Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro
test

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Chcete ho doma

Do redakce nám dorazila nová generace robotického vysavače od Xiaomi, model Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro. Pyšní se některými funkcemi, které nenabízí ani dražší kousky, jako je například vibrační mokré mopování. Nevíte, o co jde? Tak právě proto je zde dnešní recenze.

Xiaomi se tento rok pochlapilo a na trh vypustilo hned několik robotických vysavačů s podobným názvem. Máme tu tak Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite, Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2, Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+ a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Ultra. V zahraničí se můžete setkat i s Xiaomi Robot Vacuum-Mop 2S a 2C, které částečně nahrazují nižší modely. Ty jsou ale určené pouze pro jiné trhy.

Vysavače se liší nejen cenou, ale také navigací v prostoru. My se dnes podíváme na základní stavební kámen nabídky – Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro, který nepřímo navazuje na předloni testovaný Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P. Ten jsme v recenzi hodnotili jako opravdu povedený kousek, a tak jsme se na testování verze Mop 2 Pro opravdu těšili.

Novinka se podobá jak v designu, tak navigací – i model Mop 2 Pro využívá LDS laserovou navigaci, která se ukrývá v majáčku na vrchu robotického vysavače. Novinka je však výkonnější, má vibrační režim vytírání podlahy a zaujme také ukládáním map více pater rodinného domu či bytu. V některých ohledech dokonce předčí i nejvýkonnější vysavač letošní modelové řady – Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Ultra. Cena se mezigeneračně příliš nezměnila, proto může jít opět o žhavého kandidáte na bestseller roku 2022.

Technické parametry Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Rozměry 353 × 353 × 96,5 mm
Hmotnost 3,6 kg
Kapacita baterie 5 200 mAh
Doba provozu 180 minut
Konektivita 2,4 GHz IEEE 802.11b/g/n
Aplikace Mi Home pro Android i iOS
Mokré mopování ano, sonický vibrační režim
Paměť pro více pater ano
Režimy vysávání Silent, Standard, Medium, Turbo
Režimy vytírání (uvolňování vody) Low, Medium, High
Objem nádrže na nečistoty/vodu 450 ml/200 ml
Cena cca 9 000 Kč

Obsah balení: téměř vše

Balení je na dnešní poměry bohaté. Kromě samotného vysavače se v balení nachází nádoba na prach s objemem 450 ml, mopovací podložka na vodu (200 ml), dvě utěrky na mopování, dva postranní kartáče (jeden je náhradní), dokovací stanice s oddělitelnou nabíječkou do sítě, čistící nástroj s hrotem a základní dokumentace. Chybět tak může jen náhradní HEPA filtr, ten však můžete pořídit za pár stokorun (v akci nebo setu i za výhodnějších podmínek).

Líbilo se nám
  • náhradní boční kartáč
  • náhradní utěrka
Nelíbilo se nám
  • hodil by se náhradní HEPA filtr

Zpracování a konstrukce: nenápadnější

Robotické vysavače jsou již nedílnou součástí chytré domácnosti a většina z nich vypadá dost podobně, designovou linku Xiaomi však poznáme spolehlivě. Xiaomi opět vsadilo na kruhový profil s průměrem 35,3 cm a výškou zhruba 9,6 cm. Není tedy nízký ani vysoký, v mém případě se dostal jak pod komodu, tak pod sedací soupravu. Vysavač můžete pořídit v šedočerné a bílé variantě. Tmavá barva již není tak extrémně lesklá, jako tomu bylo u modelu Mi Robot Vacuum Mop-P, stále bychom si však představovali matnější povrch. Doplníme, že hmotnost činí zhruba 3,6 kg, přemístění z patra do patra tedy nebude činit problém.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Na vrchní straně zaujme maják s LDS laserem, což je hlavní výhodou vysavače. I ve střední třídě totiž nabízí pokročilé mapování prostoru, kdy se maják otáčí a laser v reálném čase analyzuje prostor. Díky tomu se vysavač mnohem lépe orientuje, hlavně ale uklízí pouze místa, kterým se ještě nevěnoval. Pokud byste chtěli ještě lepší orientaci v prostoru, je tu Mi Robot Vacuum Mop 2 Ultra, který vepředu nabízí i speciální ToF senzor, jenž „vidí“ i malé objekty před sebou.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro je samozřejmě opatřen gumovým nárazníkem s tlakovými a laserovými senzory na boku a spodní části, které zabrání zbytečným nárazům do překážek a zabrání pádům ze schodů.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Na vrchní části jsou poté kromě majáku i dvě tlačítka: jedno pro spuštění/vypnutí, druhé pro návrat do dokovací stanice. Tlačítka nejsou součástí krytu, ale skrze výřezy v poklopu jsou ve spodní vrstvě vysavače. Mají i další funkci – jejich současný stisk zpřístupní párování skrze Wi-Fi, stejně tak lze vyvolat tovární nastavení. Poklop pak nabízí pohled na odpadní nádobu.

Odpadní nádoby dostanete v balení dvě. Jednu klasickou s objemem 450 ml, druhá (200 ml) je spíše podložkou a slouží pro vytírání. Nacvakává se ze spodní části vysavače a trochu hůře se čistí. Nalévání i vylévání kapaliny probíhá malým otvorem, kterým sice vodu nalijete poměrně rychle, její vylévání je však náročnější.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro má dva kartáče – jeden hlavní zespodu, který je zabezpečen krytkou a je nutné jej čas od času zbavit vlasů a dalších nečistot, druhý na straně slouží pro vymetání nepořádku z rohů.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • rozumné rozměry a hmotnost
  • snadné vyjmutí nádoby na prach a vodu
  • LDS navigace + senzorová výbava
Nelíbilo se nám
  • nádoba na vodu se hůře čistí

Baterie a výdrž: paráda

Xiaomi zapracovalo na výdrži a výrobce nově slibuje až 180 minut (režim Standard), za což můžeme děkovat baterii s velkou kapacitou 5 200 mAh. Při úklidu dvou místností o celkové rozloze necelých 50 metrů čtverečních klesla kapacita o zhruba 30 %, vysavač měl tedy stále dost energie na úklid dalšího patra. A to jsme vytírali a vysávali najednou. Nabíjení je vcelku rychlé, zmiňovaných 30 % se dobije za zhruba 40 minut, vysavač jsme nikdy neunavili tak, aby se nabíjel z 0 na 100 %. Tak či tak, pokud kapacita klesne pod 20 %, vrátí se do dokovací stanice, která je mimochodem shodná s tou, kterou jsme viděli u verze Mop-P. Jinak řečeno, stejně praktická i elegantní. Z 20 % se na 100 % dobije za necelé 2,5 hodiny.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

I na maximální výkon + mokré mopování můžete počítat s výdrží téměř 2 hodiny a můžete si být jistí, že za tu dobu zvládne uklidit i opravdu velký byt či menší rodinný dům. Výdrž je tedy jedním slovem skvělá.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž i na maximální výkon
  • elegantní nabíjecí stanice

Funkce a zkušenosti: ještě lepší

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro jsme v redakci testovali zhruba 3 týdny, za něž jsme získali dost zkušeností. Vzhledem k tomu, že jsem testoval i Mi Robot Vacuum Mop-P, mohu porovnávat. Výhodou je, že rychlost vysávání se zvýšila, takže je úklid svižnější. Zatímco Roborock dokázal testovací patro (ložnice, obývák, koupelna, galerie) vysát za zhruba 35 minut, Mi Robot Vacuum Mop-P potřeboval o 15 minut déle. Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro to dokázal za 37 minut, tedy za velmi podobný čas jako Roborock.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro se v prostoru orientuje pomocí laserového majáčku, kterým si mapuje prostor. Zpočátku je tedy nejlepší, když mu zvednete židle, kabely a další věci, které by mohly bránit v průchodu do určitých segmentů místností. Vysavač si místnosti projede, zmapuje a uloží do aplikace Mi Home. Následně automaticky místnosti rozdělí, což usnadní úklid na základě jednotlivých segmentů. Pokud se tedy rozhodnete uklidit jen obývací pokoj a dokovací stanici máte v ložnici, ložnicí jen projede a úklid začne až v obývacím pokoji.

A teď fanfáry, Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro umí ukládat více map. Pokud tedy máte rodinný dům/mezonetový byt, není to žádný problém. Xiaomi to vyřešilo jednoduše. Nejdříve do paměti uloží jednu mapu a poté vás požádá, ať přesunete dokovací stanici do dalšího patra. Ta slouží jako výchozí bod pro každé patro/segment domácnosti, který dělí schody. Takto si můžete uložit hned několik map a vysavač si je zapamatuje. Možná si říkáte, co je to za vylepšení, když musíte přenášet kromě robota i dokovací stanici. Nemusíte se bát, stanici stačí přenést jen jednou a následně jen z menu zvolit vhodnou mapu, kde bude vysavač pracovat. Akorát pak nesmíte zapomenout přenést vysavač ke stanici.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Právě absence paměti pro více pater bylo něco, co jsme kritizovali u vysavače Mop-P. Jsme tedy rádi, že se v Xiaomi poučili. Jen pro doplnění, Mop-P také umí ukládat více pater, bohužel ale jen čínská verze, která se to naučila s OTA aktualizací. V globální verzi tato možnost u mnohých stále chybí.

Co se týká vyhýbání se předmětům, umí to Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro velmi dobře. Bohužel si ale k vzhledem absenci kamery/ToF senzoru hůř poradí s menšími předměty, které jsou nižší než on sám. Pokud tak máte děti a po zemi rozházené kostky nebo třeba papuče, nezřídka se stávalo, že je táhl před sebou. Kabely takovým problémem nejsou, většinou se zvládne vymotat, problémem by ale mohla být například nabíječka od mobilu, do které by se mohl na chvíli zamotat, a telefon tak strhnout na zem.

Maximální sací výkon je špičkový.

Maximální sací tlak 3 000 Pa (35,6 W) je nadstandardní a zcela dostatečný na opravdu důkladné vysátí i větší vrstvy prachu/hrubších nečistot. Mop-P měl sací výkon „jen“ 2 100 Pa, takže nárůst je opravdu znát. Novinkou je také použití motoru japonské značky NIDEC.

Maličko v rozpacích jsme však byli z mopovací podložky o objemu 200 ml. Původní Mop-P měl nádobu kombinovanou, novinka má speciální podložku, do které se napustí voda a přicvakne se ze spodní strany vysavače. To jsme znali především od levnějších vysavačů a nikdy nám tento způsob příliš nevyhovoval. Tedy do doby, než jsme otestovali Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro. Mopovací podložka vytváří na podlahu větší tlak a voda je stále řízena motorkem, takže se nestane, že by jen tak prosakovala. K tomu všemu dokáže podložka vibrovat sonickými pohyby, a to až 10 000× za minutu. Ptáte se proč? Díky vibracím se snáz odstraní zaschlé fleky na podlaze a když k tomu přičteme speciální Y mopovací pohyb (tam a zpět), je mokré mopování jedním z nejlepších, se kterým se můžete u robotických vysavačů setkat.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro

Má to však svá úskalí. Onen vibrační režim lze zapnout i vypnout a Xiaomi dobře ví proč. Zvuk vibrací je trochu nepříjemný a určitě byste u něj neusnuli, naopak u mopování bez vibrací jsme spali běžně. Jde tedy o dobrého pomocníka, ale ideálně přes den, ne během noci/rána. Mopovací podložka se také obtížněji vylévá, protože otvor není zcela na boku. Vodu je tedy třeba vytřást, což není zrovna dvakrát pohodlné. Na druhou stranu chválíme uchycení mopovací textilie. Kromě suchého zipu drží hadřík také speciální zásuvka, do které jej zasunete.

Vysavač lze skrze Wi-Fi (2,4 GHz IEEE 802.11b/g/n) propojit i s aplikací Mi Home, která sdružuje chytré produkty Xiaomi. Díky ní pak můžete vysavač ovládat odkudkoli přes internet. V aplikaci lze nastavit virtuální zdi i místa, kam vysavač nemá jezdit vůbec. Trochu nás mrzí, že tyto zóny nejdou nastavit o trochu menší, vždy mají průměr alespoň 0,5 metru. Aplikace umožňuje nastavit i sílu sání (Silent, Standard, Medium a Turbo), přičemž nejčastěji budete používat režimy Standard a Medium. Stejně tak lze nastavit konkrétní režim úklidu, respektive zda má vysavač pouze vysávat, vysávat a mopovat, nebo jen mopovat. Pokud se rozhodnete pro mopování, lze zvolit průtok elektronicky ovládané pumpičky. Na výběr je mezi nízkým, středním a vysokým průtokem. Na laminátové podlahy povětšinou stačí nízký či střední, aby se podlaha zbytečně nenasakovala, na dlažbě můžete využít i vysoký. Dodáme, že vysavač zvládne překonat prahy vysoké 2 cm, u nás dokonce i jeden práh vysoký o pár milimetrů více.

Stáhnout Mi Home

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

V podrobnějším nastavení jde nastavit opakování úklidu v určitou denní dobu, úklid pouze v rozích, druhý úklid (po skončení opakuje celý proces úklidu znovu) i hlasové zprávy, které vysavač vydává, například po skončení úklidu. Vypnout/zapnout zde lze i vibrační režim vytírání. Aplikace je povedená, avšak prostředí není lokalizováno, takže pár anglických slovíček se budete muset naučit.

S kvalitou úklidu jsme byli maximálně spokojení. Xiaomi přidalo možnost více pater a mokré mopování je téměř srovnatelně účinné s běžným vytíráním. Pokud nemáte podlahu jeden velký flek, budete spokojeni.

Líbilo se nám
  • důkladné a účinné vysávání
  • skvělé mokré mopování
  • možnost přidat více pater/více map
  • přehledná aplikace
Nelíbilo se nám
  • vcelku velké no-go zóny
  • aplikace není lokalizována

Zhodnocení: vynikající pomocník

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro doporučujeme. Proč? Protože opravdu pomáhá. Vysávání zvládá na jedničku, je rychlejší než několikrát vzpomínaný Mop-P a mokré vytírání zvládá na jedničku. Pokud bychom si mohli něco přát pro další generace, bude to tišší mokré vibrační vytírání a možná také elegantnější způsob vylévání mopovací podložky. Jde však o drobnosti, které rádi odpustíte, když vám téměř celý byt uklidí něco, za co nedáte majlant.

Doporučujeme - fZone.cz

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • výborný sací výkon
  • kvalitní mokré mopování
  • dlouhá výdrž baterie
  • pokročilá LDS navigace
  • pamatuje si mapy více pater
  • elegantní design a kvalitní zpracování
Zápory
  • hodil by se ToF senzor
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze