TP-Link Tapo L510E
test

TP-Link Tapo L510E

První krok k chytré domácnosti

Láká vás myšlenka chytré domácnosti, ale nevíte, kde začít? Pokud toužíte po jednoduchosti a praktičnosti za příznivou cenu, tak pro vás žárovka TP-Link Tapo L510 možná bude to pravé.

Chytrá stmívatelná žárovka Tapo L510E, která se na první pohled neliší od klasických žárovek, dokáže udělat velkou změnu v chodu vaší domácnosti. Je atraktivní díky jednoduchému ovládání a variabilitě nastavení. Navíc vám k jejímu užívání postačí jen mobilní telefon a Wi-Fi připojení.

Technické parametry Tapo L510E

Rozměry žárovky 60 × 121 mm
Typ žárovky LED
Třída energetické účinnosti A+
Patice E27
Teplota chromatičnosti 2 700 K
Příkon 8,7 W
Podporované OS Android, iOS
Cena 249 Kč

Obsah balení: jen žárovka

Žárovka je uschována v obyčejné papírové krabičce, která vás ničím nepřekvapí. Jsou na ní jak specifikace, tak popis základních funkcí. Uvnitř najdeme pouze žárovku zasunutou do papírového podstavce a letáček, který nás odkazuje ke stažení aplikace Tapo.

Konstrukce: nic neobvyklého

Design i konstrukce jsou srovnatelné s běžnými LED žárovkami. Od klasických žárovek se neliší ani hmotností. Co se týče závitu, Tapo L510E má ten nejčastěji používaný – E27. To je samozřejmě výhodou, protože díky tomu můžete žárovku bez problémů nainstalovat téměř do jakékoliv stolní lampy nebo stropního osvětlení.

Tapo L510E

Aplikace: jednoduchá jako facka

K tomu, aby vám chytrá žárovka fungovala, potřebujete aplikaci. Konkrétně se jedná o bezplatnou aplikaci TP-Link Tapo, kterou najdete jak v App Store, tak v obchodě Google Play. Pokud využíváte Amazon Alexu nebo Google Home, váš život bude ještě o něco jednodušší a zábavnější. Žárovka Tapo je totiž s těmito zařízeními chytré domácnosti kompatibilní.

Žárovka poslouchá i hlasové pokyny.

Jestli doma ani jednoho hlasového asistenta nemáte, nic se neděje. Tapo L510E můžete ovládat jen skrze originální aplikaci. Pokud si chcete ale s žárovkou trošku vyhrát, můžete si, stejně jako já, nainstalovat aplikaci Amazon Alexa. I přestože hlasového asistenta doma nemám, po spuštění aplikace jsem mohla žárovku ovládat i hlasem.

Nutno podotknout, že aplikace TP-Link Tapo má velmi pěkný design a je přehledná. Proto jsem se v ní bez problémů rychle zorientovala a žárovku jsem mohla začít používat prakticky ihned.

Propojení chytré žárovky s aplikací vám zabere jen pár minut. Po namontování do vámi vybraného osvětlení vás aplikace navede, jak na to. V aplikaci si mezi mnoha produkty chytré domácnosti od TP-Link vyberete Smart Bulb L510. Poté, co váš mobilní telefon žárovku rozpozná, ji připojíte k Wi-Fi. Svou Smart Bulb si pojmenujete, vyberete pro ni ikonku a do aplikace nastavíte její umístění (například ložnice nebo obývací pokoj). Nakonec zbývá jen zjistit, co taková chytrá LED žárovka doopravdy umí.

Funkce: úspora energie a pojistka proti zlodějům

Kromě toho, že žárovka Tapo díky pokročilým technologiím šetří energii, má také spoustu zajímavých funkcí a nastavení. V prvé řadě je stmívatelná – jas osvětlení je nastavitelný na škále od 1 až do 100 % a je jen na vás, jakou atmosféru chcete doma navodit. Vámi vybraný typ osvětlení si v aplikaci totiž můžete uložit i trvale.

Stmívání jsem s oblibou využívala ráno i večer. Vzhledem k faktu, že se blíží zima, kvůli mému brzkému budíčku vstávám za tmy. Žárovka Tapo se v tomto ohledu stala příjemným pomocníkem, díky kterému se mi z postele vstávalo lépe. Po rozsvícení žárovky na slabých 10 až 20 % jsem s přehledem viděla na cestu a nebolely mě ze světla oči.

V aplikaci si také můžete nastavit osobní časový plán pro zapnutí/vypnutí žárovky s určitým jasem. Tento plán lze snadno přizpůsobit vašemu individuálnímu rozvrhu a potřebám, vše je čistě na vás. Kromě toho si také můžete aktivovat režim východu a západu slunce. Tato funkce v praxi znamená, že se chytrá žárovka automaticky zapne podle vašeho časového pásma. Další zajímavou funkcí je režim v nepřítomnosti, který má vyděsit a odradit nežádoucí návštěvníky.

Pokud jste zvyklí na vašem mobilním telefonu pravidelně zapínat režim letadlo před spaním, pak se setkáte s malým zádrhelem. Režim letadlo totiž odpojí žárovku z aplikace úplně. Po probuzení ji proto budete muset znova nainstalovat.

Aplikace Tapo

Zhodnocení: Nutnost, nebo zbytečnost?

Chytrou žárovku Tapo k životu nutně nepotřebujete a rozhodně se bez ní doma obejdete. Na druhou stranu je to zařízení, které vám nenápadně zjednoduší chod vaší domácnosti, pokud si pořádně vyhrajete s nastavením osobního časového plánu. Pokud ano, tak se dost možná tato žárovka pro vás stane nepostradatelnou.

Klady
  • jednoduché ovládání
  • možnost „sdílení“ žárovky s jinými členy domácnosti
  • kompatibilita s Google Home a Amazon Alexa
Zápory
  • výpadek ze sítě po zapnutí režimu letadlo
  • nutnost opakování instalace po každém výpadku
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze