Samsung The Sero
test

Samsung The Sero

Pro mileniály jako stvořená

Prahnete po opravdu originálním televizoru, na kterém byste mohli brouzdat sociálními sítěmi podobně jako na telefonu? Model The Sero nabízí unikátní motorizovanou otočnou konstrukci, kvalitní obraz a špičkové audio. Vyplatí se za něj však zaplatit necelých 40 tisíc korun?

Zatímco ve světě chytrých telefonů jsme zvyklí na všelijaké inovace v konstrukci, segment televizorů zůstává tradičně věrný několik desítek let staré předloze. S výjimkou konceptů z veletrhu CES se tak zpravidla setkáváme s horizontálně orientovanou obrazovkou na nožičkách či zavěšenou na stěně. Samsung se však rozhodl přijít s něčím „svěžím“, s televizorem, který lze kromě klasické polohy také otočit na výšku. Jaké jsou (ne)výhody vertikálního zobrazení?

Konstrukční zpracování: na prezentace jako dělaná

Samsung The Sero zaujme svou konstrukcí pravděpodobně každou vaši návštěvu. 1,2 metru vysokou obrazovku (neoddělitelně) propojenou se stojanem, který v sobě ukrývá propracovaný kabelový management, je možné „posadit“ na kolečka a velmi snadno s ní manipulovat. Využití takovéto televize je nasnadě. The Sero oceníte kdekoliv, kde je potřeba mít k dispozici velkou obrazovku, kterou je nutné častěji přemisťovat. Typicky se může jednat například o svatební salóny, obchody s módou apod. Jak je na tom ale The Sero v obýváku běžného uživatele?

Ve stojanu se ukrývá výkonná audio soustava.

I zde si podle mě najde své využití, zvlášť pokud máte menší domácnost, jelikož orientace „na výšku“ spolu s 43" nezabírá příliš mnoho místa. Na rozdíl od některých nových televizorů se bohužel nejedná o bezrámečkový panel, i přesto však působí vcelku elegantně. Přímo pod obrazovkou se poté nachází výkonná audio sestava s 60 W překrytá síťkovinou a logo výrobce. Na zadní straně klasicky najdeme napájecí kabel o délce přibližně 2 metry. Veškeré konektory jsou pak pod plastovým krytem, který je nejprve potřeba sejmout.

Líbilo se nám
  • originální design
  • možnost připojení koleček
Nelíbilo se nám
  • obrazovka není bezrámečková

Konektory a konektivita: bez HDMI 2.1

Z konektorové výbavy jsou k dispozici tři HDMI porty, bohužel však pouze typu 2.0, optický výstup, dvojice USB 2.0 a přípojka k televiznímu kabelu. Ethernetový konektor stejně jako slot pro paměťové karty zcela chybí.

O bezdrátové připojení se stará Wi-Fi s podporou 2,4 i 5GHz frekvence, Bluetooth 4.2 nebo Apple AirPlay 2. Pokud vlastníte telefony Samsung, jistě oceníte také pokročilou integraci aplikace SmartThings.

Líbilo se nám
  • podpora Apple AirPlay 2
Nelíbilo se nám
  • slabší konektorová výbava

Dálkový ovladač: nepustíte jej z ruky

Dálkový ovladač je identický jako ovládání z ostatních nových televizorů Samsung. Jedná se o malý ovladač pouze s několika tlačítky, který se pohodlně drží a nabízí dedikovaná tlačítka pro rychlé spuštění Netflixu, Prime Videos a Rakuten TV. Spolehnout se můžete také na kvalitní zpracování i příjemně nízkou hmotnost.

Samsung The Sero
Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • intuitivní ovládání

Obraz: nezklame vás

Výrobce do The Sero nasadil QLED panel se 4K rozlišením a poměrem stran 16:9. Těšit se můžete na ostrý obraz i velmi pěkné podání všech barev. Problém jsem neměl ani s maximálním nebo naopak minimálním jasem, černá je opravdu černá tak, jak se dá od technologie QLED očekávat. Přímo v televizoru je navíc integrován senzor, který sleduje světelné podmínky v místnosti a podle toho obraz upravuje. Nechybí ani podpora HDR a HDR10+, pokud máte k dispozici kompatibilní obsah.

Samsung The Sero

Hlavním esem v rukávu tohoto modelu je však pochopitelně motorizované otáčení části s obrazovkou. Její otočení zabere pouze chvíli a není příliš hlasité, výrobce navíc slibuje, že je otáčecí mechanismus dimenzován na klasickou životnost televizorů. Zobrazení „na výšku“ vychází z popularity aplikací, jako je Instagram, TikTok nebo Snapchat, kde uživatelé skrolují vertikálně a aplikace není možné převrátit. Na The Sero tak můžete přirozeně pozorovat veškerý zrcadlený obsah z telefonu. Má to však jeden háček.

Samsung The Sero

Pokud nevlastníte telefon Samsung či nemáte smartphone s poměrem stran 16:9, objeví se okolo obrazu černé pruhy. Pokud naopak máte telefon Samsung, dokáže se obrazovka automaticky otáčet na základě toho, jak držíte smartphone. Pokud tedy denně trávíte spoustu času na zmíněných sociálních sítích a chtěli byste zobrazovaný obsah přenést na velkou obrazovku, je The Sero zajímavou a v podstatě jedinou volbou. Přenášení obrazu z telefonu do TV je bezproblémové, doporučuji si však ověřit, že se obraz z vašeho zařízení roztáhne na celou plochu televizoru.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • jemné rozlišení
  • možnost vertikálního i horizontálního umístění obrazovky
Nelíbilo se nám
  • u některých telefonů budou kolem obrazu černé pruhy
  • automatické otáčení obrazovky funguje pouze se Samsung telefony

Zvuk televizoru: malé domácí kino

Samsung The Sero ukrývá reproduktor v části pod obrazovkou. Konkrétně se zde nachází 4.1 sestava o celkovém výkonu 60 W s dedikovaným basovým reproduktorem. Zvuk vycházející z televize dokáže být opravdu hutný a také nadstandardně hlasitý. Bez nadsázky dokáže zastoupit malé domácí kino.

Líbilo se nám
  • nadstandardně kvalitní zvuk

Prostředí a multimediální funkce: jednodušší už to být nemůže

TV je vybavena Tizenem, který je identický jako například v nedávno recenzované The Frame. Stejně tak ani zde nechybí ambientní režim, který na obrazovce zobrazí různé animace (například létajících balónků) nebo snímky z galerie v televizoru či vašeho telefonu. Jelikož se jedná o naprosto identický systém s multimediálními funkcemi, doporučuji si přečíst tuto kapitolu v recenzi modelu The Frame. Výtku mám snad pouze k odezvě, prostředí totiž nepatří k těm nejsvižnějším, mnohdy tak chvíli čekáte na to, než se dostanete tam, kam potřebujete.

Líbilo se nám
  • osvědčený Tizen OS

Zhodnocení

Samsung The Sero má podle mého názoru poměrně úzké zaměření. Využijí ji podniky pro prezentaci zákazníkům apod. a poté omezené množství běžných uživatelů, kteří ocení možnost prohlížení vybraných sociálních sítí, případně snímků „na výšku“. Vzhledem k ne zrovna největší uhlopříčce 43 palců a vyšší pořizovací ceně 37 tisíc korun bych tak doporučil zvážit nákup levnější The Frame, která je více stylová, je možné ji zavěsit na stěnu, a přitom ji neschází špičkový obraz.

Klady
  • kvalitní QLED obrazovka
  • skvělé audio
  • originální konstrukce
  • možnost připojení koleček
  • Apple AirPlay 2
Zápory
  • pomalejší reakce systému
  • nabízena pouze v 43" uhlopříčce
  • slabší konektorová výbava
  • kompletní možnosti využití dostupné pouze u Samsung telefonů
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze