Samsung QN90C
test

Samsung QN90C

Stylová televize s jasným obrazem

Řada chytrých televizí QLED od Samsungu se i letos utěšeně rozrůstá, důkazem jsou i nové modely QN90C s Mini LED podsvícením. Samozřejmostí je moderní a přehledný systém nebo kompletní vybavenost pro hráče. Špičková výbava si však vyžádala poměrně vysokou cenu.

Novou generaci QLED televizí Samsung poslední roky označuje jako Neo QLED a jejich převážně společným jmenovatelem bývá moderní Mini LED podsvícení. Letošní model QN90C není výjimkou a kromě důrazu na kvalitu obrazu se snaží i vypadat, co možná nejlépe. Spoléhá se na bohatou konektivitu a spolehlivý operační systém se spoustou aplikací. Obhájí si však novinka vysokou cenu, která v případě námi testované 65" varianty šplhá k 75 tisícům Kč?

Technické parametry Samsung QN90C

Rozměry (se stojanem) 144,6 × 82,9 (89,1) × 2,6 (27,1) cm
Hmotnost (se stojanem) 24,2 kg (27,5 kg)
Úhlopříčka 65 palců
Typ displeje Neo QLED s přímým podsvícením Mini LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 60 W (4.2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.2
Kabelová konektivita 4× HDMI 2.1, 2× USB 2.0, 1× ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 75 000 Kč

Konstrukční zpracování: základem je šestihran

Nová řada QN90C láká designem NeoSlim s hliníkovým „šestihranným“ podstavcem. Zaujme i celkově velice tenký profil televize, která tak krásně padne i do menších prostor. Rovnou dodejme, že řada QN90C se nabízí již od úhlopříčky 43" a případně i v opravdu velkém 85" vydání.

Velmi tenkému designu se samozřejmě muselo přizpůsobit umístění konektorů, které jsou na pravém boku televize a mírně zapuštěné. Pakliže připojujete periferie přes tlustší HDMI kabel, možná budete mít lehce problémy se správným zapojením. Na tom by Samsung do příště mohl zapracovat, protože v kvalitě HDMI rozhodně nic nenahradí.

Zpracování televize je příkladné a plně poplatné vyšší kategorii. Líbí se nám také stabilita již zmíněného podstavce. I přes větší rozměry televize se netřeba obávat, že by se výrazně kývala.

Líbilo se nám
  • povedený vzhled
  • originální podstavec

Konektivita: moderní HDMI

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 5.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Samsung QN90C

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernetový konektor. Na pravém boku se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o čtveřici HDMI 2.1. Dostalo se i na dvě USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung nadále zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Jeden USB konektor je určen například pro flashdisk, druhý s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: nabíjet takřka netřeba

Dálkové ovladače vypadají u Samsungu už roky v zásadě stejně. Výrobce razí cestu minima tlačítek a velmi dobré ergonomie, kdy nejdůležitější tlačítka máte přímo pod palcem. Výjimkou není ani letošní novinka, která si u ovladače vystačí s plastovými materiály. Na druhou stranu došlo letos k poměrně citelnému zeštíhlení a už tak malé dálkové ovládání působí až nečekaně drobně.

Samsung QN90C

Stejně jako loni do ovladače nemusíte vkládat baterie. V ovladači je integrovaný dobíjecí akumulátor. Díky tomuto řešení je ovladač příjemně lehký. Dobíjení probíhá skrze USB-C na spodní hraně. To je však jen jedna možnost. Alternativou je dobíjení pomocí solární energie. Na zhruba polovině zadní strany ovladače jsou solární panely. Ovladač se tak může dobíjet neustále. Na druhou stranu, kdo z nás odkládá ovladač zády nahoru? Naštěstí dobíjení není téměř potřeba, po několika týdnech klesla kapacita baterie ze 100 % na 90 %. Zmínit však musím extrémní náchylnost solárních panelů na poškrábání.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: jasný Neo QLED panel

Neo QLED panel na 65" úhlopříčce využívá podsvícení pomocí Mini LED a nechybí ani technologie HDR. Už jen tato kombinace slibuje perfektní jas. Praxe ukázala skvělou viditelnost a syté barvy za všech podmínek, a to i za za jasných slunečních dní. Ideální pro co nejvyšší jas je navolit si režim Film. Nechybí ani celoplošné stmívání, díky čemuž na televizi vypadá výborně černá barva, kdy daná oblast displeje zcela pohasne. Takovýchto samostatných oblastí je na námi testovaném kousku celkem 720.

Dojem z obrazu malinko kazí malé světlé plochy na tmavém pozadí, kolem kterých lze zaznamenat nežádoucí stíny, avšak toho si všimnete jen při podrobnějším zkoumání obrazu. Chuť si lze spravit v případě antireflexní vrstvy, kterou Samsung používá. Funguje opravdu dobře a ačkoliv je plocha displeje lesklá, má minimum odlesků, což se opět pozitivně projevuje na celkové kvalitě obrazu a komfortu při sledování.

O zpracování obrazu se stará procesor Neural Quantum Processor 4K, který zajišťuje i případný upscaling obrazu, který není ve 4K. Ten probíhá velice obstojně, pokud jde alespoň o kvalitu 720p.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • Neo QLED panel
  • Podsvícení Mini LED

Zvuk: spokojenost pro nenáročné

Televize má reproduktory v sestavení 4.2.2 o celkovém výkonu 60 W. Zvuk je nejen hlasitý, ale i poměrně hutný s jistým důrazem na hloubky. Pokud nepatříte mezi velmi náročné posluchače, je dost možné, že vám reprodukce bude plně postačovat. U Samsungu je již nepsanou samozřejmostí, že televize dokáže automaticky zvýšit hlasitost v případě, že dojde k výraznému nárůstu okolního hluku. Během testování jsme si funkčnost ověřili, avšak televize bohužel občas neadekvátně reagovala i na to, když někdo zvýšil hlas a skokově měnila hlasitost. Je tudíž možné, že funkci raději deaktivujete.

Líbilo se nám
  • solidní zvuk
Nelíbilo se nám
  • někdy kontraproduktivní automatické zvyšování hlasitosti

Prostředí: spolehlivý Tizen

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Výhodou je, že nemusíte složitě zadávat hesla k internetové konektivitě, především vašemu Samsung účtu, což šetří čas i nervy s ovladačem.

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu v prostřední části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat. Spodní část je pak domovem náhledů na poslední spuštěné aplikace. Snadné a intuitivní je rovněž přeskládání aplikací.

Líbilo se nám
  • možnost rychlého nastavení
  • pohodlné ovládání
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: o zábavu je postaráno

Dnešní televize definují především aplikace, kterých je v obchodech Samsungu na výběr skutečně dost. Spolehnout se můžete na oficiální klienty streamovacích služeb, jako je Netflix, SkyShowtime či Voyo. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací. K dispozici jsou i další aplikace, zpravodajské, informace o počasí či jednoduché hry. Televizi samozřejmě nechybí ani HbbTV, avšak k tomu potřebujete i příjem pozemního digitálního vysílání.

Líbilo se nám
  • všechny potřebné aplikace

Zhodnocení: speciality pro náročné

Chytrá televize Samsung řady QN90C míří na náročnější klienty, kteří chtějí něco prémiového a nevadí jim vyšší pořizovací cena, která se v případě 65" varianty šplhá k 75 tisícům Kč. Primární využití tohoto modelu je sledování sportovních událostí, případně hraní her, to vše díky kvalitnímu panelu či nabídce HDMI 2.1. Zmíněná vyšší cena však může zapříčinit, že sáhnete po jiné televizi, protože v této cenové hladině lze najít i lepší kousky s o něco ještě lepším zobrazovacím panelem. Lze tak říci, že pokud vás nezaujme designem, bude lepší počkat, až cena alespoň mírně klesne.

Foto: Samsung, Michal Pavlíček, fzone.cz

Klady
  • kvalitní displej s Mini LED podsvícením
  • stylový vzhled
  • HDMI 2.1
  • spolehlivé prostředí
Zápory
  • vyšší cena
  • jen USB 2.0
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze