Tesla Smart Camera 360
test

Tesla Smart Camera 360

Dobře vybavená kamera za pár korun

Chcete získat lepší přehled o tom, co se děje u vás doma, ať už jde o vašeho domácího mazlíčka nebo nezvané hosty? Chytrá kamerka od společnosti Tesla Smart může být ideálním řešením, nestojí mnoho a disponuje i některými pokročilými funkcemi. Jak se osvědčila v testu?

Nová značka chytrých produktů Tesla Smart čítá kromě dříve testované čističky vzduchu také kamery, které se staly běžným způsobem ochrany domácnosti i možností, jak získat lepší přehled o tom, co zrovna dělá například váš domácí mazlíček. V dnešním testu se zaměřím na cenově dostupnou kameru Tesla Smart Camera 360, která láká na záznam ve Full HD rozlišení i noční vidění.

Technické parametry Tesla Smart Camera 360

Rozměry 87 × 87 × 123 mm
Rozlišení a typ senzoru 1 920 × 1 080 px, 1/3" CMOS
Pohyb 355 ° horizontálně, 85 ° vertikálně
Noční vidění ano
Interní paměť ne (slot na microSD až 128 GB)
Mikrofon/reproduktor ano/ne
Podpora Google Asistent, Apple HomeKit a Siri, Amazon Alexa ne/ne/ano
Wi-Fi, Ethernet ano (2,4 GHz)/ne
Aplikace aplikace Tesla Smart pro iOS a Android
Cena 1 090 Kč

Obsah balení: vše potřebné

V krabičce najdeme kromě kamery také napájecí kabel microUSB/USB-A, adaptér, příručky a nástavec pro přivrtání držáku do zdi včetně trojice hmoždinek a šroubků.

Zpracování a konstrukce: má své mouchy

Tesla Smart Camera 360 sází na relativně okoukaný design domácích kamer, kdy na robustní základně sedí „koule“ vybavená senzorem a reproduktory. Typ konstrukce tedy nijak nepřekvapí, což podle mě vyloženě nevadí, ačkoliv vám bude pravděpodobně kamerka velmi často na očích. Zamrzí však horší dílenské zpracování. Plastové díly spolu moc dobře nelícují, což je znatelné jak na pohled, tak na dotyk (nejvíce pak v místě slotu pro microSD kartu). Stejně tak bílá barva s relativně výrazným logem výrobce nemusí být spoustě uživatelům zrovna po chuti.

Pochválit naopak mohu čtveřici silikonových nožiček na spodní straně i relativní bytelnost konstrukce. Pokud o ni zavadí pes či kočka, hned tak tak nespadne. Propojení kamerky s kabelem probíhá pomocí zastaralého konektoru microUSB, za který bychom mohli výrobce opět zkritizovat, pravdou však je, že většina uživatelů kamerku ke kabelu pravděpodobně připojí jen jednou, přítomnost microUSB je tedy nemusí nijak zvlášť trápit. Z hlediska kvality zpracování či designu tedy neočekávejte kvalitu ani úroveň zpracování jako například u Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt, která je však také na našem trhu zhruba dvakrát tak dražší.

Líbilo se nám
  • dobrá stabilita
  • částečně schovaný slot pro microSD
Nelíbilo se nám
  • výrazné logo výrobce
  • nižší kvalita zpracování
  • zastaralý konektor microUSB

Párování: za pět minut máte hotovo

Spárování kamerky probíhá skrze aplikaci Tesla Smart, která je dostupná pro iOS i Android. Po vytvoření uživatelského profilu stačí vybrat kamerku z široké nabídky produktů, připojit ji k zásuvce, vybrat síť Wi-Fi, přihlásit se a poté bezpečnostní kamerkou naskenovat QR kód, který se objeví na displeji telefonu. Párování je tedy extrémně snadné, rychlé a zvládne jej i naprostý laik.

Líbilo se nám
  • snadné a rychlé párování

Funkce a aplikace: umí vše důležité

Tesla Smart Camera 360 cílí na uživatele, kteří nevyžadují podporu všemožných chytrých asistentů (ačkoliv Alexu kamerka zvládá) a spokojí se se základní funkcionalitou. Kamerka dokáže zaznamenat obraz maximálně ve Full HD kvalitě, což plně postačí a díky infračerveným senzorům dokáže vidět i za šera či ve tmě. Noční režim je možné manuálně aktivovat, ale můžete i vše nechat na automatice, stejně tak je možné při sledování feedu z kamery pořídit screenshot či videonahrávku. Tím však možnosti kamerky nekončí.

Praktickou funkcí je například možnost detekce zvuku či pohybu. V případě pohybu kamerka nemusí vždy rozpoznat pohyb, došlo-li k němu někde na kraji záběru a 100% se pochopitelně nelze spoléhat ani na detekci zvuku, pro odhalení nezvaného návštěvníka (který si kamerky nevšimne) však mohou tyto režimy posloužit dobře. Stejně tak můžete být tímto způsobem upozorněni například na plačící dítě či štěkajícího psa, kamerku lze tedy využít i jako chůvičku, obousměrná komunikace v reálném čase je také možná.

Kvalita záznamu je po vizuální i zvukové stránce uspokojivá, v daném cenovém segmentu ji lze označit za průměr. Kamerka si umí vcelku dobře poradit s protisvětlem a videofeed lze plynule přibližovat. Pro uložení nahraných videí slouží již zmíněný slot pro microSD kartu, alternativou je pak cloudové úložiště, které zájemce vyjde zhruba na 95 až 215 Kč měsíčně, případně 950 až 2 150 Kč ročně. K dispozici jsou předplatná Basic a Premium, která se liší ukládáním záznamů po dobu posledních 14 (Basic), nebo 30 (Premium) dní. Poslední možností je ukládat záznamy na vlastní úložiště za využití ONVIF.

Užitečná je rovněž detekce situace, kdy je kamerka offline. Pokud tak ve vaší domácnosti vypadne proud, dostanete o tom notifikaci, avšak až s půlhodinovým zpožděním. Kamerku lze sdílet i s dalšími členy domácnosti, stačí, aby si založili účet Tesla Smart.

Líbilo se nám
  • noční režim
  • možnost uložení do cloudu
  • funkce detekce pohybu a zvuku
  • oboustranná komunikace
  • možnost sdílet kamerku s ostatními uživateli
Nelíbilo se nám
  • detekce pohybu a zvuku nefunguje vždy spolehlivě

Zhodnocení

Tesla Smart Camera 360 je užitečným pomocníkem pro majitele domácností, kteří si nepotrpí na propojení s chytrými asistenty a neodradí je horší dílenské zpracování. Za přibližně tisíc korun se mohou těšit na dostatečně kvalitní záznam, možnost obousměrné komunikace i povedenou aplikaci Tesla Smart s mnoha možnostmi nastavení.

Tesla Smart Camera 360

Foto: Petr Vojtěch, fZone.cz a Tesla Smart

Klady
  • povedená aplikace Tesla Smart
  • podpora ONVIF, microSD i cloudu
  • noční vidění
  • možnost obousměrné komunikace
  • vysoká kvalita záznamu
Zápory
  • horší dílenské zpracování
  • chybí podpora Apple HomeKit i Google Asistenta