Sony XR-55X93J
test

Sony XR-55X93J

Střední třída, jak se patří

Do střední třídy míří letošní novinka od Sony, konkrétně řada X93J. Ta samozřejmě existuje i v oblíbené úhlopříčce 55 palců a láká na kvalitní podívanou či jednoduchou instalaci. Spolehnout se můžete na nejnovější systém Google TV a hráči ocení přítomnost dvou HDMI 2.1.

Sony na český trh v letošním roce uvedlo hned několik nových řad chytrých televizí. Z těch dostupnějších spadajících do střední třídy lze jmenovat X93J. Za necelých 35 tisíc korun získáte poměrně velkou TV s konzervativním designem, spolehlivým operačním systémem a více než dostatečnou obrazovou kvalitou. Výrobce myslel i na moderní techniku a novinku osadil i nejnovější verzí HDMI.

Technické parametry Sony XR-55X93J

Rozměry bez stojanu 123,3 × 71,1 × 7,2 cm
Rozměry se stojanem 123,3 × 78,3 × 32,4 cm
Hmotnost bez stojanu 17,4 kg
Hmotnost se stojanem 25,0 kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (139 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2×10 W (klasické)
Operační systém Google TV
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
HDMI 4× (2× verze 2.1)
Ethernet
USB
Záznam na USB úložiště ano
Cena 34 000 Kč

Konstrukční zpracování: zřetelný rukopis

Tentokrát musíme zapomenout na křivky známé z vyšších řad. Na druhou stranu si Sony nadále drží svou konzervativní linku, která perfektně padne do jakéhokoliv interiéru. Přední rámeček je poměrně tenký a s tloušťkou zhruba 1 cm jej při běžném sledování televize brzy přestanete vnímat. Zarazit vás může hloubka televize, která rozhodně není nijak malá. Dnešní optikou je tak řada X93J poměrně tlustá.

Na dnešní poměry je velmi jednoduše řešen podstavec, který představují dvě samostatné nohy. Každá se skládá ze dvou částí, které je nutné nejprve spojit čtyřmi šrouby. Následně již každou nohu do televize zasunete a po zřetelném zaklapnutí je hotovo. Výhodou tohoto řešení je, že televizi není nutné pokládat na desku (stůl) a vystavovat se riziku, že ji poškodíte. Nyní televizi pouze nadzvednete a upevníte nohu. Nic to však nemění na tom, že jsou nutné dva páry rukou.

Sony XR-55X93J

Nohy mají poměrně široké rozpětí a desky se dotýkají každá na dvou bodech. Díky tomu je televize příjemně stabilní, avšak vždy potřebuje širokou desku pod sebou, neboť nohy jsou až na samotných okrajích spodní hrany.

Líbilo se nám
  • elegantní vzhled
  • tenké rámečky
  • snadno zacvaknutelné nožky
Nelíbilo se nám
  • tlusté tělo

Konektivita: vše nalevo

Začněme technologií Bluetooth ve verzi 4.2, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac. Wi-Fi využijete například při zrcadlení plochy z telefonu, k čemuž slouží vestavěný Chromecast.

K dispozici je i zrcadlení pomocí Miracastu. Pokud vyžadujete například AirPlay, stačí skrze Obchod Play doinstalovat aplikaci AirScreen, která je dostupná zcela zdarma a umožní sdílení i z produktů Apple. Pro potřeby telefonů s Androidem můžeme doporučit aplikaci Google Home, která sice primárně slouží k ovládání chytré domácnosti, ale nabízí i rychlé zobrazení displeje telefonu na televizi. Zde je pouze potřeba zmínit, že je nutný dostatečně výkonný telefon.

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na levém boku je dále dvojice USB. Dostalo se i na čtyři HDMI, přičemž jsou stejně jako všechny ostatní konektory na levé straně televize. Mírným překvapením je, že pouze dvě HDMI jsou verze 2.1, zbylé jsou starší verze 2.0. Samozřejmostí je digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Za vyzdvihnutí stojí dobrá přístupnost bočních konektorů, což bude platit i v momentě, kdy bude televize pověšena na zdi.

Líbilo se nám
  • dostatek dobře umístěných konektorů
  • vestavěný Chromecast
  • HDMI 2.1...
Nelíbilo se nám
  • ...ale ne ve všech případech

Dálkový ovladač: budete jako doma

Dálkový ovladač Sony příliš nemění a napříč svým portfoliem využívá jednotný vzhled, který nenadchne a neurazí. Důležité však je, že se pohodlně drží a je příjemně lehký. Tlačítka jen decentně vystupují nad okolní povrch a pohodlně se tisknou. Kaňkou na kráse je opravdu vysoký počet tlačítek, který dává vzpomenout na doby dávno minulé. Přijde mi poněkud zbytečné, aby zvláštní tlačítko měly všechny populární služby, jako je YouTube, Netflix či Disney+.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
Nelíbilo se nám
  • zbytečně moc tlačítek

Obraz: budete žasnout

Na test dorazila již tradiční 55palcový varianta LCD panelu se 4K rozlišením. Ačkoliv se nejedná o dnes moderní OLED displej, předvádí Sony obrazové hody, zejména v podání barev i jejich hloubce a sytosti. Na poměry LCD zobrazovačů patří řada X93J jednoznačně k tomu nejlepšímu. Sony za to vděčí novému procesoru XR, který dokáže rozpoznávat objekty v obraze a dle toho individuálně upravovat jas či ostrost. Veškeré alespoň trochu kvalitní záběry pak vypadají mnohem živěji a obraz vás snáze pohltí.

Sony XR-55X93J

Výborně se televizi daří upscalovat obraz z horších zdrojů. Pakliže budete mít vše alespoň v obyčejném HD rozlišení, televize vykouzlí pastvu proč oči, což je dobrá zpráva i pro běžné televizní vysílání. Jisté potíže, ovšem nepřekvapivě, jsou s SD vysíláním. Jinými slovy, kde není žádná kvalita, nezmění to ani sebelepší umělá inteligence.

Sony se podařilo vychytat i stmívání kolem jednotlivých bodů, což díky přítomnost Full Array LED podsvícení až tak nepřekvapí. Ve výsledku se tak vyskytují jen minimálně okem postřehnutelní duchové. Spokojeni jsme též s pozorovacími úhly, kdy kvalita obrazu zůstává takřka neměnná i při velmi ostrém úhlu.

Líbilo se nám
  • špičkový obraz
  • speciální procesor pro lepší barvy a kontrast

Zvuk: obyčejný základ

Sony nasadilo do řady X93J klasické 10W reproduktory a navrch přidává ještě boční výškové reproduktory. Díky tomu je výsledný zvuk poměrně dobrý. Pokud budeme srovnávat pouze televize bez soundbarů, vyjde z toho letošní japonská novinka velmi dobře.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk

Uživatelské prostředí: v hlavní roli Google

Úvodní nastavení televize s operačním systémem od Googlu je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu u televizorů na platformě Google TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Bohužel nikde není psáno, že se vám to skutečně napoprvé povede. Může se stát, že televizí preferovaný postup selže a vám nezbyde nic jiného, než provést vše ručně. Netřeba dodávat, že tato chvíle je prvním momentem, kdy na vás televize může a nemusí udělat dobrý dojem. Poměrně mě překvapilo, že se chyba opakuje i letos u nových modelů s přepracovaným systémem a řada X93J není výjimkou.

Základní nastavení (obraz v obraze, vstupy, streamované vysílání například skrze službu LepsiTV či SledovaniTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylé nastavení je nutné hledat přímo v prostředí systému.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
Nelíbilo se nám
  • občas drobná nespolehlivost systému

Chytré a multimediální funkce: menší inovace

Google se rozhodl pro drobnou kosmetickou změnu a svůj televizní systém přejmenoval na Google TV. Dříve se jmenoval Android TV. Změn si všimnete ihned po prvním zapnutí, neboť domácí obrazovka je překopaná. Působí moderněji a po seznámení je vše i přehlednější. V prvních chvílích však budete možná, stejně jako já, teskně vzpomínat na staré známé prostředí.

Sony XR-55X93J
Nová domácí obrazovka Google TV

Okamžitě si všimnete, že zmizel postranní panel s velkými ikonami, naopak do popředí se dostala nabídka horního řádku, kde jsou záložky Vyhledávání, Domů, Aplikace a Knihovna. Na prvním místě je tedy doporučený obsah, případně obsah, který zrovna hledáte. Domácí obrazovku si můžete zase přizpůsobit, zatímco v Knihovně najdete aplikace, které jste již dříve instalovali. Změny se dotkly především vzhledu a rozestavení hlavního prostředí, tudíž se poměrně brzy zorientujete. Možnosti systému jako takového zůstávají neměnné.

Sony XR-55X93J

Televize má dostatečný výkon na hraní her, ačkoliv jich v obchodě stále mnoho není. Ty kvalitnější vyžadují ovládání gamepadem, případně jsou samozřejmě placené. Několik zajímavých titulů se však najít dá, a nouzově tak z televize máte „herní konzoli“. Častější stahování aplikací časem může přibrzdit nijak velká interní paměť. 16 GB je však u televizí spíše standardem.

Líbilo se nám
  • inovované prostředí
Nelíbilo se nám
  • 16GB paměť

Zhodnocení: do každé domácnosti

Chytrá televize Sony XR-55X93J je zajímavým počinem ve střední třídě, navíc s rozumně nastavenou cenou. Za námi testovanou variantu dáte zhruba 34 tisíc korun, pakliže se spokojíte s 50palcovou úhlopříčkou, klesne cena ke 30 tisícům. Ačkoliv je výbava papírově velmi nenápadná, v praxi zjistíte, že vás řada X93J odmění opravdu kvalitním obrazem a veškerými možnostmi pramenícími z prostředí Google TV.

Sony XR-55X93J

Letošní novince se skutečně jen máloco vytýká. Snad jen polovina HDMI ve verzi 2.1, avšak to bychom v této cenové relaci chtěli skutečně moc. Nepotěší však ani přetrvávající drobné potíže s prvotním nastavením.

Foto: Sony

Klady
  • kvalitní obraz
  • dobře fungující upscaling
  • HDMI 2.1
  • nejnovější Google TV
Zápory
  • komplikovanější nastavení
  • dvě HDMI pouze 2.0
  • pouze 16GB interní paměť
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze