Samsung S90C
test

Samsung S90C

Pomyslný televizní ideál?

Samsung letos navazuje na svou úspěšnou řadu QD-OLED a představil rovnou dva modely. Na test nám nejprve dorazil o něco dostupnější S90C, který se pyšní 4K panelem s vysokým jasem, kvalitním zvukem a originálním vzhledem. Jde o ideální cestu ke špičkovému OLED televizoru?

Letošní novinka Samsung S90C se směle řadí mezi vlajkové modely, ačkoliv zcela na vrcholu není. Možná ale právě díky tomu se cenově nachází v příjemnější hladině, kde nad ní bude uvažovat více zájemců. Předpoklady pro to rozhodně má. Láká třeba na špičkový QD-OLED panel, příkladné zpracování, extrémně tenký design či příkladnou konektivitou. Cena se v případě 55" varianty pohybuje pod hranicí 50 tisíc korun.

Technické parametry Samsung S90C

Rozměry (se stojanem) 122,8 × 70,7 (77,7) × 1,74 (29,8) cm
Hmotnost (se stojanem) 16,1 kg (24,2 kg)
Úhlopříčka 55 palců
Typ displeje QD-OLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 70 W (4.2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.2
Kabelová konektivita 4× HDMI 2.1, 3× USB, 1× Ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 49 900 Kč

Konstrukční zpracování: přivítejte budoucnost

Společným jmenovatelem všech OLED televizí je jejich velice malá tloušťka a Samsung S90C je v tomto ohledu jasným příkladem. Ne nadarmo design Samsung nazývá LaserSlim a tloušťka je v nejtenčích místech jen pár milimetrů. Líbivě, vkusně a nijak rušivě působí tenká stříbrná linka kolem rámečku samotného panelu.

Velmi zajímavě je tentokrát řešen podstavec, respektive nohy. Dvojice kovových noh se totiž pouze nasadí do zad televize, kdy zacvaknutí značí, že jste vše provedli tak, jak se očekává. Nohy fungují v podstatě již samy o sobě tak, aby televize stále. V rámci designu se však na obě nasune ještě kovový kryt, který podtrhne styl. Pointou je, že k sestavení není potřeba žádných šroubů a přesto televize působí bytelně a stabilně.

Samsung S90C

V rámci zadní strany se Samsung snažil také o chytré vedení kabeláže, jsou zde předpřipravené drážky, ale například napájecí kabel v nich nijak speciálně nedrží.

Líbilo se nám
  • krásně tenké rámečky
  • stabilní podstavec

Konektivita: moderní HDMI

Veškerá konektivita se seskupila do levé části zadní strany. Tedy pokud opomeneme napájecí konektor na opačném konci. Ze standardních konektorů jde o čtveřici HDMI 2.1, tedy těch nejmodernějších, které dobře poslouží i pro herní konzole nové generace. Dostalo se i na dvě USB. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání.

Samsung S90C

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 5.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1

Dálkový ovladač: inovovaná klasika

Dálková ovládání dělá Samsung v minimalistickém duchu a tohoto směru se drží i nadále. Pro rok 2023 si však přichystal dílčí změnu, kdy ovladač prošel pomyslnou odtučňovací kůrou a působí ještě menším a tenčím dojmem. V ruce se drží naprosto perfektně, všechna důležitá tlačítka se používají pohodlně. Potěší rychlý přístup k předním streamovacím platformám a internetu. Nijak se nemusíte starat o dobíjení či baterii, která je v těle ovladače integrována. Nabíjení zajišťuje solární panel na zadní straně. Kdyby to však přeci jen někdy nestačilo, je na spodní hraně USB-C.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: moderní a jasný

Chytrá televize Samsung S90C využívá obrazový panel QD-OLED, který funguje mírně odlišně od klasických OLED televizí. Samsung totiž přidává ještě navíc kvantovou vrstvu pro zobrazení červených a zelených subpixelů, což je technologie vypůjčená od řady QLED. Výsledkem by měl být jasnější obraz a také sytější barvy. Obraz zpracovává procesor Neural Quantum a výsledkem je opravdu působivá podívaná, která patří k absolutní špičce. Potěší 120Hz obnovovací frekvence, respektive se správným zařízením až 144Hz, například s adekvátně vybaveným počítačem.

Samsung S90C

Mezi chytrými funkcemi je i automatická regulace jasu, kterou však doporučuji spíše nepoužívat. Skoky v hladině jasu jsou totiž někdy opravdu výrazné a s ohledem na okolní světelné podmínky zcela neopodstatněné.

V našem případě máme na test 55" variantu, ale v nabídce jsou ještě dvě větší verze, a to 65" a 77". Rozlišení je samozřejmě 4K a zmíněný procesor obstarává také upscale obrazu, pokud je vstupní rozlišení nižší. Výsledky jsou vesměs velice dobré, pokud je na vstupu alespoň HD rozlišení.

Líbilo se nám
  • perfektní QD-OLED panel
Nelíbilo se nám
  • automatická regulace jasu má rezervy

Zvuk: hraje slušně

Televize má reproduktory v sestavení 2.1 o celkovém výkonu 40 W, což je spíše průměrné, stejně tak podpora Dolby Atmos. Na poměry televizí hraje S90C solidně, televize umí zvukový projev dobře rozprostřít a přináší i náznak hloubek. U Samsungu je již nepsanou samozřejmostí, že televize dokáže automaticky zvýšit hlasitost v případě, že dojde k výraznému nárůstu okolního hluku. Funkce na letošním modelu funguje spolehlivě a nestává se, že by došlo k prudkému nárůstu zvuku v neočekávaných chvílích.

Líbilo se nám
  • solidní zvuk

Prostředí: jednoduché a přehledné

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. V poslední době však vše funguje již velice spolehlivě. Pokud máte například i telefon od Samsungu, obě zařízení spolu začnou po zapnutí automaticky komunikovat a úvodní nastavení bude otázkou několika málo minut.

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a stabilně. Vše se točí kolem jakési domácí obrazovky, kde vidíte naskládané aplikace, naposledy spuštěnou aplikaci ve větším náhledu, což klidně může být běžné televizní vysílání, a nabídku doporučeného obsahu. Podrobnější věci najdete po levém boku a jde kupříkladu o nastavení.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • pohodlné ovládání
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem při obnově dat

Chytré a multimediální funkce: vše nezbytné

Mezi přednosti Tizenu patří opravdu skvělé grafické ztvárnění, přehlednost a vynikající optimalizace. Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neboť nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo. Z dalších chytrých funkcí lze jmenovat podporu HbbTV, tedy rozšířené internetové vysílání prostřednictvím červeného tlačítka. Televize také zvládá přehrávat obsah z flashdisku či externího disku. Zde je nutné připomenout, že Samsung nepodporuje staré formáty a kodeky. Zpravidla lze říci, že spolehlivě přehraje soubory s koncovkou MP4 a MKV.

Samsung S90C

Mezi přednosti patří i dostatek aplikací v obchodě, kdy se můžete spolehnout, že se dostanete ke všem streamovacím službám či poskytovatelům internetových televizí. Nechybí tak Netflix, Disney+, HBO Max, SkyShowtime či Voyo. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací. V tomto ohledu je tak Samsung S90C plně připraven k tomu, aby vám otevřel dveře k multimediální zábavě.

Líbilo se nám
  • přehledný systém Tizen
  • dostatek aplikací

Zhodnocení: skvělý společník

Samsung S90C je od prvního pohledu nádherný kousek hardwaru, který si vás každým okamžikem omotává kolem prstu. Velmi se povedl design, který působí skutečně moderně a přitom nenuceně. Jakmile dojde k zapnutí, plně se projeví vysoké kvality QD-OLED panelu a jeho barevného podání. Novinka vás nezklame ani zvukem a je plně připravena na moderní technologie.

Samsung S90C

Ve výsledku tak Samsung míří do černého a novinka S90C cílí na náročnější uživatele, kteří ocení špičkový obraz a prémiový vzhled. Jen je potřeba se smířit s tím, že cena se nedrží zrovna při zemi a v případě 55" varianty šplhá téměř k 50 tisícům Kč.

Foto: Samsung

Klady
  • velmi stylový design
  • snadné sestavení bez šroubků
  • tenký profil
  • špičkový QD-OLED panel
  • přehledné a svižné prostředí
  • displej s až 144 Hz
  • HDMI 2.1
Zápory
  • ozvučení mohlo být ještě lepší
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze