Sony KD-43XE8005
test

Sony KD-43XE8005

Uspokojí i vysoké nároky

Doba 3D televizorů je dávno pryč, dnes se výrobci soustředí na kvalitu obrazu a nabízí další a další technologie, které mají zpříjemnit zážitek ze sledování. Televizor Sony XE80 nabídne kromě špičkového 4K rozlišení také technologii HDR, vše je navíc zabaleno v kompaktním a elegantním balení. V dnešní recenzi prozradíme, zda má XE80 vůbec nějaké neduhy.

Uplynulo pár měsíců od doby, co jsme pro vás otestovali televizor KD-55XE7096 od Sony, který v obchodních domech a e-shopech naleznete pod zjednodušeným označením XE70. Tehdy jsme kritizovali primárně přítomnost systému Linux, který je přizpůsobitelný jen stěží, mrzel nás i nedostatek „dospělých“ aplikací. Pokud si můžete dovolit utratit o trochu více, doporučujeme poohlédnout se po zástupcích modelové řady XE80, kteří jsou již vybaveni operačním systémem Android TV.

Sony KD-43XE8005
Sony XE80

V dnešní recenzi prověříme model KD-43XE8005 s 43palcovou úhlopříčkou (108 cm). Diváci se opět mohou těšit na špičkové 4K rozlišení, technologii HDR a v neposlední řadě i na špičkové konstrukční zpracování. V kombinaci s rozumně nastavenou cenou se jedná dost možná o jednu z nejlepších TV ve své kategorii. Nebo se snad pleteme?

Technické parametry Sony KD-43XE8005

Rozměry bez stojanu 96,4 x 56,7 x 5,7 cm
Rozměry se stojanem 96,4 x 61,7 x 24,2 cm
Hloubka stojanu 56,3 cm
Hmotnost bez stojanu 10,1 kg
Hmotnost se stojanem 10,8 kg
Hmotnost celého balení 15 kg
Úhlopříčka obrazovky 42,5 palců (108 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Vylepšení pohybu Motionflow 400 Hz (nativně 50 Hz)
Výkon reproduktorů 10 W + 10 W
Operační systém Android TV
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Opera
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet pozemních tunerů
Počet satelitních tunerů
Příjem signálů DVB-T/T2 (certifikace pro ČR), DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth ano, 4.1
HDMI 4× (2× boční, 2× zadní)
Ethernet
USB
Záznam na USB úložiště ano
3,5mm výstup na sluchátka ano
Cena 20 000 Kč s DPH

Konstrukční zpracování: ve znamení čistých linií

Design televizorů Sony je na první pohled snadno rozpoznatelný. Ne, Sony nevsází na „neviditelné“ rámečky, průhledné plasty, ani další maskování, design se nese v čistých liniích a bez jakýchkoliv rušivých elementů. Rámečky displeje jsou rozumně tenké a navíc matné, díky tomu se nedočkáte odlesků plastů ani v momentě, kdy do místnosti svítí přímé sluneční světlo. Ve spodní části nemůže chybět typické logo Sony a poměrně elegantní a opět velmi charakteristický pochromovaný proužek. V těchto místech se rovněž nachází malá dioda, kterou lze aktivovat pro zpětnou vazbu při ovládání, kdy poblikává.

Sony KD-43XE8005
Rámečky displeje jsou rozumně tenké a navíc matné.

Pro potřeby testu nám dorazil model s 43palcovou úhlopříčkou, tedy nejmenší model z rodiny XE80. Hloubka bez stojanu činí necelých 6 centimetrů. Hmotnost samotného televizoru je něco málo přes 10 kilogramů, s podstavcem se hmotnost zvýší o zhruba jeden kilogram. Televizi snadno „popadnete“ a přenesete kam je třeba, a to nemusíte být ani statný muž v plné síle.

Přidělání dodávaného podstavce, který z profilu vypadá jako prodloužená stříška, je otázkou pár okamžiků, stačí přišroubovat čtveřici dodávaných šroubků. I přesto, že je stojan převážně plastový, působí kvalitním dojmem, za což může i hliníkový finiš.

Detaily

Velkou výhodou stojanu je i elegantní ukrytí kabelů. Na zadních nožkách jsou speciální plastové záslepky, kterými kabely provlečete. Díky tomu jsou mimo vaše zorné pole a z přední části to skoro vypadá, jako by televize ani nebyla zapojena. V případě, že se rozhodnete televizi natočit vybraným směrem, natočíte zároveň i stojan – nemá totiž žádnou výkyvnou hlavu.

Pokud vám však stojan nevyhovuje, můžete rovněž využít i umístění televizoru na zeď pomocí univerzálního držáku VESA (10 × 20 cm). Díky velmi slušné tloušťce televizoru je odstup od stěny rozumný.

Líbilo se nám
  • čisté linie
  • matné plasty
  • nízká hmotnost
  • stojan umožní schovat kabely

Konektivita: nic důležitého nechybí

Základem je technologie Bluetooth ve verzi 4.1, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, což je lepší specifikace než u řady XE70 (802.11b/g/n). Wi-Fi využijete například při zrcadlení plochy, stejně jako další Sony s Android TV nabídne i model Sony KD-43XE8005 vestavěný Chromecast, což se vždy hodí, navíc vám ušetří nemalé peníze.

K dispozici je i zrcadlení pomocí technologie Miracast. Pokud vyžadujete například AirPlay, stačí skrze Obchod Play doinstalovat nepostradatelnou aplikaci AirScreen, která je dostupná zcela zdarma a umožní sdílení i přes jablečné produkty (MacBook, iMac, iPhone).

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na boční straně se dále nachází trojice USB portů (jeden v konfiguraci 3.0, další dva v konfiguraci 2.0), dostalo se i na čtveřici HDMI konektorů (dva z boční strany, dva zezadu). Samozřejmostí je digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Aby byl výčet kompletní, nechybí samozřejmě klasický 3,5mm jack pro sluchátka, ten je však umístěn vcelku nevhodně zezadu – boční umístění by se nám zamlouvalo více.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
  • integrovaný Chromecast ušetří peníze
  • po doinstalování AirScreen podporuje AirPlay
  • Bluetooth 4.1 pro bezdrátové příslušenství
  • čtveřice HDMI konektorů a trojice USB
Nelíbilo se nám
  • pouze jedno USB ve standardu 3.0 s možností nahrávání na HDD
  • nevhodně umístěný 3,5milimetrový jack

Dálkový ovladač: tak trochu retro

Hned na začátek musíme zmínit, že dálkové ovládání je pro většinu televizorů Sony identické. A ani zde se Sony do žádných experimentů nepouštělo. Stejně koncipovaný ovladač jsme viděli u Sony A1 za více než 60 tisíc korun, i u XE70 s operačním systémem Linux, mění se jen detaily, respektive provedení zadního krytu baterií a zástupci pro rychlé spuštění předinstalovaných aplikací. Nejblíže má ovladač k tomu u televizoru A1, avšak stejně jako XE70 je zadní kryt baterií pouze plastový, kdežto u A1 kovový.

Lehce rozdílné je i provedení jednotlivých kláves. Klávesy na ovladači pro XE70 a XE80 jsou více měkčené, u Sony A1 jsou klávesy tvrdší a méně vystupují nad okolní povrch. Čistě z hlediska použitelnosti se nám ovladač pro XE70/80 zamlouvá o trochu více, praktičtější na údržbu však ovladač není.

Vzhledem k přítomnosti systému Android TV vsadilo Sony na rychlý vstup do aplikace Google Play a Netflix, nechybí ani tlačítko pro vyvolání hlasového zadávání skrze servery Googlu.

Ovládání televizoru zajišťuje infračervený paprsek, je tedy nutné myslet na přímou viditelnost, jinak se daná akce neprovede. V tomto ohledu nám lehce chyběly dovednosti moderních Bluetooth ovladačů. Celkově se bude ovladač zamlouvat všem milovníkům klasiky, na různé „magické“ vychytávky se zkrátka nedostalo.

Líbilo se nám
  • klávesy dostatečně vystupují
  • rychlý vstup do vybraných aplikací
  • ideální velikost, příjemná hmotnost
  • rychlé spuštění hlasového zadávání
  • některá tlačítka lze přeprogramovat
Nelíbilo se nám
  • množství tlačítek může zpočátku vyděsit
  • hodilo by se alespoň základní podsvícení
  • Bluetooth technologie by ovladači slušela více

Obraz: přesvědčil nás

Je sice milé, že televizory nabídnou slušnou konektivitu a různé vychytávky v prostředí, k čemu by to všechno ale bylo, kdyby byla kvalita obrazu jen průměrná? Toho se u KD-43XE8005 obávat rozhodně nemusíte, za což může především zkušenost společnosti Sony s kvalitními LCD panely. KD-43XE8005 nabídne, jak napovídají první dvě čísla v názvu, 43palcovou úhlopříčku (108 cm) s 4K rozlišením, nechybí dokonce ani tolik žádaná technologie HDR.

Obraz je skvěle kontrastní s příjemným barevným podáním.

Obraz je skvěle kontrastní s příjemným barevným podáním, které si samozřejmě můžete doladit. To však konkrétně u televizorů značky Sony příliš nedoporučujeme. Proč?

Jak už jsme zmínili, v Sony mají „dobré oko“ a nastavení od výrobce se nám zdálo jako nejideálnější, a to v mnoha typických situacích (běžné sledování, filmové večery, základní hry z Google Play). Co se týče vysokého dynamického jasu, televize splňuje standard HDR10, který využijete nejen pro UHD Blu-ray, ale například i Netflix.

I běžné sledování digitálního vysílání působí na Sony TV jako dostatečně kvalitní, pokud však máte satelit, případně sledujte televizní vysílání skrze internetové aplikace (SledovaniTV, LepsiTV a další), které podporují HD vysílání, samozřejmě pocítíte výrazný rozdíl. Odlesky panelu jsou minimální, sledování je tedy velice příjemné i v nezatemněné místnosti, respektive v místnosti bez stínidel oken. Jak už ze zkušeností víme, samotné rozlišení panelu a přirozená sytost obrazu není vše. Důležitým prvkem je také ostrost, kdy většina výrobců vsází na zbytečně přeostřené scény, které z větší blízkosti působí nepřirozeně. Toho se u Sony obávat nemusíte. I zblízka působí obraz přirozeným dojmem, nedochází ke slévání detailů a saturace obrazu je nastavena téměř ideálně – KD-43XE8005 nevytváří dojem omalovánek, scény naopak působí příjemným dojmem.

Chválíme i pozorovací úhly panelu. I když úhlopříčka je na dnešní poměry spíše podprůměrně velká, pohodlně se na televizi může dívat i menší rodina. Opět se vracíme ke kapitole o designu, kdy potěší, že televizory od Sony působí naprosto „bezpohlavně“ – na televizoru nenaleznete nic, co by jakkoli rušilo.

Líbilo se nám
  • pro danou úhlopříčku naprosto dostatečné rozlišení
  • HDR využijete i u Netflixu
  • barevná věrnost
  • není nutné měnit nastavení od výrobce
  • minimální odlesky panelu i v nezastíněné místnosti

Zvuk: ne perfektně, ale slušně

V recenzi Sony A1 jsme se rozplývali nad zvukovým výstupem, u Sony XE80 se jedná o slušný nadstandard. V námi testovaném modelu se nachází dvojice reproduktorů umístěných vzadu o celkovém výkonu 20 W. Zvuk je čistý, výšky srozumitelné a hloubky patrné, jako špičkový externí reproduktor vám však XE80 určitě neposlouží. Pokud chcete sledovat filmy, přijde vhod nějaký zvukový systém. Výstup do sluchátek je klasický a uspokojí zřejmě každého. Zvolit si můžete, zda se má zvuk linout jen do sluchátek, nebo současně i do reproduktorů.

Líbilo se nám
  • nadprůměrná hlasitost
  • slušné zachování detailů i při nízké hlasitosti

Uživatelské prostředí: přehledné a intuitivní

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android TV je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu i u televizorů na platformě Android TV. Pokud vlastníte telefon nebo tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej, v opačném případě je nutné vzít si na pomoc ovladač. V úvodním průvodci vás čeká nastavení bezdrátové sítě, vstupů a samozřejmě také obrazu. Podrobnější nastavení si Sony v úvodním průvodci naštěstí odpustilo.

Základní nastavení (obraz v obraze, přepínání mezi vstupy i mezi streamovaným vysíláním, například skrze službu LepsiTV či SledovaniTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylé nastavení je nutné hledat přímo v prostředí operačního systému Android TV, kterým je televizor vybaven.

Ladění televizních kanálů se vyplatí nechat na automatice, vše trvá několik málo minut. Velmi intuitivní je seřazení naladěných kanálů dle vašich preferencí. V tomto Sony vskutku vyniká. Vždy stačí jen kanál označit a šipkami přesunout na požadované místo. Přeskládání přibližně 40 kanálů, které lze aktuálně v síti DVB-T chytit, je tak otázkou zhruba 10 minut. Dnes recenzovaný televizor je také připravený na příjem signálu DVB-T2/S2/C.

Chytré a multimediální funkce: vládne Android TV

Jak už jsme zmínili, televizor Sony KD-43XE8005 je vybaven operačním systémem Android TV. Tento systém je jeden z aktuálně nejvyspělejších systémů, který můžete v chytré televizi mít. Podrobněji jsme se mu věnovali v samostatném testu.

Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, případně Google Play (filmy), můžete se tam dostat příslušným tlačítkem v centrální části ovladače. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu. Mezi nainstalovanými aplikacemi pak procházíte vertikálně.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači.

Sony KD-43XE8005

Televizoru pochopitelně nechybí speciální EPG aplikace, která vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku umožní daný pořad také nahrát. Pokud se navíc připojíte k internetu, televize vyhledá i další podrobnosti, případně vám zpřístupní trailer skrze aplikaci YouTube. Opomenout nesmíme ani tlačítko pro hlasové zadávání ve vrchní části televize. Ať už se nacházíte kdekoli v prostředí, po stisku tlačítka můžete v českém jazyce vyhledávat obsah dle vašich preferencí.

Celkově hodnotíme prostředí Android TV na Sony KD-43XE8005 jako plynulý, k menším zaškobrtnutím („seknutí“ animace) docházelo jen zcela výjimečně.

Líbilo se nám
  • množství aplikací
  • přehlednost
  • plynulost

Zhodnocení: povedená vyšší střední třída

Cena televizoru Sony KD-43XE8005 se pohybuje okolo dvaceti tisíc. To se může zdát za úhlopříčku 108 centimetrů hodně, avšak je důležité myslet na detaily: odladěný a hlavně dospělý systém Android TV s možností doinstalace téměř libovolné aplikace, 4K rozlišení, podpora HDR, extrémně jednoduchý design, který nenaruší ani moderní interiér, a mnohé další. Kdybychom vedli procentuální systém hodnocení, získala by od nás Sony XE80 90 %. Těch pár bodů bychom srazili za trochu retro ovladač a pouze jeden USB port ve standardu 3.0 s možností nahrávat na HDD. Zvuk bychom ohodnotili jako skvělý, kdybychom však neslyšeli téměř perfektní výstup Sony A1.

Pokud hledáte opravdovou kvalitu, váš obývák není připraven na obří televizory a chcete i systém, který se bude do budoucna jen a jen vylepšovat, doporučujeme Sony KD-43XE8005 všemi deseti.

Klady
  • špičkový 4K HDR obraz
  • dospělý operační systém Android TV
  • luxusní zpracování a nenápadný design
  • úsporná hmotnost i rozměry
  • přijatelná cena vzhledem ke kvalitě
  • slušné reproduktory
  • stojan schová i větší množství kabelů
Zápory
  • dálkové ovládání je trochu retro
  • pouze jedno opravdu rychlé USB
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze