Sony KD-55XE7096
test

Sony KD-55XE7096

Polochytrá televize za rozumný peníz
5

Zcela novou řadu chytrých televizí v letošním roce představilo Sony a souhrnně ji označuje jako XE70. Jednotlivé modely se liší především velikostí úhlopříčky. Společným jmenovatelem je 4K rozlišení s HDR a trochu překvapivě nasazení systému Linux, který zde vládne místo Android TV. Tahákem nových modelů je pak příznivá cena.

Chytré televize Sony byly poslední roky spojeny s operačním systémem Android TV. Jednoduchost při výběru však byla narušena nově představenou řadou XE70, kde se namísto systému od Googlu nachází „obyčejný“ Linux. I tak se uživatelé/diváci mají nač těšit, a to především díky nasazení kvalitních LED panelů s HDR a 4K rozlišením. Přehledné je standardní prostředí a povedený je rovněž vzhled televize. V kombinaci s příznivou cenou to pro Sony nevypadá ze začátku vůbec špatně.

Sony XE70

Technické parametry Sony KD-55XE7096

rozměry bez stojanu 123,8 × 72,2 × 5,8 cm
rozměry se stojanem 123,8 × 77,5 × 25,2 cm
šířka stojanu 51,9 cm
hmotnost bez stojanu 17,7 kg
hmotnost se stojanem 18,6 kg
hmotnost celého balení 26 kg
úhlopříčka displeje 54,6 palců (138,8 cm)
typ displeje LCD
rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
vylepšení pohybu Motionflow 400 Hz (nativně 50 Hz)
výkon reproduktorů 10 W + 10 W
operační systém Linux
hlasové vyhledávání ne
EPG ano
internetový prohlížeč Opera
obchod s aplikacemi Opera Store
počet tunerů (pozemní)
počet tunerů (satelitní)
příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n
Bluetooth ne
HDMI
Ethernet
USB
záznam na USB úložiště ano
výstup na sluchátka ano
cena 19 000 Kč

Konstrukční zpracování: jednoduchý, líbivý design

Japonský výrobce vsadil dle dnešních trendů na tenký rámeček, který je spíše matný, což každý divák ocení. Odlesky jsou minimální, což umožňuje neomezené sledování i přes den. Ve spodní části nemůže chybět nezbytné logo Sony a poměrně elegantní pochromovaný proužek. V těchto místech je rovněž malá dioda, kterou lze aktivovat pro zpětnou vazbu při ovládání, kdy poblikává.

Pro potřeby testu nám dorazil model s 55palcovou úhlopříčkou. Hloubka bez stojanu činí necelých 6 centimetrů. Hmotnost samotného televizoru je 17,7 kilogramů a pokud připočítáme i stojan, zvýší se hmotnost o necelý 1 kilogram.

Většina kabelů se schová za stojan, a tak nejsou vidět a nehyzdí vzhled.

Samotný stojan se řadí spíše k obyčejnějším. Je plastový, byť s mírnou hliníkovou povrchovou úpravou, a v první chvíli můžete mít pochybnosti, zda televizi skutečně udrží. Stojan má tvar stříšky a televize se tak opírá o jeho značnou část. Pro ukotvení slouží čtveřice křížových šroubků, které jsou samozřejmě součástí balení. Při montáži je nezbytně nutná asistence druhé osoby, k čemuž vás nabádá i manuál od výrobce. Výhodou je, že se za stojan schová většina kabelů. Ty tak nejsou vidět a nehyzdí vzhled. Nevýhodou budiž fakt, že je stojan možné využívat v jediné pozici. Natočit televizi znamená natočení celého stojanu. Stojan samozřejmě využívat nemusíte, televizi je možné zavěsit také na zeď, pokud máte potřebný držák.

Líbilo se nám
  • líbivý stojan
  • tenké rámečky

Konektivita: nezbytný základ

V dnešní době už zdaleka nestačí, že k televizi připojíte anténu. Spousta lidí klasické televizní kanály nesleduje a používá televizi jako velký monitor pro zobrazování vlastního obsahu. Z tohoto důvodu je nezbytná co nejbohatší konektorová výbava a celkově schopnosti konektivity. Základem tedy budiž Wi-Fi, ačkoliv u řady XE70 pouze se standardy b/g/n. Samozřejmě můžete televizi k internetu připojit také pomocí kabelu skrze ethernetový konektor. U bezdrátového spojení ještě zůstaneme, když musíme zmínit, že na Bluetooth se u řady XE70 nedostalo. Spojení s chytrým telefonem je však možné skrze aplikaci Photo Sharing Plus, nebo je k dispozici klasické zrcadlení obrazovky Miracast.

Nastavení připojení

Na těle televize dále najdete tři USB 2.0 porty a stejný počet HDMI 2.0 konektorů. Samozřejmostí je digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Aby byl výčet kompletní, nechybí samozřejmě klasický 3,5mm jack pro sluchátka. Jeho umístění takřka uprostřed zadní strany je však krajně nevhodné.

Konektory
Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • dostatek konektorů
Nelíbilo se nám
  • nedostalo se na Bluetooth
  • sluchátkový konektor mohl být umístěn lépe

Dálkový ovladač: nepříliš podařený

Dálkový ovladač Sony příliš nemění a napříč svým portfoliem využívá jednotný vzhled, který lze označit slovem „fádní“. Kvádrovité tvary s mírným zaoblením opravdu příliš neuchvátí. Alespoň že se pohodlně drží a je příjemně lehký. Tlačítka jsou pogumovaná a nepodsvětlená, což by nijak zásadně vadit nemělo – přeci jen před sebou máme levnější model. Větší komplikací je, že tlačítek je na ovladači opravdu nespočet. Ovládání sice standardně probíhá skrze směrový ovladač s potvrzovacím středem, ale redukce ostatních kláves by měla být tím prvním, co Sony v další generaci udělá.

Sony XE70

Většina tlačítek není nijak barevně odlišena. Jasně si tak jen všimnete zeleného tlačítka pro zapnutí televize a následně dvou kláves, které jsou vyhrazeny pro přímý vstup do aplikací YouTube a Netflix. Jejich funkci samozřejmě nelze nijak změnit, což se dalo čekat.

Sony XE70

Co by vás mohlo vyloženě rozladit, to je fakt, že s ovladačem nutno mířit skutečně přímo na televizi. Stačí dálkové ovládání jen mírně vychýlit a signál již k televizi nedoputuje. Nemusíme zřejmě dodávat, jak otravné to je. Osobně tak jen vzpomínám na staré televize, které bylo s možné ovládat z pod peřiny či odrazem o protější zeď. S tím u Sony rozhodně nepochodíte.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • velmi laciný vzhled
  • zbytečně mnoho tlačítek

Obraz: skvělý výkon

Sony KD-55XE7096 disponuje 55palcovým LCD panelem se 4K rozlišením. To však není vše. Sony řadu XE70 vybavilo také technologií HDR, což je velký trumf oproti konkurenci. Obraz je vysoce kontrastní s příjemným barevným podáním, které si samozřejmě můžete doladit. Ve výsledku ale zjistíte, že co se týče věrnosti barev, nastavení od výrobce se zdá býti nejvhodnější. Co se týče vysokého dynamického jasu, televize splňuje standard HDR10, který využijete nejen pro UHD Blu-ray, ale například i Netflix. Vyhrát si s obrazem můžete i skrze funkci Motionflow, kde lze vyladit detaily a plynulost pohybujících se objektů. Softwarově lze tak snímkování uměle vylepšit na 400 Hz, avšak nativně je tento model jen 50hertzový.

Na kvalitu obrazu můžeme ve výsledku pět jen chválu. Velmi dobré jsou pozorovací úhly i jas pro sledování ve dne i v noci. V tomto ohledu patří Sony v dané cenové třídě ke špičce. Velmi dobře televize zpracovává i nepříliš kvalitní televizní vysílání skrze DVB-T. Při SD kvalitě nevypadá obraz ani na velké obrazovce vyloženě špatně, samozřejmě při správně zvolené vzdálenosti. Současně také záleží na konkrétním televizním kanálu a kvalitě vysílání.

Líbilo se nám
  • nadprůměrně kvalitní obraz

Zvuk: solidní základ

Očekávat vysoce kvalitní zvuk linoucí se přímo z televize by bylo poněkud naivní. V námi testovaném modelu se nachází dvojice reproduktorů o celkovém výkonu 20 W. Nehrají vyloženě špatně – zvuk je čistý, výšky srozumitelné a hloubky patrné. Pokud chcete sledovat filmy a užít si veškerých vymožeností, přijde samozřejmě vhod nějaký zvukový systém.

Výstup do sluchátek je klasický a uspokojí zřejmě každého. Zvolit si můžete, zda se má zvuk linout jen do sluchátek, nebo současně i do reproduktorů.

Líbilo se nám
  • solidní zvuk integrovaných reproduktorů

Uživatelské prostředí: vše na pár kliků

Úvodní nastavení televize není vůbec nic složitého a nezaskočí ani uživatele, kteří například doposud využívali obyčejnější typ televize. Vesměs stačí jen připojit anténní kabel, televizi zapnout a postupovat dle kroků na obrazovce. Pokud něco z nějakého důvodu přeskočíte, lze se ke všemu vrátit přes hlavní menu, do kterého se vstupuje tlačítkem Home na dálkovém ovladači.

Hlavní menu

Ladění televizních kanálů se vyplatí nechat na automatice, vše trvá několik málo minut. Velmi intuitivní je seřazení naladěných kanálů dle vašich preferencí. V tomto Sony vskutku vyniká. Vždy stačí jen kanál označit a šipkami přesunout na požadované místo. Přeskládání přibližně 40 kanálů, které lze aktuálně v síti DVB-T chytit, je tak otázkou zhruba 10 minut. Dnes recenzovaný televizor je také připravený na příjem signálu DVB-T2, a to včetně ověření kompatibility. Máte tak jistotu, že v budoucnu přijmete veškeré kanály z této sítě. Chod prostředí, alespoň toho základního, je svižný.

Líbilo se nám
  • přehledné menu
  • rychlé základní nastavení

Chytré a multimediální funkce: pouze Linux

Chytrou část prostředí v televizích Sony XE70 zajišťuje operační systém Linux, což pro mnohé může být překvapení. Sony totiž dříve vsázelo spíše na platformu Android TV. Linux je mnohem jednodušší a zdaleka nenabízí tolik možností, ačkoliv na internet se podíváte a velice pěkně jsou zpracované aplikace pro YouTube a Netflix.

Podrobně jsme se celému prostředí Linuxu věnovali v našem samostatném článku, na který vás můžeme odkázat.

Části o multimediálních schopnostech začneme funkcí EPG, tedy elektronickým programovým průvodcem, který je zpracován vcelku přehledně. Časová osa sice mohla být patrnější, avšak ničemu to zásadně nevadí. Na velké televizi zamrzí, že se celý průvodce natáhne a překryje sledovaný program. Sony mohlo sáhnout po malém náhledu právě sledovaného kanálu.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, doplňkových informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené pro hraní skrze dálkový ovladač. Neopomeneme ani dnes již přežitý, ale stále funkční teletext.

K dispozici je také záznam jakýchkoliv pořadů, a to buď okamžitě, nebo dle nastaveného časovače. Podmínkou je však připojení externího HDD, který si televize musí sama naformátovat. V jiném případě není záznam umožněný.

Sony KD-55XE7096
EPG neboli elektronický programový průvodce

Další možností je samozřejmě přehrávání multimédií z připojeného úložiště, případně i bezdrátově z vaší domácí sítě. Může jít o flash disk nebo externí pevný disk. Potěší svižné načítání a nastavit si můžete také automatické spuštění po připojení k televizi. Přes USB lze bez problémů spustit video ve 4K rozlišení, v případě formátů pak fungují běžné typy jako AVI (Xvid) či MKV.

Líbilo se nám
  • přehledné přehrávání multimédií
Nelíbilo se nám
  • programový průvodce mohl lépe pracovat s místem

Zhodnocení: za slušné peníze hodně muziky

Televize Sony KD55-XE7096 se na českém trhu aktuálně prodává za přibližně 19 tisíc korun. Za tuto částku získáte velmi dobře vybavený model, jehož přednostmi je nejen velká úhlopříčka, ale především kvalitní obraz i slušný zvuk. Potěší přehledné prostředí nebo velmi rychlé počáteční nastavení, a to včetně řazení kanálů.

Sony KD-55XE7096

Podstatně slabší je již chytrá část televize stojící na operačním systému Linux. Ten kromě pár šikovných aplikací příliš zábavy nezajistí a velmi obtížně použitelný je i samotný webový prohlížeč. Na druhou stranu se můžete spolehnout na spolehlivou funkčnost zábavních funkcí skrze HbbTV. To již však není výsada samotné televize. Ve výsledku tak před sebou mám velmi dobře vybavený televizor střední třídy, který potěší všechny, kteří hledají kvalitní obraz, velký displej a na chytré funkce až tak nehledí.

Klady
  • líbivý vzhled
  • stojan schová veškeré kabely
  • vynikající obrazové podání
  • slušný zvuk z reproduktorů
  • přehledné prostředí
  • příznivá cena
Zápory
  • obyčejně vypadající dálkové ovládání
  • chudé chytré funkce
  • nelze instalovat další aplikace
Diskuze ke článku
mike
Natazil jsem při nahrávání. Do patřičného USB jsem připojil 250 GB disk 2,5", ale TV mi pořád hlásil, že žádný disk nedetekuje, natož aby si ho chtěl sám zformátovat.
Tuko
Ano. některé televize nedokaží přečíst vysokokapacitní disk.
Jan
tyto komentare fakt pomohou tvl. :-D
Rad Vset
Rad Vset
Asi pozdě 😀zkusil bych disk samotně napájet.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze