QN85B od Samsungu je aktuálně velice zajímavou volbou. V oblíbené 55palcové variantě totiž vyjde na necelých 26 tisíc korun a získáte s ní všestrannou televizi s dostatečně kvalitním obrazem i zvukem. Spolehnout se můžete na dobrou výbavu po stránce aplikací i konektivitu připravenou třeba na moderní konzole nové generace. Pakliže tedy nechcete za novou televizi do domácnosti utrácet více než jednu výplatu, rozhodně zařaďte Samsung QN85B do svého hledáčku.

Samsung QN85B (2022)

Foto: Samsung

Klady
  • povedený vzhled
  • stabilita podstavce
  • minimalismus rámečků i podstavce
  • kvalitní QLED panel
  • dostatek praktických aplikací
Zápory
  • horší tmavé odstíny
  • pouze USB 2.0
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze