Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P
test

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P

Mistr úklidu

Xiaomi má v nabídce hned několik robotických vysavačů. Ty nejlepší spadají do rodiny Roborock, ovšem i ty levnější by neměly uniknout vaší pozornosti. Dnes testovaný Mi Robot Vacuum Mop-P má pokročilou LDS navigaci, umí vytírat a ovládnete jej i hlasovými povely. Navíc dobře vypadá a patří mezi ty levnější v nabídce Xiaomi. Zaslouží si vaši pozornost?

Xiaomi není ve světě chytré domácnosti nováčkem. Naopak právě ono před několika lety cenově dostupnými produkty odstartovalo ten pravý boom. Ať už se bavíme o chytrých žárovkách, které lze ovládat skrze Wi-Fi, drobnostech typu chytré rychlovarné konvice, nebo o různých LED páscích. Xiaomi nás naučilo, že chytrá domácnost nemusí být drahá, ale užijete si s ní spoustu zábavy.

Robotické vysavače jsou dnes již standardním prvkem chytré domácnosti. Samozřejmě nemusí jít o ty nejdražší s pokročilou navigací, ale základní „robotické koště“ je dnes součástí mnoha a mnoha rodin. Ceny základních modelů klesají, a tak se výrobci snaží nabídnout stále více zajímavých funkcí u vrcholných modelů. Neopomínají však ani střední třídu, kde se vytvořila zajímavá konkurence.

Dnes testovaný Mi Robot Vacuum Mop-P (někdy označovaný jako Mi Robot Vacuum Mop Pro) sice nespadá do rodiny produktů Roborock, má však některé jejich funkce. Navíc dobře vypadá a seženete jej za cenu okolo 8 500 Kč, takže je jen o pár tisíc dražší než robotické vysavače bez pokročilé navigace. A jak už od nás víte, právě navigace určuje nejenom zážitek z používání, ale hlavně úspěšnost úklidu.

Technické parametry Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P

Rozměry 35 × 35 × 9,45 cm
Hmotnost 3,6 kg
Kapacita baterie 3 200 mAh
Doba provozu 60 až 130 minut
Doba nabíjení zhruba 210 minut
Konektivita 2,4 GHz IEEE 802.11b/g/n
Aplikace Mi Home pro Android i iOS
Mokré mopování ano
Režimy vysávání Silent, Standard, Medium, Turbo
Objem nádrže na nečistoty/kombinovaná 550 ml/200 ml voda a 300 ml prach
Cena cca 8 500 Kč

Obsah balení: téměř vše

Balení Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P je dostatečně velkorysé. Kromě samotného vysavače se v balení nachází nádoba na prach s obsahem 550 ml, jedna kombinovaná nádoba na prach a vodu (200 ml vody, 300 ml nečistot), dvě utěrky na mopování, jeden plastový držák na mop, dva postranní kartáče (jeden je náhradní), dokovací stanice s oddělitelnou nabíječkou do sítě a základní dokumentace.

Kdybychom si měli přát ještě něco, bude to neprodyšná podložka, pokud vysavač zajede do stanice s vloženou nádobou na vodu a s nasazeným mopem, který je po dokončení mopování vždy vlhký. Aplikace vás ale upozorní, že je nutné vyjmout nádobu, vylít vodu a odstranit mop.

Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení
  • náhradní boční kartáček
Nelíbilo se nám
  • chybí nepromokavá podložka

Zpracování a konstrukce: elegán

Mi Robot Vacuum Mop-P je na první pohled klasickým robotickým vysavačem od Xiaomi. Na test nám dorazil v černé barvě, což je trochu nezvykl – běžně totiž Xiaomi prodává hlavně bílé varianty. Je to logické, na bílé a matné nejsou tolik vidět nečistoty, hlavně prach. Černá sice vypadá skvěle, ale je lesklá, což po pár týdnech používání hodnotíme jako nešťastné. Vrchní kryt se snadno „zapatlá“ od otisků prstů, když vysavač přenášíte, tvoří se také vlasové škrábance. Dobrou zprávou ale je, že existuje i bílá varianta, kterou zvolí ti, co přemýšlí prakticky.

Vysavač má klasický kruhový tvar s průměrem 35 cm, výškou 9,5 cm a hmotností 3,6 kg. Na vrchní straně zaujme maják s LDS laserem, což je hlavní výhodou vysavače. I ve střední třídě totiž nabízí pokročilé mapování prostoru, kdy se maják otáčí a laser v reálném čase analyzuje prostor. Díky tomu se vysavač mnohem lépe orientuje a hlavně uklízí pouze místa, která ještě neuklidil. Běžné základní vysavače pouze nahodile jezdí, čímž se snižuje pravděpodobnost, že uklidí opravdu dokonale každý kout vašeho bytu.

Mi Robot Vacuum Mop-P je samozřejmě opatřen také gumovým nárazníkem s tlakovým senzorem a laserovými senzory na boku a spodní části, které zabrání zbytečným nárazům do překážek (typicky stolů) a zabrání pádům ze schodů. To nicméně nabízí valná většina pokročilejších robotických vysavačů.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P

Na vrchní části jsou poté kromě majáku i dvě tlačítka: jedno pro spuštění/vypnutí, druhé pro návrat do dokovací stanice. Tlačítka nejsou součástí krytu, ale skrze výřezy v poklopu jsou součástí až spodní vrstvy vysavače. Mají i další funkci – jejich současný stisk zpřístupní párování skrze Wi-Fi, stejně tak lze vyvolat režim továrního nastavení. Poklop pak nabízí pohled na odpadní nádobu a také na kartáček, kterým lze vymést nečistoty, na druhém konci má navíc malý řezák pro odstranění chlupů a vlasů z hlavního kartáče.

Odpadní nádoby dostanete v balení dvě. Jednu klasickou s objemem 550 ml, druhou kombinovanou. Do té můžete nalít zhruba 200 ml vody a kapacita na prach je asi 300 ml. Je tedy celkově o trochu menší, a to kvůli elektronicky ovládané pumpičce, která dávkuje vodu dle vašeho zadání v aplikaci.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P má dva kartáče – jeden hlavní zespodu, který je zabezpečen krytkou a který je nutné čas od času zbavit vlasů a dalších nečistot, druhý pak na straně slouží pro vymetání nepořádku z rohů.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • rozumné rozměry a hmotnost
  • snadné vyjmutí nádoby na prach a vodu
  • LDS navigace + senzorová výbava
  • kartáček a řezák součástí těla vysavače
Nelíbilo se nám
  • černá barva není pro vysavač praktická (ale vypadá dobře)

Baterie a výdrž: nestěžujeme si

Vysavač je osazen 14,8V Li-Ion baterií s kapacitou 3 200 mAh a výrobce udává výdrž zhruba 60 až 130 minut podle režimu. Musíme však dodat, že díky pokročilé navigaci je úklid rychlejší než u základních kusů, které sice slibují delší výdrž, ovšem nemusí vysát dokonale. Nejčastěji jsme používali režim Medium, kdy vysavač vydržel v provozu zhruba 85 minut. Na 130 minut se dostanete pouze v režimu Silent, který je vhodný opravdu jen pro zběžné vysátí nedávno uklizené místnosti.

Výrobce udává výdrž zhruba 60 až 130 minut.

Nabíjení zabere zhruba 3,5 hodiny, což není málo. Vysavač se ovšem dobíjí inteligentně, jakmile kapacita klesne pod 20 % a zbývá ještě hodně práce, zajede do nabíjecí stanice a dobije se do 80 %, následně se vrátí tam, kde vysávat přestal.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • inteligentní nabíjení
Nelíbilo se nám
  • delší doba nabíjení

Funkce a zkušenosti: je to dříč, ale má svoji hlavu

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P u nás uklízel zhruba 3 týdny a za tu dobu šlo vypozorovat hned několik věcí, které se v manuálu nedočtete. Tak zprvu, vysavač není nejrychlejší. Zatímco Roborock dokázal testovací patro (ložnice, obývák, koupelna, galerie) vysát za zhruba 35 minut, Mi Robot Vacuum Mop-P potřeboval o 15 minut déle.

Zároveň si nelze nevšimnout, že Mi Robot Vacuum Mop-P se překážek dotýká jen velice nerad, raději ji obkrouží v dostatečné vzdálenosti, tím ale vynechá částečně i okraje, třeba u komody. Na druhou stranu se skvěle vyhýbá předmětům. Když už to jinak nejde, lehce do předmětu ťukne a ověří, zda je opravdu pevný, nebo jej může posunout, to rád dělal například s botami.

Co se týká účinnosti, sací tlak (maximální) 2 100 Pa je dostatečný na opravdu důkladné vysátí i větší vrstvy prachu, k tomu jej předurčuje také slušný výkon 33 W. Celkově vzato jsme byli s úklidem spokojeni, i když trval delší dobu než konkurence v podobě Roborocku.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P

U mokrého mopování se nám příliš nepozdával obsah zásobníku na vodu s 200 ml. Ovšem vysavač dokáže skrze elektronicky ovládanou pumpu regulovat průtok opravdu velmi dobře, takže i testovací patro zvládl vysát s tím, že ještě trochu vody v nádržce zbylo. Není to ale na vytírání kuchyně s opravdu zaschlými nečistotami. Za dobrými výsledky je speciální pohyb, který vysavač při mopování dělá. Vždy ujede kus, vrátí se a tím setře i nečistoty, které by za ním jinak zůstaly. Právě tento pohyb (který běžně děláte, i když stíráte podlahu ručně) zajistil, že podlaha byla téměř vždy bez jediné šmouhy.

Aplikace Mi Home

Vysavač lze skrze Wi-Fi (2,4 GHz IEEE 802.11b/g/n) propojit i s aplikací Mi Home, která sdružuje chytré produkty Xiaomi a díky které můžete vysavač ovládat odkudkoli přes internet. V aplikaci lze nastavit virtuální zdi i místa, kam vysavač nemá jezdit vůbec. Trochu nás mrzí, že tyto no-go zóny nejdou nastavit menší, například jako u nedávno testovaného vysavače Anker Eufy. Aplikace umožňuje nastavit i intenzitu sání (Silent, Standard, Medium a Turbo), přičemž nejčastěji budete používat režim Medium a Turbo. Stejně tak lze nastavit i konkrétní režim úklidu, respektive zda má vysavač pouze vysávat, vysávat a mopovat, nebo jen mopovat. Pokud se rozhodnete pro mopování, lze vysavači nařídit, jaký průtok má mít elektronicky ovládaná pumpa. Na výběr máte mezi nízkým, středním a vysokým průtokem, čímž ochráníte náchylnější podlahy.

V aplikaci vidíte virtuální mapu svého domova.

Přímo skrze aplikaci vidíte virtuální mapu svého domova. Vysavač ale neumí více pater, vždy se uloží jen hlavní mapa a při přesunu do jiného patra se začne tvořit nová. Tu však můžete smazat a původní mapa hlavního patra zůstane zachována bez smazání, což například Anker Eufy neuměl a původní mapu přemazal. Aplikace nabídne pohled také na stav baterie i prozradí, jak velkou plochu při posledním úklidu vytřel a kolik času mu to zabralo. Místnost o velikosti zhruba 15 m² uklidil během 13 minut, vytření trvalo o 7 minut déle.

V aplikaci lze nastavit i konkrétní místnost, kterou má vysavač uklidit, případně konkrétní prostor. V takovém případě je nutné orientovat se podle vyznačených překážek na mapě, vysavač poté na místo dojede a vysaje čtverec o velikosti zhruba 2×2 metry.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P
Černá barva je vše, jen ne praktická

V podrobnějším nastavení můžete nastavit opakování úklidu v určitou denní dobu, úklid pouze v rozích, druhý úklid (po skončení opakuje celý proces úklidu znovu), aktivovat můžete i hlasové zprávy, které vysavač vydává, například po skončení úklidu. Přímo v nastavení lze také vypnout funkci mapování prostoru a následné uložení mapy, to pokud často přemisťujete vysavač. V detailu lze také nastavit již zmíněné virtuální zdi a no-go zóny. Vysavač však nedokáže odlišit no-go a no-mop zóny, takže například koberec musíte před mopováním odklidit, případně jej trvale označit jako no-go zónu. Místnosti lze přímo v editoru slučovat i oddělovat. Pokud tak máte třeba průchozí koupelnu z ložnice, můžete ji označit jako samostatnou místnost a vhodně pojmenovat. Aplikace je povedená, avšak prostředí není lokalizováno, pár anglických slovíček se budete muset naučit.

Celkově jsme byli s úklidem spokojeni. Vysavač není nejrychlejší, ovšem úklid zvládne téměř vždy na jedničku, a to mluvíme i o mokrém mopování. Chválíme speciální zpětný stíravý pohyb, který vysavač dělá, stejně tak i jeho cit pro překážky. Někomu může vadit, že dokonale neuklidí právě kolem překážek, ovšem to je daň za to, že vám nerozbije nic cenného.

Líbilo se nám
  • důkladnost vysávání
  • poctivé mokré mopování
  • aplikace zpřístupní další funkce (no-go zóny, úklid konkrétního místa atp.)
Nelíbilo se nám
  • aplikace není lokalizována

Zhodnocení: zaujal nás

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P je střední třídou v tom nejlepším slova smyslu. Má pokročilou navigaci, pěkný design a mokré mopování tu není jen do počtu, ale jde o opravdu funkční záležitost. Vadí nám spíše detaily: například rychlost vysávání nebo to, že si neumí zapamatovat dvě patra. V mezonetovém bytě jde o problém. Sice existují různé návody, jak si další patro přidat, ovšem nejde ve většině případů o snadné ani funkční řešení.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P

Převažuje však spokojenost. Uklizeno bylo vždy důkladně, vytřeno také, vysavač je pohledný a za cenu cca 8 500 Kč zastane opravdu velké množství práce. Benefitem je samozřejmě i aplikace, díky které můžete vysavač ovládat odkudkoli na světě, pokud máte k dispozici internetové připojení. Nákup můžeme doporučit těm, kteří chtějí za rozumné peníze pokročilý robotický vysavač a nepotřebují to nejlepší (a zároveň nejdražší), co má Xiaomi aktuálně v nabídce.

Klady
  • pokročilá LDS navigace
  • laserové senzory proti nárazům a pádům
  • pokročilé mokré mopování
  • elektronicky ovládaná pumpa prosakování
  • skvělá sací síla (režim Medium a Turbo)
  • slušná výdrž na nabití
  • elegantní design a kvalitní zpracování
  • rozumně nastavená cena
  • možnost hlasového ovládání
Zápory
  • delší doba nabíjení
  • černá barva není moc praktická
  • mohl by být rychlejší
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze