Sony Bravia XR-65A95L
test

Sony Bravia XR-65A95L

Parádní podívaná za všech okolností

Vlajková loď Sony s 4K rozlišením a QD-OLED zobrazovacím panelem je zároveň prvním televizorem značky, kterému nedělá problém hraní her v Dolby Vision a až 120 Hz. Kromě toho má však další četné přednosti.

Řada A95L od Sony se řadí k nejdražším TV na trhu, pomineme-li modely s 8K obrazovkou či extrémně velkými uhlopříčkami. Jak se povedla testovaná 65" Sony Bravia XR-65A95L s cenou 100 tisíc korun?

Technické parametry Sony Bravia XR-65A95L

Rozměry 144,3 × 83 × 3,4 cm
Rozměry se stojanem 144,3 × 85,9 × 33,9 cm
Hmotnost bez stojanu 23,4 kg
Hmotnost se stojanem 24,9 kg
Hmotnost celého balení 33 kg
Úhlopříčka displeje 65" (164 centimetrů)
Typ panelu QD-OLED
Obrazový procesor Cognitive Processor XR
Režimy obrazu Živé barvy, Standardní, Klidný, Kino, IMAX Enhhanced, Fotografie, Profesionální, Dolby Vision, FPS Hra, RTS HRa, Netflix, Bravia Core
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
Kompatibilita HDR HDR10, HLG a Dolby Vision
Výkon reproduktorů 20 W + 20 W + 10 W + 10 W
Operační systém Google TV
Interní paměť 32 GB
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Vewd
Obchod s aplikacemi Google Play (for Google TV)
Počet tunerů (pozemní/kabelové) 2× digitální, 1× analogový, 2× satelitní
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax
Bluetooth 5.2
HDMI 4× boční (2× HDMI 2.1)
Standard HDMI eARC/ALLM, VRR, 4K120
Chromecast integrovaný
LAN port 1× boční
USB 2× boční
Záznam na externí úložiště ano, o maximální kapacitě 4TB
VESA standard 30,0 × 30,0 cm

Konstrukční zpracování: chce se líbit

Novinka dorazí pečlivě zabalená a samotný obsah krabice nezklame. Uvnitř na zákazníky čekají hned dva dálkové ovladače, šrouby, nožičky, manuály a kabely. Osobně se mi líbí, že napájecí kabel má dvě části, díky čemuž je ve výsledku výrazně delší, nemusíte tak ihned řešit případnou prodlužku, neboť mají (napevno přidělané) napájecí kabely televizorů mnohdy třeba i jen jeden metr. Díky technologii použitého panelu je rovněž televizor i v 65" provedení relativně „lehký“, jinými slovy jej lze snadno přemístit v jednom, pokud jste alespoň trochu fyzicky zdatní. QD-OLED se pak pozitivně podepsal na tloušťce, která činí (bez nožiček) pouhých 3,4 cm. Díky extrémně tenkému profilu tak není problém televizor nechat „splynout“ se zdí, aniž by nějak rušivě vystupoval.

Co se designu týče, jedná se o standardní prémiovou televizi Sony. Těšit se tak můžete na krásně tenké rámečky, elegantní tmavé barvy, hodnotně působící materiály i velmi solidně působící kovové nožky, na nichž televizor stojí skutečně stabilně. U 65" a 55" provedení je možné nožky umístit pouze po stranách, a to ve dvou výškách. S nožkami po stranách pochopitelně televizor vypadá lépe, osobně bych ale ocenil, kdyby nebyla možnost umístit nožky doprostřed dostupná pouze u největšího 77" provedení. U největšího modelu je pak při umístění nožiček doprostřed vyžadováno zhruba 60 cm volného prostoru.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • hodnotně působící materiály
  • velmi nízká tloušťka (krásně přilne ke stěně)
Nelíbilo se nám
  • u 55" a 65" varianty nelze nožičky umístit doprostřed

Konektivita: lepší než kdy dřív

Konektorová výbava se i také tohoto modelu kompletně nachází na pravém boku (při pohledu zezadu), kde najdeme čtyři HDMI (z toho jedno s podporou eARC), dvě z toho jsou HDMI 2.1 schopné přenosu ve 4K se 120 Hz. Dále zde číhá dvojice USB-A (jedno typu 3.0), výstup pro optiku, ethernetový port a konektory pro připojení k anténě.

Zatímco konektorová výbava se od ostatních (prémiových) televizorů Sony v ničem neodlišuje, velkou novinku najdeme v oblasti bezdrátové konektivity – Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2. Za vylepšenou bezdrátovou konektivitu (stejně jako na začátku recenze zmiňovanou možnost hrát využit Dolby Vision při 120 Hz) tento model vděčí novému čtyřjádrovému čipsetu Pentonic 1000 od společnosti MediaTek.

Přímo v televizi je zabudovaný Chromecast, k dispozici je rovněž Apple AirPlay či možnost televizor integrovat do platformy Apple HomeKit.

Líbilo se nám
  • vylepšená bezdrátová
  • dvě USB-A
  • čtyři HDMI (z toho dvě HDMI 2.1)

Dálkový ovladač: příjemně kompaktní

Dálkový ovladač je v duchu nejnovější módy pěkně kompaktní, přesto obsahuje veškerá potřebná tlačítka včetně těch sloužících pro rychlý přístup k aplikacím Netflix, YouTube, Prime Video, Disney+ a Bravia Core. Zadní kryt je příjemně zdrsněný, takže vám jen tak nevyklouzne z ruky a lze snadno vysunout, čímž získáte přístup k dvojici tužkových baterií AAA (ty najdete přímo v balení od výrobce). Z praktických vlastností rozhodně stojí za zmínku podsvícení, jež se okamžitě aktivuje po uchopení ovladače, který je vybaven rovněž mikrofonem pro ovládání hlasem. Sony Bravia XR-65A95L je nicméně dodávána rovněž s přídavnou kamerou, skrze kterou lze televizor rovněž ovládat různými gesty. Hlavní přínos této kamery však osobně vidím v možnosti lépe upravit nastavení obrazu podle okolních světelných podmínek. Pro uživatele, kteří mají obavy o soukromí, disponuje kamerka i praktickou posuvnou krytkou objektivu.

Líbilo se nám
  • kompaktní rozměry
  • dedikovaná tlačítka pro různé služby
  • možnost ovládat televizor gesty skrze přibalenou kamerku

Obraz: parádní QD-OLED

Sony Bravia XR-65A95L je osazena QD-OLED zobrazovacím panelem využívajícím trojúhelníkové uspořádání subpixelů, kdy je zelený pixel nahoře a modrý a červený dole. Diváci se tak mohou těšit na extrémně vysoký jas i (téměř) nekonečný kontrast + krásně živé barvy. Vysoký jas je pak špičkový při sledování HDR i SDR obsahu, stejně tak je působivá schopnost televize si poradit s odlesky. V době testování, kdy se televizor nacházel vedle velkého francouzského okna, z něhož na něj dopadalo ostré denní světlo, jsem nezaznamenal problémy s viditelností ani v těch nejnáročnějších podmínkách.

Ve výbavě je navíc osvědčený „Cognitive Processor XR“, který má (zjednodušeně řečeno) lépe chápat, jakým způsobem obraz zpracovává lidský mozek a podle toho jej upravit, aby vypadal co nejlépe. Také díky tomu vypadá obsah v adekvátní kvalitě až neskutečně realisticky v otázce detailů i barevného podání.

Na závěr dodám, že pro hráče je zde možnost hrát ve 4K se 120 FPS a nechybí ani upscaling pro obsah v nižším než 4K rozlišení, který funguje velmi dobře a výsledek vypadá povedeně, i když musí televizor schroustat obsah v nízkém rozlišení. Samozřejmostí je rovněž podpora Dolby Vision či HDR10+, novinkou pak možnost hrát v Dolby Vision a zároveň si užívat 120Hz obnovovací frekvence.

Líbilo se nám
  • extrémně vysoká svítivost
  • špičkový QD-LED panel
  • široké možnosti nastavení
  • možnost hrát ve 4K/120 FPS v Dolby Vision
  • dobře fungující upscaling

Zvuk: osloví i náročnější

V konstrukci televizoru se ukrývají celkem čtyři reproduktory o kombinovaném výkonu 60 W s podporou technologie Accoustic Surface Audio+, kdy zvuk vychází přímo z míst na obrazovce, kde dochází k akci. Při prvním spuštění navíc proběhne kalibrace reproduktorů na základě umístění televizoru, což v praxi vypadá tak, že TV vydá sekvenci zvuků, kterými si „osahá“ okolní prostředí. Audio hodnotím jako nadprůměrné, takže i v případě, že si televizor nepřipojíte k domácímu kinu nebo soundbaru, budete spokojeni. Z podporovaných formátů neschází DTS Digital Surround, DTS Express, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio, DTS:X, Dolby Atmos či Dolby Audio.

Líbilo se nám
  • vysoká kvalita zvuku

Uživatelské prostředí: Google TV, na který je spolehnutí

Výrobce vsadil i u tohoto modelu na osvědčený operační systém Google TV (Android TV 14 s říjnovými bezpečnostními záplatami, viz přiložený snímek), jehož hlavní výhodu spatřuji v jednoduchosti používání a pochopitelně v nepřeberném množství různých aplikací, které si lze do televizoru doinstalovat. Mohu pochválit vysokou svižnost celého systému.

V oblasti dalších funkcí Sony myslelo na podporu hráčů, kteří ocení třeba herní dashboard, kde si lze nastavit některé funkce. Nechybí podpora ALLM, což je v tomto případě exkluzivní funkce pro herní konzoli PlayStation 5. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací.

Líbilo se nám
  • intuitivní prostředí
  • možnost doinstalovat aplikace

Sony Pictures Core (Bravia Core): filmová galerie k vašim službám

Příjemným benefitem je filmová galerie Bravia Core, tedy streamovací služba Sony, která je v mnohém podobná Netflixu či HBO GO. Ačkoliv oficiálně došlo k jejímu přejmenování na Sony Pictures Core, v televizoru je zatím aplikace pod původním názvem. Pokud se na ni nebudete dívat jako na konkurenci těchto streamovacích gigantů, ale jako na příjemný bonus k televizoru, nelze jí v podstatě nic vytknout.

Sony Bravia XR-65A95L

V galerii Bravia Core najdeme několik stovek filmů roztříděných do několika podsekcí. V jedné například najdeme pouze filmy s podporou IMAX Enhanced nebo třeba Pure Stream se streamovací rychlostí až 80 Mbps (umožňuje-li to internetové připojení). Kromě horkých novinek (např. Gran Turismo), které si můžete koupit za kredity (při nákupu tohoto televizoru obdržíte pět kreditů), je k dispozici také katalog starších, avšak kvalitních, filmových klasik typu Muži v černém nebo Na Hromnice o den více. Přístup do této knihovny mají majitelé televizoru na 24 měsíců zdarma + obdrží 10 kreditů.

Líbilo se nám
  • kromě horkých novinek jsou v nabídce i osvědčené filmové klasiky
  • možnost přehrávání ve vysoké kvalitě

Zhodnocení: nic jiného než parádní podívaná

Sony Bravia XR-65A95L je jedním z nejlepších televizorů současnosti, ohromí špičkovou obrazovou kvalitou, pokročilou konektorovou výbavou i konektivitou, ale také extra vychytávkami, jako je kamera či platforma Bravia Core. Jediným drobným nedostatkem, který mě u 65" provedení trochu mrzí, je nemožnost umístit nožičky doprostřed, jinak však mohu tento televizor vřele doporučit.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • přístup k platformě Bravia Core
  • povedené dálkové ovládání
  • chytrá kamera v balení
  • podpora hraní v Dolby Vision se 120 Hz
  • ukázková konektivita
  • špičkový obraz
Zápory
  • nožičky lze umístit doprostřed pouze u největší 77" verze
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze