Sony A9
test

Sony A9

Televize, která vás vtáhne do děje

Dražší chytré televize již nenabízí jen adekvátní porci funkcí. Soustředí se také na to, aby dobře reprezentovali a mnohem více levné modely se zaměřují na samotný vzhled. Zdárným důkazem je letošní novinka od Sony z řady MASTE Series, která se vám zalíbí na první pohled. A to nejen díky nasazení špičkového OLED panelu.

Chytrá televize A9 patří mezi prémiové kousky Sony, které se snaží především dobře reprezentovat. K dispozici je přitom pouze jediná úhlopříčka, a to 48 palců. Letošní novinka soustředí na maximální možnou audio i vizuální kvalitu a měla by uspokojit náročné zákazníky. Jak je u Sony dobrým zvykem, prostředí má pod palcem Android TV. Máme před sebou ale kombinaci prvků, které obhájí cenu blížící se 50 tisícům Kč?

Technické parametry Sony A9

Rozměry bez stojanu 106,9 × 62,4 × 5,8 cm
Rozměry se stojanem 106,9 × 62,9 × 25,5 cm
Hmotnost bez stojanu 13,9 kg
Hmotnost se stojanem 17,6 kg
Úhlopříčka displeje 48 palců (121 cm)
Typ displeje OLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 25 W (10 W + 10 W + 5 W)
Operační systém Android TV
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
HDMI
Ethernet
USB
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 48 500 Kč

Konstrukční zpracování: elegance každý coulem

Sony A9 patří k hrstce televizí, které vás rozhodně zaujmou na první pohled. Již při vybalování z krabice si všimnete extrémně malé tloušťky, která je kromě spodní části omezena pouze na samotný displej. Výsledný dojem je skutečně působivý. Jen je potřeba s televizí manipulovat skutečně opatrně.

Design televize je skutečně působivý.

Designové hody pokračují z čelní strany, která je téměř bez rámečků. Díky OLED panelu je televize ve vypnutém stavu takřka dokonale černá, což v kombinace s téměř chybějícím rámečkem působí futuristicky. Punc luxusu pak dotváří plochý kovový podstavec, na který televize zcela dosedne. Pod spodní hranou sotva protáhnete list papíru. Při posazení vše působí tak, jako kdyby celá televize stála sama o sobě bez jakékoliv podpěry. Za zmínku stojí, že montáž je velice snadná. Na rozdíl od mnohé konkurence není nutné televizi nikam pokládat, jednoduše ji na podstavec usadíte.

Sony A9

Jakmile vše pečlivě upevníte, těšte se na 8 křížových šroubů, počítejte s dostatečnou pevností. Televize se nijak nekývá a není divu. Podstavec totiž váží téměř 4 kg. Někomu by však u prémiového modelu mohla chybět možnost televizi snadno potočit, a to alespoň o několik stupňů. V případě Sony A9 to bohužel lze jen s celým podstavcem, čímž může dle typu desky utrpět design.

Líbilo se nám
  • krásný a elegantní vzhled
  • extrémně tenké rámečky
  • bytelný podstavec
Nelíbilo se nám
  • televizi nelze snadno pootočit

Konektivita: dostatek všeho

Začněme technologií Bluetooth ve verzi 4.2, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, což znamená, že je podporováno i pásmo 5 GHz. Wi-Fi využijete například při zrcadlení plochy z telefonu, k čemuž slouží vestavěný Chromecast.

Sony A9

K dispozici je i zrcadlení pomocí Miracastu. Pokud vyžadujete například AirPlay, stačí skrze Obchod Play doinstalovat aplikaci AirScreen, která je dostupná zcela zdarma a umožní sdílení i z Apple produktů. Pro potřeby telefonů s Androidem můžeme doporučit aplikaci Google Home, která sice primárně slouží k ovládání chytré domácnosti, ale nabízí i rychlé zobrazení displeje telefonu na televizi. Zde je pouze potřeba zmínit, že je nutný dostatečně výkonný telefon.

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na boční straně je dále trojice USB portů. Dostalo se i na čtveřici HDMI 2.0 (jeden z boční strany, tři zespodu). Na boční straně je dvojice USB, další najdete ještě zespodu. Samozřejmostí je digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi ac
  • dostatek konektorů
  • Bluetooth
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: kovová klasika

Dálkový ovladač Sony příliš nemění a napříč portfoliem využívá jednotný vzhled, který lze označit slovem „fádní“. Kvádrovité tvary s mírným zaoblením opravdu příliš neuchvátí. Alespoň, že se pohodlně drží a je příjemně lehký. U prémiového modelu A9 je navíc vrchní část ovladače skutečně kovová. Změnou oproti ovládání levnějších TV prošla také tlačítka. Ta nyní téměř nevystupují nad okolní povrch. Tisknou se však nadále pohodlně. Větší komplikací ale je, že tlačítek je na ovladači moc. Ovládání sice standardně probíhá skrze směrový ovladač s potvrzovacím středem, ale redukce ostatních kláves by měla být tím prvním, co Sony v další generaci udělá.

Sony A9
Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kovová vrchní strana
Nelíbilo se nám
  • zbytečně moc tlačítek

Obraz: působivý OLED

Pokud Sony v současné době v něčem skutečně vyniká, je to kvalita OLED panelů v televizích. Model A9 je toho zdárným důkazem, když dokázal skloubit kompaktní velikost 48 palců s vysoce kvalitním OLED displejem se 4K rozlišením. Oku lahodící je barevné podání, kdy vyniká nejen sytá černá, ale také vysoký jas, který adekvátně zdůrazňuje ostatní barvy a vytváří krásně živý obraz. Barevné podání je tak rozhodně skvělé, čemuž přispívá i podpora HDR10+.

Sony A9

Obraz je výborně viditelný i z ostrých úhlů, problém nečiní ani ostřejší denní světlo. Kvality OLED panelu si užijete nejvíce s adekvátním obsahem, avšak technologie Sony se snaží maximum získat i z horších vstupních kanálů. Nasazen je nový procesor X1 Ultimate, který v kombinaci s technologií Object-based Super Resolution dokáže konkrétní objekty na přehrávaném obrazu rozpoznat a navýšit jejich rozlišení. Dle výrobce dokáže obsah ve Full HD rozlišení vypadat takřka jako ve 4K. Tuto skutečně můžeme z praxe potvrdit, a to i v případě, že si na televizi pustíte vyloženě nekvalitní SD záznam. Z takového televize samozřejmě 4K kvalitu nevydoluje, ale vylepšení při přehrávání je skutečně výrazné.

Nastavení barev se podařilo výrobci odladit velmi dobře. Ačkoliv je samozřejmě k dispozici podrobné nastavení, nemusíte do něj zavítat. Zapomenout nesmíme ani na automatickou regulaci jasu, která funguje velmi dobře a televize září přesně tak, jak je potřeba. Aktuálně to nejvíce oceníte večer, kdy nesvítí zbytečně moc.

Líbilo se nám
  • špičkový obraz
  • speciální procesor pro lepší barvy a kontrast
  • ideální nastavení již od výrobce

Zvuk: reproduktor je všude

Tenká konstrukce, všude jen displej, jak Sony vyřešilo šíření zvuku? Velmi důmyslně. Oba reproduktory jsou ukryty přímo za displejem, díky čemuž se zvuk šíří přímo ze středu a působí přirozeněji. Nijak výrazně neutrpěla ani samotná kvalita odpovídající výkonu 25 W. Na běžné sledování televize bohatě postačí, náročnější uživatelé sáhnou po soundbaru, ještě lépe pak po AV receiveru.

Sony A9

Se zvukem souvisí i úvodní nastavení, kdy vás televize vyzve, abyste se společně s ovladačem usadili na své obvyklé místo. Následně ovladač umístíte zhruba do výšky vašeho hrudníku a necháte televizi provést zvukovou zkoušku. Ta vás sice může vyděsit, působí to tak, jako kdyby po vás někdo střílel laserem, avšak následně by měl být zvuk nastaven přesně tak, jak vyžaduje akustika místnosti.

Líbilo se nám
  • dostačující zvuk

Uživatelské prostředí: v hlavní roli Android TV

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu i u televizorů na platformě Android TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Bohužel nikde není psáno, že se vám to skutečně povede. Často televizí preferovaný postup selže a vám nezbyde nic jiného, než provést vše ručně. Netřeba dodávat, že tato chvíle je prvním momentem, kdy na vás televize může a nemusí udělat dobrý dojem.

Základní nastavení (obraz v obraze, vstupy, streamované vysílání například skrze službu LepsiTV či SledovaniTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylé nastavení je nutné hledat přímo v prostředí systému Android TV.

Sony A9

Naladění televizních kanálů určitě nechte na automatice, vše trvá několik málo minut. Velmi intuitivní je seřazení naladěných kanálů dle vašich preferencí. V tomto Sony vskutku vyniká. V prostředí se nesnaží zavádět žádné speciální grafické nadstavby, což je ve výsledku ku prospěchu věci a velmi brzy se v menu zorientujete.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů

Chytré a multimediální funkce: osvědčené možnosti

Jak už jsme zmínili, dnes testovaná televize je vybavena Android TV. To je jeden z aktuálně nejvyspělejších systémů, které můžete v chytré televizi mít. Podrobněji jsme se mu věnovali v samostatném testu.

Jeho hlavní výhodou je možnost instalovat poměrně širokou škálu aplikací a her, přičemž je dostupných i dost českých aplikací pro internetové televize. Nechybí samozřejmě Spotify, oblíbený a schopný přehrávač VLC či různí správci souborů. Náročnější uživatelé pak mohou instalovat ručně i aplikace pro telefon, zde je však riziko, že nebudou fungovat. V obchodě s aplikacemi jsou i hry, pár jich je i zdařilých. K těm však většinou budete potřebovat připojit gamepad. S instalací však souvisí limitace v podobě 16GB interní paměti.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také hybridní televizní vysílání, které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači.

Televizoru pochopitelně nechybí speciální EPG aplikace, která vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku umožní daný pořad také nahrát. Pokud se navíc připojíte k internetu, televize vyhledá i další podrobnosti, případně vám zpřístupní trailer skrze aplikaci YouTube. Opomenout nesmíme ani tlačítko pro hlasové zadávání ve vrchní části televize. Ať už se nacházíte kdekoli v prostředí, po stisku tlačítka můžete v českém jazyce vyhledávat obsah dle vašich preferencí.

Líbilo se nám
  • přehledné přehrávání multimédií
  • hraní s gamepadem
Nelíbilo se nám
  • menší interní paměť

Zhodnocení: dvěma slovy – nádherná televize

Chytrá televize Sony A9 je přímo určena všem, kteří hledají technologickou a designovou dokonalost. V tomto ohledu se japonskému výrobci podařilo vytvořit přístroj blížící se pomyslnému ideálu. Tenká konstrukce, minimální rámečky a OLED panel s integrovanými reproduktory, to je něco, co vám konkurence pod hranicí 50 tisíc Kč zpravidla nenabídne. Za vyzdvihnutí stojí také poctivý a neméně stylový podstavec či velmi dobře fungující prostředí. Televize je také dobře vybavena po stránce konektivity.

Zápory se hledají skutečně jen obtížně. Smůlu budou mít všichni ti, kterým se tento konkrétní model líbí, ale úhlopříčka 48 palců je pro ně malá. Přeci jen se dnes většina zákazníků přiklání alespoň k 55palcovým televizorům. Pro tyto zájemce má Sony připravenou řadu A8, která rovněž láká na OLED panely a špičkovou výbavu, avšak již jiný design.

Klady
  • velmi elegantní vzhled
  • tenká konstrukce i rámečky
  • působivý OLED panel
  • reproduktory za displejem
  • poctivý podstavec
  • veškerá konektivita
Zápory
  • dostupná jen v jedné velikosti
  • ovladač s příliš tlačítky
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze