Tesla TSL-AC-PRO4 zvlhčovač
test

Tesla TSL-AC-PRO4 zvlhčovač

Bude se vám lépe dýchat
1

Pokud máte doma problémy se suchým vzduchem a v noci se budíte kašlem, pak vám pomůže zvlhčovač vzduchu. My jsme otestovali zvlhčovač od Tesly, který je možné ovládat aplikací a jeho použití snad nemůže být snazší. Jak se nám doma osvědčil? To se dozvíte v recenzi.

Mnoho lidí řeší doma vysokou vlhkost a s ní spojenou plíseň. Co když se ale doma potýkáte s přesným opakem – tedy suchým vzduchem? Nejvíce se drží v domácnostech během topné sezóny, není ale výjimkou, kdy se suchým vzduchem bojujete po celý rok. A pro dlouhodobé řešení je rozhodně namístě pořídit si zvlhčovač vzduchu, který nezabere mnoho místa a usnadní vám dýchání.

Za zapůjčení zvlhčovače Tesla TSL-AC-PRO4 děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si jej můžete i zakoupit.

Technické parametry zvlhčovače Tesla TSL-AC-PRO4

Rozměry 21,8 × 25 × 11,7 cm
Hmotnost 1 420 g
Objem nádržky 2,2 litru
Zvlhčovací výkon 210 ml/h
Aplikace ano
Výkon 21 W
Počet stupňů výkonu 3
Velikost místnosti < 20 m²
Wi-Fi ano
Cena cca 1 400 Kč

Obsah balení: vše, co budete potřebovat

Obdélníková krabice téměř přesně obkresluje tvar zvlhčovače. V krabici je již složený, jinak se ale skládá ze tří dílů – základny, ze které vede i napájecí kabel, nádrže na vodu a krytu. Poslední, co je součástí balení, je podrobný návod.

Tesla TSL-AC-PRO4
Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukce a zpracování: elegantní a praktický

Celý zvlhčovač je z vnější části z bílého, matného plastu. Uvnitř je naopak lesklý. Je to z důvodu, aby se v něm co nejméně usazoval vodní kámen. Na zadní části je pevně přidělaný napájecí kabel, který je kratší – má 1,5 metru. Vzhledem k tomu, že bez něj zvlhčovač nefunguje, bychom jej uvítali alespoň o 30 cm delší.

Přední strana obsahuje téměř po celé délce ukazatel hladiny vody a ve spodní části jsou 4 LED + tlačítko pro zapnutí/vypnutí. Nad tlačítkem je bílá dioda, která se rozsvítí po zapnutí. Nad ní jsou tři zelené diody, které jsou označeny L (low), M (medium) a znakem Wi-Fi sítě. Písmena značí regulaci páry, jak přesně fungují si řekneme později. Zvlhčovač je celý zaoblený a působí elegantně – zapadne tak na jakékoliv místo v bytě.

Tesla TSL-AC-PRO4

Na spodní části je ovládání a z vnitřní strany pak parní generátor. Základnu lze od ostatních dvou částí oddělat jednoduše nadzvednutím, jelikož zde není žádné jištění. Zde tedy musíte myslet na to, že když doplňujete vodu, případně zvlhčovač přemisťujete, je potřeba jej držet za spodní část, jinak se vám rozloží a voda vylije. Ve spodní části je kromě parního generátoru i LED ukazatel, regulátor páry a výstup a vstup vzduchu.

Hlavní tělo slouží celé jako nádržka na vodu. Z vnější strany je na pravé straně ukazatel hladiny vody a na levé výstup pro vodní páru. Nad nádržkou je již pouze kryt, který lze oddělat opět pouze nadzvednutím. Je na něm připevněna mělčí miska, na kterou si můžete případně umístit vhodnou dekoraci.

Líbilo se nám
  • zapadne do každé místnosti
  • jednoduchá konstrukce
  • tři stupně regulace páry
  • velká nádržka na vodu
Nelíbilo se nám
  • kratší napájecí kabel
  • jednotlivé části k sobe nejsou připevněny

Aplikace: snadné ovládání

Pojďme se podívat na aplikaci. Ovládaní je opravdu snadné, navíc v češtině. Aplikace Tesla Smart je dostupná pro Android i iOS zdarma. Spárování vám zabere maximálně pár minut. Jakmile se do aplikace přihlásíte, na levé straně zvolíte Zvlhčovače a vyberete správný typ. Pak už vás aplikace navede na spárování, které následně i potvrdí. Jakmile je aplikace se zvlhčovačem propojena, uvidíte jej na hlavní stránce jako Tesla Smart Humidifier. Pokud si jej chcete přejmenovat, stačí kliknout v pravém horním roku na tužku.

Zvlhčovač ovládáte pouze třemi tlačítky umístěnými ve spodní části. Vlevo je přepínač pro vypnutí/zapnutí. Uprostřed si můžete zvolit intenzitu, na výběr máte mezi nízkou, střední a vysokou. Na pravé straně je možnost další – zde najdete časovač, kde si můžete nastavit ve které dny a od kdy do kdy má být zvlhčovač zapnutý.

Líbilo se nám
  • jednoduché připojení
  • aplikace je v češtině
  • časovač

Zhodnocení a zkušenosti: bude se vám lépe dýchat

První použití vám značně ulehčí návod. Je napsaný jednoduše krok po kroku, takže nemáte kde udělat chybu. Nejdříve nalijete vodu do nádržky a po zapnutí se rozsvítí kontrolka připojení k Wi-Fi. Pokud se k síti nepřipojíte, zvlhčovač bude fungovat i tak, ale používání na dálku přes aplikaci je prostě pohodlnější. Při prvním zapnutí chvilku trvá, než se začne pára vypouštět. Při dalším spuštění jde však z přístroje pára ihned.

Tesla TSL-AC-PRO4

Musíme uznat, že nás překvapilo, jak je zvlhčovat tichý. Můžete jej dát do ložnice a v klidu usnout. Nanejvýš můžete slyšet zvuk vody, která se přelévá do spodní části. Mezi jednotlivými režimy je menší, ale přesto znatelný rozdíl. Pokud se tedy nacházíte v menší místnosti, stačí vám nízký režim. Pokud ale potřebujete zvýšit vlhkost jen lehce, vystačíte si s ním i ve větším pokoji. Zvlhčovač pracuje rychle – přibližně už po 10 minutách jsme cítili rozdíl.

Po zapnutí jak na zvlhčovači, tak v aplikaci se automaticky spustí nízký režim (L), a to i v případě, že jste měli předtím zvolený jiný. Pokud tlačítko zmáčknete znovu, přepne se režim na střední (M) a při dalším zmáčknutí se rozsvítí obě možnosti, což značí nejvyšší výkon. Poslední zeleně svítící dioda slouží jako ukazatel, zda je přístroj připojen k Wi-Fi.

Při používání je potřeba hlídat množství vody v nádržce. Pokud totiž voda dojde, zvlhčovač vás na to nijak neupozorní, a to ani v aplikaci. Jestliže jej pustíte a není v něm žádná voda, pouze se na něm nerozsvítí žádný režim vypouštění páry. Přístroj položte rovně a nad ním zajistěte dostatek místa pro uvolňování páry. Je také potřeba myslet na děti a domácí mazlíčky – zvlhčovač sice pouští studenou páru, ale není těžké ho shodit, zvláště pokud je v něm méně vody.

Tesla TSL-AC-PRO4

Pro čištění vám bude stačit obyčejná voda a hadřík. Výrobce doporučuje při používání čistit nádržku i základnu každé tři dny. Pokud byste ji denně nevyužívali, vodu vylijte a počkejte, až zvlhčovač vyschne a poté jej uschovejte. Pokud v něm vodu necháte, zbytečně se v něm může usazovat vodní kámen.

Líbilo se nám
  • jednoduché použití
  • tichý
  • pracuje rychle
Nelíbilo se nám
  • nepozná, když dojde voda

Závěr: za nás ano

Zvlhčovač od Tesly nás příjemně překvapil. Jeho tichý chod a téměř ihned znatelný rozdíl ve vlhkosti na nás za tuto cenu udělal dojem. V místnosti, kde byl opravdu suchý vzduch a v noci jsme kašlali, splnil svůj účel na jedničku. Pokud vás doma také trápí suchý vzduch a hledáte jednoduché řešení, zakoupením Tesla zvlhčovače určitě nešlápnete vedle.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • zapadne do každé místnosti
  • jednoduchá konstrukce
  • 3 stupně regulace páry
  • aplikace v češtině
  • časovač
  • tichý chod
  • pracuje rychle
  • velká nádržka na vodu
Zápory
  • kratší napájecí kabel
  • jednotlivé části k sobě nejsou připevněny
  • nepozná, když dojde voda
Diskuze ke článku
Martin Macko
Martin Macko
Zvlhčovač "už" umí dát notifikaci vědět, že voda došla - původně se člověk musel cíleně podívat v aplikaci. Nevím, jestli je to shoda okolností nebo reakce na můj mail výrobci, že by to tuto vlastnost mohlo mít :⁠-⁠)
Slíbili, tento předají vývojářům, tak asi předali a notifikace fungují. Ještě by to mohla být vlastnost, na kterou by se dalo reagovat automatizaci - toho se prozatím nechopili :⁠-⁠(

Ale co mi nejvíc vadí, to je to, že zmiňované led svítí pořád, i když je v aplikaci možnost led vypnout - vypne se ale jenom led podsvícení ukazatele hladiny - ostatní intenzivně svítí dál - což zrovna v ložnici není úplně ideální :⁠-⁠\

A ještě malá poznámka - zvlhčovač, nebo třeba i jejich chytrá čistička či termohlavice na radiátory, případně ZigBee brána, fungují nejenom v "přebrandované" aplikaci, ale i v té originální, v ekosystému Tuya

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze