Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite
test

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite

Ideální poměr ceny a výkonu?

Máte menší byt a chcete pomocníka, který vysaje i vytře, navíc jej budete moci ovládat i vzdáleně? A to vše ideálně za dostupnou cenu? Není problém, dnes se podíváme na robotický vysavač Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite, který zvládá mnohé, je však finančně dostupný a díky elegantnímu designu zapadne do všech moderních interiérů.

Před pár dny jsme pro vás otestovali Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro a dnes se podíváme na nejlevnějšího zástupce nové modelové řady – robotický vysavač Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite, který je nástupcem již letitého modelu Mi Robot Vacuum Mop Essential.

Nabídne jiný způsob navigace, přesto zachovává mokré mopování, které usnadní práci ve většině domácností. Samozřejmě existují i některé ústupky, které jsou vykoupeny výrazně příjemnější cenou.

Technické parametry Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite

Rozměry 353 × 353 × 81,3 mm
Hmotnost 3,1 kg
Kapacita baterie 2 600 mAh
Doba provozu cca 60 minut
Konektivita 2,4 GHz IEEE 802.11b/g/n
Aplikace Mi Home pro Android i iOS
Mokré mopování ano, elektronická pumpa
Paměť pro více pater/no-go zóny ne
Režimy vysávání Silent, Standard, Medium, Turbo
Režimy vytírání (uvolňování vody) Low, Medium, High
Objem nádrže na nečistoty/vodu 450 ml/270 ml
Cena cca 4 900 Kč

Obsah balení: téměř vše

Balení je na dnešní poměry bohaté, a to s ohledem na cenu vysavače. Kromě samotného vysavače se v balení nachází nádoba na prach s objemem 450 ml, mopovací podložka na vodu (200 ml), dvě utěrky na mopování, dva postranní kartáče (jeden je náhradní), dokovací stanice s oddělitelnou nabíječkou do sítě, čistící nástroj s hrotem a základní dokumentace.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite
Nabíjecí stanice patří mezi ty jednodušší
Líbilo se nám
  • náhradní boční kartáč
  • náhradní utěrka

Zpracování a konstrukce: nižší

Kapitolu o zpracování a konstrukci tentokrát nebudeme začínat nijak originálně, protože to ani není možné – design i rozměry vysavače jsou v modelové řadě prakticky standardizované, o čemž vypovídá kruhový průměr 353 mm. Co však potěší, je výška 81,3 mm. Vysavač je tedy zhruba o centimetr nižší než varianta Pro. To se hodí, pokud máte opravdu nízký nábytek. Hmotnost činí velmi příjemných 3,1 kg, z místa na místo jej tak bez problému zvládne přenést i vaše ratolest.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite

Vysavač se prodává v bílé, černá je u Xiaomi běžnější u dražších a výkonnějších vysavačů. Je samozřejmě kompletně plastový, naštěstí však převážně matný. Dobrou zprávou je, že prach není na vysavači tolik patrný, bohužel je ale magnetem na jemné vlasové škrábance.

Varianta Pro se chlubí LDS navigací, má tedy na vrchní straně majáček s laserem, v případě verze Lite je pro orientaci v prostoru využitá kamera. Nevýhodou je, že v naprosté tmě se vysavač nedokáže dobře orientovat a sází jen na senzory – gyroskop a tlakový senzor, kdy si nárazem testuje okolní předměty a nábytek. Možná vás to překvapí, ale i když jde o základní model, součástí vysavače je celkem 25 senzorů – kromě již zmíněné kamery jde o 2× senzor detekující zdi, 7× infračervený senzor, 4× dokovací senzor, 4× senzor proti pádu ze schodů a mnohé další. Kombinace těchto senzorů a kamery se nazývá VaIN (Visual-aided Inertial Navigation). Na vrchní straně kromě kamery nalezneme i dvě tlačítka, kterými lze vysavač ovládat – jedno slouží pro zapnutí/vypnutí, druhé pro návrat do dokovací stanice.

Maximální sací tlak 2 200 Pa je slušný.

Maximální sací tlak 2 200 Pa je slušný, ne sice tak vysoký jako v případě modelu Pro, stále se však můžete spolehnout na důkladné vysátí i větších nečistot. K dispozici je i mopovací podložka, která má kapacitu 270 ml, tedy více než u modelu Pro. Bohužel jde ale o stejnou podložku, co se způsobu plnění týká, vodu tedy naléváte/vyléváte poměrně malým otvorem. Stejný je i způsob uchycení mopovacího hadříku, kromě suchého zipu drží hadřík i speciální zásuvka, do které je nutné okraj hadříku zasunout. Potěší, že je i základní model vybaven elektronickou pumpou, která dávkuje vodu dle vašeho zadání. Dodáme, že zásobník na nečistoty je pod výklopným víkem a má objem velmi slušných 450 ml.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite
Kartáč posbírá i jemný prach

Vysavači již chybí sonické vibrační pohyby, kterými se chlubil model Pro, což je vzhledem k ceně pochopitelné. Z celé modelové řady má tuto funkci jen verze Pro, ani dražší model Ultra ji nenabízí. I když jde o základní vysavač, Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite neurazí designem ani množstvím senzorů. Nejvíce oceňujeme opravdu nízký profil a hmotnost.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • nižší tělo
  • snadné vyjmutí nádoby na prach a vodu
Nelíbilo se nám
  • nádoba na vodu se hůře čistí
  • kamera není tak přesná jako laser

Baterie a výdrž: slušný standard

Xiaomi osadilo Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite baterií s kapacitou 2 600 mAh, což je přesně polovina toho, čím se chlubí Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro. Výdrž je tedy pochopitelně nižší. Výrobce udává zhruba 40 minut. Pokud zároveň vytíráte a vysáváte v režimu Turbo, tedy na maximální výkon, vysavač nám vydržel pracovat 55 minut. Tedy ještě více, než udává výrobce. V režimech Medium a Silent zvládne uklízet déle, zhruba o 15, respektive 30 minut. Doba nabíjení je trochu delší, z 20 na 100 % se dobije za zhruba 3 hodiny a 45 minut. Vysavač se při poklesu kapacity pod 20 % vrátí do stanice a nový úklid již není možné zahájit.

Vzhledem k ceně nelze očekávat nijak elegantní nabíjecí stanici, působí spíše standardně jako u levnějších vysavačů. Xiaomi alespoň zvolilo bílou barvu a kabel lze od stanice odpojit, což oceňujeme.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • nabíjecí stanice je spíše základní
  • delší doba nabíjení

Funkce: umí toho spoustu

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite jsme v redakci testovali zhruba 4 týdny. Vzhledem k tomu, že jsem testoval i Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro a Mop-P, mohu porovnávat. Rychlost vysávání je vcelku slušná. Na prostor, který Mop 2 Pro uklidil za 37 minut (jedno celé patro), Mop 2 Lite potřeboval o 10 minut déle. To je však stále lepší hodnota, než za kterou stejný prostor vysál Mop-P.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite se orientuje i pomocí kamery

Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite se v prostoru orientuje pomocí již zmíněné kamery a senzorů. Zpočátku je tedy nejlepší, když mu zvednete židle, kabely a další věci, které by mohly bránit v průchodu do určitých míst. Vysavač si místnosti projede, zmapuje a uloží do aplikace Mi Home. Model Lite bohužel neumí ukládat mapy více pater, stejně tak mu vadí, pokud je v místnosti tma/velké šero. Kamera se nedokáže dobře orientovat a v takovém případě ani mapa neodpovídá skutečnosti. Stačí však, abyste vysavači rozsvítili, případně uklízeli během dne.

Zásobník na nečistoty pojme 450 ml

Co se týká vyhýbání se předmětům, umí to Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite poměrně dobře, není však tak šetrný jako například verze Pro či Mop-P. Překážku si vždy otestuje menším nárazem, pokud tedy máte na podlaze předměty, které by se mohly snadno převrhnout (například různé truhlíky), je lepší je přesunout, protože no-go zóny nastavit nejdou. Kvůli absenci ToF senzoru také nelze počítat s tím, že se vysavač vyhne nízkým předmětům, jako jsou boty či hračky. Výhodou je, že jakmile daný prostor vysavač projede poprvé, při každém dalším vysávání si na zaznamenané překážky dává větší pozor.

Vysavač si překážky rád testuje slabším nárazem.

Co se týká mokrého mopování, nádoba na vodu má větší objem než u modelu Mop 2 Pro, vodu navíc dávkuje elektronická pumpa, takže poslouží i k vytření větších ploch. To oceňujeme. Kvalita mokrého mopování je velmi slušná, na opravdu zaschlé skvrny (například v kuchyni) však pochopitelně nedostačuje.

Aplikace Mi Home

Vysavač lze skrze Wi-Fi (2,4 GHz IEEE 802.11b/g/n) propojit i s aplikací Mi Home, která sdružuje chytré produkty Xiaomi. Díky ní pak můžete vysavač ovládat odkudkoli přes internet. Aplikace umožňuje nastavit kromě jiného i sílu sání (Silent, Standard, Medium a Turbo). Režim Turbo je už poměrně hlasitý (cca 72 dB).

Stáhnout Mi Home

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Stejně tak lze nastavit konkrétní režim úklidu, respektive zda má vysavač pouze vysávat, vysávat a mopovat, nebo jen mopovat. Pokud se rozhodnete pro mopování, lze zvolit průtok elektronicky ovládané pumpičky. Na výběr je mezi nízkým, středním a vysokým průtokem. Na laminátové podlahy povětšinou stačí nízký či střední, aby se podlaha zbytečně nenasakovala, na dlažbě můžete využít i vysoký. Dodáme, že vysavač zvládne překonat prahy vysoké 2 cm. V domácnosti mám jeden práh, který je vysoký zhruba 2,4 cm. Zatímco model Pro jej překonal, model Lite si s ním již neporadil.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite
Mopovací podložka pojme vodu o objemu 270 ml

V podrobnějším nastavení jde nastavit opakování úklidu v určitou denní dobu, druhý úklid (po skončení opakuje celý proces úklidu znovu) i hlasové zprávy, které vysavač vydává, například po skončení úklidu. Musíme poznamenat, že kvalita reproduktoru je velmi dobrá a hlas zní ještě lépe, než u verze Pro. To nás vcelku překvapilo. Aplikace je povedená, avšak prostředí není lokalizováno, na čemž by Xiaomi mělo zapracovat.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita úklidu
  • kvalitní mokré mopování
  • přehledná aplikace
Nelíbilo se nám
  • nemožnost přidat více pater/více map
  • nelze nastavit No-Go zóny
  • aplikace není lokalizována

Zhodnocení: pomocník za rozumné peníze

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite bychom si pořídili například do menšího bytu, kde je povětšinou laminátová podlaha a kde potřebujete pravidelně poklidit, když nejste doma. Nehodí se příliš do velkých domácností či domů s dětmi, které mají všude svoje hračky. Orientace kamerou není tak dokonalá, do takových domácností bychom doporučili vysavač s LDS navigací, ideálně kombinovanou s ToF senzorem. To se však bavíme o vysavačích za mnohem vyšší sumy.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite

Zapomněli jsme totiž zmínit jeden z hlavních taháků tohoto vysavače – cenu, která se pohybuje okolo 5 tisíc korun. Sehnat jej však můžete i levněji v rámci různých akcí. Pro méně náročné domácnosti tak můžeme Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite bez obav doporučit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • slušný sací tlak
  • vcelku dobrá výdrž baterie
  • nízký profil i hmotnost
  • elektronická pumpa
  • velká nádoba na nečistoty i vodu
  • přehledná aplikace
  • možnost vzdáleného ovládání
  • kvalitní reproduktor
Zápory
  • nelze nastavit No-Go zóny
  • delší doba nabíjení
  • kamera potřebuje dostatek světla
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze