Sony Bravia XR-65X95L
test

Sony Bravia XR-65X95L

Špičkový jas a parádní výbava

Velká uhlopříčka a technologie Mini LED dokáže dělat divy a kvůli několika specifickým výhodám třeba i i přetáhnout zatvrzelé vyznavače OLEDu. Jak se povedla Sony Bravia XR-65X95L, která ohromí 65" obrazem?

Sony se řadí mezi nejoblíbenější výrobce televizorů a své mnohaleté know-how patřičně využívá- Zákazníkům se tedy snaží vždy nabídnou něco navíc. Zda je to i případ nově otestovaného modelu Sony Bravia XR-65X95L, prozradím na řádcích níže.

Technické parametry Sony Bravia XR-65X95L

Rozměry 144,3 × 83,5 × 6,2 cm
Rozměry se stojanem 144,3 × 84,6 × 34,1 cm
Hmotnost bez stojanu 32,2 kg
Hmotnost se stojanem 33,7 kg
Hmotnost celého balení 45 kg
Úhlopříčka displeje 65" (164 centimetrů)
Typ panelu Mini LED
Obrazový procesor Cognitive Processor XR
Režimy obrazu Živé barvy, Standardní, Kino, Hra, Grafika, Fotografie, Vlastní, Dolby Vision Dark
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
Kompatibilita HDR HDR10, HLG a Dolby Vision
Výkon reproduktorů 10 W + 10 W + 10 W + 10 W + 10 W + 10 W
Operační systém Google TV
Interní paměť 32 GB
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Vewd
Obchod s aplikacemi Google Play (for Google TV)
Počet tunerů (pozemní/kabelové) 1× digitální/analogový, 1× satelitní
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2 LE
HDMI 4× boční
Standard HDMI eARC/ALLM
Chromecast integrovaný
LAN port 1× boční
USB 2× boční
Záznam na externí úložiště ano, o maximální kapacitě 4TB
VESA standard 30,0 × 30,0 cm

Konstrukční zpracování: kráska, která se pronese

Během rozbalování zjistíte, že se v bohatém balení ukrývají dva ovladače, nožičky, šrouby, manuály, kabely a další důležité příslušenství. Také brzy pochopíte, že 65" Mini LED televizor není radno přemisťovat v jednom, protože váží přes 30 kilogramů a jeho rozměry nejsou nejmenší.

Samotný televizor pak vychází z designu ostatních novodobých modelů, působí elegantně, ale zároveň je relativně nenápadný. Těšit se tak můžete na černé barevné podání a další utlumené tmavé barvy, tenký rámeček obrazovky či standardní „čtverečkovaný“ vzhled zadní strany. Velkou pochvalu pak musím tomuto modelu vyseknout za to, že lze nožičky umístit nejen po stranách, ale také uprostřed, což vždy, jakožto recenzent, který nedisponuje neomezenými prostory, velmi ocením. Věřím však, že budou mít z možnosti usadit nožičky doprostřed radost i běžní zákazníci, kteří z nějakého důvodu nedisponují dlouhým televizním stolkem. Samozřejmě to bude televizoru velmi slušet, i když bude pověšený na zdi, pouze nelze u Mini LED obrazovky počítat s extrémně tenkým profilem, jako to umí některé OLED alternativy.

Líbilo se nám
  • elegantně nenápadný design
  • možnost umístit nožičky dopřed televizoru (nejen po stranách)

Konektivita: spokojen bude každý

Konektorová výbava se i u tohoto modelu kompletně nachází na pravém boku (při pohledu zezadu), kde najdeme čtyři HDMI (z toho jedno s podporou eARC), dvě z toho jsou HDMI 2.1 schopné přenosu ve 4K se 120 Hz. Dále zde číhá dvojice USB-A, výstup pro optiku, ethernetový port a konektory pro připojení k anténě.

V oblasti bezdrátové konektivity se lze spolehnout na propojení skrze Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s podporou Apple AirPlay i integraci do Apple HomeKit. Přímo v televizi je rovněž zabudovaný Chromecast. Dále se můžete těšit na technologii Bluetooth 4.2, která přijde vhod například pro spárování se sluchátky. Pokud byste však chtěli poslouchat zvuk z televize vzdáleni od obrazovky bez nasazených sluchátek, mohu vám doporučit originální dálkový „ovladač“ Sony SRS-LSR200.

Líbilo se nám
  • dvě USB-A
  • čtyři HDMI (z toho dvě HDMI 2.1)

Dálkový ovladač: povedený každým coulem

Dálkové ovládání se nijak neodlišuje od dálkového ovládání dalších současných televizorů Sony, což v praxi znamená, že příjemně padne do dlaně a snadno lze dosáhnout na všechna tlačítka. Kromě základních prvků, jako je regulace hlasitosti či přepínání programů, zde najdeme i šest tlačítek pro rychlý přístup k platformám, jako je YouTube, Netflix či Disney+. Zadní kryt ovladače je příjemně zdrsněný, takže vám jen tak nevyklouzne z ruky a lze snadno vysunout, čímž získáte přístup k dvojici tužkových baterií AAA (ty najdete přímo v balení od výrobce). Někomu by snad mohla jen scházet tlačítka pro přetáčení.

Líbilo se nám
  • kompaktní rozměry
  • dedikovaná tlačítka pro různé služby
Nelíbilo se nám
  • někomu by na ovladači mohla scházet dedikovaná tlačítka pro přetáčení

Obraz: Mini LED je radost

Sony Bravia XR-65X95K vyniká Mini LED panelem s vysokým jasem. Nenechte se zmást, (relativně) vysoký jas dnes nabídnou i moderní OLED obrazovky, standardně však výrobcem udávaný maximální jas mohou vyvinout pouze v určité oblasti na displeji. Při plně rozsvícené obrazovce (či větší rozsvícené ploše) pak bude maximální jas nižší a v některých případech třeba i nedostatečný při sledování v dobře osvětlené místnosti v průběhu dne. Stejné pravidlo pak platí i pro Mini LED (tedy že čím větší plocha využívá maximální jas, tím menší jas bude), Mini LED však zároveň dosahuje podstatně vyššího celkového jasu. Sledování televizoru během dne je tak velmi komfortní i v případě, že se nachází v blízkosti okna. Mini LED pak zároveň zvládne zhasnout mnohem více ploch než klasický Full Array LED, tudíž se dočkáte i kvalitnější černé. Oproti OLED panelům se nelze těšit z nekonečného kontrastu, ten je však i tak špičkový a HDR s mnoha tmavými a světlými místy v jednom záběru vypadá na obrazovce zkrátka parádně.

Sony Bravia XR-65X95L

Ve výbavě je navíc osvědčený „Cognitive Processor XR“, který má (zjednodušeně řečeno) lépe chápat, jakým způsobem obraz zpracovává lidský mozek a podle toho jej upravit, aby vypadal co nejlépe. Také díky tomu vypadá obsah v adekvátní kvalitě až neskutečně realisticky v otázce detailů i barevného podání.

Při uvažování o pořízení nového Mini LED televizoru stojí za zmínku i pozorovací úhly, jež zpravidla nejsou tak skvělé jako u OLEDu. Zpravidla se však díváme na televizor z pohovky před ním a ani při bočním pohledu od nedaleké kuchyňské linky jsem nezaznamenal žádné deformace. Těch bychom se dočkali při prohlížení až z velmi nestandardních úhlů, což běžného uživatele trápit nemusí.

Na závěr dodám, že pro hráče je zde možnost hrát ve 4K se 120 FPS a nechybí ani upscaling pro obsah v nižším než 4K rozlišení, který funguje velmi dobře a výsledek vypadá povedeně. Samozřejmostí je rovněž podpora Dolby Vision či HDR10+.

Líbilo se nám
  • extrémně vysoká svítivost
  • špičkový Mini LED panel
  • široké možnosti nastavení
  • možnost hrát ve 4K/120 FPS
  • dobře fungující upscaling

Zvuk: osloví i náročnější

V konstrukci televizoru se ukrývá celkem šest reproduktorů o kombinovaném výkonu 60 W, a to včetně subwooferu. Při prvním spuštění navíc proběhne kalibrace reproduktorů na základě umístění televizoru, což v praxi vypadá tak, že TV vydá sekvenci zvuků, kterými si „osahá“ okolní prostředí. Audio hodnotím jako nadprůměrné, takže i v případě, že si televizor nepřipojíte k domácímu kinu nebo soundbaru, budete spokojeni. Z podporovaných formátů neschází DTS Digital Surround, Dolby Atmos či Dolby Audio.

Líbilo se nám
  • vysoká kvalita zvuku

Uživatelské prostředí: Google TV, na který je spolenutí

Výrobce vsadil i u tohoto modelu na osvědčený operační systém Google TV (s únorovými bezpečnostními záplatami), jehož hlavní výhodu spatřuji v jednoduchosti používání a pochopitelně i nepřeberném množství různých aplikací, které si lze do televizoru doinstalovat. Mohu pochválit vysokou svižnost celého systému, která si nezadala s dražšími modely.

V oblasti dalších funkcí Sony myslelo na podporu hráčů, kteří ocení třeba herní dashboard, kde si lze nastavit některé funkce. Nechybí podpora ALLM, což je v tomto případě exkluzivní funkce pro herní konzoli PlayStation 5. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací.

Líbilo se nám
  • intuitivní prostředí
  • možnost doinstalovat aplikace

Sony Pictures Core (Bravia Core): filmová galerie k vašim službám

Příjemným benefitem je filmová galerie Bravia Core, tedy streamovací služba Sony, která je v mnohém podobná Netflixu či HBO GO. Ačkoliv oficiálně došlo k jejímu přejmenování na Sony Pictures Core, v televizoru byla zatím aplikace pod původním názvem. Pokud se na ni nebudete dívat jako na konkurenci těchto streamovacích gigantů, ale jako na příjemný bonus k televizoru, nelze jí v podstatě nic vytknout.

Sony Bravia XR-65X95L

V galerii Bravia Core najdeme několik stovek filmů roztříděných do několika podsekcí. V jedné například najdeme pouze filmy s podporou IMAX Enhanced nebo třeba Pure Stream se streamovací rychlostí až 80 Mbps (umožňuje-li to internetové připojení). Kromě horkých novinek, které si můžete koupit za kredity (při nákupu tohoto televizoru obdržíte pět kreditů), je k dispozici také katalog starších, avšak obvykle kvalitních, filmových klasik typu Muži v černém nebo Na Hromnice o den více. Přístup do této knihovny mají majitelé televizoru na 12 měsíců zdarma.

Líbilo se nám
  • kromě horkých novinek jsou v nabídce i osvědčené filmové klasiky
  • možnost přehrávání ve vysoké kvalitě

Zhodnocení: nic jiného než parádní podívaná

Sony Bravia XR-65X95L je povedeným televizorem, který oslní především svými kvalitami spojenými s Mini LED panelem. Ten je vhodnou volbou i do světlejších místností, kde si chtějí uživatelé dopřát špičkový obraz bez kompromisů. K dispozici je rovněž potřebná konektivita pro majitele herních konzolí, příjemným bonusem pak streamovací galerie filmů.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • možnost umístit nohy doprostřed televizoru
  • poctivé konstrukční zpracování
  • příkladná konektivita (i pro hráče)
  • svižný a spolehlivý operační systém
  • parádní zvuk i bez soundbaru či domácího kina
  • špičkový obraz a kvality Mini LED panelu
Zápory
  • ovladači by slušela dedikovaná tlačítka pro přetáčení