Sony Bravia KD-49XG8396
test

Sony Bravia KD-49XG8396

Moderní, chytrá a za sympatickou cenu
7

Sony lze zařadit mezi tradiční výrobce televizí, v posledních letech samozřejmě chytrých. Kvalitní TV se slušnou úhlopříčkou a bohatou výbavou již navíc nemusí stát horentní sumu. Důkazem budiž například model XG8396, který na českém trhu již stačil zlevnit. Za zhruba 20 tisíc korun získáte 4K rozlišení, systém Android TV a elegantní vzhled.

Máme začátek roku 2020, což znamená čekání na příchod zbrusu nových televizorů. To má však i jednu velkou výhodu: ty loňské, které jsou stále aktuální, totiž stačily zlevnit a stává se z nich lákavé zboží. Z modelového roku 2019 jsme si na redakční test vytáhli televizi Sony KD-49XG8396, která nabídne 123cm úhlopříčku, povedený vzhled, kvalitní obraz se 4K rozlišením, výkonný procesor i velmi dobré podání zvuku. Vše je zastřešeno systémem Android TV a v kombinaci s cenovkou kolem 20 tisíc korun zde máme horkého adepta ke koupi. Potvrdí to i naše recenze?

Technické parametry Sony Bravia KD-49XG8396

Rozměry bez stojanu 109,8 × 64,4 × 5,8 cm
Rozměry se stojanem 109,8 × 70,3 × 26 cm
Hmotnost bez stojanu 13,2 kg
Hmotnost se stojanem 13,7 kg
Úhlopříčka displeje 49 palců (123,2 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2×10 W
Operační systém Android TV
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.1
HDMI
Ethernet
USB
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 21 000 Kč

Konstrukční zpracování: klasika, která neurazí

Moderní televize se vzhledem nemusí zamlouvat všem. Naštěstí je zde Sony, které se zaměřuje na konzervativní zájemce, kteří hledají osvědčený design. I dnes testovaný kousek se nesnaží pouštět do nějakých experimentů a je věrný klasice. Samozřejmostí jsou sympaticky malé rámečky v tmavě šedém odstínu, který elegantně imituje broušený kov. Spodní část rámečku je mírně zesílena, což je ale pravidlem u drtivé většiny dnešních televizí. Výrobce do prostoru umisťuje své logo a bývá zde i malá dioda, která blikáním dává na odiv, že přijímá povely dálkového ovladače. Pro někoho by však, zejména večer, mohl být proužek rušivým elementem, a proto jej lze v nastavení vypnout.

Tento televizor je věrný klasickému designu.

Zadní stranu uvidíte většinou pouze jednou, když TV vybalíte. Zde je tak nutné říci, že mařit čas s více propracovaným vzhledem by bylo zbytečné. Přesto se výrobci snaží a Sony není výjimkou. Jakmile televizi sestavíte a vše nezbytné připojíte, máte možnost celá záda přikrýt plastovými částmi. Hloubka bez stojanu činí necelých 6 centimetrů, což je příjemně málo. Hmotnost samotného televizoru je 13,2 kilogramu a pokud připočítáme i stojan, respektive dvě nožky, zvýší se na 13,7 kg. Televize je tudíž až nečekaně lehká a při troše snahy s ní dokáže manipulovat i jeden člověk.

Jelikož jde o spíše dostupnější volbu, Sony se nehnalo za co největší úhlopříčkou a model XG83 je nabízen výhradně ve 49palcové variantě, což představuje 123centrimetrovou úhlopříčku. Není to moc, ale zdaleka ani málo: tuto úhlopříčku považujeme za rozumný standard.

Dnes testovaný model nemá klasický stojan, nýbrž dva páry nohou. Ty se zasunou na okrajích do televizi a zajistí čtveřicí křížových šroubků. Nožky jsou vcelku nenápadné, televize je při postavení výborně stabilní. Do nožek navíc lze schovat kabeláž vedoucí ze zadní strany. Ve výsledku tak kolem televize téměř nemáte šanci zpozorovat kabely, což rozhodně potěší.

Sony Bravia KD-49XG8396
Líbilo se nám
  • konzervativní a elegantní vzhled
  • tenký rámeček
  • chytré nožky

Konektivita: dostatek všeho

Začněme technologií Bluetooth ve verzi 4.1, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac. Wi-Fi využijete například při zrcadlení plochy z telefonu, k čemuž slouží vestavěný Chromecast.

K dispozici je i zrcadlení pomocí Miracastu. Pokud vyžadujete například AirPlay, stačí skrze Obchod Play doinstalovat aplikaci AirScreen, která je dostupná zcela zdarma a umožní sdílení i z Apple produktů. Pro potřeby telefonů s Androidem můžeme doporučit aplikaci Google Home, která sice primárně slouží k ovládání chytré domácnosti, ale nabízí i rychlé zobrazení displeje telefonu na vaší televizi. Zde je pouze potřeba zmínit, že je nutný dostatečně výkonný telefon.

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na boční straně je dále trojice USB portů. Dostalo se i na čtveřici HDMI 2.0 (tři z boční strany, jeden zezadu). Samozřejmostí je digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi ac
  • dostatek konektorů
  • Bluetooth
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: přehledná klasika

Dálkový ovladač Sony příliš nemění a napříč svým portfoliem využívá jednotný vzhled, který lze označit slovem „fádní“. Kvádrovité tvary s mírným zaoblením opravdu příliš neuchvátí. Alespoň, že se pohodlně drží a je příjemně lehký. Změnou oproti levnějším modelům prošla tlačítka. Ta nyní téměř nevystupují nad okolní povrch. Tisknou se však nadále pohodlně. Větší komplikací ale je, že tlačítek je na ovladači opravdu nespočet. Ovládání sice standardně probíhá skrze směrový ovladač s potvrzovacím středem, ale redukce ostatních kláves by měla být tím prvním, co Sony v další generaci udělá.

Sony BRAVIA KD-65ZF9

Většina tlačítek není nijak barevně odlišena. Jasně si tak všimnete jen zeleného tlačítka pro zapnutí televize a následně dvou kláves vyhrazených pro přímý vstup do aplikací Google Play a Netflix. Jejich funkci samozřejmě nelze nijak změnit, což se dalo čekat.

Co by vás mohlo vyloženě rozladit, je skutečnost, že s ovladačem musíte mířit skutečně přímo na televizi. Nijak povedené není ani zpracování. Plast zadní strany ovladače je obyčejný a po pár dnech poškrábaný, a to s ním nemusíte dělat psí kusy, stačí jej pouze odkládat na stůl. Sony by skutečně mohlo alespoň u dražších televizí nasadit kvalitnější dálkové verzi.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
Nelíbilo se nám
  • působí trošku lacině
  • nutno mířit přímo na TV
  • zbytečně moc tlačítek

Obraz: kvalitní po všech stránkách

Již jsme si řekli, že model XG83 je vybaven 49palcovým panelem, který se chlubí jemným 4K rozlišením a podporou HDR. Sony i v tomto případě nasadilo procesor X1, který napomáhá vylepšit sytost barev a hloubku obrazu. Díky technologii TRILUMINOS se Sony může pochlubit velmi věrným barevným podáním. Pozorovací úhly jsou dle očekávání vynikající a veškeré dění na obrazovce působí velmi plynule. Svůj podíl na tom jistě má i technologie Super Bit Mapping.

Sony Bravia KD-49XG8396

V nastavení si vše můžete doladit k obrazu svému. Osobně se ale přiznám, že nemuset psát recenzi, možná bych nastavení zcela minul. V Sony dokázali obraz od počátku vyladit k dokonalosti a uživatele nenapadne nic měnit.

Všechny moderní technologie, skvělý kontrast a vysoké rozlišení si užijete, jak jinak, jen v kombinaci s kvalitním obsahem. Jak je na tom běžné sledování televize? Ačkoliv se pomalu přechází na DVB-T2, kde aktuálně naladíte přibližně 7 kanálů ve Full HD, stále bude většina diváků sledovat pořady v SD rozlišení. I s tím si televize dokáže poradit a obraz působí vcelku dobře. Pro úplnost dodejme, že dnes testovaný model je plně připraven pro příjem signálu DVB-T2 v České republice.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • speciální procesor pro lepší barvy a kontrast
  • ideální nastavení již od výrobce

Zvuk: běžný základ

V televizoru je dvojice dolů směřujících reproduktorů umístěných vzadu. Mají celkový výkon 20 W. Zvuk je čistý, výšky srozumitelné a hloubky jasně patrné, avšak vyloženě zvukovou parádu neočekávejte. Pokud chcete sledovat filmy, přijde vhod externí zvukový systém. S ohledem na cenu je však zvuk průměrný a plně dostačující pro běžné sledování. Samozřejmostí je také výstup pro připojení sluchátek.

Líbilo se nám
  • dostačující zvuk

Uživatelské prostředí: Android vyžadující trpělivost

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu i u televizorů na platformě Android TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Bohužel nikde není psáno, že se vám to skutečně povede. Často televizí preferovaný postup selže a vám nezbyde nic jiného, než provést vše ručně. Netřeba dodávat, že tato chvíle je prvním momentem, kdy na vás televize může a nemusí udělat dobrý dojem.

Samostatnou kapitolu jsou různé vrtochy systému Android TV. Občas systém zahlásí, že není k dispozici internetové připojení, ačkoliv na ostatních zařízeních vše funguje. Tento neduh se zpravidla za pár vteřin sám vyřeší. Několikrát se však stalo, že TV nešla nijak zapnout. Bylo nutné ji nejprve odpojit od zdroje elektrické energie, znovu zapojit a posléze zapnout. Pravý důvod těchto problémů není zcela znám, ale pravidelně se to dělo v momentech, kdy jsme televizi vypnuli při sledování videí skrze YouTube.

Základní nastavení (obraz v obraze, vstupy, streamované vysílání například skrze službu LepsiTV či SledovaniTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylé nastavení je nutné hledat přímo v prostředí systému Android TV, kterým je televizor vybaven.

Naladění televizních kanálů určitě nechte na automatice, vše trvá několik málo minut. Velmi intuitivní je seřazení naladěných kanálů dle vašich preferencí. V tomto Sony vskutku vyniká. Vždy stačí jen kanál označit a šipkami přesunout na požadované místo. Přeskládání přibližně 40 kanálů, které lze aktuálně v síti DVB-T/T2 chytit, je tak otázkou zhruba 10 minut. Kromě digitálního pozemního vysílání můžete přijímat také kanály skrze satelit (DVB-S/S2) či kabel (DVB-C).

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • se systémem budete občas válčit

Chytré a multimediální funkce: chtěli bychom více aplikací

Jak už jsme zmínili, dnes testovaná televize je vybavena operačním systémem Android TV. Ten je jedním z aktuálně nejvyspělejších systémů, které můžete v chytré televizi mít. Podrobněji jsme se mu věnovali v samostatném testu.

Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, případně Google Play (filmy), můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem v centrální části ovladače. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu. Mezi nainstalovanými aplikacemi pak procházíte horizontálně. Zde bychom si ovšem dovedli představit možnost volby a změny řazení. Naštěstí si lze aplikace nechat zobrazit i na domácí obrazovce a zde je již řadit.

Sony Bravia KD-49XG8396

Díky připojení k internetu si můžete užívat také hybridní televizní vysílání, které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači.

Nesmíme zapomenout ani na možnost si pouštět vlastní obsah ze sítě či připojitelného zařízení. I obyčejný flashdisk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. Vy jen vyberete, zda budete konzumovat obrázky, video či hudbu. Nativní video přehrávač je poměrně schopný, ale občas narazíte na to, že vám některé video nepřehraje. Problém? Kdepak. Stáhněte si VLC přehrávač a již vždy přehrajete cokoliv.

VLC lze zařadit mezi jednu z mála skutečně užitečných aplikací. Nabídka je totiž v současné chvíli poměrně skromná a rozrůstá se jen pomalu, což samozřejmě uživatele příliš netěší. Pokud se podíváme na hry, několik jich existuje. Pár jich je dokonce upraveno pro ovládání pomocí dálkového ovladače. Pro ukrácení dlouhých chvil se tak hodí vcelku dobře.

Mnohem lepší je to však s gamepadem, který jednoduše připojíte do USB v televizi. V obchodě Google Play jsou však stále jen jednodušší hry, což je škoda. Herní konzoli vám tak Android TV rozhodně nenahradí. Pro ukládání nejen aplikací a her je připravena 16GB interní paměť. Kombinace velké obrazovky a gamepadu by vybízela například ke hraní PSP her, na které je v obchodě připravena aplikace. Bohužel výkon televize zdaleka nedosahuje toho, co nabízí dnešní telefony, takže se hry sekají.

Televizoru pochopitelně nechybí speciální EPG aplikace, která vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku umožní daný pořad také nahrát. Pokud se navíc připojíte k internetu, televize vyhledá i další podrobnosti, případně vám zpřístupní trailer skrze aplikaci YouTube. Opomenout nesmíme ani tlačítko pro hlasové zadávání ve vrchní části televize. Ať už se nacházíte kdekoli v prostředí, po stisku tlačítka můžete v českém jazyce vyhledávat obsah dle vašich preferencí.

Líbilo se nám
  • přehledné přehrávání multimédií
  • 16GB interní paměť
  • hraní s gamepadem
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací

Zhodnocení: poctivá televize s mladým systémem

Sony Bravia KD-49XG8396 se na českém trhu nabízí za cenu pohybující se kolem 20 tisíc korun, díky čemuž se dostává i do hledáčku nenáročných uživatelů. Například těch, kteří hledají osvědčeného výrobce a z jakéhokoliv důvodu nedůvěřují čínským značkám. Sony je jakýmsi majákem jistoty, který bude vyhovovat především konzervativněji smýšlejícím jedincům. Televize snadno zapadne do jakýchkoliv prostor: moderních i starších.

Sony Bravia KD-49XG8396

Operační systém Android TV vám přináší široké možnosti využití a díky rozumné ceně lze přimhouřit oko nad menší nabídkou aplikací a drobnými problémy při používání. Pokud vás navíc chytré funkce až tak nelákají, oceníte důstojný vzhled a kvalitní obraz. Na LCD panelu Sony rozhodně nešetřilo.

Ve výsledku tak tomuto modelu od Sony máme pramálo co vytknout, avšak konkurence rozhodně nespí. Za zmínku stojí určitě portfolio LG, kdy jeho modely mají propracovanější prostředí webOS a například i moderní a silně návykový dálkový ovladač.

Klady
  • povedený konzervativní vzhled
  • chytré nohy
  • dostatek konektorů
  • v dané kategorii špičkový obraz
  • výhody Android TV
  • příznivá cena
Zápory
  • nevýhody Android TV
  • občas stávkující systém
  • obyčejnější ovladač
Diskuze ke článku
Pája
Hezký článek. Z android prostředím jsem neměl jediný problém, oraz výborný. Do té doby, než tomu "Majáku jistoty" odešel lcd panel, a to po třech letech. Proto jsem zvolil číňana z androidem a 5leto zárukou za polovinu ceny. Sony už delší dobu nepatří mezi maják jistoty, bohužel.
Jerry
49" už je dnes hrozně málo, já jsem na černý pátek koupil Panasonic 70" za cca 24 tisíc.
Milan
Mám tuto TV, jen v jiné velikosti. Bohužel její největší neduh je v tom, že se sama restartuje - uprostřed sledování, ať už z DVB-T2, z Netflix, nebo z externího zdroje, prostě se najednou objeví logo Sony, barevné logo následované nápisem Android. Tohle se stane tak 2-3x za den. Reset do továrního nastavení jsem samozřejmě zkoušel několikrát, nový firmware také. A znovu reset s novým firmware pochopitelně také. Jsou naladěné jen DVB-T2 programy (takže ani satelit), připojený BD přes HDMI a přihlášený Netflix účet - aplikace je vestavěná, takže ani jsem neinstaloval žádnou app ze store (žádné VLC, Kodi apod.) Servis řekl, že je HW v pořádku a jedná se o chybu SW, takže musím počkat na aktualizaci, která to může, ale také nemusí opravit. Tohle je u nás doma první a evidentně poslední zařízení s Android (telefony jsou doma jablečné), prostě jsem podlehl známé značce (předchozí TV byla také Sony, jen "hloupá") a teď mě to jen štve.
Tomáš Jedno
My zas auto,zabezpečení domova,telefony,televize, noťas atd vše android.Naprosto bez chyb.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze