ViewSonic TD1655
test

ViewSonic TD1655

Když vám jeden displej nestačí

Ať už chcete zvýšit svou efektivitu, nebo jste často na cestách a potřebujete prezentovat před více osobami, doporučuji vám zvážit nákup externího monitoru. Model TD1655 od ViewSonic je snadno přenosný, má velkou uhlopříčku a propojíte jej téměř se vším. Jak se novinka povedla prozradím v této recenzi.

Externí monitor TD1655 od renomovaného výrobce ViewSonic se chlubí nízkou hmotností, elegantním designem i dobrou konektorovou výbavou. Obrazovka si přitom zachovala slušnou uhlopříčku 15,6" a hned v balení na zákazníky čeká bohatá výbava. Jaké jsou mé zkušenosti po více než měsíčním používání?

Technické parametry ViewSonic TD1655

Rozměry 355 × 223 × 16 mm
Hmotnost 1 kg
Hmotnost celého balení 2,3 kg
Úhlopříčka displeje 15,6 palců
Typ panelu IPS s LED podsvícením
Jas 250 cd/m²
Rozlišení displeje 1 920 × 1 080 pixelů
Výkon reproduktorů 2× 0,8 W
Poměr stran displeje 16:9
Povrch obrazovky lesklý
Konektory 2× USB 3.1 Type C, 3,5mm audiokonektor, Mini HDMI
Cena 9 990 Kč

Obsah balení: překvapivě bohaté

V balení na uživatele čeká pečlivě zabalený monitor, kabel typu USB-C/USB-C, sekundární kabel USB-C/USB-A a také Mini HDMI/HDMI kabel. Dále se v balení nachází praktický kryt displeje s magnetickou úchytkou (podobně jako například u iPadů nebo Surface Pro), dotykové pero a adaptér s USB-C konektorem a maximálním výkonem 60 W. Obsah balení je tedy opravdu bohatý, takže můžete ihned po rozbalení začít pracovat. Třešničkou na dortu je tříkolíková vidlice pro anglické zásuvky.

ViewSonic TD1655
Líbilo se nám
  • včetně stylusu, krytu i výkonného adaptéru

Konstrukční zpracování: ostudu vám neudělá

Přenosný monitor ViewSonic TD1655 cílí zejména na business klientelu, od toho se také odvíjí design, který sází na decentní stříbrnošedé kovové provedení. Monitor se tak nesnaží nijak šokovat, namísto toho působí spíše nenápadně, přitom si však zachovává eleganci sobě vlastní. Rovněž kvalita konstrukce je příkladná, vše pěkně lícuje a praktický stojánek na zadní straně s dostatečně širokým rozsahem rozevření klade ideální odpor a monitor o hmotnosti necelý jeden kilogram bez problémů udrží „v pozoru“. Rozměry zařízení 355 × 223 × 16 mm jsou tak akorát na to, abyste mohli monitor pohodlně přenášet v tašce či batohu.

Monitor můžete napájet přímo z telefonu.

Z dalších prvků stojí za zmínku dioda na pravém boku upozorňující na to, jestli je monitor zapnutý, respektive má potřebný přísun energie. Pokud by vás však rušila, můžete ji deaktivovat. Na levém boku sídlí dvojice USB-C (standardu USB 3.1), Mini HDMI a 3,5mm jack. Slot na paměťové karty chybí, není však ani potřeba, neboť zařízení nedisponuje žádným vlastním operačním systémem kromě základního interface potřebného k nastavení. Jeho ovládání obstará joystick na zadní straně, jehož zmáčknutím potvrdíte volbu.

Na závěr zmíním praktickou vlastnost – napájení. Kromě získávání energie z elektrické zásuvky totiž monitor bez problémů funguje i s připojenou powerbankou či telefonem, z něhož čerpá energii. Pokud naopak monitor napájíte dodávaným (60W) adaptérem a k připojíte k němu další zařízení (telefon, tablet, počítač, které lze nabíjet skrze USB-C), spustí se nabíjení.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • slušná konektorová výbava
  • snadné ovládání
  • možnost nabíjet další zařízení
  • nízké energetické nároky (možnost monitor nabíjet z powerbanky či telefonu)

Obraz, zvuk a funkce: běžným uživatelům postačí

Čelní stranu obývá 15,6" IPS panel s LED podsvícením s poměrem stran 16:9, který má běžnou 60Hz obnovovací frekvenci a výrobcem deklarovanou odezvu 6,5 ms. Panel by měl také nabízet zvýšenou odolnost proti poškrábání, i tak lze pochopitelně doporučit používat praktický magnetický kryt.

ViewSonic TD1655

Displej má velmi tenké rámečky nahoře a také po stranách, vespod je však již opravdu široká „brada“. Minimálně při práci na stole to však ničemu nevadí, neboť máte v této úrovni stejně klávesnici či myš. Využít však můžete také dotykového ovládání, ať už prstem nebo dodávaným stylusem. Reakce na dotyk jsou dostatečně rychlé a v této oblasti si nemohu na nic stěžovat.

Samotná kvalita zobrazení je na poměry externích monitorů rovněž v normě. Pochopitelně nelze očekávat perfektně zkalibrovaný panel pro profesionální úpravu fotografií apod., ale na zobrazení prezentace, prohlížení internetu či sledování filmu je dostačující. Spolehnout se můžete na bezproblémové pozorovací úhly, solidní kontrast i dostatečný maximální jas.

ViewSonic TD1655
Kvalita zvuku je bohužel slabší.

Možnosti nastavení jsou velmi podobné ostatním monitorům. Nastavit lze jazyk rozhraní, oznámení rozlišení, spouštěcí obrazovku, automatické vypnutí, režim zobrazení, nastavení rozlišení, automatické přepnutí do režimu spánek a další. Zde také můžete regulovat hlasitost v případě, že se spolehnete na integrované reproduktory, u nichž je však kvalitu zvuku bohužel slabší. S ohledem na to, s jak vysokou kvalitou se můžeme setkat u reproduktorů telefonů, je škoda, že se výrobci nepodařilo implementovat kvalitnější zvuk. Monitor nemá žádný operační systém nebo například integrovaný Chromecast, vše se tak odvíjí od zdroje signálu.

Líbilo se nám
  • bezproblémové pozorovací úhly
  • možnost dotykového ovládání
  • dostatečný kontrast i jas
Nelíbilo se nám
  • není vhodný pro uživatele, kteří editují fotografie
  • slabší reproduktory

Zhodnocení

ViewSonic TD1655 je praktickým pomocníkem pro všechny, kteří potřebují sekundární monitor při prezentování před ostatními nebo jen hledají přenosný externí monitor, který může zvýšit jejich pracovní efektivitu. Mohou se u něj spolehnout na kvalitní zpracování, nízkou hmotnost i slušnou kvalitu obrazu doplněnou o velmi dobrou konektorovou výbavu. Vadou na kráse jsou snad jen slabší reproduktory, rovněž je potřeba myslet na to, že ve srovnání s běžnými stacionárními monitory je kvalita obrazu nižší.

Klady
  • bohatý obsah balení
  • kvalitní konstrukce + rozumná hmotnost
  • konektorová výbava + možnosti napájení
  • slušná kvalita obrazu
Zápory
  • zvuk by mohl být lepší
  • zobrazovací panel není vhodný pro editaci fotek apod.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze