Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150"
test

Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150"

Je to síla
6

Pokud hledáte domácí projektor a nemáte hluboko do kapsy, logicky budete chtít to nejlepší. Vhodné jsou laserové projektory, které nabízí krátkou projekční vzdálenost, vypadají luxusněji a skvěle nahradí i klasický televizor. Pokud máte volných 50 tisíc korun a chcete jeden z nejvariabilnějších projektorů současnosti, seznamte se v naší recenzi s Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150".

U většiny námi testovaných projektorů jsme došli k tomu, že jako primární náhrada TV se nehodí. Většinou za to může horší svítivost, případně ne zcela ideální nastavení korekce zkreslení nebo dokonce kombinace obojího. Xiaomi se nás však s projektorem Mi 4K Laser Projector snaží přesvědčit, že zvládne být nejen náhradou klasické TV, ale rovněž také domácího kina. To vše navíc s velmi snadným nastavením a extrémně krátkou projekční vzdáleností. Takže otázka „kam s ním“ je v tomto ohledu zbytečná.

Měli jsme možnost projektor testovat několik měsíců. A několik měsíců jsme také nezapnuli klasickou televizi. Ne snad proto, že bychom nemohli, ale protože jsme nenašli jediný důvod. Postupem času se tak televizor přestěhoval do krabice a Xiaomi Mi 4K Laser Projector ovládl naši domácnost. A jaké jsou naše dojmy z více než 2 měsíců testování?

Technické parametry Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150"

Rozměry 41 × 29,1 × 8,8 cm
Hmotnost 7,2 kg
Typ projekce laser, 0,47" DMD
Použitá technologie Advanced Laser Phosphor Display 3.0
Světelný tok 1 500–1 600 ANSI lumenů (na podložce)
Životnost lampy 25 000 hodin
Rozlišení 4K, 2 160p (3 840 × 2 160 pixelů)
Maximální úhlopříčka 80 až 150" (203 až 381 cm)
Automatická korekce zkreslení ne
Automatické ostření ne
Podpora 3D ne
Ochrana očí ano
Konektorová výbava 2× HDMI, 1× HDMI ARC, 1× USB-A 2.0, audio výstup (3,5mm jack), AV vstup, konektor S/PDIF a ethernetový konektor RJ-45
Bezdrátová komunikace Wi-Fi, Bluetooth 4.1
Operační systém Android TV 9.0 (s GMS)
Obsah balení projektor, napájecí kabel, dálkový ovladač, hadřík na čištění, dokumentace
Cena od 50 tisíc korun

Obsah balení: vše potřebné

Balení je vcelku velkorysé. Kromě samotného projektoru v něm nalezneme dálkový ovladač s technologií Bluetooth 4.1, který je luxusnější než ten, který Xiaomi standardně dává k Android TV boxu, případně k levnějším projektorům. Samozřejmostí je napájecí kabel, který v tomto případě vypadá podobně jako od notebooku. Jde tedy o poctivý kabel, ovšem na rozdíl od Mi Projectoru 2 Pro se obešel bez zdroje, jenž je ukrytý v samotném těle projektoru. Dostalo se i na základní dokumentaci, respektive průvodce spuštění a hadřík na čištění skla lampy. Vzhledem k tomu, že Xiaomi Mi 4K Laser Projector nemá vlastní akumulátor a není vhodný pro přenášení, komentovat absenci pouzdra je zbytečné.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Konstrukční zpracování: „krabice“ plná překvapení

Na produktových snímcích působí Xiaomi Mi 4K Laser Projector luxusně, naživo neztrácí nic ze svého charisma. Jde o poměrně velký produkt s rozměry 41 × 29,1 × 8,8 cm (včetně gumových nožiček zhruba 9,5 cm) a hmotnost činí poctivých 7,2 kg. Pokud jste někdy vlastnili klasický videorekordér, a teď myslíme už nějakou starší generaci, zřejmě si při rozbalování Xiaomi Mi 4K Laser Projector vzpomenete právě na něj. Je to tak trochu retro, ale vlastně, proč ne?

Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150"

Tělo je kompletně plastové, což je pochopitelné. Není černé, nýbrž tmavě šedé, matné plasty jsou kvalitní a velice bytelné. Bohužel ale i tak není problém nějaké ty vlasové škrábance udělat. Při vybalování tedy pozor. I když Xiaomi vsadilo na matné plasty, kvůli barvě jsou viditelné i mastné otisky prstů, po prvotní instalaci tedy bude dobré projektor očistit.

Pravý a levý bok hostí obří děrované průhledy k chlazení. Vpravo projektor vzduch nasává, vlevo zase vypouští. Proč to zmiňujeme? Vysoký výkon si žádá kvalitní chlazení, nalevo od projektoru tedy nedoporučujeme umisťovat nic, co nemá rádo teplo. Výstup hlasitých reproduktorů je na přední hraně, zvuk tedy míří přímo na diváky. Reproduktory se skrývají za elegantní perforovanou lištou, která napohled nijak neruší. Dodáme, že na levé i pravé straně jsou mechanická kolečka, kterými měníte výšku nožiček. Tím lépe nastavíte výšku projekce.

Xiaomi se dokonale povedlo skrýt z pohledové strany veškeré rušivé elementy.

Nejzajímavější je vrchní část. Z předního pohledu vypadá jako zcela plochá, nenechte se ale zmást. Je se zde malé „propadliště“, v jehož hraně jsou ukryté všechny důležité prvky. Hlavně tedy optika, pohybový snímač a také LED informující o pohotovosti. Vzhledem k tomu, že všechny prvky se vměstnaly na vnitřní stranu oné prohlubně, pokud se na projektor díváte klasicky ze sedačky a projektor je na televizním stolku, nevidíte nic, co by vás rušilo. Praktické a elegantní.

Zadní strana patří konektorům. Xiaomi bylo poměrně štědré, těšit se tak můžete na dvojici HDMI, jeden HDMI ARC, jeden port USB-A 2.0 a audio výstup v podobě 3,5mm jacku, AV vstup, konektor S/PDIF i ethernetový konektor RJ-45. Trochu s podivem je, že na některých trzích naleznete projektor s USB-A 3.0, přitom se zde nebavíme jen o domovské Číně. Pokud projektor nechcete připojovat kabelem, není problém, má pochopitelně i Wi-Fi. Napájecí konektor je pak proprietární.

Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150\"

Krátce se zastavíme také u spodní části projektoru. Kromě dvou pohyblivých a jedné nepohyblivé gumové nožičky (které brání projektoru v posunu po podložce) se zde nachází otvory pro připojení podložky, v případě, že byste jej chtěli umístit na strop.

Xiaomi se povedlo udělat neuvěřitelně elegantní technickou skříňku, která rozhodně nebude přitahovat negativní ohlasy, spíše naopak. Na televizním stolku vypadá projektor jako již zmíněný videorekordér, případně jako rozměrnější řídící jednotka domácího kina. Líbí se nám elegantní skrytí optiky, důležitých senzorů i výdechu reproduktorů. I do moderní domácnosti bude Xiaomi Mi 4K Laser Projector skvěle zapadat.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • nezabere velké množství místa
  • skryté detaily
  • nastavitelná výška
  • dostatečný počet konektorů
  • zdroj ukrytý v projektoru
Nelíbilo se nám
  • tělo přitahuje otisky prstů a prach
  • výrazné zahřívání na levém boku

Ovladač: nutnost

Dálkový ovladač je pro potřeby ovládání Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150" nezbytný, protože na projektoru žádné ovládací prvky nenaleznete. Ovladač se páruje pomocí Bluetooth. Je tedy jedno, zda míříte na projektor přímo, nebo z vedlejší místnosti, dosah je dostatečný a činí minimálně 10 metrů ve volném prostoru. Xiaomi chválíme, že se snažilo maličko vylepšit estetický dojem, takže ovladač není stejný, jako Xiaomi dává například k Mi TV Boxům nebo k levnějším projektorům.

Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150\"

Tělo je sice stále plastové, ovšem kombinuje tmavě šedé detaily s černým panelem, což působí elegantně. Rozložení tlačítek je téměř identické s jinými ovladači Xiaomi, tedy až na fakt, že zde chybí rychlý vstup do aplikací Netflix a Amazon Prime. Dále jsou zde směrová tlačítka, tlačítko pro potvrzení, šipka zpět, tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku, vyvolání kontextové nabídky a také tlačítka pro úpravu hlasitosti. Napájení zajišťuje dvojice AAA baterií.

Pokud bychom si mohli trochu postěžovat, u takto prémiového produktu by se nám líbilo kovové zpracování, které nabízí například Samsung k prémiovým TV. Je to sice detail a náhradní ovladač s plastovým tělem bude vždy levnější, ale když už dáte 50 tisíc korun za projektor, máte zřejmě i nějakou tu stokorunu na nový ovladač.

Líbilo se nám
  • elegantní provedení
  • snadné ovládání
  • dostatek tlačítek
  • Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • pouze plastový

Obraz a funkce: fascinující podívaná

Vzhledem k tomu, že Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150" používá laserovou technologii, je jasné, že kvalita bude o trochu jinde než u klasických DLP LED lampových modelů. Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150" se chlubí technologií Advanced Laser Phosphor Display 3.0 s 0,47" DMD displejem, přičemž tato technologie zobrazení je využívána i v komerčních kinech po celém světě. Zdroj má svítivost 5 000 lumenů na výstupu a obraz se pyšní svítivostí 1 500 až 1 600 ANSI lumenů (na podložce). Jak už od nás víte, svítivost nad 1 000 ANSI lumenů je dostatečná i pro promítání v zatemněné místnosti, cokoli nad tuto hodnotu zlepšuje zážitek i v prostorech, které zatemněné nejsou/nemohou být. Dodáme, že nativní rozlišení projektoru činí 4K, tedy 3 840 × 2 160 pixelů a nativní kontrast je 3 000:1. To jsou naprosto špičkové hodnoty srovnatelné s komerčními kiny.

Xiaomi

Xiaomi doporučuje velikost obrazu v rozmezí 80 až 150", tedy 203 až 381 cm. Díky tomu, že se jedná o projektor s extra krátkou projekční vzdáleností (ultra-short throw), aby dosáhl základní úhlopříčky 80", musí být jen 14 cm od zdi, respektive plátna. Pokud projektor umístíte 49 cm od stěny, můžete se těšit na již zmíněných 150", tedy 381 cm. Kompletní tabulku si můžete prohlédnout níže.

Vzdálenost od zdi Úhlopříčka obrazu Výška projekce nad projektorem
14 cm 80", 203 cm 29 cm
19 cm 90", 229 cm 32 cm
24 cm 100", 254 cm 35 cm
34 cm 120", 305 cm 41 cm
49 cm 150", 381 cm 49 cm

Výhoda je naprosto jasná. Projektoru nemusíte hledat místo někde u sedačky, na konferenčním stolku nebo dokonce na zdi. Stačí zabalit starou televizi a na televizní stolek položit Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150". A teď srovnání. Většinou i televizor o velikosti 65" označíme za obrovský. Teď však máte obraz ještě o 15" větší, a to je prakticky to nejmenší, co vám může Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150" nabídnout. V tomto případě navíc stačí, aby byl projektor pár centimetrů od zdi/plátna. Dodáme, že výšku projekce lze korigovat i kolečky na pravém a levém boku. Pokud tedy potřebujete, aby byl obraz výše nad podložkou, stačí pootočit. Hodnoty v tabulce tedy odpovídají nejnižší možné výšce projekce.

Dokážete najít televizor s úhlopříčkou 150" s hmotností okolo 7 kilogramů?

Záměrně jsme již několikrát zmínili zeď. V našem případě jsme celou dobu projektor používali na klasické bílé zdi, která sloužila jako plátno. I přestože jsem se tímto ochudili o kus kvality navíc, bílá stěna je pro většinu případů naprosto dostatečná, plátno tak pořizovat nemusíte. Může za to jak použitá technologie, tak vysoká svítivost.

Kvalita projekce je jedním slovem fantastická. Nejde jen o rozlišení, ale také o špičkovou ostrost a sytost barev. Pro tyto účely jsme pořídili i pár snímků, které i tak neodpovídají kvalitám projektoru. Barvy jsou naživo ještě sytější a detaily ostré, a to se stále bavíme o podkladu ve formě bílé zdi, na které je spousta nedokonalostí. Pokud byste prahli po ultimátním zážitku, stačí pořídit vhodné plátno ve vámi vybrané velikosti, které dokáže vytáhnout z projektoru maximum.

Za vše může již zmíněná technologie promítání Advanced Laser Phosphor Display 3.0, která zprostředkovává vynikající jas i špičkovou ostrost, a to včetně krajů. Bohužel ale projektor nenabízí automatické ostření, proto vás při úvodním nastavení čeká chvíle práce navíc. Naštěstí Xiaomi celý proces zjednodušilo na maximum. Zaostření zabere pár sekund, stačí pomocí zobrazeného snímku určit nejostřejší bod a následně potvrdit. O trochu déle zabere korekce zkreslení (v případě Xiaomi osmibodová) a posunutí obrazu do ideální polohy, ne vždy se totiž podaří zarovnat horní hranu tak, aby byla stoprocentně rovná. Odpovídá to většinou tomu, že podložka (tedy v našem případě zeď) není 100 % rovná a poté přichází na řadu menší „štelování“. Většinou však stačí projektor maličko posunout a obraz se podaří srovnat do perfektní roviny. Úvodní nastavení zabere asi 2 až 3 minuty a pokud s projektorem nepohnete (bude mít své stálé místo), dalšího nastavení se obávat nemusíte.

Životnost zdroje je dle slov Xiaomi 25 000 hodin. To znamená, že pokud budete televizi sledovat 6 hodin denně, vydrží vám více než 11 let. I pokud by projektor běžel celý den, z projekce se budete těšit téměř 3 roky. Dá se však předpokládat, že i ti největší televizní fanoušci více než 12 hodin denně u televize stejně nevydrží. Dodáme, že podpora 3D chybí.

K čemu ale dobrý obraz, když zvuk by nestál za nic? Ani zde se nemusíte obávat problémů. Projektor je osazen dvojicí výškových reproduktorů s výkonem celkem 30 W a dvojicí bassreflexových reproduktorů s certifikací Dolby Audio 3-D Virtual Surround a DTS HD. Pokud obýváte panelový byt, určitě nedoporučujeme maximální hlasitost, pokud vyloženě nechcete naštvat sousedy. Zvuk je totiž nejenom hlasitý, ale také extrémně sytý. Podání zvuku je zřetelné, proto se hodí jak pro filmové večery, tak pro klasické sledování žurnalistických pořadů. Možná se ptáte, zda projektor zcela nahradí domácí kino. I přestože je zvuk na poměry velikosti produktu skvělý (nebojíme se říct špičkový), pokud jste zhýčkaní audiofilové, kteří si zakládají na prostorovém efektu, domácí kino nezastoupí. Ovšem pokud jsou vaše nároky „jen“ nadprůměrné, případně jste zvyklí na soundbar, obejdete se i bez dalšího ozvučení. Výhodu mají ti, kteří mají větší prostor. Zvuk se poté krásně rozloží a dočkáte se i lepšího prostorového efektu.

Kvalitou obrazu i zvuku si vás Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150" získá. Barvy jsou věrné, syté, ostrost je špičková a projektor nám zprostředkoval nejeden kvalitní filmový večer. Vzhledem k vysoké svítivosti není problém sledovat obsah i přes den, ovšem zde platí poučka, že čím větší úhlopříčku si budete chtít dopřát, tím více bude projekce náročná na přítmí. Pokud však projektoru dopřejete alespoň částečně potemnělou atmosféru, po klasické televizi se vám stýskat nebude.

Líbilo se nám
  • špičkový obraz
  • kvalitní zvuk
  • krátká projekční vzdálenost
  • slušná svítivost
Nelíbilo se nám
  • chybí automatické ostření a korekce zkreslení

A další postřehy...

Dostáváme se k postřehům, které jsme za několik měsíců testování projektoru načerpali. Pokud jste zvyklí u televize usínat, mohla by vás překvapit hlasitost ventilátorů. Nestane se, že byste je slyšeli při běžném sledování TV, ale pokud u TV usínáte a zvuk máte na minimu, může se stát, že citlivějším jedincům budou větráčky rušit klidný spánek. Xiaomi také uvádí, že spotřeba nepřesáhne 300 W při plném nasazení. To by znamenalo, že pokud bude projektor v provozu 6 hodin denně při průměrné částce 5,5 Kč za kWh, provoz vás denně vyjde na 10 Kč, měsíčně tedy zhruba na 300 Kč. Opět, s přihlédnutím na maximální velikosti úhlopříčky, si myslíme, že jde o částku více než přijatelnou.

Líbilo se nám
  • rozumné náklady na provoz
Nelíbilo se nám
  • trochu hlasitější větráčky

Prostředí operačního systému: plnotučný Android TV

Uvnitř je Android TV ve verzi 9.0 s podporou GMS, který zpřístupní i Obchod Play a samozřejmě Chromecast pro snazší sdílení obsahu. Bohužel ale projektor nebyl certifikován Netflixem, proto, pokud si chcete užít streamování přímo z projektoru, bude nutné přikoupit například Mi TV Box. Ten zpřístupní většinu v projektoru nedostupných aplikací. Pokud nenajdete vhodnou aplikaci, lze instalovat i ty s koncovkou .apk – po připojení myši a klávesnice tak máte takový malý velký počítač. Dodáme, že sledování televize zpřístupní různé aplikace českých poskytovatelů, například aplikace SledováníTV funguje perfektně.

Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150\"

Naštvali jsme vás s Netflixem? Nedivíme se. Nemít Netflix v projektoru je jako nemít internetový prohlížeč v telefonu. Pokud chcete Netflix na projektoru zprovoznit, stačí nainstalovat aplikaci X-plore File Manager a v nastavení Netflix „odkrýt skryté aplikace“. Aplikace jako taková je součástí systému, ovšem je skrytá právě kvůli licenčním podmínkám v zemích mimo domovskou Čínu (která zase postrádá Služby Google Play). Jakmile aplikaci nainstalujete, stačí zobrazit skryté aplikace, vyhledat ty systémové a Netflix jednoduše povolit. A hle, Netflix je na světě.

Pokud by vás to zajímalo, projektor pohání procesor T962X-H, k dispozici jsou 2 GB RAM a 16GB úložiště, přičemž k dispozici je zhruba 11 GB. Nemusíte se obávat menší RAM. Zatímco u telefonu či tabletu by nás tento údaj vystrašil, pohyb je plynulý, srovnatelně rychlý jako například u Mi TV Boxu.

Líbilo se nám
  • nativní podpora Android TV
  • možnost instalovat .apk balíčky

Závěr: dostane vás

Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150" patří vůbec k těm nejdostupnějším a nejpraktičtějším domácím projektorům, které jsou založeny na laserové technologii. Jinak řečeno – není levný, ale vzhledem k tomu, co umí, je jedním z nejdostupnějších. My jsme si testování užili, a to doslova každý den. Projektor je vhodný pro všechny, kteří mají vysoké nároky nejen na obraz a zvuk, ale také na estetiku. A co si budeme nalhávat, mít projektor na konferenčním stolku, nebo pár centimetrů od projekčního plátna, to je už rozdíl, za který si zkrátka chcete připlatit.

Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150\"

Za nás získává projektor doporučení. Počáteční investice sice není nízká, ale za své peníze získáte regulérní kino v pohodlí domova.

Zdroj: Martin Fajmon, fzone.cz

Klady
  • špičkový obraz, 4K rozlišení
  • ostrý obraz po celé ploše
  • laserová technologie, životnost 25 000 hodin
  • skvělý zvuk díky 4 reproduktorům
  • nativní podpora GMS, Android TV 9
  • podpora Chromecastu
  • prémiový design, kvalitní zpracování
Zápory
  • ovladač by mohl být hezčí
  • chybí podpora USB 3.0
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Jaroslav Fnukal
Jaroslav Fnukal
Projektor mam jiz celkem dlouho. 3D se da na nem provozovat paradne. S "platnem" je to zazitek o lvl vys, ale cena je prakticky pulka projektoru (Je treba plat o pro UST), ALE BARVY jsou pak jinde.

Oproti vam mam Cinakou verzi a ovladani (byt 90% v EN)je nic moc, nastaveni obrazu pokud mate prave platno, je relativne nedostatecne (trefit se do ramu je kumst). Aplikace jdou instalovat jake potrebuji ale radeji bych, jako mate vy .Android TV. Cena projektoru se aktualne pohybuje kolem 35k na banggood z EU nebo dokonce CZ skladu.

Ja rozhodne doporucuji.
Petr Dohnal
Petr Dohnal
Jakou máte zkušenost s rozmazáním horních rohů obrazu? Na 80" to asi nebude úplně postřehnutelné, ale u cca 120" už je to v menu (na textu) celkém poznat a doostřit to nejde. Ve filmu to tolik nevadí, ale ten text celkem zamrzí. Tuto "vlastnost" popisovali i v recenzi na konkurenčním serveru. Já kupoval tento projektor v září 2021 na českém eshopu jako EU distribuci, takže obsahem balení se od české neliší. Jen záruky jsou jiné.
t_gon
t_gon
Zdravim, dekuji za detailni rozbor a informacemi nabitou recenzi, kterych u nas k UST projektorum moc neni. Libi se mi, ze zminujete pouzivani primo na zed, nikoli platno. Uvazuji o UST projektoru a tenhle za "levny" peniz vypada dobre, protoze jsem zatim pocital, ze budu muset s nakupem pocitat kolem 100K.

Nicmene muj dotaz, je to opravdu "pouzitelne" na cistou bilou stenu v dobre zatemnele mistnosti, nebo je to polovicni zazitek a je potreba specialni pevne platno primo pro UST projektory? V tom pripade, muzete nejake doporucit, popr. vyrobce, kde se podivat? Jedna se mi o 120".

Dekuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze