Sony SRS-RA3000
test

Sony SRS-RA3000

Dostane se vám pod kůži

Hledáte neotřele vypadající reproduktor vhodný jak do interiéru, tak do exteriéru, který nerozhází ani vlhkost v koupelně? Skvělou volbou může být Sony SRS-RA3000 s množstvím chytrých technologií, o kterém více prozradím v recenzi.

Sony SRS-RA3000 je o něco levnějším sourozencem dříve testovaného reproduktoru Sony SRS-RA5000 s 360stupňovým zvukem a plejádou chytrých funkcí. Jak se projevila nižší cena na schopnostech tohoto stylového reproduktoru?

Technické parametry Sony SRS-RA3000

Rozměry 146 × 247 × 155 mm
Hmotnost 2,5 kg
Spotřeba energie 20 W
Barevná provedení Světle šedá, černá
Podporované kodeky SBC, AAC
Zabudovaný Chromecast Ano
Spotify Connect Ano
Cena 8 199 Kč

Obsah balení: vše, co byste očekávali

V krabici se kromě samotného reproduktoru nachází rovněž napájecí kabel s adaptérem (s českou a anglickou koncovkou), manuály a kód pro bezplatné používání některé z hudebních streamovacích služeb po dobu tří měsíců.

Líbilo se nám
  • kompletní balení

Design a zpracování: vaši přízeň si získá rychle 

Sony SRS-RA3000 ve stříbrnošedém provedení zaujme excelentní kvalitou zpracování, ale i samotným designem, který umožní reproduktoru vyniknout na konferenčním stolku, na poličce, ale i na zemi. Díky zvýšené odolnosti proti vlhkosti navíc můžete SRS-RA3000 používat klidně i v koupelně, což u dražšího SRS-RA5000 možné nebylo. Stejně tak zde nepřekáží velký napájecí adaptér a z reproduktoru vede zhruba dva metry dlouhý kabel podobné barvy.

K ovládání slouží kapacitní tlačítka na horní straně, která jsou doplněna o diody. Na přiložení prstu reagují bleskurychle a nikdy jsem neměl problém s tím, že by rozpoznávala nechtěné dotyky apod. Zařízení o hmotnosti zhruba 2,5 kg lze snadno přenášet, takže není problém reproduktor aktivně používat ve více místnostech. Jelikož se počítá s přehráváním hudby bezdrátově, najdeme na těle konektoru pouze 3,5mm jack. Žádný jiný konektor (s výjimkou napájecího) tedy nehledejte.

Líbilo se nám
  • elegantní vzhled
  • intuitivní ovládání pomocí kapacitních tlačítek
  • relativně nízká hmotnost
  • zvýšená odolnost

Zvuk: hrne se ze všech stran

Pro spárování s reproduktorem je nejprve potřeba si stáhnout aplikaci „Sony | Music Centre“, která je dostupná pro Android i iOS. Právě skrze aplikaci získáte přístup k podrobnějšímu nastavení zvuku (ekvalizéru), ale také si zde můžete reproduktor nechat snadno zkalibrovat, což je pro úplnost možné i pomocí kapacitního tlačítka přímo na těle zařízení. Následně Sony SRS-RA3000 přehraje sekvenci několika „kosmických“ zvuků různých výšek, díky čemuž zjistí, kde se v místnosti nachází, respektive co je kolem něj, a podle toho upraví nastavení. Během používání jsem reproduktor přenesl na několik různých míst, kde jsem jej vždy zkalibroval, takže se nemusíte obávat toho, že by to byl jakkoliv časově či technicky náročný úkon. Kalibrace navíc probíhá i automaticky v průběhu poslechu.

Hudbu lze přehrávat skrze Bluetooth i Wi-Fi a vzhledem k popularitě hudebních streamovacích služeb jsem používal jak Spotify, tak Tidal, který má v nabídce i skladby s 360stupňovým zvukem ve vysoké kvalitě.

Efekt prostorového zvuku se může lišit podle akustiky v místnosti a také přehrávaného obsahu. Pokud však máte reproduktor zkalibrovaný a nesedíte od něj příliš daleko (ale ani přehnaně blízko) a nemáte jej puštěný na maximální hlasitost (což by stejně nebylo příjemné), můžete se těšit na solidní prostorový efekt.

V případě, že byste se rozhodli srovnávat 360stupňový zvuk SRS-RA5000 s uzavřenými sluchátky nebo sestavou několika různě rozmístěných reproduktorů s vícekanálovým zvukem, nedočkáte se zdaleka takového efektu. Ne každý si však chce užívat hudbu se sluchátky na uších nebo si může dovolit rozestavět po místnosti několik reproduktorů, které jsou navíc stále poměrně často propojené dráty.

Přítomen je i Chromecast.

Sony SRS-RA3000 dokáže, jak je u reproduktorů Sony zvykem, zprostředkovat velmi kvalitní poslech. Nezáleží na tom, jaký hudební žánr posloucháte, spokojen jsem byl při poslechu jazzu, instrumentálních skladeb i rapu. Maximální hlasitost je více než dostatečná na ozvučení i venkovní párty na terase, nechybí patřičné basy, čisté podání výšek i pěkně oddělené středy.

Reproduktor rovněž dokáže automaticky regulovat hlasitost jednotlivých skladeb, má praktickou funkci Spotify Connect a zabudovaný Chromecast. Pochválit lze i podporu chytrých asistentů od Googlu a Amazonu, integrace do Apple HomeKit však alespoň prozatím schází. Stejně tak zamrzí absence podpory kodeku LDAC, k dispozici je totiž jen SBC a AAC.

Líbilo se nám
  • slušný prostorový efekt
  • vysoká kvalita zvuku
  • integrovaný Chromecast
  • podpora asistentů od Googlu a Amazonu
Nelíbilo se nám
  • nezvládá kodek LDAC
  • chybí podpora Apple HomeKit

Zhodnocení: zkrátka se povedl

Sony SRS-RA3000 nabízí oproti dražšímu modelu SRS-RA5000 zvýšenou odolnost, je tak ideální volbou pro všechny, kteří nechtějí mít reproduktor jen v interiéru, případně si chtějí užívat hudbu v koupelně. Z nevýhod mě napadá snad jen nemožnost propojení s Apple HomeKit a nepochopitelná absence kodeku LDAC.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • solidní prostorový efekt
  • zvýšená odolnost
  • líbivý a zajímavý design
  • vysoká kvalita zvuku
Zápory
  • nepodporuje Apple HomeKit
  • absence kodeku LDAC
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze