Sony Bravia KD-55A8
test

Sony Bravia KD-55A8

Spektakulární podívaná

Sony je s námi již pěknou řádku let a za tu dobu přineslo celou řadu zajímavých inovací a produktů, které se zapsaly do dějin. V dnešním testu se podíváme na nový televizor Sony KD-55A8, který lze v současnosti zakoupit přibližně za 40 tisíc korun. Co za nabízí a měli byste o jeho koupi vůbec uvažovat?

Chytrý televizor Sony Bravia KD-55A8 je jedním z modelů určených pro letošní rok. Zakoupit jej můžete ve dvou velikostech – 65" a 55". V obou případech se můžete těšit na povedený design, tenký OLED panel i oceňovanou technologii Acoustic Surface Audio, díky níž je reproduktorem samotná obrazovka. V tomto testu se podíváme na zoubek „menší“ 55palcové variantě.

Technické parametry Sony Bravia KD-55A8

Rozměry 122,7 × 71,2 × 5,2 cm
Rozměry se stojanem 122,7 × 73,3 × 32,6 cm
Hmotnost bez stojanu 16,8 kg
Hmotnost se stojanem 18,6 kg
Hmotnost celého balení 25 kg
Úhlopříčka displeje 54,6" (138,8 centimetrů)
Typ panelu OLED
Obrazový procesor X1 Ultimate
Režimy obrazu Živé barvy, Standardní, Kino, Hra, Grafika, Fotografie, Vlastní, Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark a Kalibrovaný Netflix
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
Kompatibilita HDR HDR10, HLG a Dolby Vision
Výkon reproduktorů 10 W + 10 W + 5 W + 5 W
Operační systém Android TV 9
Interní paměť 16 GB (cca 9 GB volných)
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Vewd
Obchod s aplikacemi Google Play (for Android TV)
Počet tunerů (pozemní/kabelové) 2× digitální, 1× analogový
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2 LE
HDMI 2.0b 1× boční, 3× dolní
Chromecast integrovaný
LAN port 1× dolní
USB 1× boční 3.0, 2× dolní 2.0
Záznam na externí úložiště ano, o maximální kapacitě 4TB
VESA standard 30,0 × 30,0 cm

Konstrukční zpracování: šperk domácnosti

Model KD-55A8 na první pohled zaujme plochým designem, díky čemuž se bude vyjímat, ať už stojí na „nožičkách“ (na které se mimochodem velmi snadno nasadí), nebo se rozhodnete jej zavěsit na stěnu (rozteč VESA standardu činí 30 × 30 cm). Instalaci 18,6kg televizoru (hmotnost i se stojanem) jsem zvládl sám, podobně jako vybalení z krabice. Pomoc další osoby tedy není nutná.

Jakmile televizor umístíte na požadované místo, jistě oceníte elegantní design. Na těle totiž nenajdete žádné stříbrné či jinak barevné prvky, vše je sladěno do černé/tmavě šedé a osobně jsem za to rád. Zvlášť působivý je poté pohled z boku, kdy nezbývá než obdivovat, jak je televizor (zejména samotný panel obrazovky) tenký. Díky tomu navíc zavěšený televizor pěkně přilne ke stěně. Dalším prvkem, který je vhodné zmínit, je, že na televizi nesvítí žádná dioda, která by mohla být rušivá při pozorování v noci. Pouze při zapnutí či ovládání televizoru si lze všimnout ve spodním rámečku vycentrované jemné linky s decentním bílým podsvícením (i tu lze však v nastavení deaktivovat). Vzhled televizoru se podle mě rozhodně povedl, ostatně posuďte sami.

Zavěšená televize pěkně přilne ke stěně.

Na zadní straně najdeme stylový mřížkovaný plast a také jednolitou plochu samotného panelu. Zároveň zde sídlí napájecí kabel, který je pevně připojený k televizoru. Na délku má přibližně jeden metr, což není mnoho, na druhou stranu se počítá s tím, že v blízkosti televizoru bude také zásuvka či alespoň prodlužovačka. Veškeré konektory jsou u levého boku (při čelním pohledu). Co přesně zde najdete, prozradím v další kapitole.

Líbilo se nám
  • velmi tenké rámečky obrazovky
  • televize pěkně přilne ke stěně
  • bezproblémová instalace v jednom
  • líbivý design

Konektivita: nezklame, ale má své mouchy

V oblasti konektivity nechybí několik HDMI, USB-A, optický výstup či ethernetový port. Z trojice USB portů je nejvýkonnější ten určený pro připojení externího disku s maximálním napětím až 900 mA, zbylé dva pak zvládnou nanejvýš 500 mA. HDMI porty, ačkoliv jsou celkem čtyři, jsou mírným zklamáním. Ani jeden totiž není typu 2.1, což zamrzí zejména majitele herních konzolí nové generace (PlayStationu 5 a Xbox Series X). Zároveň chybí podpora technologie Variable Refresh Rate či Auto Low Latency Mode, což hráče opět příliš nepotěší.

Samozřejmostí naštěstí zůstává možnost propojení skrze Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s podporou Apple AirPlay i integrace do Apple Homekit. Přímo v televizi je rovněž zabudovaný Chromecast. Dále se můžete těšit na technologii Bluetooth 4.2, která přijde vhod například pro spárování se sluchátky pro bezdrátový poslech. Pokud byste však chtěli poslouchat zvuk z televize vzdáleni od obrazovky bez nasazených sluchátek, mohu vám doporučit originální dálkový „ovladač“ Sony SRS-LSR200.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí
Nelíbilo se nám
  • televize by mohla mít alespoň jedno HDMI 2.1

Dálkový ovladač: nepustíte jej z ruky

Dálkový ovladač má podlouhlý tvar a i přestože je plastový, můžete se těšit na velmi pěkné zpracování. Tlačítka mají příjemný stisk i rozmístění, stejně tak kruhový ovladač funguje přesně tak, jak byste očekávali. Na stisk reaguje pohotově a ovládání je dostatečně intuitivní. Výhodou jsou dedikovaná tlačítka pro Google Play či Netflix. Druhá zmíněná služba se po zmáčknutí tlačítka spustí přibližně během jedné sekundy, oproti předchozím generacím zde došlo ke znatelnému zrychlení.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • intuitivní ovládání

Obraz: tak tohle stojí za to

Televizor nabídne díky OLED panelu se 4K rozlišením extrémně jemný a barevně věrný obraz, který oceníte nejen při sledování filmů, ale i u hraní videoher. Spolehnout se můžete na opravdu tmavou černou či naopak velmi vysoký maximální jas, skvěle vypadají také akční scény, kde dochází k nejrůznějším explozím a podobně. V každém případě buďte připraveni na to, že na obrazovce rozpoznáte i ty nejjemnější detaily (za předpokladu přehrávání adekvátního obsahu).

Sony Bravia KD-55A8

Fantasticky na obrazovce vypadají také přírodní plochy, moře či zvířata, u nichž by bylo možné dlouhé minuty pozorovat vykreslení srsti (pokud máte rádi dokumenty). Pochválit musím také pozorovací úhly – ať už se na televizi díváte odkudkoliv, nedochází k žádné obrazové deformaci. Pokud tedy máte například televizi položenou na stolku a máte v domácnosti malé děti, které sledují pohádku a zároveň si hrají na koberci z místa pod úrovní televize, uvidí i ony špičkový obraz.

Televizor podporuje také HDR10 (nikoliv však HDR10+), takže se můžete spolehnout na špičkový dynamický rozsah. Špatně nevypadá ani SD obsah, je však jasné, že je televize stvořena primárně k promítání obsahu vyšší kvality. U hraní her zmíním input lag, který činí zhruba 18 ms, tato hodnota by tedy mohla být nižší, i tak jsem si však hraní her maximálně užíval.

K dispozici je hned několik režimů zobrazení, z nichž si každý vybere ten svůj. Osobně jsem zůstal u režimu „standardní“ a zvuku Dolby Audio, nastavení obrazu si však můžete upravit také přesně podle preferencí.

Líbilo se nám
  • skvělý obraz
  • perfektní pozorovací úhly
  • vysoký jas i tmavá černá

Zvuk televizoru: odkud se jen bere?

Sony i tentokrát nasadilo technologii Acoustic Surface Audio, což znamená, že zvuk vychází přímo z obrazovky. Díky tomu se můžete lépe ponořit do sledování obsahu a navíc dialogy opravdu vycházejí z míst, kde se nachází hovořící osoby. I pokud k televizoru nepřipojíte žádný soundbar či zvukový systém, můžete se těšit na skvělý zvuk, který se rozhodně řadí mezi nadprůměr. Televizor dokáže hrát hlasitě (kombinovaný výkon činí 30 W), ale také hutně. V tomto ohledu si nelze na nic stěžovat.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk vycházející přímo z obrazovky

Uživatelské prostředí: jednodušší už to být nemůže

Prvotní nastavení televizoru je otázkou chvilky a zvládne jej naprosto každý. Stejně tak jednoduchý je pohyb v uživatelském prostředí, kde můžete stisknutím ozubeného kolečka na ovladači přejít do sekce nastavení. Zde si můžete upravit režim obrazu, jas, režim zvuku nebo například časovač vypnutí. Možností nastavení je však nespočet a velmi intuitivní je rovněž přepínání mezi jednotlivými zdroji signálu. V mém případě jsem navíc s televizí propojil PlayStation 4 Pro, takže se při zapnutí konzole zapnul také televizor či naopak (tato funkce je nicméně přítomná i u televizorů dalších výrobců).

Sony Bravia KD-55A8
Líbilo se nám
  • snadné nastavení
  • intuitivní prostředí

Chytré a multimediální funkce: osvědčená Android TV

Android TV je v případě Sony KD-55A8 ve verzi 9 s květnovými bezpečnostními záplatami. Podobně jako u ostatních televizorů od Sony s tímto systémem se můžete těšit na přehledné rozhraní, ve kterém se rychle zorientujete, a samozřejmě také možnost si doinstalovat celou řadu aplikací. Již po zapnutí v televizi najdete stálice, například YouTube, Spotify, Netflix či VLC Media Player. Další aplikace, včetně her, na vás čekají ve virtuálním obchodu Google Play.

Sony Bravia KD-55A8
Líbilo se nám
  • možnost nainstalovat mnohé aplikace
  • důležité aplikace již v základu

Zhodnocení: spousta předností, málo ústupků

Sony Bravia KD-55A8 je skvěle vybaveným televizorem, který vás nezklame kvalitou obrazu, zvuku ani schopným operačním systémem. Jeho jedinou nevýhodou je snad pouze absence HDMI 2.1, jakožto standardu, který může být v budoucnu důležitý. Pokud však hledáte stylově vypadající televizor se špičkovou kvalitou obrazu i zvuku, nákupem tohoto modelu rozhodně chybu neuděláte a lze jej 100% doporučit.


Klady
  • podpora Chromecast, Apple AirPlay i Homekit
  • dobrá konektorová výbava
  • intuitivní ovládání
  • nadprůměrná kvalita zvuku
  • špičkový obraz
Zápory
  • zamrzí absence HDMI 2.1
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze