Toyota připravuje létající auto. Spatří někdy světlo světa?

Toyota připravuje létající auto. Spatří někdy světlo světa?
  • Stroj nese označení „vůz s dvojím režimem provozu, kola pro vozidla a metoda přechodu z pozemního do vzdušného režimu“
  • Toyota vymyslela kolo a vrtule v jednom, poháněné samostatným elektromotorem napájeným baterií

Toyota si nechala patentovat nový návrh létajícího automobilu – dronu, jehož kola mohou plnit funkci vrtulí. Automobil má mít elektropohon napájený bateriemi nebo palivovými články. Návrh vytvořila Toyota Engineering and Manufacturing North America.

Toyota létající auto

Patentovaný vynález nese označení „vůz s dvojím režimem provozu, kola pro vozidla a metoda přechodu z pozemního do vzdušného režimu“. Návrh popisuje vozidlo na kolech, které je vybaveno speciálním zavěšením. Kola upevněná na dlouhých vahadlech mohou ve vertikální pozici fungovat klasicky: jako u obyčejného automobilu, anebo v pozici horizontální vystupovat mimo obrys karosérie. V tom případě se z kol vysunou vrtule, jež se otáčejí dostatečně rychle na to, aby vynesly vůz do vzduchu.

Toyota vymyslela kolo a vrtule v jednom, poháněné samostatným elektromotorem napájeným baterií, generátorem s plynovou turbínou nebo vodíkovým palivovým článkem. V návrhu se dočteme, že funkci zdroje napájení může vykonávat v podstatě jakékoli zařízení dodávající energii, jež je dostatečně výkonné pro daný účel. Toyota bere v úvahu možnost, že se v pozemním režimu bude automobil ovládat změnou otáčkové rychlosti levých nebo pravých kol. Tento systém řízení v současné době využívají stavební stroje nebo tanky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze