ViewSonic M2e
test

ViewSonic M2e

Lepší, nebo horší než M2?

Projektor ViewSonic M2 má kolegu M2e. Jaký je mezi nimi rozdíl? Trochu v rozměrech, výbavě i ceně. Zda má smysl přemýšlet o M2e, pokud jste již majitelé ViewSonicu M2, prozradí tato recenze. A samozřejmě nejenom to.

Ke konci minulého roku jsme zrecenzovali ViewSonic M2. Šlo o výkonný projektor, který díky rozumným rozměrům a hmotnosti byl jako dělaný na cesty. Dnes se podíváme na jeho kolegu M2e, který je v něčem lepší, ale také v něčem horší. Každopádně je ještě menší, ještě lehčí i levnější.

Technické parametry ViewSonic M2e

Rozměry 18,4 × 18,4 × 5,4 cm
Hmotnost 1 kg
Typ lampy LED, technologie DLP
Světelný tok 1 000 LED lumenů (400 ANSI)
Životnost lampy 30 000 hodin
Kontrast 3 000 000 : 1, objektiv F = 1,7
Nativní rozlišení Full HD (1 920 × 1 080 pixelů)
Maximální úhlopříčka 24"–100" (61–254 cm)
Automatická korekce zkreslení ano
Automatické ostření ano, ToF senzor
Korekce zkreslení ano, horizontálně +/-40°, vertikálně +/-40°
Konektorová výbava 1× USB-C, 1× USB 2.0, 3,5mm audiojack, 1× HDMI 1.4, 1× slot pro microSD kartu (max 64 GB)
Bezdrátová komunikace Wi-Fi, Bluetooth 4.2 (pouze audio)
Zrcadlení obrazovky AirPlay, Chromecast
Interní paměť 16 GB (11 GB dostupných)
Reproduktor 2× 3 W, Harman Kardon
Spotřeba (typická) 75 W
Operační systém Android
Cena 15 990 Kč s DPH

Obsah balení: vcelku bohaté

V krabici je poměrně dost příslušenství. Kromě samotného projektoru je to také ovladač a adaptér do elektrické sítě spolu s prodlužujícím kabelem. Součástí balení je kabel (USB-C–USB-C) pro přenos dat. Potěší i pouzdro pro přenášení, do kterého skryjete ještě adaptér nebo ovladač. Dostalo se také na základní dokumentaci. Dodáme, že projektor lze dobíjet i skrze USB-C, například výkonnou powerbankou.

V balení naleznete i cestovní pouzdro

Konstrukční zpracování: ještě kompaktnější

To, že ViewSonic použil projektor M2 jako předlohu pro projektor M2e je jasné a logické. Přesto projektory stejné nejsou. M2e je ještě kompaktnější díky rozměrům 18,4 × 18,4 × 5,4 cm a hmotnosti 1 kg. M2 má rozměry 22,4 × 22,4 × 5,1 cm a váží 1,32 kg. M2e je tedy až na tloušťku kompaktnější.

ViewSonic M2e je možná trochu nudnější na pohled

ViewSonic také použil jiné barvy. M2 se nám líbil díky měděno-černé kombinaci, M2e je trochu střízlivější a dodává se v bílo-stříbrné kombinaci, i zpracování bylo o chlup lepší. Jde o věc vkusu, nám se možná trochu více líbila měděná, už kvůli své neotřelosti ve světě projektorů na cesty, navíc vypadala i hodnotněji. ViewSonic opět použil jen plasty, což bylo pro zachování co nejnižší hmotnosti logické rozhodnutí.

ViewSonic opět použil jen plasty.

Ať už ViewSonic M2e nainstalujete na zeď, připevníte do stojanu skrze standardizovaný závit, nebo jej postavíte na nízký stolek, stále bude působit velice příjemně. K tomu, aby měl vždy správný úhel, pomůže i integrovaný stojánek, který lze vyklopit ze základny a který je identický s tím, který známe z projektoru M2. Pokud je zaklopený, ani o jeho přítomnosti nevíte a slouží jako podložka. Stojánek klade dostatečný odpor, což je důležité, aby se po čase sám nesklopil.

Na čelní i zadní straně je výstup hlasitého reproduktoru, oba mají výkon 3 W a jde o spolupráci se značkou Harman/Kardon. Reproduktory jsou elegantně skryté za jemným děrováním plastového dílu. Na přední straně je pochopitelně také lampa. Není však chráněna krytkou, jen sklem. Je to jeden z ústupků. Oproti M2 se u M2e nachází speciální senzor ToF (Time-of-Flight), který umožní zaostřit během jedné vteřiny. To je hlavní vylepšení oproti M2, protože ToF výrazně zrychluje práci, a to zhruba 3× až 5×. Na druhou stranu chybí funkce Eye Protection, která chrání zrak v momentě, kdy se před lampou objeví cizí předmět (či přímo člověk).

ViewSonic M2e
Konektorová výbava na zadní straně

Na zádech je pak potřebná konektivita. Jde o USB-C, USB-A 2.0, audiojack, HDMI 1.4 (oproti HDMI 2 u M2) a slot pro kartu microSD. Nechybí tlačítko ON/OFF a samozřejmě také napájecí zdroj. Oproti M2 nabízí M2e vestavěnou Wi-Fi (bez nutnosti donglu) a podporuje Bluetooth pro audio. Klávesnici nebo myš k němu však nepřipojíte, což je trochu škoda.

Stojánek je velmi praktický

Nechybí tu něco? Ano, opět ovládací tlačítka. Pro ovládání musíte využít dodávaný ovladač, případně mobilní aplikaci. To je trochu škoda, pokud ovladač zapomenete a telefon se vám vybije, budete mít smůlu.

ViewSonic M2e na nás působí velmi dobře, je kompaktní a velmi lehký. To, že vsadil na trochu nudnější barevnou kombinaci nám tolik nevadí. Hmotnost a příjemnější rozměry budou pro mnohé důležitější.

Líbilo se nám
  • pěkný design
  • subtilní rozměry
  • nízká hmotnost
  • matné plasty
  • standardizovaný závit
  • integrovaný stojánek
Nelíbilo se nám
  • chybí ovládání přímo na projektoru
  • absence funkce Eye Protection

Ovladač: nutnost

ViewSonic M2e budete nejčastěji ovládat přibaleným dálkovým ovladačem, pokud tedy nejste příznivci mobilních aplikací. Ten je plastový, černý a docela dobře padne do ruky, je navíc opatřen antibakteriální vrstvou. Oceňujeme, že výrobce použil klasické AAA baterie, pro fungování jsou potřeba dvě. Co se týká funkčnosti, nijak nepřekvapí. Nabízí tlačítko ON/OFF, přepnutí zdroje, automatické ostření, tlačítko volby, nastavení, kruhový ovladač, šipku zpět a tlačítko Home. Skrze ovladač můžete regulovat i hlasitost, spustit internetový prohlížeč či nastavení Bluetooth.

ViewSonic M2e

Tlačítek je tu více než dost, prvních pár dnů se tedy budete orientovat. Tlačítka se tisknou dobře, chybí nám však také akcelerometr, kterým by mohl ViewSonic nahradit myš.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • tlačítka se dobře tisknou
Nelíbilo se nám
  • chybí akcelerometr
  • tlačítka jsou blízko u sebe

Obraz a funkce: to se nám líbí

Projektor M2e nabízí LED lampu s technologií DLP a se svítivostí 1 000 LED lumenů, konkrétně jde o 400 ANSI lumenů. Pro srovnání, M2 nabízí 1 200 LED lumenů (500 ANSI lumenů). To je stále dostatečné pro promítání v mírně zatemněné místnosti, nepočítejte však s tím, že by projektor nahradil televizor přes den v bytě s přímým slunečním svitem do místnosti. V případě ViewSonic M2e se také nabízí nativní rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, tedy plnohodnotné Full HD. Model M2e si ale neporadí se 4K obrazem, na rozdíl od M2. Zmínit musíme i kontrastní poměr 3 000 000 : 1, což je skvělá hodnota, a kompatibilitu s 3D. K dispozici je i digitální zoom (0,8–1).

ViewSonic M2e si poradí s Full HD rozlišením.

Kvalita obrazu je výborná, pokud projektoru pomůžete se světelnými podmínkami. Stačí zatáhnout rolety, respektive místnost zatemnit, úplná tma zapotřebí není. Barvy jsou živé, kontrastní, skvěle funguje také automatické ostření. V momentě, kdy projektor položíte na stůl, případně umístíte do stojanu, automaticky zaostří a během 1 vteřiny je hotovo. Pokud s ním pohnete, automatické ostření se spustí znovu. Rychlost přeostřování je hlavní zbraní verze M2e a oproti M2 jde o citelný pokrok. Chválíme!

ViewSonic podporuje automatickou korekci zkreslení, ovšem nefunguje zcela ideálně, někdy musíte projektoru pomoci. Korekce zkreslení je možná skrze nastavení, přičemž horizontálně i vertikálně lze upravit +/-40°. Abyste dosáhli maximální úhlopříčky 254 centimetrů, musíte projektor umístit cca 2,7 metru od stěny či projekčního plátna. My však doporučujeme úhlopříčku 80 palců (tedy asi 2 metry). To je totiž hodnota, kdy si ViewSonic M2e zachovává kvalitní barevné podání, od stěny či projekčního plátna by v takovém případě měl být cca 2,2 metru. Pokles 200 LED lumenů oproti verzi M2 je ale poznat, ViewSonicu M2e tedy musíte dopřát ještě trochu více zatemněnou místnost. To samozřejmě zjistíte v momentě, kdy máte možnost oba projektory porovnat.

ViewSonic M2e
Ostření je díky ToF velmi rychlé

Pochvalu zaslouží i dvojice 3W reproduktorů Harman/Kardon, která je stejně kvalitní jako v případě projektoru M2. Hlasitost je velice slušná a zvuk se navíc ani při opravdu vysoké hlasitosti nijak nedegraduje, k filmům jde tedy o skvělý doplněk.

Důležitými faktory je i spotřeba a hlučnost. Za celou dobu testování projektor nespustil větráčky na maximum, kdy jsou již poměrně dost slyšitelné. Co se týká spotřeby, výrobce udává 75 W, tedy jen o 1 W více než v případě M2. Pokud se podíváme na spotřebu dnešních televizorů s větší úhlopříčkou, dostaneme se i na dvojnásobek.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • LED technologie
  • rychlé automatické ostření díky ToF
  • kvalita zvuku
  • vcelku tichý
Nelíbilo se nám
  • svítivost projektoru je nižší (a pro někoho již na hraně)

Prostředí operačního systému: Android přítomen

Prostředí je založeno na Androidu s velice jednoduchým launcherem (nadstavbou). U projektoru to tolik nevadí, přesto jsme očekávali něco trochu jiného. Základní obrazovku tvoří hlavní část, kde naleznete předinstalované aplikace od výrobce, odkaz na HDMI či USB zdroje a také pruh s vámi nainstalovanými aplikacemi. Ty můžete nainstalovat skrze aplikaci Aptoide, ovšem zde jich bohužel moc nenajdete.

Obchod Play k dispozici není, takže musíte instalovat skrze .apk balíčky. To není velký problém, integrovaný správce souborů vám je ochotně nainstaluje. Většina aplikací se ale bohužel i přes bezproblémovou instalaci nespustila. Máme však řešení – stačí nainstalovat alternativní launcher, například oblíbený HALauncher, který je k dispozici zdarma. Následně již nebyl problém spouštět téměř jakoukoli aplikaci, například Sledování TV, které zpřístupní klasické televizní stanice.

Líbí se nám také možnosti bezdrátového zrcadlení obsahu z jiného zařízení. ViewSonic si rozumí i s produkty Apple, protože se tváří jako Apple TV, a to hned od prvního zapnutí a nastavení Wi-Fi sítě. Kladně hodnotíme i přehlednost prostředí a nastavení.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • možnost instalace aplikací
Nelíbilo se nám
  • nutnost stažení alternativního launcheru pro spouštění dalších aplikací

Zhodnocení: výběr je na vás

ViewSonic M2e prohrává v boji oproti M2 primárně ve svítivosti, který poklesla a rozdíl je samozřejmě viditelný. Naopak boduje nižší hmotností, menšími rozměry, rychlejším ostřením a nativní podporou Wi-Fi. Jinak jsou si oba projektory dost podobné, primárně v oblasti kvality zvuku, která je velmi dobrá. Takže otázka na závěr, stojí majitelům M2 vyměnit jej za M2e? Nejspíše ne.

ViewSonic M2e

Pokud však plánujete nákup nového projektoru, výběr záleží především na tom, zda oceníte menší rozměry a rychlejší ostření, nebo dáte přednost vyšší svítivosti. Cena obou projektorů je dost podobná, M2e pořídíte za zhruba 16 tisíc korun, stejně jako M2. Od výrobce je však o trochu více ceněn M2, zhruba o tisíc korun, ovšem díky různým akcím na starší M2 jsou si ceny v podstatě rovny. Osobně bychom si vybrali zřejmě M2e kvůli rychlejšímu ostření a kompaktnějším rozměrům. V obou případech bychom projektor stejně používali primárně na „filmové večery“, se světlem by tedy problém nebyl.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • skvělý obraz
  • velmi kompaktní
  • výklopný stojánek
  • podpora Wi-Fi a Bluetooth
  • Android uvnitř (možnost instalovat aplikace)
  • zrcadlení obrazu (včetně AirPlay)
  • dobrá konektorová výbava včetně USB-C
  • reproduktory Harman/Kardon
  • výhodná cena
Zápory
  • oproti M2 nižší svítivost
  • chybí tlačítka přímo na projektoru
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze