TrueLife SonicBrush Compact
test

TrueLife SonicBrush Compact

Důkladné čištění za přijatelnou cenu

Z každé strany se na nás řítí reklamy o elektrických zubních kartáčcích. Společnosti se prostřednictvím reklam předhání, aby lidem předaly potřebné informace a nalákaly nás ke koupi. Ale co když jsou na trhu kartáčky, na které vám zrovna nevyskočí reklama v televizi, jež se postarají o váš chrup stejně dobře jako ty známé? Jeden takový máme v redakci a pro vás jsme ho otestovali.

Lidé, kteří dbají na správnou ústní hygienu, si rádi připlatí za profesionální kartáčky na čištění zubů. Ale vždy nemusíte vynaložt tisíce, abyste měli jistotu, že máte profesionální elektrický kartáček. TrueLife SonicBrush Compact funkcemi hravě strčí do kapsy i konkurenci z vyšší třídy.

Sonický kartáček TrueLife SonicBrush Compact má výhodu v tom, že připomíná klasický kartáček a vzhledem je velmi líbivý, takže se na něj velice lehko zvyká. A příjemnou cenou si rychle získá mnoho fanoušků. Pokud vás zajímá více, jste na správné adrese.

Technické parametry TrueLife SonicBrush Compact

Rozměry 170 × 25 × 25 mm
Hmotnost 100 gramů
Nabíjení indukční
Výdrž baterie až 30 dnů
Počet kmitů až 35 000 kmitů za minutu
Čistící režimy Clean, Sensitive, Whiten, Massage
Odolnost vůči vodě IPx7
Cena cca 1 000 Kč

Obsah balení: malá krabička ukrývá vše potřebné

Po otevření krabičky na vás čeká samotný kartáček se dvěma náhradními čistícími hlavicemi. Dále nabíjecí stanice, do které můžete kartáček umístit vždy po vyčištění zubů. Nabíjecí stanice je malá, takže se krásně vejde na umyvadlo, kdekoli v koupelně nezabere moc místa. V balení bohužel chybí cestovní pouzdro, které se u dražších modelů nabízí poměrně běžně. Co v balení samozřejmě nechybí je návod k použití v češtině i mnoha dalších světových jazycích.

TrueLife SonicBrush Compact

Konstrukce: do ruky padne jak ulitý

TrueLife SonicBrush Compact mě zpracováním velice překvapil. První věc, kterou musím zdůraznit, je příjemný, pogumovaný materiál, kterým je potažené jeho tělo. Díky tomu padne do ruky a nemusíte se bát, že by vám vyklouzl, i když bude mokrý. To je velké plus.

TrueLife SonicBrush Compact

Tělo má příjemnou světlou barvu. Drobné nečistoty, které se na kartáčku objeví zřídkakdy, můžete opláchnout vodou a pokračovat v čištění. A to díky tomu, že tělo je samozřejmě odolné vůči vodě a vlhkosti dle certifikaci IPx7.

Na rozdíl od TrueLife SonicBrush UV, který jsme v redakci testovali již dříve, má tento model jen jedno tlačítko, kterým ovládáte celý kartáček. Slouží k zapínání/vypínání, ale také k přepínání mezi jednotlivými režimy. To je praktické, i když zpočátku si budete zvykat.

Ovládání obstaráte jediným tlačítkem.

Nabíjení je velice snadné – probíhá totiž bezdrátově, respektive indukčně. V nabíjecí stanici je malý výstupek, který přesně pasuje do spodní strany kartáčku, takže nabíjecí stanice slouží i jako stojánek, do kterého můžete kartáček po každém použití odkládat.

Kartáček sedí v ruce i díky své nízké hmotnosti 100 gramů. Velice dobře řešené jsou také diody, které upozorňují na zvolený režim čištění. Méně nás však potěšila ta, která indikuje stav nabití baterie. Svítí buď zeleně, nebo červeně, ale konkrétnější představu o zbývající kapacitě si uděláte jen stěží. Tuto nevýhodu kompenzuje nabíjecí stanice, která kartáček nabíjí pokaždé, když ho do ní postavíte.

Líbilo se nám
  • velmi kvalitní provedení
  • měkčené tělo
  • bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • dioda stavu nabití není přesná

Nabíjení: společník na cesty

Nabíjení není vůbec složité. Nabíjecí stanice je malá a nenápadná. Můžete ji klidně umístit v koupelně na umyvadlo. Výhodou je také dlouhá výdrž na nabití. Pokud se balíte na cesty a nechcete s sebou kromě kartáčku brát i nabíjecí stanici, nemusíte. TrueLife SonicBrush Compact totiž na jedno nabití vydrží pracovat až 30 dnů, takže pokud se chystáte na dovolenou, stačí vám pouze kartáček. Reálná výdrž bude zřejmě o trochu nižší, ovšem za mé zhruba dvoutýdenní testování jsem jej vybít nezvládla.

Líbilo se nám
  • opravdu dlouhá výdrž
  • praktický stojánek

Praxe: čistěte si zuby jako profík

Sonické kartáčky fungují na principu stíravého pohybu. Ten je velmi účinný, zároveň se skvěle hodí i pro uživatele s citlivými dásněmi, což můžeme s radostí potvrdit. TrueLife SonicBrush Compact udělá až 35 tisíc kmitů za minutu, což není vůbec špatné. Konkurenční kartáčky se sice zvládají „rozkmitat“ ještě rychleji (například 60 tisíc kmitů), ovšem jde již o preferenci daného uživatele. Více kmitů nemusí být příjemné každému a pro začátečníky jde určitě o slušný základ.

TrueLife SonicBrush Compact

TrueLife SonicBrush Compact se chlubí čtyřmi speciálními režimy: Clean, Sensitive, Massage a Whiten. Základní režim Clean zbaví pomocí sonické technologie chrup i dásně škodlivého plaku, čímž snížíte riziko zubního kazu. Tento režim se nejlépe hodí pro každodenní používání. Pokud máte problémy s citlivými zuby, pak je pro vás určený režim Sensitive, který nabízí nejšetrnější čištění, ale i méně kmitů. Režim Massage vám zprostředkuje masáž, která stimuluje a prokrví dásně, což zlepší jejich zdraví a skvěle se hodí pro lidi, kteří mají problém s krvácivostí dásní. Režim Whiten upraví kmity tak, aby efektivně bělil vaše zuby. Účinnost je sporná, dentální hygienu samozřejmě nenahradí, ovšem pro ten pocit, proč ne.

K dispozici je hned několik čistících režimů.

Velké plus připisuji za časovač. Ten je nastavený na dvě minuty, takže se nemusíte bát, že byste si zuby čistili krátkou, nebo naopak až příliš dlouhou dobu. Kartáček se po dvou minutách sám vypne. Další výhodou je, že tento dvouminutový úsek rozděluje do bloků po třiceti sekundách. Vždy po uplynutí třiceti sekund udělá vteřinovou pauzu, aby člověk věděl, že je správný čas na přesun do dalšího úseku ústní dutiny. Ze začátku si budete na časovač zvykat, ale po pár dnech zjistíte, že vám ušetří hlídání času a vy se budete moci soustředit jen na čištění.

Pokud to bude pro vás první setkání s elektrickým kartáčkem, je třeba si chvíli zvykat. Je potřeba si uvědomit, že jej pouze vedete podél dásní a stíravé pohyby se postarají o zbytek. Stačí se držet u linie dásní, aby kartáček mohl pracovat tam, kde je to nejvíce potřeba. Jde pouze o zvyk odnaučit se kartáčku pomáhat „ježděním“ po zubech sem a tam. Stejně tak se netřeba děsit, pokud v prvních pár dnech bude krvácivost dásní horší než s klasickým kartáčkem, to je zcela běžný stav, kdy si dásně zvykají. Ale věřte, že stačí týden a budete mít vyhráno.

I přes různé režimy, které bezesporu zajistí kvalitní čištění zubů, se kartáček nedostane úplně všude. Takže i nadále dbejte na používání mezizubních kartáčků, popřípadě ústní sprchy. Z vlastní zkušenosti můžeme ale říci, že pokud vás trápí krvácivost dásní, TrueLife SonicBrush Compact vám s tímto problémem dokáže pomoci a během pár týdnů bude problém vyřešen, samozřejmě s pravidelným používáním mezizubních kartáčků.

Líbilo se nám
  • více režimů čištění i pro citlivé zuby
  • časovač
  • pomáhá od krvácivosti dásní
Nelíbilo se nám
  • nezvyklý pocit při prvním čištění

Zhodnocení: dobrá volba za rozumné peníze

Pokud stále váháte nebo si už dlouho přejete elektrický kartáček a nevíte jaký vybrat, můžeme vám tento jen doporučit. Díky sonické hlavici nebude těžké si na něj zvyknout. Samozřejmě pár dnů budete kartáčku pomáhat s pohyby, ale i to se po pár čištěních odnaučíte. S klidem můžeme říci, že funkcemi se řadí k lepším na trhu, a to i přes nízkou cenu 1 000 Kč.

TrueLife SonicBrush Compact
Klady
  • poměr cena/výkon
  • kvalitní zpracování
  • dobrá odezva funkčního tlačítka
  • odolnost dle certifikace IPx7
  • automatické vypnutí, ohlašování intervalů
  • čtveřice režimů čištění
Zápory
  • dioda stavu nabití není přesná
  • chybí cestovní pouzdro
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze