TP-Link Deco P9
test

TP-Link Deco P9

Signál všude kolem vás

Pokud jste se už někdy zajímali o rozšíření Wi-Fi signálu, jistě jste narazili na nákladnější variantu Wi-Fi mesh. Možná jste se sami sebe ptali, proč byste měli investovat více, když existují různé extendery za pár korun. V dnešní recenzi TP-Link Deco P9 na tuto otázku odpovíme.

fZone.cz se rozšířením signálu zabývá dlouhodobě. Mohli jste si přečíst už recenzi výkonných extenderů, síťových karet powerline a také o Wi-Fi mesh řešení Deco M5, které lze jednoduše charakterizovat jako nákladnější a nejlépe fungující. Nyní se podíváme na téměř ve všech aspektech vylepšenou variantu Deco P9. Ta se pyšní podporou powerline, takže funguje jak bezdrátově, tak i skrze rozvody v domě, což je poměrně výjimečné.

TP-Link Deco P9

Wi-Fi mesh řešení obecně funguje na podobném principu jako extendery, přesto se výkonem nedají srovnávat. Dodávají se většinou po třech, mezi sebou komunikujících kusech, které sdílí stejnou síť, nabízí snadnou obsluhu, kvalitní šíření signálu, propracovaný ekosystém a ve většině případů také podstatně vyšší přenosové rychlosti. Za to vše si však musíte připlatit. Vyplatí se taková investice? A je TP-Link Deco P9 tím pravým řešením, pokud se pro Wi-Fi mesh rozhodnete? Na to vše odpoví tato recenze.

Obsah balení: vše podstatné

  • 3× Deco P9
  • 3× síťový adaptér s proprietární koncovkou
  • 1× ethernet kabel
  • stručná dokumentace

Design a konstrukce: zaujme dokonale

Ke konci roku 2017 jsme pro vás otestovali Deco M5, Wi-Fi mesh řešení, které zaujalo už designem. Šlo totiž o trojici „puků“, které okamžitě upoutaly pozornost téměř každé návštěvy. Nebylo se čemu divit, design překvapil i ty, kteří už s Wi-Fi mesh řešením nějakou zkušenost měli. S novou generací na to jde TP-Link jinak, Deco P9 sdílí s Deco M5 jen počet satelitů v základním balení, opět jde o tři kusy. Namísto „puků“ tu však máme již celkem standardní válce, které připomínají například LTE modemy Huawei. Zaoblené válce se zploštěným dnem jsou kompletně z matného plastu, což chválíme.

TP-Link Deco P9

Nemůžeme ale tvrdit, že by nás Deco P9 zklamalo a líbilo se nám méně než Deco M5. Někomu zkrátka bude vyhovovat design více, někomu méně. Pochválit lze, že vrchní část válce je tvořena černou a designově povedenou plastovou krytkou, která vzhled osvěžuje. Stejně tak i bočnice nejsou pouze bílé, v zadní části je černý plast ukrývající hlavní konektorovou výbavu. Tato část je do hlavního plastového pásu vyříznutá, celek tak působí velmi elegantně. Efektně pak vypadají zapuštěné LED na vrchní straně, diodu uvidíte pouze v případě, že se díváte zblízka. Světlo navíc můžete později v aplikaci i vypnout.

TP-Link Deco P9

V pásu po obvodu jsou umístěné hned tři důležité prvky: dva gigabitové LAN porty a nabíjecí konektor schovaný pod stojánkem. Deco P9 působí rozhodně techničtějším dojmem než již několikrát zmíněné Deco M5, stále se však řadí k elegantnějším Wi-Fi mesh routerům, které lze zakoupit.

Deco P9 působí rozhodně techničtějším dojmem.

Doplníme, že použité plasty jsou kvalitní, přesto se občasnému zavrzání, hlavně při silnějším stisku, nevyhnete. Při srovnání s Deco M5 však nejde o nic neočekávaného, konstrukce již není tak kompaktní, a proto je náchylnější. Je také třeba si uvědomit, že jednotlivé routery nejsou zrovna malé, každý má rozměry: 190 × 90,7 × 90,7 mm. Je tak nezbytné s jejich přítomností v interiéru počítat a najít jim vhodné umístění, aby nesváděly pozornost. My jsme na rozpacích, zda se nám více líbil vzhled Deca M5, nebo P9, ovšem s klidným svědomím můžeme říci, že ani s jedním si doma ostudu určitě neuděláte.

Líbilo se nám
  • Deco P9 působí techničtějším dojmem
  • zajímavé perforování a výseky
Nelíbilo se nám
  • plasty nejsou pevnější než u Deco M5
  • trochu rozměrnější

Specifikace: rychlostní přeborník

V čem že je Deco P9 výjimečné? Kombinuje funkce Wi-Fi mesh a powerline, i to jsme si na fZone.cz představili. Jinak řečeno: jednotky mezi sebou komunikují bezdrátově i pomocí rozvodů v domě pro dosažení maximální přenosové rychlosti. To oceníte, když máte doma opravdu rychlý internet (kupříkladu 500 Mbit/s) a chcete jej využívat i tam, kde by klasická Wi-Fi již dávno stávkovala, případně by přenosové rychlosti nebyly dostatečné.

TP-Link Deco P9

Díky hybridnímu provedení může TP-Link nabídnout kvalitnější porytí – výrobce udává až 560 metrů čtverečních. Samozřejmě jde o ideální situaci, lepší je vždy počítat s menším prostorem, ovšem v tomto případě záleží na správném rozestavění jednotlivých routerů a samozřejmě, díky podpoře powerline, také na stavu rozvodů ve vašem domě/bytě. A jak jsme si už v recenzi powerline řekli, čím starší rozvody, případně větší vzdálenost, tím rychleji klesá přenosová rychlost. Ovšem vzhledem k tomu, že spolu jednotky stále komunikují skrze Wi-Fi, nejde o propad natolik výrazný.

TP-Link Deco P9
Powerline má na svědomí vyšší přenosové rychlosti

Pokud bychom srovnali Deco a Deco P9, zaujme především nižší rychlost Wi-Fi na 2,4 GHz. Tedy tam, kde Deco M5 deklarovalo 400 Mbit/s, tam Deco P9 nabízí o 100 Mbit/s méně. Je ovšem zřejmé, že pro dosažení maximálních přenosových rychlostí budete využívat ethernet, který je i v tomto případě gigabitový, na obou portech.

Technické parametry TP-Link Deco P9

Rozměry 190 × 90,7 × 90,7 mm
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Rychlost Wi-Fi 300 Mbit/s na 2,4 GHz + 867 Mbit/s na 5 GHz
Rychlost LAN 1 Gb/s
Powerline AV1000, standard HomePlug AV2, až 1 Gb/s
Udávané pokrytí až 560 m2
Počet antén
Cena od 9,5 tisíce
Líbilo se nám
  • nově s powerline
  • větší maximální pokrytí
  • gigabitový LAN

Aplikace: jednodušeji to už nešlo

Když jsme tvořili recenzi Deco M5, byla aplikace na první pohled stejná jako nyní. My ovšem víme, že byla ze strany vývojářů osekána prakticky na nezbytné minimum. To může méně zkušeným uživatelům vyhovovat, těm zkušenějším přijde, že je to škoda. Vzhledem k tomu, že uživatelskou přívětivost stavíme na první místo, nebudeme TP-Link kritizovat. Začneme prvotním párováním skrze aplikaci Deco, která je ke stažení pro Android i iOS. Vše je velmi snadné: budete potřebovat jeden satelit Deco, váš modem a propojovací LAN kabel. Nejdříve vypnete modem, spojíte satelit Deco a modem LAN kabelem a modem zapnete. Během chvíle začne na Decu blikat modré světlo, které napoví, že může započít proces párování.

Stáhnout TP-Link Deco

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Pak postupujete podle aplikace (v češtině), stačí se přihlásit k nově vytvořené síti satelitu Deco, vybrat heslo, umístění a párkrát potvrdit. Během chvíle převezme Deco roli modemu a vy se můžete připojit k nově vytvořené síti. Další satelit Deco stačí umístit do jiného patra, případně vzdálenější místnosti, a zapojit do zásuvky. Během chvíle se opět rozbliká modré světlo a v aplikaci zvolíte přidání nového zařízení, samozřejmě už bez nutnosti připojovat další satelity k modemu. Doplníme, že pokud vyberete takové SSID a heslo, které má váš původní modem, síť se zcela nahradí, vybrat však můžete i funkci, kdy Deco funguje jako klasický opakovač: vytvoří tedy zcela novou Wi-Fi síť.

TP-Link Deco P9

Nastavit celé řešení od trvá méně zkušeným uživatelům zhruba 10 minut. V průběhu nastavování aplikace několikrát ověří, že je připojení stabilní a LED na vrchní ploše Deca prozradí, zda jsou satelity ve vhodné vzdálenosti. Pokud svítí bíle, je vše v pořádku. Když oranžově/červeně, jsou satelity daleko od sebe a bude nutné zvolit lepší (kratší) vzdálenost mezi nimi.

Samotná aplikace pak umožní zkontrolovat připojená zařízení (telefony, tablety, televize a další elektroniku) i vybraným zakázat přístup, případně je vhodně přejmenovat. Dále lze nastavit pojmenování Wi-Fi sítě, změnit heslo, sdílet heslo i Deco aktualizovat. Dále lze ovládat svit LED na těle Deca. Pokud tedy v noci nechcete pozorovat bílé světlo, lze jej vypnout, případně nastavit noční režim. Aplikace dále umožní zakázat upozornění na nově připojená zařízení (ve výchozím stavu jsou aktivní). Deco přináší také částečnou rodičovskou kontrolu, kdy pro dané zařízení můžete přizpůsobit čas, kdy se může připojit k internetu, stejně jako dobu připojení.

TP-Link Deco P9
Světlo lze i vypnout

Poslední věc, kterou můžete nastavit, je tzv. pracovní režim, ve kterém má Deco fungovat. Vybrat si můžete mezi možnostmi Router (Deco se připojuje k internetu přímo pomocí Dynamické IP, Statické IP, nebo PPPoE a sdílí přístup k internetu), a Acces Point, ve kterém se Deco připojuje ke kabelovému či bezdrátovému routeru pomocí LAN kabelu a rozšiřuje bezdrátové pokrytí stávající sítě. V tomto režimu nefunguje rodičovská kontrola.

Samotná aplikace působí až extrémně jednoduchým dojmem, žádné odborné výrazivo nehledejte, vše je přehledné a velmi intuitivní, což ocení zejména ti méně zkušení. Stejně tak se hodí, že je aplikace kompletně lokalizována do češtiny, což není vždy standardem.

Samotná aplikace působí až extrémně jednoduchým dojmem.

A co nám v aplikaci chybí? Nově už nelze změřit rychlost připojení přímo skrze aplikaci, nedozvíte se ani, nakolik spolu satelity Deco komunikují skrze Wi-Fi a nakolik pomáhá powerline. TP-Link by do budoucna mohl uvažovat o speciální sekci „Pro“ v aplikaci, kterou by si odkryli jen technicky zdatnější uživatelé, aby mohli ukojit svoji zvědavost po podrobnostech. Samozřejmě se tak zřejmě nestane, ovšem pro většinu to problém nebude.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • kompletně lokalizovaná
  • rodičovská kontrola
Nelíbilo se nám
  • chybí podrobnější nastavení

Zkušenosti: vymalováno internetem

Tak nějak jsme tušili, že naše zkušenosti nebudou horší než u Deco M5 a nemýlili jsme se. Deco M5 bez problému rozprostřelo signál v mezonetovém bytě o výměře zhruba 120 metrů tak, že i v nejvzdálenější místnosti poklesla rychlost jen naprosto minimálně. V případě Deca P9, kde se využívá i powerline, byla rychlost připojení téměř srovnatelná s rychlostí vstupní. To znamená, že u většiny běžných internetových přípojek nepocítíte omezení rychlosti. A to je přesně to, co od Wi-Fi mesh očekáváme.

TP-Link Deco P9

Kromě precizního pokrytí signálem oceňujeme také stabilitu řešení. Za celou dobu několikatýdenního testování se nám nestalo, že by Deco odmítalo spolupracovat, případně se pravidelně restartovalo. K restartu nedošlo ani jednou, a to běžně trávím na internetu více než polovinu dne.

TP-Link Deco P9
Připojení k vybrané Wi-Fi je stabilní po celém domově

Samozřejmě hlavní benefit Deca spočívá v jednoduchosti spojení. Ať už se nacházíte kdekoli v bytě, telefon se automaticky bez vašeho přičinění připojuje k satelitu, který nabízí nejlepší parametry připojení. Nemusíte se tak přepojovat mezi více sítěmi, jako je tomu běžné u extenderů atp. Zkrátka chodíte po celém bytě a stále jste připojení k jedné stabilní Wi-Fi síti.

Zhodnocení: cena vysoká, zkušenost úžasná

Nebudeme si nic nalhávat, cena Deco P9 není nízká, zvláště pokud zvolíte sadu po 3 kusech, které jsou nezbytné pro zasíťování většího bytu/domu. Nicméně dostanete kvalitu, kterou možná ani nečekáte, určitě ne, pokud jste do této doby měli tu čest jen s klasickými extendery. Wi-Fi mesh se s nimi rozhodně nedá srovnávat, protože extendery nikdy nedokáží duplikovat síť tak dobře, pokud tedy nemluvíme o zastřešení opravdu malého bytu s jediným „hluchým“ místem.

TP-Link Deco P9

I za 10 tisíc korun, která není nízká, nákup můžeme směle doporučit. Zejména, pokud víte, že v budete připojovat velké množství elektroniky. Deco bez problému zvládne stovku zařízení, které se připojují k internetu. V dnešní době, kdy s Wi-Fi komunikuje nejen mobilní telefon, tablet a PC, ale také kamery, zabezpečovací systémy, televize a další, je limit 100 zařízení sice dostatečný, ale přiblížit se k němu je vcelku reálné.

Za nás dostává Deco P9 palec nahoru, stejně jako si dříve kladné hodnocení vysloužilo Deco M5. Pokud však doma již Deco M5 máte a s kvalitou signálu jste spokojeni (pokles o maximálně 10 až 20 procent), bude pro vás nákup Deco P9 zřejmě zbytečný. Jestli ale plánujete nákup prvního Deca, určitě model P9 nepřehlédněte.

Klady
  • kvalitní a stabilní pokrytí i velkého domu
  • velmi snadná správa díky aplikaci Deco
  • powerline pro zvýšení přenosové rychlosti
  • poměr ceny a výkonu
  • poctivé konstrukční zpracování
  • aplikace je plně lokalizovaná do češtiny
Zápory
  • design nemusí vyhovovat každému
  • aplikace není pro zvědavce příliš podrobná
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze