Sony SRS-XG300
test

Sony SRS-XG300

Elegantní kamarád do nepohody

Léto už je sice za námi, ovšem na koupi kvalitního reproduktoru je vždy správný čas. Ideálním adeptem by mohl být model Sony SRS-XG300, který zaujme vysokou odolností, ale také dlouhou výdrží. Jak se osvědčil v redakčním testu?

Nejnovější přírůstek do rodiny bezdrátových reproduktorů Sony zaujme kromě relativně kompaktních rozměrů a solidní hmotnosti také odolností IP67, s níž se nezalekne ani ponoření do vody, či povedeným designem. Má novinka vůbec nějaké nedostatky, nebo se jedná o pomyslnou trefu do černého?

Technické parametry Sony SRS-XG300

Rozměry 318 × 138 × 136 mm
Hmotnost 3 kg
Výdrž baterie až 25 hodin
Podporované kodeky SBC, AAC, LDAC
Konektivita USB-A, Bluetooth 5.2, 3,5mm audiokonektor
Cena 6 999 Kč

Obsah balení: vše důležité

V krabici najdeme pečlivě zabalený reproduktor, ale také sadu příruček a adaptér zakončený USB-C, k němuž je možné připojit koncovku do zásuvky určenou pro ČR (a další země), ale také potřebnou pro zapojení ve Velké Británii.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: madlo přijde vhod

Sony SRS-XG300 není s hmotností okolo 3 kg žádné monstrum, přesto jsem si velice rychle navykl na prakticky zakomponované silikonové madlo na horní straně, které nemá žádný negativní vliv na estetiku produktu. Jelikož se jedná v podstatě o válec, nachází se na spodní straně dvě silikonové nožičky, opodál se pak za krytkou schovává 3,5mm audiovstup, USB-A pro nabíjení smartphonu či jiné elektroniky (zařízení tedy slouží také jako powerbanka), vstup USB-C a dvojice tlačítek pro signalizaci stavu nabití a také nastavení doprovodných světelných efektů. Škoda, že se sem nevměstnalo ještě jedno extra USB-C pro nabíjení.

Na horní straně pak klasicky najdeme ta nejdůležitější tlačítka sloužící pro zapnutí/vypnutí, spárování, ovládání přehrávání či aktivaci funkce Mega Bass pro extra zvýraznění hlubokých frekvencí. Takřka celý reproduktor pak kryje na dotyk příjemná síťka (v tomto případě černé až černošedé barvy), na bocích si pak můžeme všimnout viditelných membrán, kde se ukrývá rovněž elegantní LED přisvícení.

Jednou z největších předností tohoto reproduktoru je pak krytí dle certifikace IP67, což znamená, že můžete reproduktor čistě teoreticky i na určitou dobu mít ponořený pod vodou. V každém případě to znamená, že může klidně hrát i někde v blízkosti bazénu na letní párty či jinde u vody.

Líbilo se nám
  • zvýšená odolnost IP67
  • chytře schované madlo efektní LED osvícení
  • konektorová výbava
Nelíbilo se nám
  • slušelo by mu také nabíjecí USB-C

Konektivita: spárováno v mžiku oka

Pokud vlastníte zařízení s Androidem, můžete se těšit na možnost extrémně snadného spárování díky funkci Fast Pair. Po zapnutí reproduktoru se tak ve vašem telefonu (či tabletu) objeví nabídka spárování s reproduktorem, kterou stačí potvrdit, a máte hotovo. Není tedy potřeba zadávat žádný PIN nebo čekat, než se reproduktor objeví ve výčtu blízkých Bluetooth zařízení.

Sony SRS-XG300

Pokud chcete rozpoutat opravdu velkou akci, můžete využít rovněž možnosti spárování reproduktoru s dalšími reproduktory Sony, které mohou následně (synchronizovaně) hrát a násobit výkon. K ovládání a nastavení reproduktoru pak poslouží dobře známá aplikace Music Center. Pokud však chcete převzít plnou kontrolu nad světelnými efekty, případně aktivovat režimy DJ a Karaoke, je nutné stáhnout aplikaci Fiestable. V obou případech jsou aplikace dostupné pro iOS i Android a jsou uživatelsky přívětivé.

Líbilo se nám
  • rychlé párování díky Fast Pair
  • možnost propojení s dalším reproduktorem
  • uživatelsky přívětivé aplikace

Zvuk: basy, které nelze přeslechnout

Přestože se rozměrově Sony SRS-XG300 neřadí k nijak závratně velkým bezdrátovým reproduktorům, nenechá se zahanbit a z útrob vyloudí vskutku velmi hlasitý, ale především kvalitní zvuk, který se vyznačuje výraznějšími basy i bez aktivované funkce Mega Bass. Sklon k výraznějším basům ostatně provází celou řadu těchto bezdrátových reproduktorů, což ale není nijak na škodu a ti, kterým by zvukové nastavení nevyhovovalo, si mohou pohrát s ekvalizérem v rámci přidružené aplikace. Sony SRS-XG300 dokáže každopádně bez problémů ozvučit i otevřené prostory, třeba na zahradní párty u bazénu, stejně tak dobře rození menší i větší pokoje. Z podporovaných kodeků je tentokrát kromě SBC a AAC přítomen rovněž LDAC od Sony, který zajistí poslech ve vyšší (bezztrátové) kvalitě.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvukové podání
  • vysoká maximální hlasitost

Výdrž: na jedno nabití až 25 hodin

Testovaný model se chlubí výdrží až 25 hodin na jedno plné nabití, což je velmi vysoká hodnota, která v praxi značí, že budete reproduktor nabíjet jen jednou za čas. Za zmínku stojí i podpora rychlého nabíjení, kdy je schopen za 10 minut získat dostatek energie na dalších 70 minut hudební reprodukce. Navíc poslouží také již jako zmíněná powerbanka a díky USB-A lze nabíjet z reproduktoru například chytrý telefon či tablet.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • možnost využití jako powerbanky

Zhodnocení

Sony SRS-XG300 je dalším z povedených přenosných reproduktorů od Sony, který boduje vysokou odolností IP67, povedeným designem i přenositelností, ale také zvukem, který baví. Každý, kdo rád poslouchá hudbu s přáteli u bazénu nebo klidně i na večírku a zároveň hledá spíš kompaktní řešení, by měl pořízení Sony SRS-XG300 minimálně zvážit.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • dlouhá výdrž
  • poslouží také jako powerbanka
  • rychlé párování Fast Pair
  • doprovodné aplikace
  • kvalitní zvuk s hutnými basy
  • vysoká odolnost IP67
Zápory
  • slušelo by mu USB-C pro nabíjení externích zařízení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze