Tiny Tina's Wonderlands
test

Tiny Tina's Wonderlands

Královsky ujetá zábava

Tvůrci série Borderlands připravili hráčům, kteří nedočkavě vyhlížejí regulérní čtvrtý díl, spin-off s jednou z nejpopulárnějších postav univerza Borderlands. Jak se povedlo Tina Tina’s Wonderlands zasazené do světa fantasy?

Svět Borderlands jsem poprvé navštívil již v roce 2009, tehdy ještě na konzoli PlayStation 3 a užil si spoustu zábavy v podobě zběsilých přestřelek, honby za lootem a pro sérii typického humoru. Jak se povedla nejnovější odbočka, v níž najdeme ve hlavní roli Tiny Tinu, která se ocitne v roli vypravěče?

Tiny Tina's Wonderlands je na rozdíl od předchozích dílů Borderlands okořeněna o možnost si vytvořit postavičku přesně dle vašich přání. Tím také odstartuje dobrodružství, které se však, jak se vzápětí dozvíte, odehrává „jen“ na desce stolní hry à la Dungeons & Dragons. Nutno dodat, že máte možnost si „vypiplat“ vaši postavu do posledního detailu, takže si buď můžete vlastnoručně vytvořit napodobeninu vás či vašeho oblíbeného hrdiny, nebo nechat postavu náhodně vygenerovat samotnou hrou. Při tvorbě postavy si rovněž zvolíte třídu, kterých je na výběr hned několik a každá má své přednosti, ať už jde o stealth či hrubou sílu.

Následně se můžete pustit do příběhu, který vypráví právě Tiny Tina s její typicky ztřeštěnou povahou a rozjásaným hlasem. Jen nadabování této postavy musí být vcelku náročné, povedlo se však na jedničku a dabing je povedený také u ostatních postav, ať už jde o hlavního záporáka Dragon Lorda nebo jiné nepřátele. Dialogy jsou navíc protkané spoustou narážek na nejrůznější reálná témata (například se sociálním podtextem), v prvé řadě však baví... tedy za předpokladu, že se vám líbil humor i u předchozích her Borderlands.

Krásná grafika, skvělá haptika

Tiny Tina's Wonderlands se povedla také po stránce audiovizuálního zpracování, které sází na ručně kreslené textury dobarvené v grafickém programu (často je chybně uváděno, že využívá cel-shaded grafiku). Na PlayStationu 5, kde jsem hru testoval, vypadá zkrátka úchvatně. Všimnout si můžete detailních textur na těle nepřátel i prostředí, povedeného nasvícení i animací. Na výběr navíc máte 4K s 60 FPS, nebo 120 FPS, avšak s viditelně nižším rozlišením. Většinu času jsem tak hrál v prvním zmíněném režimu, který je dostatečně plynulý.

Povedená je také haptická odezva a celkově pocit ze střelby, který si užijete zejména u zbraní těžšího kalibru. Na výběr je neskutečné množství střelných, ale i jiných typů zbraní (sekyry apod.), které vypadávají z nepřátel či truhel. Zamrzí jen, že zatím stále není úplně vyladěn systém odměňování, kdy z obtížných nepřátel často vypadne stejná odměna jako z těch podstatně slabších. Obrovské množství zbraní by také mohlo působit až zmatečně, pokud se vám však líbily předchozí díly Borderlands, pravděpodobně nebudete zaskočeni.

Stále skvělá, ale...

Tiny Tina's Wonderlands je v mnoha ohledech skvělá hra, která však nepřináší nic převratně nového, což může být pro některé hráče předchozích dílů Borderlands (včetně mě) tak trochu problém. Jiní však mohou naopak ocenit právě to, že se nic moc nezměnilo a vychutnat si další hru z oblíbené série tak, jak ji mají rádi. V budoucnu každopádně doufám, že se celá série Borderlands posune někam dál, byla by škoda usnout na vavřínech.

Foto: Gearbox Software

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze