V chytrých televizích Sony XE70 je nově Linux. Vyzkoušeli jsme jej

1
V chytrých televizích Sony XE70 je nově Linux. Vyzkoušeli jsme jej
  • Japonské Sony začalo do některých svých chytrých televizí nasazovat Linux namísto Androidu
  • Výhradně se pak spoléhá na služby Opery, jde o prohlížeč a obchod s aplikacemi
  • Nabídka aplikací i možností zábavy je však velmi chudá

Pokud se řekla chytrá televize od Sony, každému se v posledních několika málo letech vybavil operační systém Android TV. V letošním roce na jaře však ze strany japonského výrobce došlo k představení nové modelové řady XE70, jejíž společným jmenovatelem jsou nejen HDR displeje se 4K rozlišením, ale operační systém Linux.

Vstup do chytré části

Na mnohých dnešních televizích, respektive jejich ovladačích, najdete speciální, obvykle zvýrazněné tlačítko, které vás zavede do tzv. Chytré části prostředí. Tedy tam, kde se nachází aplikace či přístup na internet, jednoduše vše, co chytrou televizi odlišuje od televize klasické. Na modelech Sony XE70 však prakticky nic takového nenajdete. Televize i dálkové ovládání působí na dnešní poměry až nezvykle klasicky.

Sony XE70
Dálkový ovladač pro chytré televize Sony XE70

Abychom byli zcela konkrétní, na dálkovém ovládání se nachází speciální tlačítka pro vstup do aplikací YouTube a Netflix. Ta vás tudíž ubezpečí, že máte chytrou televizi. Obě tlačítka vedou přímo do aplikací a další nabídku nezpřístupřistupňují.

Sony XE70

Do hlavní nabídky chytrých funkcí se v případě nových modelů Sony XE70 dostanete vcelku komplikovaně. Na ovladači musíte vyhledat světle modré tlačítko Home, které otevírá kompletní nabídku možností týkající se televize. Hned první položkou jsou všechny aplikace.

Sony XE70
Prostředí hlavní nabídky po stisku tlačítka Home
Sony XE70
Pro vstup do chytré části volíte položku Všechny aplikace

Prostředí Linuxu

Po vstupu do nabídky všech aplikací máte na pozadí neustále spuštěný aktuálně naladěný televizní kanál, přes který jsou však již v malých čtvercích vrstveny všechny nainstalované aplikace. V základu jich mnoho opravdu není, v součtu 12. Při tomto množství ani nevyužijete filtry pro snadnější přehled. V tuctu aplikací jsou již obsaženy i dvě výše zmíněné, které si vysloužily samostatné tlačítko na dálkovém ovládání.

Sony XE70
Předinstalované aplikace

Kromě nich si Sony myslí, že využijete aplikaci televizního kanálu Deutsche-Welle nebo oficiální aplikaci berlínské filharmonie. Dále se dostalo na Amazon Video, aplikaci o počasí, které je velmi pěkně zpracována, či aplikaci s názvem 500px, kde můžete dle různých kritérií prohlížet fotografie. Předinstalována je i aplikace Film Box Live od stejnojmenné televizní stanice, kde můžete za měsíční poplatek 130 Kč sledovat filmy a seriály různých žánrů.

Zadávání textu a aplikace s předpovědí počasí a fotorámečkem

Pakliže si chcete pustit jen nějaký podkres, můžete využít aplikaci Fotorámeček. Ta zobrazí kalendář, spustí hudbu a náhodně přehrává různé fotografie. Hudbu i obrázky si samozřejmě můžete sami zvolit po stisku klávesy Options na dálkovém ovládání. Další fotografie s názvem Photo Sharing Plus umožňuje sdílet fotografie z vašeho chytrého telefonu na obrazovku televize.

Na závěr popisu jednoduchého prostředí jsme si nechali patrně nejdůležitější položky. Tou první je internetový prohlížeč. Ten zajišťuje Opera a v základu se podobá verzi prohlížeče Opera Mini na telefonech. Na velké televizi tak prohlížeč působí poměrně legračně. Stránky však zobrazuje zcela korektně. Bohužel prohlížení je značně nepohodlné. Pokud zvolíte ovladač, bude vše dlouho trvat a prohlížení je velmi trhané. Můžete připojit myš, avšak u ní nefunguje kolečko ani možnost chytit postranní posuvník. Prohlížet internet na televizích Sony XE70 je tak spíše utrpením než požitkem.

Sony XE70
Internetový prohlížeč Opera

Zcela poslední položkou v prostředí je Opera TV. Zde se skrývá obchod s aplikacemi, hrami a videoklipy.

Další aplikace

Po chudé nabídce základních aplikací každý rád zavítá do obchodu a své chytré zařízení si dovybaví. Jenže u televizí Sony XE70 schytáte studenou sprchu. Je příjemné, že základní nabídky obchodu jsou počeštěné, nicméně českou aplikaci byste hledali takřka marně. Během testování v nabídce přibyla snad jediná, která nese název copak.cz a jde o rozcestník kulturních událostí ve vašem okolí. Potěší, že se nezaměřuje jen na Prahu či několik největších měst, tudíž ji lze označit za užitečnou.

Domov aplikací, her a videí

Ostatní aplikace již české nejsou a jejich využití je velmi diskutabilní. Pakliže byste například rádi aplikace HBO GO nebo Voyo, budete mít smůlu. Zapomenout musíte například i na Stream.cz nebo Spotify. Navíc zatím nelze předpokládat, že se autoři aplikací do nepříliš využívaného systému v chytrých televizích pohrnou.

Totéž v bledě modrém platí pro zábavu, tedy hry. Ty se omezují převážně na různé kvízy či pexesa, kde si vystačíte s dálkovým ovládáním. Kvízy by byly fajn, kdyby byly lokalizované do češtiny. Aktuálně si je užijí jen ti, kteří zvládají aspoň základní angličtinu. Kvalitnější herní obsah již dnes uživatelé najdou skrze červené tlačítko v rámci HbbTV (hybridní televizní vysílání), které již využívají takřka všechny české televizní stanice.

Procházením obchodu dále zjistíte, že žádnou aplikaci nelze nainstalovat. Rovnou z obchodu ji spustíte a poté zase opustíte. Můžete si ji označit jako oblíbenou, abyste ji příště nemuseli dlouze hledat. Do hlavního menu ji však nijak nedostanete.

Sony XE70
YouTube

Patrně nejlépe zpracované jsou aplikace YouTube a Netflix. Jsou perfektně uzpůsobené velkým obrazovkám a v rámci možností i velmi dobře ovladatelné, což speciálně platí pro YouTube. Ten je nejen správně lokalizován, ale současně se snadno a rychle ovládá jen skrze dodávané dálkové ovládání.

Nejvíce se povedla aplikace pro YouTube

Zhodnocení: polochytrý systém

Přítomnost operačního systému Linux v modelové řadě XE70 od Sony jasně značí, že nejde o televize té nejvyšší kategorie, což ostatně potvrzuje i cena, která se u žádné velikostní varianty nepohybuje v závratných výškách.

Výrobce vám prostřednictvím Linuxu dává možnost se připojit na internet i používat některé základní aplikace, avšak na druhou stranu si v podstatě žádné další nemůžete doinstalovat. Nabídka je velmi chudá. Nepříliš přívětivé je celá část s aplikacemi a samostatnou kapitolou je ovládání, a to především internetového prohlížeče.

Sony XE70

Souhrnně lze říci, že pokud od televize chcete přístup na internet a často využíváte YouTube či Netflix s Amazonem, mohou být modely Sony s Linuxem dostačující volbou. Máte-li však vyšší nároky, a to především na aplikace, bude vhodnější sáhnout po jiném systému, ať už půjde o Android TV, Tizen u Samsungu či WebOS u LG – ve všech případech dostanete širší nabídku aplikací. Dokonce i několik let staré chytré televize Samsungu s proprietárním operačním systémem mají i dnes bohatší síť aplikací, než kterou nabízí Linux na Sony.

Diskuze ke článku
Juraj Sýkora
Juraj Sýkora
Naposledy upraveno: 19. 6. 2020 14:01
Televízor sme dostali ako dar na Vianoce. V podstate je to Trabant medzi autámi. Človek nemusí mať technické vychytávky poslednej módy ,ale toto je úbohosť. Doslova maketa chytrého televízora.Systém televízora si ani len nerozumel so set-top-boxom. Pri zmene tv stanice sme si kôli nefunkčnému zvuku museli televízor vypnúť a zapnúť. Potom už zvuk naskočil. Kúpili sme iný do obývačky a milé Sony /aj s Linuxom /teraz bručí na stene v spálni. Slúži ako uspávač, kde si na ňom pustím film z HDD. Nie skok do blata ale do hovna. Nekupovať priatelia!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze