Xiaomi Mi Electric Shaver
test

Xiaomi Mi Electric Shaver

Hladké oholení s kompromisy
8

Holit, nebo neholit – to je, oč tu běží. V dnešní době, kdy jsou v módě delší vousy či alespoň několikadenní strniště, jsem si vyzkoušel holící strojek pocházející z dílny čínského výrobce Xiaomi. Jaké jsou mé dojmy z přibližně dvoutýdenního používání, vám rád sdělím v začínající recenzi.

V současnosti zažívá pěstování vousů zlatou éru, ale stále se mezi zástupci mužského pohlaví najdou tací, kteří preferují hladce oholené tváře. Právě těm je určen dnes recenzovaný holící strojek Mi Electric Shaver, který chce, stejně jako ostatní produkty značky Xiaomi, zaujmout zejména skvělým poměrem cena/výkon. Jaký strojek je a jestli bych vám jej doporučil, se dozvíte na řádcích níže.

Technické parametry Xiaomi Mi Electric Shaver

Označení modelu MJTXD01SKS
Dostupné barevné varianty černá
Rozměry produktu 154 × 36 × 58 mm
Stupeň vodotěsnosti IPX7
Jmenovitý výkon 3,5 W
Hmotnost 176 gramů
Doba provozu 60 minut
Doba nabíjení 120 minut

Obsah balení: nic nechybí

V bílé krabičce se kromě holícího strojku, jenž má na sobě prakticky nasazen plastový kryt, nachází rovněž manuál, štěteček na odstranění vousů a nabíjecí stanice. Více v balení nenajdeme a popravdě ani není třeba, neboť lze USB-A koncovku nabíjecího stojánku snadno zapojit do adaptéru od smartphonu či jiného příslušenství.

Konstrukční zpracování: špičkové jako vždy

Po stránce kvality zpracování a konstrukce nelze tomuto holícímu strojku absolutně nic vytknout. Nejenže působí hodnotným dojmem, ale hlavně se velmi dobře drží a skvěle se s ním manipuluje. Černé tělo je z plastu, který zbytečně neklouže a výrobce se chlubí úpravou, na které nezůstávají otisky prstů, což mohu potvrdit.

Ovládání strojku je extrémně jednoduché.

Xiaomi Mi Electric Shaver může být navíc s hmotností 176 gramů ideálním společníkem na cesty, a to i díky již zmíněnému dodávanému plastovému krytu na holící hlavy. Zda se vám minimalistický design strojku líbí, či nikoliv, je pochopitelně značně subjektivní. Podle mého názoru se však výrobci vzhled povedl a většina mužů s ním bude spokojena. Díky přítomnost jediného tlačítka je navíc ovládání strojku extrémně jednoduché a kontrolky pod tlačítkem dokáží v případě potřeby upozornit na vybitou baterii nebo například aktivovaný cestovní zámek, jenž zabrání neúmyslnému zapnutí zařízení.

Líbilo se nám
  • indikátor stavu baterie
  • povedený design
  • dobrá ergonomie

Nabíjení: hodina holení, dvě hodiny nabíjení

S výdrží jsem byl zcela spokojen: výrobcem udávaná hodnota 60 minut podle mých zkušeností odpovídá. Pochopitelně však velmi záleží na tom, jak často se holíte či jak tvrdé nebo husté máte strniště, což výdrž rovněž ovlivní. Pojem jedna hodina může být pro někoho dost abstraktní a výdrž v mém osobním případě odpovídala přibližně dvoutýdennímu používání, což je dle mého názoru zcela dostatečné.

Nabíjecí stanice je opravdu malá.

Nabíjení skrze nabíjecí stanici je jednoduché a holící strojek jednoduše stačí nasadit na malý výstupek na podstavci a nechat jej nabíjet. V případě, že zjistíte, že je váš holící strojek zcela vybitý, postačí rychlé pětiminutové nabíjení, které by mělo následně umožnit dvou až tříminutové oholení. Přestože je nabíjecí stanice opravdu malá, osobně by se mi více líbila možnost strojek nabíjet skrze některý z běžných konektorů, jako je například USB-C. Podle mého názoru by nebylo tak obtížné tento konektor dostatečně zabezpečit silikonovou záslepkou, která by bránila vniknutí kapaliny, případně jej ochránit membránou, která se nachází ve smartphonech. Uživatelé by tak nemuseli myslet na to, aby si s sebou na delší cesty přibalili nabíjecí stanici a výrobce by zase mohl ušetřit a dodávat strojek bez kabelu. Inu, třeba se jej dočkáme příště.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • absence nabíjení skrze běžně dostupný konektor

Kvalita holení: oholí, ale nezastřihne

Mnoho dnešních holících strojků v sobě zároveň kombinuje funkci zastřihovače vousů, což však Xiaomi Mi Electric Shaver neumí a jedná se tedy doopravdy o zařízení určené k holení kratšího strniště. Při úpravě vousů (viz. fotografe níže) bylo již holení poměrně nepříjemné a strojek mírně škubal. Velmi mile jsem byl však překvapen jemností oholené pokožky, kterou strojek opravdu oholil velmi hladce. Dvouvrstvý břit pro důkladnější oholení, jak uvádí výrobce, tedy evidentně doopravdy funguje. Srovnávat výsledek s oholením kvalitní žiletkou však pochopitelně nejde. Uživatelé, kteří mají již předchozí zkušenosti s holícími strojky, to však pravděpodobně ani neočekávají.

Xiaomi Mi Electric Shaver
Problémové krční partie zcela dokonale oholit nelze.

O hladké oholení se starají konkrétně tři holící hlavy, kdy každá z nich díky dvoukroužkové frézce s dvoukroužkovými břity disponuje celkem 135 zuby. Uvnitř strojku se nachází kromě baterie rovněž japonský motůrek MABUCHI MOTOR 260, jenž umožňuje využití dvou rychlostních stupňů. Ty lze přepnout delším podržením jediného ovládacího tlačítka. Rychlejší stupeň by měl být vhodnější právě pro holení delších či tvrdších vousů. U obou dvou režimů jsem však měl pocit, že strojek holí vousy přibližně stejně.

Problematická místa na krku si raději oholte žiletkou.

Důležité je rovněž zmínit, že strojek zvládá holení suché i mokré, takže není problém se oholit i s vaší oblíbenou holící pěnou a následně strojek opláchnout pod tekoucí vodou. Holící hlavy s 360° plovoucím systémem by měly zajistit hladké oholení i na problematických místech, jako je například krk či oblasti kolem čelistí. Bohužel musím konstatovat, že kvalita oholení na těchto místech nebyla taková, jakou bych si představoval, a pokud budete chtít opravdu hladké oholení, pravděpodobně sáhnete po žiletce, kterou si krk a obzvláště pak oblasti v okolí ohryzku, oholíte. Holící strojek za to však v podstatě ani nelze kritizovat, neboť jsem ještě nenarazil na holící strojek tohoto typu, který by dokázal oblast krku a ohryzku perfektně oholit. Marketingová oddělení by tedy spíše měla lépe uvážit, jaká očekávání chtějí vytvořit u zákazníků.

Xiaomi Mi Electric Shaver
Detail oholené pokožky na tváři.

Celkově však kvalitu oholení hodnotím velmi kladně a pokud budete mít dostatek trpělivosti, můžete dosáhnout na většině tváře velmi hladkého oholení a na zbylých pár míst použít žiletku.

Líbilo se nám
  • hladké oholení na většině místech
  • dva rychlostní stupně holení
Nelíbilo se nám
  • oholení v oblasti krku stále není ideální
  • strojek je určen k holení spíše kratších vousů

Zhodnocení

Holící strojek Xiaomi Mi Electric Shaver podle mě za cenu přibližně 800 korun nabízí velmi slušnou kvalitu oholení na většině místech tváře a pokud s ohledem na cenu zařízení nečekáte zázraky, budete s ním jistě spokojeni. Za zmínku stojí rovněž velmi kvalitní zpracování i použité kvalitní komponenty nebo podle mého názoru povedený design, díky kterému se strojek dobře drží.

Klady
  • povedený design
  • možnost suchého i mokrého holení
  • dobrá ergonomie
  • dostatečná výdrž
  • snadné ovládání
Zápory
  • oholení v oblasti krku není dokonalé
Diskuze ke článku
Ondra
Zdravím!
Bude prosím recenze na záchodové prkýnko, až ho Xiaomi vydá?
Ne, vážně, zajímalo by mě, co je na tomhle přístroji tak speciálního nebo chytrého, že si vysloužil recenzi na těchto stránkách? :) Připadá mi to na stejném principu, jako kdybych na portálu např. o hrách četl recenzi na kuchyňské nože...
A proto jsou daleko lepší strojky s výkyvnou hlavou (Braun), které oholí i ten krk zcela bez problémů. Kdepak nějaké rotační frézky, nikdy víc.
Mám ho doma a nikdy více,moc t
Mám ho doma a nikdy více, neholí to skoro vůbec
TBK
Moze mi niekto vysvetlit, preco preboha na tomto webe najdem recenziu na holiaci strojcek?? Zato, ze je to Xiaomi, tak to tu hned musi dostat PR? To je teda uroven.. Ocakavam nabuduci tyzden recenziu aspon na jeden Braun ci Philipshave..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze